1.Şiddetli yan etki olarak, kemik iliği supresyonu gibi ilaç reaksiyonları görülebildiğinden, hasta sık sık laboratuar tetkikleri (hematolojik, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri) yapılarak sıkı bir şekilde izlenmelidir. Hematolojik değerler kabul edilebilir değerlerin dışındaysa kesinlikle uygulanmaz. Normal dışı herhangi bir belirti görüldüğü taktirde, dozun azaltılması veya uygulamanın durdurulması gibi gerekli önlemler alınmalıdır. Uzun süreli uygulama, daha şiddetli ve geri dönüşsüz yan etkilere yol açma olasılığından dolayı büyük bir dikkatle yapılmalıdır.
2.Gerek enfeksiyon, gerekse kanamaya eğilimin manifest hale gelmemesine veya ağırlaşmamasına özellikle dikkat edilmelidir.
3.Çocuklardaki uygulama özellikle büyük bir dikkatle yapılmalı ve yan etkilerin manifest hale gelmemesine dikkat edilmelidir.
4.Çocuklar ve üreme çağındaki kişilerde uygulama, gonadlar üzerindeki potansiyel etkisi gözönünde bulundurularak yapılmalıdır.
5.Uygulamanın çok dikkatli yapılması gereken durumlar:
- Şiddetli kemik iliği supresyonu olan hastalar
- Karaciğer bozuklukları olan hastalar
- Böbrek bozuklukları olan hastalar
- Enfeksiyon hastalığı olanlar
- Varicella'sı olan hastalar (ölümcül sistemik reaksiyonlar oluşabilir.)
6. Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlı hastalarda fizyolojik fonksiyonlar (hematopoietik fonksiyonlarda yavaşlama, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları vb.) yavaşladığından, yaşlılardaki uygulama çok dikkatli ve sıkı denetim altında yapılmalı, denetim aralarda da sürdürülmelidir.
7. Gebelik ve laktasyon süresince kullanımı
Laboratuar hayvanlarında ilacın teratojenik etkisi olduğu bildirildiğinden, bu ilacın gebelere veya gebe olması muhtemel kadınlara uygulanması önerilmemektedir. Bunun dışında hayvan deneylerinde Etoposid'in anne sütüne geçtiği gözlenmiştir. Bu ilacı alan hastalar emzirmemelidir.
8. Diğer
Diğer antineoplastik ajanlarla kombine olarak Etoposid ile tedavi edilen bazı hastalarda akut Iösemi (bazı vakalarda prelösemik fazda) ortaya çıktığı bildirilmiştir.
|
Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |