Her tablette,
Parasetamol…………………………………………………..300 mg
Fenilpropanolamin……………………………………… 25 mg
Klorfeniramin………………………………………………… 2 mg
Soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonlarda ortaya çıkan semptomların giderilmesinde kullanılır.
Bileşiminde bulunan maddelere karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen kişilerde, karaciğer yetmezliği bulunanlarda, glokomlularda, ağır prostat hipertrofili hastalarda, selektif olmayan MAO inhibitörü kullananlarda, koroner arter hastalığı ya da şiddetli hipertansiyonu bulunanlarda ve konvülsiyonlu hastalarda kullanılmamalıdır.
Tedavi sırasında taşikardi, palpitasyon, şiddetli baş ağrısı, davranış bozuklukları ve bulantı ortaya çıkarsa, Kongest tedavisi kesilmelidir.
Tedaviye rağmen belirtilerin şiddetlenmesi, diğer enfeksiyon belirtilerin ortaya çıkması ya da 5 günden uzun sürmesi durumunda, hasta yeniden değerlendirilmelidir.
Hepatik nekroz görülebilir. Hepatik nekroz, parasetamolün aşırı dozunda, doza bağlı bir komplikasyondur. 12-48 saat içinde karaciğer enzimleri yükselir, protrombin zamanı uzayabilir. Klinik semptomlar, dozun alınmasından 1-6 gün sonrasına kadar görülmeyebilir. 10 gramın üzerinde alınması durumunda toksisite görülmesi muhtemeldir.
Önerilen dozlar aşılmamalıdır.
Baş dönmesi ve sedasyon riski nedeniyle yaşlılarda ve ortostatik hipotansiyona eğilimi bulunanlarda, kronik konstipasyonlularda, prostat hipertrofili hastalarda, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve/veya ağır böbrek yetmezliği olanlarda, hipertansiyon, psikoz, ya da diyabetli hastalarda dikkatli olunmalıdır.
Hekim önermedikçe, çocuklar ve gebeler tarafından kullanılmamalıdır.Bazen, özellikle yüksek dozlarda ve aşırı duyarlılığı olanlarda baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, kabızlık, deri döküntüsü, terleme, çarpıntı, sinirlilik, iştah kaybı, zor idrar yapma, bulanık görme, karın ağrısı görülebilir. Bu tür yan etkilerin ortaya çıktığı durumlarda doz azaltılmalıdır.
Kongest tablet, iproniazid gibi selektif olmayan MAO inhibitörleriyle birlikte, ya da bu tür ilaçların kesilmesinden sonraki ilk 2 hafta içinde kullanılmamalıdır.
Sedatif etki güçlenebileceğinden, Kongest tablet tedavisi sırasında alkollü içecekler kullanılmamalıdır.
Birlikte kullanıldıklarında, guanetidinin antihipertansif etkisinde azalma meydana gelebilir.
Ameliyat sırasında inhalasyon anesteziği kullanılan hastalarda perioperatif hipertansiyon görülebilir.
Sedatif antidepresanlar, barbitüratlar, klonidin, hipnotikler, opioid aneljezikler, nöroleptikler, anksiyolitikler gibi ilaçlarla birlikte kullanıldığında, merkezi sinir sistemindeki depresan etki güçlenebilir.
Kongest tablet, atropin ve atropin benzeri maddelerin yan etkilerini şiddetlendirebilir.
Hekim tarafından başka bir doz önerilmedikçe, erişkinlere günde 3 kez 1-2 verilir.
DOZ AŞIMI
Doz aşımı durumunda, bulantı, kusma, karın ağrısı, hipertansiyon, ritim bozuklukları, konvülsiyon, bulanık görme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Erişkinlerde 10 gram, çocuklarda 150mg/kg’nin üzerindeki parasetamol dozları hepatik nekroza neden olabilir.
Doz aşımı durumunda, mide lavajı yapılarak semptomatik tedaviye başlanmalıdır. Parasetamole bağlı karaciğer nekrozunu önlemek için intravenöz yoldan N-asetil sistein ya da oral yoldan methiyonin tedavisine başlanmalıdır.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |