IOMERON 200 100 ml flakon Formülü
100 ml solüsyonda,
Iomeron 150 : Iomeprol, 30.62 g; Trometamol, 100 mg; Hidroklorikasid d=1.18, 24 mg; İnjeksiyonluk su, k.m. 100 ml
Iomeron 200 : Iomeprol, 40.82 g; Trometamol, 100 mg; Hidroklorikasid d=1.18, 24 mg; İnjeksiyonluk su, k.m. 100 ml
Iomeron 250 : Iomeprol, 51.03 g; Trometamol, 100 mg; Hidroklorikasid d=1.18, 24 mg; İnjeksiyonluk su, k.m. 100 ml
Iomeron 300 : Iomeprol, 61.24 g; Trometamol, 100 mg; Hidroklorikasid d=1.18, 24 mg; İnjeksiyonluk su, k.m. 100 ml
Iomeron 350 : Iomeprol, 71.44 g; Trometamol, 100 mg; Hidroklorikasid d=1.18, 24 mg; İnjeksiyonluk su, k.m. 100 ml
Iomeron 400 : Iomeprol, 81.65 g; Trometamol, 100 mg; Hidroklorikasid d=1.18, 24 mg; İnjeksiyonluk su, k.m. 100 ml
Iomeron® 150: İnfüzyon ürografi, DSF, BT (beyin-vücut), kavernozografi, IV ve IA DSA, ERCP, MCU, pediatrik MCU.
Iomeron® 200: Periferik flebografi, DSF, BT (beyin-vücut), kavernozografi, IV ve IA DSA, ERCP, artrografi, histerosalpingografi, kolanjiografi, retrograd üretrografi, retrograd pyelo-üreterografi.
Iomeron® 250: IV ürografi (erişkin-çocuk), periferik flebografi, BT (beyin-vücut), IV ve IA DSA.
Iomeron® 300: IV ürografi (erişkin-çocuk), periferik flebografi, BT (beyin-vücut), kavernozografi, IV ve IA DSA, konvansiyonel anjiografi, anjiokardiografi (erişkin-çocuk), konvansiyonel selektif koroner arteriografi, girişimsel koroner arteriografi, ERCP, artrografi, histerosalpingografi, fistülografi, diskografi, galaktografi, kolanjiografi, dakriosistografi, sialografi, retrograd üretrografi, retrograd pyelo-üreterografi.
Iomeron® 350: IV ürografi (erişkin-çocuk), BT (vücut), IV ve IA DSA, konvansiyonel anjiografi, anjiokardiografi (erişkin-çocuk), konvansiyonel selektif koroner arteriografi, girişimsel koronerografi, artrografi, histerosalpingografi, fistülografi, galaktografi, kolanjiografi, dakriosistografi, sialografi.
Iomeron® 400: IV ürografi (erişkin; böbrek yetersizliği veya diabet dahil), BT (vücut), konvansiyonel anjiografi, IA DSA, anjiokardiografi (erişkin-çocuk), konvansiyonel selektif koroner arteriografi, girişimsel koroner arteriografi, fistülografi, galaktografi, dakriosistografi, sialografi.
BT = Bilgisayarlı tomografi
DSA = Digital subtraction anjiografi
ERCP = Endoskopik retrograd kolanjio-pankreatografi
MCU = Miktürisyon sisto-üretrografisi
DSF = Digital subtraction flebografi
Non-iyonik üro-anjiografik kontrast maddelerin kullanımında belirgin ve mutlak bir kontrendikasyon bulunmamasına rağmen, Waldenström's paraproteinemisi, multiple myeloma ve ciddi böbrek veya karaciğer yetersizliği vakalarında kullanılmamalıdır. Kadın genital organlarının incelenmesi, gebelik veya gebelik şüphesi ve akut enflamasyon vakalarında kontrendikedir.
Hasta ile ilişkili;
Hidrasyon Su ve elektrolit dengesindeki ciddi bozukluklar düzeltilmelidir. Özellikle multiple myeloma, diabetes mellitus, poliüri, oligüri ve hiperürisemili vakalarda; bebeklerde, küçük çocuk ve yaşlı hastalarda muayeneden önce yeterli hidrasyon sağlanmalıdır.
Diyet tavsiyeleri Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmedikçe muayene günü normal diyete devam edilebilir. Yeterli su alınması sağlanmalıdır. Bununla beraber işlemin 2 saat öncesinden itibaren hastalar yemekten menedilmelidir.
Önceden ilaç tedavisi Feokromositomalı hastalarda kan basıncı krizleri riski sebebiyle alfa reseptör blokerleri ile önceden tedavi tavsiye edilir.
Aşırı hassasiyet hikayesi Allerjiye yatkın hastalarda, iyodlu kontrast maddelere aşırı hassasiyeti bilinenlerde ve astım hikayesi olanlarda bir antihistaminik ve/veya kortikoid ile önceden tedavi, muhtemel anaflaktoid reaksiyonları önlemek için düşünülebilir.
Anksiyete Aşırı heyecan, sıkıntı ve ağrı, kontrastla ilişkili reaksiyonların şiddetlenmesine veya yan etkilerine sebep olabilir. Bu hastalara sedatif verilebilir.
Birlikte kullanılan ilaçlar Konvülziyon eşiğini düşürdükleri için nöroleptik ve antidepressan ilaçlar, muayenenin 48 saat öncesinden kesilmelidir. Tedaviye işlemden 24 saat sonrasına kadar yeniden başlanmamalıdır. Antikonvülzif tedavi kesilmemeli ve optimal dozda uygulanmalıdır.
İşlem ile ilişkili;
Koagülasyon, kateterin yıkanması Non-iyonik kontrast maddelerin bir özelliği, normal fizyolojik fonksiyonlara az müdahaleci olmalarıdır. Bunun sonucu olarak non-iyonik kontrast maddeler, iyonik maddelere oranla daha az in vitro antikoagülan etkiye sahiptir. Bir damar kateterizasyon işlemini yapan tıbbi personel bundan haberdar olmalı ve anjiografik tekniğe çok dikkat etmelidir.
Non-iyonik maddelerin şırıngada kan ile temasta kalmasına müsaade edilmemeli ve damar içi kateterler, işlemden sonra nadiren ciddi tromboembolik komplikasyonlara yol açan pıhtılaşma riskini en aza indirmek için sık olarak yıkanmalıdır.
Hastanın gözlenmesi Kontrast maddenin intravasküler uygulanması mümkünse hasta yatar durumda iken yapılmalıdır. Tatbikten sonra en az 30 dakika hasta gözlem altında tutulmalıdır.
Önceden test Kontrast maddeye karşı ciddi veya öldürücü hassasiyet reaksiyonlarının hastanın hikayesi veya hassasiyet testi ile önceden öğrenilebilir olmamasından dolayı hassasiyet testi tavsiye edilmez.
Kontrast madde ile ilişkili;
Saklama Işıktan koruyunuz. İomeprol'un X ışınına hassasiyeti az olmakla beraber, ilacın iyonize edici ışınların ulaşamayacağı yerde saklanması tavsiye edilir.
Tek kullanım Kontrast madde solüsyonu içeren şişeler birçok dozların çekilmesi için tasarlanmamıştır. Lastik kapak asla bir defadan fazla delinmemelidir. Tapayı delmek için özel kanülünün kullanılması ve kontrast maddenin çekilmesi uygundur. Kontrast madde, kullanımın hemen öncesine kadar şırıngaya çekilmemelidir. Bir muayenede kullanılmayan solüsyon atılmalıdır.
Özel Uyarılar-Bütün uygulama tiplerinde geçerli
Muhtemel ciddi yan etkiler göz önünde tutularak, organik iyodlu kontrast maddelerin kullanımı, kontrastografik muayeneye kesin ihtiyaç olan vakalarla sınırlandırılmalıdır. İhtiyaç, hastanın klinik durumuna, özellikle kardiovasküler, üriner veya hepatobilier sistemlerle ilişkili patolojilere dayanarak değerlendirilmelidir.
Anjiokardiografik işlemler için tasarlanan kontrast madde, acil durumlarda yoğun bakım teşkilatı ve ekibi olan hastane veya klinikte kullanılmalıdır. İyodlu kontrast madde kullanımını gerektiren daha yaygın diğer teşhis işlemlerinin uygulandığı kuruluşlarda, canlandırma ekibi ve tedavi tedbirleri derhal kullanıma hazır olmalıdır.
YENİDOĞMUŞLARDA, BEBEKLERDE ve ÇOCUKLARDA KULLANIMI
1 yaşından küçükler, bilhassa yenidoğanlar elektrolit dengesizliği ve hemodinamik bozukluklara özellikle hassastır. Kullanılan doz, işlemin detayları ve hastanın durumu yönünden dikkatli olunmalıdır.
GEBELİKTE KULLANIMI
Hayvan çalışmalaİyodlu bileşiklerin kullanımı, genellikle hafif veya orta yan etkilere sebep olduğu gibi, daha şiddetli, ölümcül olabilen anafilaktoid reaksiyonlara da sebep olabilir. Hafif ve orta semptomlar; sıcaklık ve ağrı hissi (injeksiyon yeri, göğüs, sırt), ürperme, ateş, asteni, baş dönmesi, bayılma, bulantı, kusma, terleme, renk solması, dispne, orta derecede hipotansiyon, yaygın eritem ve ödemi içerir.
Bundan başka ajitasyon, baş ağrısı, larinks ödemi ve nazal konjesyon bildirilmiştir.
Çeşitli döküntüler veya yaygın kabartı şeklinde ve bazen kaşıntı gibi cilt reaksiyonları olabilir. Periferik vazodilatasyon ile aşikar hipotansiyon, hipertansiyon, taşikardi veya bradikardi, siyanoz, dispne ve dolaşım kollapsı dahil kardiovasküler sistemi ilgilendiren daha ciddi etkiler olabilir. Kontrast ajanların ven veya arter içine injeksiyonu, merkezi sinir sistemi ile ilişkili semptomlara sebep olabilir; tremor, kas spazmı, mental konfüzyon, şuur kaybı, görme alanı bozuklukları, kas felci, afazi, konvülzif nöbetler ve koma. Bununla beraber semptomlar, genellikle hafif, kısa süreli ve sınırlıdır. Daha ciddi nörolojik sekeller, evvelce mevcut bir patolojinin komplikasyonu sonucu olabilir. Özellikle evvelce renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, proteinüri, serum kreatinin seviyesinde artma ve oligüri ile birlikte geçici böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. İnjeksiyon yerinde ağrı, kanama ve ödem ortaya çıkabilir. Damar dışına taşma halinde doku reaksiyonu olabilir, fakat bu nadirdir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
Muhtemel geçimsizliklerden kaçınmak için kontrast madde hiçbir ilaçla karıştırılmamalıdır.
Tiroid fonksiyon testleri İyodlu kontrast madde tatbikinden sonra tiroid dokusunun, tiroid hastalıklarının teşhisi için kullanılan radyoizotopları alma kapasitesi, iki haftaya kadar hatta bireysel vakalarda daha uzun süre azalır.
Laboratuvar testler Kontrast maddenin serum ve idrardaki yüksek konsantrasyonu, bilirubin, protein veya inorganik maddelerin (örneğin; demir, bakır, kalsiyum, fosfat) laboratuvar test sonuçlarına tesir edebilir.
Oral kolesistografikler Literatür araştırmaları böbrek yoluyla atılan kontrast maddeler ile ağızdan kullanılan kolesistografik kontrast maddeler arasındaki bir etkileşim delilini ortaya çıkarmamıştır.
Endikasyon; Formül mg (iyod)/ml; Önerilen Dozlar şeklinde liste :
İntravenöz ürografi; 250,300, 350,400; Erişkin: 50-150 ml Yenidoğan: 3-4.8 ml/kg Bebek: 2.5-4 ml/kg <= 1 yaş Çocuk: 1-2.5 ml/kg > 1 yaş
İnfüzyon ürografi; 150; Erişkin: 250 ml Çocuk (a)
Periferik flebografi; 200,250,300 ; Erişkin: 10-100 ml gerekirse tekrarla (b) (10-50 ml kollar; 50-100 ml bacaklar)
DS flebografi ; 150,200 ; Erişkin: 10-100 ml gerekirse tekrarla (b) (10-50 ml kollar; 50-100 ml bacaklar)
BT Beyin ; 150,200,250,300 ; Erişkin: 50-200 ml
Çocuk (a)
BT Vücut ; 150,200,250,300 350,400 ; Erişkin: 100-200 ml Çocuk (a)
Kavernozografi ; 150,200,300 ; Erişkin: 100 ml'ye kadar
İntravenöz DS; 250,300,350,400 ; Erişkin: 100-250 ml Çocuk (a)
Konvansiyonel selektif koroner arteriografi ; 300,350,400 ; Erişkin: 4-10 ml her arter için gerekirse tekrar
ERCP;150,200,300 ; Erişkin: 100 ml'ye kadar
Artrografi ; 200,300,350 ; Erişkin: Her injeksiyon için 10 ml'ye kadar
Histerosalpingografi; 200,300,350 ; Erişkin: 35 ml'ye kadar
Fistulografi ; 300,350,400 ; Erişkin: 100 ml'ye kadar
Diskografi ; 300; Erişkin: 4 ml'ye kadar
Galaktografi ; 300,350,400 ; Erişkin: 0.15-1.2 ml injeksiyon için
Dakriosistografi ; 300,350,400 ; Erişkin: 2.5-8 ml injeksiyon için
Sialografi ; 300,350,400 ; Erişkin: 1-3 ml injeksiyon için
MCU ; 150 ; Erişkin: 100- 250 ml
MCU (pediatrik); 150 ; Çocuk: 40-210 ml (a)
Retrograd kolanjiografi; 200,300,350 ; Erişkin: 60 ml'ye kadar
Retrograd üreterografi ; 200,300 ; Erişkin: 20-100 ml
Retrograd pyeloüreterografi ; 200,300 ;Erişkin: 10-20 ml injeksiyon
(a) = Vücut ağırlığı ve yaşa göre.
(b) = 250 ml'yi geçme. Tek injeksiyon hacmi muayene edilen damar bölgesine tabidir.
(c) = 350 ml'yi geçme.
Konvansiyonel anjiografi
Kol arteriografisi; 300,350 ; Erişkin (b)
Pelvis ve bacak arteriografisi; 300,350,400 ; Erişkin (b)
Karın arteriografisi ;300,350,400 ; Erişkin (b)
İnen aort arteriografisi ; 300,350 ; Erişkin (b)
Pulmoner anjiografi ; 300,350,400 ; Erişkin: 170 ml'ye kadar
Serebral anjiografi ; 300,350 ; Erişkin: 100 ml'ye kadar
Pediatrik arteriografi ; 300 ; Çocuk: 130 ml'ye kadar
Girişimsel arteriografi ; 300,350,400 ; Erişkin (b) Çocuk (a)
İntraarterial DSA
Serebral ; 150,200,300,350 ; Erişkin: 30-60 ml genel görünüm için; 5-10 ml selektif anjiografi için Çocuk (a)
Göğüs; 200,300 ; Erişkin (b): 20-25 ml (aort)
gerekirse tekrar 20 ml (bronş arterleri)
Aort kavsi ; 150,200,300,350 ; Erişkin (c)
Karın ; 150,200,250,300 ; Erişkin (c)
Aortografi ; 150,200,300,350 ; Erişkin (c)
Translumbar aortografi ; 150,200,300 ; Erişkin (b)
Periferik arteriografi ; 150,200,250,300 ; Erişkin: 5-10 ml, selektif injeksiyonlar için 250 ml'ye kadar
Girişimsel ; 150,200,300 ; Erişkin:10-30 ml, selektif injeksiyonlar için 250 ml'ye kadar
Anjiokardiografi ; 300,350,400 ; Erişkin (b)
Çocuk: 3-5 ml/kg
DOZ AŞIMI
Aşırı doz, başlıca pulmoner ve kardiovasküler sisteme etkileri vasıtası ile hayatı tehdit eden advers etkilere yol açabilir. Aşırı dozun tedavisi bütün hayati fonksiyonların desteklenmesi ve semptomatik tedavinin derhal uygulanmasına doğru yöneltilmelidir.
İomeprol, plazma veya serum proteinlerine bağlanmaz ve bu sebeple diyalize edilebilir. İomeprolün hayvanlardaki LD 50 değerleri (g iyod/kg) ve sırası ile % 95 emniyet sınırları:
İntravenöz: 19.9 (19.3-20.5)(k.fare) 14.5 (13.2-16)(b.fare)> 12.5 (köpek)
İntraperitoneal: 26.1 (23.3-29.2)(k.fare) 10 (8.9-11.3)(b.fare)
İntraserebral: 1.3 (1.2-1.5)(k.fare)
İntrasisternal: >1.2 (b.fare) b=büyük
İntrakarotid: 5.8 (4.64-7.25)(b.fare) k=küçük
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
Satış Fiyatı | 411.73 TL [ 22 Eylül 2023 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 411.73 TL [ 15 Eylül 2023 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699564772960 |
Etkin Madde | Iomeprol |
ATC Kodu | V08AB10 |
Çeşitli İlaçlar > X-RAY Kontrast Medya, İyotlu > Iomeprol |
İthal ( ref. ülke : Fransa ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |