Klinik çalışmalarda gözlenen yan etkilerin büyük çoğunluğu geçici ve hafif türden olup klasik makrolidlere göre gastrointestinal yan etkiye daha az rastlanmaktadır. İlaca bağlı yan etkilerden dolayı tedaviyi bırakan hastalar % 3'den daha azdır. Gözlenen yan etkilerin çoğunluğu gastrointestinal sistemle ilgili olup diyare, kusma, abdominal ağrı, dispepsi ve bulantıdır. Diğer yan etkiler; baş ağrırısı, tad değişikliği ve karaciğer enzimlerindeki geçici yükselmelerdir. Genellikle tad alma bozukluğu ile birlikte koku alma duyusunda değişiklik rapor edilmiştir.
Bazı hipoglisemik ajan veya insülin tedavisi gören hastalarda görülmek üzere nadir olarak hipoglisemi vakaları bildirilmiştir. İzole trombositopeni vakaları rapor edilmiştir ve genellikle altta yatan ciddi hastalıklarla ve/veya aynı anda kullanılan ilaçlarla ilgilidir. Klaritomisin ve omeprazol'ün bitlikte uygulandığı klinik çalışmalarda da dilde geçici renk değişikliği görlmüştür.
Oral olarak uygulanan Klaritomisin ile ürtiker ve orta derecede deri erüpsiyonundan, anafilaksi ve Stevens-Johnson sendromuna kadar uzanan geçici santral sinir sistemi yan etkileri rrapor edilmiştir. Fakat sebep ve etki bağlantısı belirtilmemeiştir.
Klaritomisin tedavisi sırasında, ilacın bırakılması ile ortadan kalakan işitme kaybı görülebilir. QTc aralığı genişlemesi olan kişilerde Eritromisin ve Klaratomisin'in, ventrüküler taşikardi dahil ventriküler aritmi ve " torsade de pointes" e yol açabilceği bildirilmiştir.
Bağışıklık sistemi bozulmuş hastalardaki advers etkiler: Mikrobakteriyel enfeksiyonlar için uzun süre Klaritomisin'in yüksek dozları ile tedavi edilen bağışıklık sistmei bozuk hastalarda, Klaritomisin uygulamasıyla bağlantılı olabilecek advers etkileri, HIV hastalığının veya seyir eden hastalığın altta yatan belirtilerden ayırt etmek bile zordur.
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |