Aktif madde
Etoposid 100 mg
Yardımcı madde
Sitrik asit, 10 mg
Polisorbat 80, 400 mg
Polietilen glikol, 3000 mg
Dehidrate etanol, 5 ml'ye tamamlayacak kadar
Küçük hücreli akciğer kanseri, habis lenfomalar, akut lösemiler, testis tümörleri, mesane kanseri ve karyonik hastalıklar
- Şiddetli kemik iliği depresyonu olan hastalar
- Etoposide karşı önceden aşırı duyarlılık hikâyesi olan hastalar
1. Şiddetli yan etki olarak, kemik iliği supresyonu gibi ilaç reaksiyonları görülebildiğinden, hasta sık sık laboratuar tetkikleri (hematolojik, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri) yapılarak izlenmelidir. Hematolojik değerler kabul edilebilir değerlerin dışındaysa kesinlikle uygulanmaz. Normal dışı herhangi bir belirti görüldüğü takdirde, dozun azaltılması veya uygulamanın durdurulması gibi gerekli önlemler alınmalıdır.Uzun süreli uygulama, daha şiddetli ve geri dönüşsüz yan etkilere yol açma olasılığından dolayı büyük bir dikkatle yapılmalıdır.
2. Gerek enfeksiyon, gerekse kanamaya eğilimin belirgin hale gelmemesine veya ağırlaşmamasına özellikle dikkat edilmelidir.
3. Çocuklardaki uygulama özellikle büyük bir dikkatle yapılmalı ve yan etkilerin manifest hale gelmemesine dikkat edilmelidir.
4. Çocuklar ve üreme çağındaki kişilerde uygulama, gonadlar üzerindeki potansiyel etkisi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
5. Akut lösemi vakalarında, uygulama dönemi tedavi süresince uygun aralıklarla yapılan gerek periferik kan, gerekse kemik iliği bulguları testlerinin sonuçlarına göre kısaltılmalı veya uzatılmalıdır.
6. Uygulamanın çok dikkatli yapılması gereken durumlar :
- Şiddetli kemik iliği supresyonu olan hastalar
- Karaciğer bozuklukları olan hastalar
- Böbrek bozuklukları olan hastalar
- Varicella'sı olan hastalar (ölümcül sistemik reaksiyonlar oluşabilir)
7.Yaşlılarda kullanımı
Yaşlı hastalarda, fizyolojik fonksiyonlar (hematopoietik fonksiyonlarda yavaşlama, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları vb.) yavaşladığından, yaşlılardaki uygulama çok dikkatli ve sıkı denetim altında yapılmalı, denetim aralarda da sürdürülmelidir.
8.Çocuklarda kullanımı
Çocuklarda etki ve emniyeti ile ilgili bir bilgi yoktur. Lastet inj. içeriğinde Polisorbat 80 vardır. Prematüre bebeklerde polisorbat 80 içeren enjektabl E vitamini preperatının karaciğer ve böbrek yetmezliği, akciğer bozukluğu, trombositopeni ve asit ile seyreden yaşamı tehdit edici bir sendroma yol açtığı düşünülmektedir.
9.Gebelik ve laktasyon süresince kullanımı
Laboratuar hayvanlarında ilacın teratojenik etkisi olduğu bilindiğinden, bu ilacın gebelere veya gebe olması muhtemel kadınlara uygulanması önerilmektedir. Bunun dışında Etoposid’in hayvan deneylerinde anne sütüne geçtiği gözlenmiştir. Bu ilacı alan hastalar emzirmemelidir.
10.Diğer
Diğer antineoplastik ajanlarla kombine olarak Etoposid ile tedavi edilen bazı hastalarda akut lösemi (bazı vakalarda prelösemik fazda) ortaya çıktığı bildirilmiştir.- SSS: Geçici kortikal körlük, periferik nöropati, geçici vertigo, konfüzyon, optik nörit görülebilir.
- Şok: Seyrek olarak şok belirtileri gelişebildiğinden, uygulamada yeterince dikkatli olunmalıdır. Şokla ilgili herhangi bir belirti veya bulgu geliştiği taktirde, uygulama derhal durdurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
- Hematolojik: Lökopeni , trombositopeni, kanama, anemi gibi belirtiler görülebilir.
- Karaciğer: Karaciğer fonksiyonlarında GOT, GPT AI-P, bilirubin seviyelerinde artış gibi bozukluklar görülebilir.
- Renal : BUN ve kreatinin düzeylerinde artış görülebilir.
- Gastrointestinal : Bulantı, kusma, iştahsızlık, stomatit, diare, mide ağrısı, kabızlık, disfaji, parotit görülebilir.
- Aşırı duyarlılık : Döküntü gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir.
- Dermatolojik : Şiddetli alopesi, eritem ve pruritus ortaya çıkabilir .
- Psikonörolojik sistem: Ekstremitelerde uyuşma ve baş ağrısı görülebilir.
- Kardiyovasküler : Seyrek olarak normal dışı elektrokardiogramlar, aritmi ve hipotansiyon görülebilir. Nadiren hipertansiyon oluşabilir. 5 günün üzerinde intravenöz uygulama sonucu miyokard infarktüsü ve kalp yetmezliği görülebilir. Hastaların % 0.7-2‘sinde anaflaktoid reaksiyonlar bildirilmiştir.
- Respiratuar: İnterstisyel pnömoni oluşabilir.
- Diğerleri : Halsizlik ve ateş görülebilir.İntermitten kas krampları olabilir.Yüksek doz uygulandığında geçici metabolik asidoz olabilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlacın diğer bir antineoplastik veya radyoterapi ile birlikte uygulanması kemik iliği depresyonu gibi yan etkileri şiddetlendirebilir.
1. Bir tedavi kürü için, erişkinlerde ve çocuklarda günde 60-100 mg/m2 (vücut yüzeyi) etoposid arka arkaya 5 gün süreyle intravenöz yolla uygulanır ve ardından 3 haftalık bir ara verilir. Uygulama gerektikçe tekrarlanır. Doz hastalığa veya belirtilerin şiddetine göre ayarlanabilir.
2. % 0.9 NaCl veya %5 Dekstroz içersinde 0.2–0.4 mg/ml olacak şekilde dilue edilir. Ardından, en az 30 dakika sürecek şekilde yavaş intravenöz infüzyon şeklinde uygulanır.
3. Kullanımda dikkat edilecek hususlar
-İlaç hazırlandıktan sonra 6 saat içerisinde kullanılmalıdır.
-Sadece yavaş i.v infüzyonla verilir.Hızlı i.v enjeksiyon uygulanmaz.
-Bu ürün intrakaviter , subkutan veya intramüsküler yolla uygulanmamalıdır.
-Bu ürünün intravenöz infüzyonu vasküler ağrı, flebit, hipotansiyon ve aritmiye yol açabildiğinden, enjeksiyon yeri ve enjeksiyon yöntemi açısından yeterince dikkatli olunmalıdır. Buna ek olarak, infüzyon hızı mümkün olduğunca yavaş olmalıdır (30-50 dakika).
-İlacın damar dışına kaçması enjeksiyon yerinde endurasyon ve nekroza yol açabildiğinden, intravenöz uygulama dikkatle yapılmalıdır.Ekstra vazasyon olmamasına dikkat edilmelidir.
-Sulandırma sırasındaki konsantrasyona bağlı olarak çökelme görülebildiğinden, ürünün kullanılmadan önceki sulandırılmasında konsantrasyon 0.6 mg/ml’den fazla olmamalıdır. Çözündürülmüş solüsyon mümkün olduğunca hemen kullanılmalıdır.
-İlacı uygulayan kişiler eldiven kullanmalıdırlar. İlaç cilt veya mukoza ile temas ederse buralar su ve sabunla yıkanmalıdır.
-0.25 mg/ml’nin üzerindeki konsantrasyonlarda presipitasyon görülebilir. Bu ilaçların kullanılmaması gerekir.
|
Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve
hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir. |