LACIPIL 4 mg 28 tablet Kısa Ürün Bilgisi
{ Lacidipin }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
LACİPİL 4 mg film tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Her tablette;
Etkin madde
Lasidipin… 4 mg
Yardımcı maddeler
Laktoz monohidrat 197,00 mg
Laktoz monohidrat (spreyle kurutulmuş)…. 58,25 mg Diğer yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız
3. FARMASÖTİK FORMU
Film tablet
Her iki yüzünde çentik (görsel amaçlıdır) bulunan, beyaz renkli oval, bikonveks tabletler halindedir. Tablet eşit parçalara bölünmemeli ve kırılmamalıdır. Tabletleri bir bardak su ile bütün olarak yutulmalıdır.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Hipertansiyon tedavisinde, tek başına veya beta blokörler, diüretikler ve anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri gibi diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanılır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Tavsiye edilen başlangıç dozu günde bir defa 4 mg'dır. LACİPİL yiyeceklere bağlı olmaksızın günün herhangi bir zamanında alınabilir. Gerekirse, doz tüm farmakolojik etkilerini göstermesi için yeterli bir süre verildikten sonra 6 mg'a yükseltilebilir. Pratikte bu uygulama, klinik tablo dozu daha çabuk yükseltmeyi gerektirmedikçe 3-4 haftadan az olmamalıdır. 6 mg/gün üzerindeki dozların anlamlı derecede daha etkili olduğu gösterilmemiştir.
Uygulama şekli:
Her gün aynı saatte, tercihen sabah alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği:
Lasidipin başlıca karaciğer tarafından metabolize edilir ve bu nedenle karaciğer yetmezliği olan hastalarda LACİPİL'inbiyoyararlanımıartabilirvehipotansif etki artabilir. Bu hastalar
Böbrek yetmezliği: LACİPİL böbreklerden atılmadığı için böbrek hastalarında dozun değiştirilmesine gerek kalmaz.
Pediyatrik popülasyon: Çocuklarda LACİPİL ile ilgili klinik deneyim yoktur.
Geriatrik popülasyon: Doz ayarlanmasına gerek yoktur. Tedavi süresiz devam ettirilebilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
İlacın bileşimindeki etkin maddeye veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık hallerinde kullanılmamalıdır.
Dihidropiridinler ile önceden alerjik reaksiyon gösteren hastalarda çapraz reaksiyon riski nedeniyle çok dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer kalsiyum antagonistlerinde olduğu gibi, kardiyojenik şok ve kararsız anjina gelişen hastalarda LACİPİL kesilmelidir. Ek olarak, dihidropiridinlerin aort stenozu olan hastalarda koroner arter kan akışını azalttığı gösterildiğinden LACİPİL'in bu hastalarda kullanılması kontrendikedir.
LACİPİL miyokard enfarktüsü sırasında ya da 1 ay içinde kullanılmamalıdır.
Ender görülen kalıtsal bir durum sebebiyle LACİPİL'in içeriğindeki yardımcı maddeyle geçimsizlik yaşayabilecek olan hastalarda LACİPİL'in kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.4).
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
LACİPİL ile yapılan çalışmalarda sinoatriyel düğümün (SA) spontan fonksiyonlarını etkilemediği veya atriyoventriküler düğümde (AV) iletim uzamasına neden olmadığı görülmüştür. Ancak; kalsiyum antagonistlerinin SA ve AV düğümleri teorik olarak etkileyebileceği düşünülerek önceden SA ve AV aktivitelerinde anormalliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.
Diğer dihidropiridin kalsiyum kanal antagonistlerinde bildirildiği gibi, lasidipin konjenital veya edinsel QT uzaması olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Lasidipin aynı zamanda QT aralığını uzattığı bilinen sınıf I ve III antiaritmikler, trisiklik antidepresanlar, bazı antipsikotikler, antibiyotikler (ör. eritromisin) ve bazı antihistaminikler (ör. terfenadin) gibi ilaçlarla da dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer kalsiyum antagonistleri gibi LACİPİL zayıf kalp rezervi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer dihidropiridin kalsiyum antagonistlerinde olduğu gibi, LACİPİL stabil olmayan angina pektoris hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.
LACİPİL yakın zamanlarda miyokard infarktüsü geçirmiş hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır, çünkü antihipertansif etki artabilir.
Lasidipinin glukoz toleransını ya da diyabet kontrolünü bozduğuna ilişkin kanıt yoktur.
Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diğer antihipertansif ilaçlar dahil hipotansif ilaçlarla birlikte kullanıldığında (örneğin diüretikler ve beta blokörler ve ADE inhibitörleri) LACİPİL'in hipotansif etkisi artabilir. Bununla beraber beta blokörler ve diüretikler gibi sık kullanılan antihipertansif ajanlarla yapılan çalışmalarda veya digoksin, tolbutamid ve varfarinle hiçbir spesifik etkileşim bildirilmemiştir.
LACİPİL simetidinle birlikte verildiğinde plazma seviyesi artabilir. Lasidipin albumin ve alfa-1-glikoproteine yüksek oranda bağlanır (>%95).
Diğer dihidropiridinlerle olduğu gibi lasidipin biyoyararlanımı değişebileceğinden greyfurt veya greyfurt suyu ile birlikte alınmamalıdır.
Klinik çalışmalarda siklosporin ile tedavi edilen böbrek nakli uygulanmış hastalarda, lasidipin siklosporinin neden olduğu glomerüler filtrasyon hızı ve renal plazma akışındaki azalmayı tersine çevirmiştir.
Lasidipin sitokrom CYP3A4 ile metabolize olduğu bilindiğinden ve bu yüzden güçlü CYP3A4 inhibitörleri veya indükleyicileri (örn. rifampisin, itrakonazol) ile birlikte verildiğinde lasidipinin metabolizması ve eliminasyonu ile etkileşebilir.
Lasidipin ve kortikoidler veya tetrakosaktidin birlikte kullanımı antihipertansif etkiyi azaltabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon :
Etkileşim çalışması yapılmamaıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımda özel bir kontrasepsiyona gerek yoktur. Gebelik planlayan kadınlarda geniş ölçüde, yüksek dozda ve uzun süre kullanılmamalıdır.
Hayvanlarda teratojenik etkisi olduğu gösterilen bazı kalsiyum kanal blokerlerine rağmen, lasidipin ile yapılan hayvan çalışmalarında malformasyon gözlenmemiştir. Terapötik aralığın çok üzerinde kullanılan dozlarda maternal toksisite kanıtı gösterir bu da kemikleşmede olası gecikmelere ve implantasyon öncesi ve sonrası kayıplarda artışa neden olur. Deney hayvanlarından elde edilen kanıtlar, lasidipin kullanımı sonrası gebelik süresinin uzamasına ve rahim kaslarının gevşemesi sebebiyle doğum süresinde uzama ve doğumda zorluğa yol açtığını göstermektedir. İnsan gebeliğinde lasidipinin güvenlikiğine ilişkin veri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
LACİPİL'in gebelikteki güvenilirliği ile ilgili bilgiler bulunmamaktadır. Hayvan çalışmaları, büyüme bozukluğu veya teratojenik etkisi olmadığını göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). LACİPİL, gebelikte beklenen yararları, fetüs veya yeni doğan üzerindeki advers etki olasılığından fazla ise kullanılmalıdır. LACİPİL'in doğumda uterus kaslarında gevşemeye neden olabileceği ihtimali göz önünde tutulmalıdır (bkz. Bölüm 5.3).
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
LACİPİL gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Hayvan çalışmalarında lasidipin ya da metabolitlerinin anne sütüne geçebildiği gözlenmiştir. LACİPİL emziren annelerde beklenen yararları, bebek üzerindeki risklerinden fazla ise kullanılmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
LACİPİL'in üreme yeteneği (fertilite) üzerine etkisi olup olmadığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
LACİPİL baş dönmesi yapabilir. Baş dönmesi olan hastalar araç ve makine kullanmamaları konusunda uyarılmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Çok yaygın ve yaygın olarak rastlanan advers reaksiyonların sıklığını belirlemede büyük klinik çalışmalardan (dahili ve yayınlanmış) elde edilen veriler kullanılmıştır.
LACİPİL genellikle iyi tolere edilmiştir. Bazı bireylerde periferal vazodilatasyon yapan farmakolojik etkisine bağlı olarak minör yan etkiler görülmüştür. () ile işaretli olan bu etkiler geçicidir; aynı dozda LACİPİLtedavisiuygulanmasıilekaybolur.
Çok yaygın ≥1/10
Yaygın ≥1/100 ve < 1/10
Yaygın olmayan ≥1.000 ve < 1/100 Seyrek ≥1/10.000 ve < 1/1.000 Çok seyrek ≤ 1/10.000
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Psikiyatrik hastalıklar
Çok seyrek: Depresyon
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi Çok seyrek: Tremor
Kardiyak hastalıklar
Yaygın: Palpitasyon, taşikardi
Yaygın olmayan: Altta yatan anginanın şiddetlenmesi, senkop, hipotansiyon
Diğer dihidropiridinlerde olduğu gibi az sayıda hastada, özellikle tedavi başlangıcında altta yatan anginanın şiddetlenmesi bildirilmiştir. Bu durum semptomatik iskemik kalp hastalığı olan hastalarda daha olasıdır.
Vasküler hastalıklar
Yaygın: Yüzde kızarma
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Midede rahatsızlık, bulantı
Yaygın olmayan: Diş etinde hiperplazi
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Deri döküntüsü (eritem ve kaşıntıyı içeren) Seyrek: Anjiyoödem, ürtiker
Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları
Seyrek: Kas krampları
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygın: Poliüri
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın: Halsizlik, ödem
Araştırmalar
Yaygın: Geridönüşümlü alkalinfosfatazartışı(klinikolarakanlamlı artışlar sık değildir)
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
LACİPİL aşırı dozajı ile ilgili kaydedilmiş hiçbir vaka yoktur.
Semptomlar ve belirtiler: En muhtemel yan etki uzun süreli periferal vazodilatasyona bağlı hipotansiyon ve taşikardidir. Bradikardi veya AV iletide uzama meydana gelebilir.
Tedavi: Spesifik bir antidotu yoktur. Kalp fonksiyonları devamlı kontrol edilmeli, uygun destekleyici ve yardımcı terapötik önlemlere başvurulmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Kalsiyum kanal blokörleri, dihidropiridin türevleri ATC kodu: C08CA09
Etki mekanizması: Lasidipin damar düz kaslarındaki kalsiyum kanalları üzerine güçlü selektivitesi olan özgün ve güçlü bir kalsiyum antagonistidir. Esas etkisi periferal arteriyolleri genişleterek damar direncini azaltıp kan basıncını düşürmektir.
Renal transplantasyon yapılan on hastalı bir çalışmada oral siklosporin uygulaması ardından LACİPİL'in renal plazma akımı ve glomerüler filtrasyon hızındaki akut düşüşü önlediği gösterilmiştir. Tüm siklosporin tedavisi boyunca LACİPİL kullanan ve kullanmayan hastalar arasında renal plazma akımı ve glomerüler filtrasyon hızı açısından fark saptanmamıştır.
Sağlıklı gönüllülere oral 4 mg lasidipin uygulaması ardından QT aralığında minimal uzama saptanmıştır.
Dört yıllık randomize çift-kör ELSA (Avrupa Lasidipin Ateroskleroz Çalışması) çalışmasında, ateroskleroz için primer etkililik parametresi ultrasonografi yoluyla karotid intima-medya kalınlığı (IMT) ölçümü olarak belirlenmiştir. Lasidipin tedavisi uygulanan hastalarda alınan sonuç, anti-aterojenik etki ile tutarlı olacak şekilde, IMT değişkenlerinde anlamlı etkiler olduğunu göstermiştir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özelliklerEmilim: Lasidipin yüksek derecede lipofilik bir bileşiktir. Oral uygulama ardından gastrointestinal sistemden hızla ancak zayıf bir şekilde emilir. Karaciğerde geniş ölçüde ilk geçiş etkisine maruz kalır.
Dağılım:
Mutlak biyoyararlanımı karaciğerde uğradığı ilk geçiş etkisine bağlı olarak ortalama %10 civarındadır. Doruk plazma konsantrasyonuna 30-150 dakika arasında ulaşır.
Biyotransformasyon: Herhangi bir farmakolojik etkisi varsa da çok düşük olan dört esas metaboliti vardır. Lasidipin başlıca karaciğerde hepatik metabolizma ile (P450 CYP3A4) metabolize edilir. Karaciğer enzimlerini indüklemek ya da inhibe etmek gibi bir etkisi kanıtlanmamıştır.
Eliminasyon: Alınan dozun yaklaşık %70'i metabolitleri şeklinde feçesle, geri kalanı metabolitleri şeklinde idrarla atılır. Ortalama eliminasyon yarılanma ömrü kararlı durumda 13-19 saat arasındadır.
Doğrusallık/ doğrusal olmayan durum: Lasidipin farmakokinetiği, günde bir kez uygulandığında 2-6 mg'lık terapötik doz aralığında doğrusaldır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Yüksek dozlarda lasidipin ile ilgili önemli toksikolojik bulgular geri dönüşümlüdür ve yüksek dozlarda kalsiyum kanal antagonistlerinin bilinen farmakolojik etkilerinden farklı değildir – sıçanlarda ve köpeklerde miyokard kontraktilitesinde azalma ve diş eti hiperplazisi ve sıçanlarda konstipasyon görülmüştür.
Gebe sıçanlara veya tavşanlara lasidipin verildikten sonra hiçbir gelişim toksisitesi görülmemiştir. Sıçanlarla yapılan bir fertilite ve üreme çalışmasında maternal toksik dozlarda embriyotoksisite görülmüştür ve yüksek dozlarda kalsiyum kanal antagonistlerinin miyometriyum üzerindeki beklenen farmakolojik aktivitesiyle uyumlu olarak gestasyon süresinin arttığı ve doğum sırasında zorluk görülmüştür. Kalsiyum kanal antagonistlerinin doğum sırasında miyometriyumun normal fonksiyonunu farmakolojik olarak engellediği ve kontraktilitede azalmaya yol açtığı bilinmektedir.
Bir dizi in vitro ve in vivo testte lasidipinin genotoksik olmadığı belirlenmiştir. Farelerde karsinojenik potansiyel kanıtı yoktur. Sıçanlar ile yapılan bir karsinojenisite çalışmasında, diğer kalsiyum antagonistlerinde olduğu gibi, testislerde selim intersitisyal hücre tümörlerinde artış olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, sıçanlarda interstisyel hücre hiperplazisinde ve adenomlarda rolü olduğuna inanılan endokrin mekanizmalar insanlarda söz konusu değildir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilir)
Laktoz monohidrat (spreyle kurutulmuş) (inek sütünden elde edilir) Povidon K30
Magnezum stearat
Opadry white OY-S-7335 (titanyum dioksit, hipromelloz) Saf su
6.2. Geçimsizlikler
Bilinen bir geçimsizliği yoktur.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
özel tedbirler30C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
LACİPİL film tablet ışıktan korunmalı ve alınıncaya kadar alüminyum folyo ambalajı açılmamalıdır.
Eğer 2 mg'lık doz, 4 mg'lık tabletin yarısı kırılarak alınması şeklinde önerilmişse kullanılmayan diğer yarım tablet orijinal folyo ambalaj içinde saklanmalı ve 48 saat içinde kullanılmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Çocuk emniyetli, bastırılarak açılan üzerine kağıt katman eklenmiş blister ambalajlarda bulunmaktadır. 14 veya 28 tabletlik ambalajlarda sunulmaktadır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleriâ€ne uygun olarak imha edilmelidir.
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. | Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |
|
Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez. |
|
Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.ŞGeri Ödeme Kodu | A04470 |
Satış Fiyatı | 98.17 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 98.17 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699522092635 |
Etkin Madde | Lacidipin |
ATC Kodu | C08CA09 |
Birim Miktar | 4 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 28 |
Kalp Damar Sistemi > Seçici kalsiyum kanal blokerleri > Lacidipin |
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. |