Şiddetli hipotansiyon
Hastaların çoğunda Kardilat (nifedipin)'in hipotansif etkisi hafif derecededir ve iyi tolere edilir. Nadiren bazı hastalarda ve genellikle başlangıç tedavisi veya dozun yükseltilmesi sırasında ve beta-blokerlerle birlikte uygulanmasında daha sık olarak, aşırı hipotansiyon görülebilir. Fentanil anestezisi altında koroner by-pass ameliyatı uygulanan Kardilat (nifedipin) ve beta-blokerleri birlikte kullanan hastalarda ciddi hipotansiyon ve sıvı volümü ihtiyacında artış bildirilmiştir. Bu etkileşimin kombine tedavi nedeni ile oluştuğu düşünülmekte ise de Kardilat (nifedipin)'in tek başına kullanımında da fentanil ve diğer narkotik analjeziklerle benzer bir etkileşimin olabileceği hekim tarafından gözönüne alınmalı ve hastanın durumu uygun olduğu takdirde Kardilat (nifedipin) uygulanması vücuttan atımı için ameliyattan en az 36 saat önce bırakılmalıdır.
Anginanın şiddetlenmesi
Bazı hastalarda başlangıç tedavisi veya dozun artırılması sırasında anginanın artabildiği bildirilmiştir.
Beta-blokerle tedavinin sonlandırılması
Beta-bloker tedavisi yeni sonlandırılmış hastalarda muhtemelen katekolaminlere duyarlılığın artmış olması nedeni ile beta-bloker yokluğu sendromu şeklinde anginal ağrılar artabilir. Kardilat (nifedipin) tedavisine başlanması ile bu ağrılar önlenemez, hatta Kardilat (nifedipin) katekolamin salgısını artırıcı refleksleri uyarması nedeni ile angina artabilir. Bu nedenle ß bloker yerine kardilat (nifedipene) uygulanmasına karar verilen hastalarda beta-bloker dozunun yavaş yavaş azaltılması uygundur.
Konjestif Kalp Yetersizliği
Çok nadir olarak beta-bloker tedavisinde olan hastalara Kardilat (nifedipin) tedavisi başlanması ile kalp yetersizliği gelişebildiği bildirilmiştir. Özellikle ileri derecede aort stenozu olan hastalar daha yüksek risk altındadır.
Genel: Hipotansiyon: Kardilat (nifedipin)'in periferik damar direncini düşürmesi nedeni ile başlangıç tedavisi ve dozajın arttırılması sırasında kan basıncının sık sık kontrol edilmesi önerilir. Özellikle kan basıncını düşüren diğer ilaçları kullanmakta olan hastalar yakından izlenmelidir.
Periferik ödem: Kardilat (nifedipin) uygulanan hastaların yaklaşık onda birinde, sol ventrikül disfonksiyonu olmaksızın, arteriyel vazodilatasyona bağlı hafif ve orta derecede periferik ödem görülebilir. Genellikle alt ekstremitelerde görülen bu ödem diüretik tedavisine cevap verir. Konjestif kalp yetersizliği olan anginalı hastalarda bu ödem ile sol ventrikül disfonksiyonuna bağlı ödemin ayırıcı tanısı dikkatle yapılmalıdır.
Laboratuvar testleri: Nadir olarak alkalen fosfataz, CPK, LDH, SGOT ve SGPT düzeylerinde geçici artışlar bildirilmiştir. Kolestaz ve allerjik hepatit de nadiren bildirilmiştir. Diğer kalsiyum kanal blokerleri gibi Kardilat (nifedipin) da in vitro şartlarda trombosit agregasyonunu azaltır. Sınırlı sayıdaki klinik çalışmada bazı hastalarda Kardilat (nifedipin) ile hafif fakat istatistiksel olarak anlamlı trombosit agregasyonunda azalma ve kanama zamanında uzama bildirilmiştir. Bu etki trombosit membranından kalsiyum transportunun inhibisyonuna bağlanmaktadır.
Kardilat (nifedipin) böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda güvenle kullanılmış ve faydalı olmuştur, ancak nadir olarak, önceden kronik böbrek yetersizliği olan hastalarda, hafif BUN ve serum kreatinin artışları bildirilmiştir.
Gebelikte kullanımı: Çeşitli deney hayvanlarında yüksek dozlarda nifedipin teratojenik etki göstermiştir. Kardilat (nifedipin)'in gebelikte yararı ve muhtemel zararları dikkatle değerlendirilmeli ve mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdır.