Karbamazepin yalnızca bir analjezik değildir, ancak doktor önerisiyle, gerekli endikasyonlarda kullanılmalıdır. Kardiyak, hepatik ve renal rahatsızlıkları olan hastalarla, kan hastalıkları olanlarda çok dikkatle kullanılmalı, kan tablosundaki herhangi bir değişiklik, ateş, boğaz ağrısı, ağızdan ülserasyonlar, kolay berelenme, peteşiyal ya da purpurik kanamalar gibi belirtiler, halinde, ilaç hemen kesilerek bir doktora başvurulmalıdır. Kan sayımlarının ilk aylarda haftada bir, daha sonra ayda bir yapılması, karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinin de periyodik olarak tekrarlanması gereklidir.
Tedavinin aniden kesilmesi ve diğer bir antiepileptik ilaca başlanması gerekiyor ise bu geçiş diazepam koruyuculuğu altında yapılmalıdır.
Latent psikozu olan hastalarla, ajitasyon riski ve zihinsel bulanıklık yapma olasılığı nedeniyle, yaşlılara verilirken dikkatli olunmalıdır.
Hastalarda gözde meydana gelecek değişiklikler dikkatle izlenmeli, hafif kolinerjik etki nedeniyle de karbamazepin glokomlu hastalarda çok dikkatle kullanılmalıdır.
Etkileşimin söz konusu olduğu ilaçlarla birlikte kullanılacaksa, gerekli doz ayarlamaları yapılmalı, MAO inhibitörleri ile birlikte kullanılmamalı ve bunlar karbamazepin tedavisinden ez az iki hafta önce kesilmelidir.
Tedavi sırasında alkolden sakınılmalıdır.
Hamilelik sırasında, özellikle ilk 3 ayda kullanılmamalı, karbamazepin kullanılıyorsa bebeğe anne sütü verilmemelidir.
Sersemlik hali gibi yan etkiler nedeniyle, dikkat gerektiren işleri yapan veya araba kullanan kişiler uyarılmalıdır.
KARBASİF tablet, yemekle birlikte alınmalı, plazma düzeylerinde oynamalara yol açmamak için, alınma zamanı ve şekli standart hale getirilmelidir.
Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel
olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |