KONTIL 5 ml 250 mg 15 ml süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

Pyrantel Pamoat }

Parazit ve Böcek İlaçları > Antinematodal İlaçlar > Pirantel
Hüsnü Arsan İlaçları A.Ş. | 30 December  1899

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    KONTİL® 250 mg / 5 mL süspansiyon

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Etkin madde

    Her 5 mL süspansiyon 250 mg baza eşdeğer 725 mg Pirantel pamoat içerir.

    Yardımcı maddeler

    Her 5 mL'de,

    Metil parahidroksibenzoat (E218) 5 mg Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1.'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Süspansiyon

    Sarı renkli, viskoz homojen süspansiyon


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

      Aşağıda parazitlerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

        Ascaris lumbricoides

        4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

        Enterobius vermicularis' in neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak). 75 kiloya kadar olanlarda 3 ölçek (15 mL), 75 kiloyu

        aşanlarda 4 ölçek (20 mL) verilir.

        Ascaris lumbricoides' in neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak). 75 kiloya kadar olanlarda 3 ölçek (15 mL), 75 kiloyu

        aşanlarda 4 ölçek (20 mL) verilir.

        Ancylostoma duodenale ve Necator americanus' un neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak). 75 kiloya kadar olanlarda 3 ölçek (15 mL), 75 kiloyu aşanlarda 4 ölçek (20 mL) verilir. Şiddetli Necator americanus ve Ancylostoma duodenale enfeksiyonlarının tedavisinde 3 gün 11 mg/kg/gün tek doz olarak verilir.

        Trichostrongylus colubriformis ve orientalis' in neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak). 75 kiloya kadar olanlarda 3 ölçek (15 mL), 75 kiloyu aşanlarda 4 ölçek (20 mL) verilir.

        Oksiyüriaziste, paraziti kesin şekilde ortadan kaldırmak için aile tedavisi uygulaması önerilir. Otoreenfestasyonu önlemek için ilk dozdan 2-3 hafta sonra ikinci bir doz uygulanmalıdır.

        Tedavi dozu 1 g'ı (4 ölçeği- 20 mL'yi) aşmamalıdır. Her 1 ölçek 5 mL olarak kabul edilmelidir.

        Uygulama şekli:

        KONTİL günün herhangi bir saatinde, yemeklerden önce ya da sonra, süt veya meyve suları ile alınabilir. Müshile gerek yoktur.

        Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

        Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

        Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde kullanımı konusunda yeterli klinik çalışma bulunmamakla beraber bilinen karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

        Pediyatrik popülasyon:

        Enterobius vermicularis' in neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak). İki hafta sonra doz tekrarlanmalıdır.

        Ascaris lumbricoides' in neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak).

        Ancylostoma duodenale ve Necator americanus' un neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak). Şiddetli Necator americanus ve Ancylostoma duodenale enfeksiyonlarının tedavisinde 3 gün 11 mg/kg/gün tek doz olarak verilir.

        Trichostrongylus colubriformis ve orientalis' in neden olduğu enfeksiyonlarda tavsiye edilen uygulama; tek doz olarak 11 mg/kg/gündür (baz olarak).

        Oksiyüriaziste, paraziti kesin şekilde ortadan kaldırmak için aile tedavisi uygulaması önerilir. Otoreenfestasyonu önlemek için ilk dozdan 2-3 hafta sonra ikinci bir doz uygulanmalıdır.

        Tedavi dozu 1 g'ı (4 ölçeği- 20 mL'yi) aşmamalıdır.

        6-12 yaşında (22-41 kg) olanlarda 2 ölçek (10 mL),

        2-6 yaşında (12-22 kg) olanlarda 1 ölçek (5 mL),

        6 ay -2 yaşında (12 kg'dan az) olanlarda ½ ölçek (2.5 mL) verilir. 2 yaşından ufak çocuklarda pirantel pamoatla sınırlı tecrübeye sahip olunduğundan ancak potansiyel yararları, muhtemel risklerine ağır bastığı durumlarda kullanılmalıdır.

        Geriyatrik popülasyon:

        Geriyatrik popülasyonda kullanımı konusunda yeterli klinik çalışma bulunmamaktadır.

        4.3. Kontrendikasyonlar

        KONTİL pirantel pamoata veya süspansiyon bileşimindeki yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlı olanlarda ve Miyastenia gravisli hastalarda kullanılmamalıdır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde kontrendikedir.

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        KONTİL daha önceden karaciğer fonksiyon bozukluğu bulunanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Hastaların küçük bir kısmında transaminaz düzeylerinde artış bildirilmiştir.

        Ciddi anemisi veya malnutrisyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Anemik, dehidrate ve malnutrisyonlu hastalara gerekirse KONTİL kullanımından önce destekleyici tedavi yapılmalıdır.

        Enterobius vermicularis tedavisinde re-infeksiyon riskini minimuma indirmek için aile tedavisi uygulanmalı ve bir takım hijyenik önlemler alınmalıdır. Bu önlemler arasında sıkı iç çamaşırlarının tercih edilmesi, tedaviden sonra da uzun süre evde hergün yerlerin temizliğine önem verilmesi, yatak çarşaflarının ve pijamaların yıkandıktan sonra çırpılmaması, klozet temizliğine dikkat edilmemesi sayılabilir.

        2 yaşından ufak çocuklarda pirantel pamoatla sınırlı tecrübeye sahip olunduğundan ancak potansiyel yararları, muhtemel risklerine ağır bastığı durumlarda kullanılmalıdır.

        KONTİL içerdiği metil parahidroksibenzoat nedeniyle alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        Pirantel pamoat ile piperazinin karşılıklı antagonist olabilme olasılığı nedeniyle ikisi bir arada kullanılmamalıdır. Pirantel pamoat, aminokinolinler (antimalaryal) ile beraber kullanıldığında kan seviyesinde veya etkisinde azalma olabileceğinden ikisi bir arada kullanılmamalıdır.

        Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

        Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

        Pediyatrik popülasyon:

        Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi C' dir.

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal / fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. bölüm 5.3.). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

        Gebelik dönemi

        Pirantel pamoatın gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili yeterli ve kontrollü çalışmalar bulunmadığından, hekim tarafından kesin gerekli görülmedikçe gebelerde kullanılmamalıdır.

        Laktasyon dönemi

        Pirantel pamoatın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Pirantel pamoatın süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da KONTİL tedavisinden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verirken emzirmenin çocuk açısından faydası ve KONTİL tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

        Üreme yeteneği/Fertilite

        Pirantel pamoatın üreme çalışmaları herhangi bir fetal zarar göstermemektedir. Sıçanlarda etkiye rastlanmamıştır. İnsanlar üzerinde ya da klinik dışı üreyebilirlik çalışmalarından elde edilmiş veri bulunmamaktadır.

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        Araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi olduğunu gösteren bir çalışma bulunmamaktadır.

        4.8. İstenmeyen etkiler

        Klinik çalışmalar ve satış sonrası gözetim çalışmalarından elde edilen verilere göre istenmeyen etkiler aşağıda organ sistem sınıflamasına ve sıklıklarına göre sunulmuştur.

        Sıklıklar şöyle tanımlanabilir: Çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100), seyrek (≥ 1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000) bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

        Bağışıklık sistemi hastalıkları

        Çok seyrek: Alerjik reaksiyonlar

        Sinir sistemi hastalıkları

        Yaygın olmayan: Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku bozukluğu, uyuşukluk

        Psikiyatrik hastalıklar

        Bilinmiyor: Huzursuzluk, iritabilite

        Gastrointestinal hastalıklar

        Yaygın olmayan: Bulantı, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık, ishal, tenezm

        Deri ve deri altı doku hastalıkları

        Seyrek: Deri döküntüleri, kaşıntı

        Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

        Bilinmiyor: Stridor

        Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

        Bilinmiyor: Ateş yükselmesi

        Hepato-bilier hastalıkları

        Bilinmiyor: Karaciğer aminotransferazlarında orta düzeyde artış

        Araştırmalar

        Bilinmiyor: Hastaların küçük bir kısmında geçici olarak minör AST yükselmeleri bildirilmiştir.

        Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

        Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

        Doz aşımının ciddi kas spazmları, kas seğirmesi, kas güçsüzlüğü, baş dönmesi, bayılma, ciddi ağız ve göz kuruluğu gibi semptomları olabilir.

        Doz aşımı halinde gastrik lavaja ilave olarak destek tedavisi yapılmalıdır.


        5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

          5.1. Farmakodinamik özellikler

          Farmakoterapötik grup: Antihelmintik ilaçlar ATC kodu: P02CC01

          Pirantel pamoat, insanlarda sık görülen yuvarlak barsak parazitleri olan, Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis, Ancylostoma duodenale, Necator americanus, Trichostrongylus colubriformis ve orientalis'e etkili bir antihelmintiktir.

          Pirantel pamoat etkisini parazitlerin nöromüsküler sistemini bloke ederek gösterir. Parazit spastik felce uğrar ve barsağın peristaltik hareketleri ile dışarı atılır.

          5.2. Farmakokinetik özellikler

          Genel özellikler

          Emilim ve dağılım:

          Pirantel pamoatın gastrointestinal sistemden emilimi düşüktür. Oral yoldan tek doz kg başına

          11 mg pirantel kullanımını takiben, 1-3 saat içinde 50-130 ng/mL doruk plazma konsantrasyonuna ulaşır.

          Biyotransformasyon:

          Karaciğerde kısmen metabolize olur.

          Eliminasyon:

          Uygulanan dozun yaklaşık % 50'si değişmemiş olarak dışkı ile ve yaklaşık % 7'si değişmemiş ilaç ve metaboliti olarak idrarla atılır.

          Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

          Pirantel pamoatın doğrusallık ya da doğrusal olmayan durumu hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır

          5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

          Günlük 600 mg/kg pirantel pamoat uygulanan sıçanların büyüme hızında ve besin tüketiminde hafif düşüşler gözlense de günlük 500 mg/kg alan sıçanlarda ilaçla ilişkilendirilebilecek herhangi bir istenmeyen etkiye ve morfolojik değişime rastlanmamıştır.

          6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

            6.1. Yardımcı maddelerin listesi

            Karmelloz sodyum Sodyum sakkarin Dağ çileği aroması Sodyum siklamat

            Metil parahidroksibenzoat (E218) Sitrik asit anhidrus (pH ayarlayıcı)

            6.2. Geçimsizlikler

            Geçerli değil.

            6.3. Raf ömrü

            60 aydır.

            6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

            25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

            6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

            Kutuda, Alüminyum kapak ile kapatılmış 15 mL'lik amber renkli cam şişede, 2.5, 5, 7.5 ve 10 mL işaretli ölçek ve kullanma talimatı ile ambalajlanarak sunulmaktadır.

            6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

            Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğiâ€ne uygun olarak imha edilmelidir.

            Dış Gebelik Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur. En Yaygın Alerji Türleri En Yaygın Alerji Türleri Bağışıklık sistemi, polen, arı zehiri veya evcil hayvan gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki gösterdiğinde alerjiler meydana gelir.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Hüsnü Arsan İlaçları A.Ş.
    Geri Ödeme KoduA04412
    Satış Fiyatı 95.87 TL [ 19 Nov 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 95.87 TL [ 8 Nov 2024 ]
    Original / JenerikJenerik İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699570700018
    Etkin Madde Pyrantel Pamoat
    ATC Kodu P02CC01
    Birim Miktar 250
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 15
    Parazit ve Böcek İlaçları > Antinematodal İlaçlar > Pirantel
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
    KONTIL 5 ml 250 mg 15 ml süspansiyon Barkodu