Klinik çalışmalar, Teofilin ve Karbamzepin'in Klaritomisin'le birlikte uygulanması sonucunda, kanda bu ilaçların seviyelerinde orta derecede ama istatistiki olarak anlamalı bir artış olduğunu göstermiştir.
Diğer makrolid antibiyotiklerle olduğu gibi hastalarda sitokrom p-450sistemi ile metabolize edilen ( Karbamazepin, Varfarin, Ergot alkaloidleri, Triazolam, Midazolam, Lovastatin, Dizopiramid, Fenitoin ve siklosporin gibi) ilaçlarla birlikte Klaritomisin kullanılması, bu diğer ilaçların serum seviyelerinde artmaya neden olabilir.
Klaritomisin ve Digoksin'i birlikte kullanan hastalarda Digokasin'in serum kontrasyonlarının yükselebileceği rapor edilmiştir. Beraber kullanımlarda serum digoksin seviyeleri kontrol edilmelidir. Makrolidler kalp hastalığı olanlarda göülen QTc aralığı genişlemesi, ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon ve " torsade de pointes "gibi kardiyak aritmilerle alakalı Terfenadin metabolizmasındaki etkilerini, Trafenadin'in aktif metabolitinin serum konsantrasyonunda artış şeklinde gösterebilir. Benzer etkilerinin, Astemizol ve diğer makrolislerle de görülebildiği bildirilmektedir. HIV- enfeksiyonlu yetişkinlere sürekli olarak oral Klaritomisin ve Zidovudin'in kararlı durum seviyelerinde düşüşe sebep olabilir. Çocuklarda böyle bir reaksiyon rapor edilmemiştir. Klaritomisin ile birlikte Ritonavir. kullanıldığında Klaritomisin'in plazma konsantrasyonu önemli derecede yükselebilir. Klaritomisin'in yan etkilerinde (diyare, bulantı, hazımsızlık) artış meydana gelir. Böbrek fonksiyonu normal olan hastalar Ritonavir kullanırken Klaritomisin alındığında dozda değişiklik yapmaya gerek yoktur. Bununla beraber kreatinin Klirensi 30-60 ml/dk olan hastalarda %75 azaltılmalıdır. Klaritomisin ile birlikte Ritonavir kullanan hastalarda böbrek fonksiyonları izlenmelidir. 1g /günden daha yüksek Klaritomisin dozları Ritonavir uygulanmalıdır.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |