Actavis İlaçları LIPITAKSIN 10 mg 30 film tablet İP Formülü

LIPITAKSIN 10 mg 30 film tablet Formülü

Actavis İlaçları A.Ş | Güncelleme :22 Eylül  2023

Atorvastatin,10-20-40 mg
Kolesterol ve trigliserid düşürücü
İlaç tabletleri, terazosin hidroklorüre hipersensitif olan hastalarda kontrendikedir.
Senkop ve "ilk doz" Etkisi: Hytrin tabletleri, alfa-adrenerjik blokaj yapan diğer ajanlar gibi tedavinin ilk dozunu veya ilk bir kaç dozunu takipen, kan basıncında belirgin düşüşe özellikle postural hipotansiyon ve senkopa neden olabilir. Tedavi birkaç günden daha fazla kesilirse ve sonra tekrar başlanırsa, benzer bir etki beklenebilir. Alfa adrenerjik blokaj yapan diğer ajanlarla da dozun hızlı arttırılmasıyla veya diğer antihipertansif ilaçların ilavesiyle senkop bildirilmiştir. Bazen senkop epizodunda önce kalp atım hızının dakikada 120-160 vuruş olduğu bir supraventiriküler taşikardi atağı görülebilirse de senkopun aşırı postural hipotansif bir etkiye bağlı olduğu düşünülmektedir. İlaveten, postural hipotansiyon semptomlarına, hemodilüsyon katkısının olasılığı da düşünülmelidir.
Senkop veya aşırı hipotansiyon olasılığını azaltmak için tedavi her zaman, ilaç tabletin yatarken verilen 1 mg'lık dozu ile başlatılmalıdır. Başlangıç tedavisi olarak 2 mg, 5 mg, 10 mg'lık tabletler endike değildir. Doz bundan sonra "Doz ve Uygulama" bölümündeki önerilere göre yavaş yavaş arttırılmalı ve ilave antihipertansif ajanlar dikkatle eklenmelidir. Hasta tedavinin başlangıcı sırasında oluşabilecek senkop sonucunda yaralanmaya neden olabilecek durumlardan sakınması konusunda uyarılmalıdır.
Çoğul dozların kullanıldığı yaklaşık 2000 hipertansif hastayı kapsayan kilinik çalışmalarda hastaların %1'inde senkop bildirilmiştir. Selim prostat hiperplazisi olan 1200 hastanın tedavisini kapsayanklinik çalışmalarda senkop insidansı %0.7'dir.
Eğer senkop oluşursa, hasta yatar pozisyona getirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. İlaç tabletlerinin ortostatik etkisinin, kronik kullanımda bile doz verildikten kısa süre sonra daha fazla olduğunu gösteren bulgular vardır. Tedavinin ilk 7 günü risk daha fazladır, ama bütün zaman aralıklarında söz konusudur.
Geçmişindeki miktürisyon senkobu olan hastalara alfa-bloker verilmemelidir. Prostat kanseri: Prostat kanseri ve SPH aynı semptomları verebilir. Bu 2 hastalık sıklıkla aynı - anda mevcut olabilir. Dolayısıyla, SPH olduğu düşünülen hastalar ilaç tedavisine başlamadan önce, prostatik karsinom açısından kontrol edilmelidir. Ortostatik hipotansiyon: Senkop ilaç tabletlerin en şiddetli rtostatik yan etkisi olduğu halde, kan basıncının düşmesine bağlı olan başdönmesi, sersemlik ve çarpıntı gibi semptomlar çok daha yaygın olup, klinik çalışmalara katılan hastaların %28'inde görülmüştür. Selim prostat hiperpralizi hastaların klinik çalışmalarında hastaların %21'inde başdönmesi, hipotansiyon, postural hipetansiyon, senkop ve vertigo görülmüştür. Bu tür olayların potansiyel sorun oluşturduğu mesleklerde çalışan hastaların tedavisinde özellikle dikkatli olunmalıdır.
Hastalar özellikle tedavinin başlangıcında senkopal ve ortostatik semptomlar olasılığına karşı uyarılmalı; ilk dozdan sonra, doz arttırılmasından sonra ve bırakılmış bir tedaviye yeniden başlanılmasından sonra, 12 saat için araba kullanmaktan ve dikkat gerektiren görevlerden kaçınmalıdırlar. Bu hastalar, tedavinin başlangıcı sırasında senkop oluşabileceğinden olası yayalanmalardan sakınmaları konusunda uyarılmalıdırlar. Kan basıncının düşmesine bağlı semptomlar ortaya çıktığında her ne kadar bu semptomlar her zaman ortostatik değilse de, hastalara oturmaları veya sırtüstü yatmaları ve oturur veya yatar durumdan doğrulurken dikkali olmaları öğütlenmelidir. Başdönmesi, sersemlik veya çarpıntılar rahatsızlık verici ise doz ayarlanmasının yapılabilmesi için, bunlar hekime bildirilmelidir. Hastalara ilaç tabletle uyku hali veya somnolans ortaya çıkabileceğide söylenmelidir. Bunlar araba veya ağır makineleri kullananların dikkatli olmasını gerektirir.
Laboratuar testleri: Kontrollü klinik çalışmalarda hematotrik, hemoglobin, beyaz kan hücreleri, total protein ve albumin değerlerinde ufak ama istatistiksel olarak önemli düşüşler olmuştur. Bu laboratuar bulguları, hemodilüsyon olasılığını düşündürür. İlaç ile 24 aylık(SPH): Genel olarak vücut: Asteni, flu sendromu, başağrısı;
Kardiyovasküler sistem: Hipotansiyon, palpitasyonlar, postural hipotansiyon, senkop;
Sindirim sistemi: Bulantı;
Metabolik ve Nutrisyonel bozukluklar: Periferal ödem, kilo artışı;
Sinir sistemi: Başdönmesi, somnolans, vertigo;
Solunum sistemi: Dispne, nazal konjesyon, rinit;
Özel duyular: Görme bulanıklığı / dokunma duyusunun zayıflaması;
Ürogenital sistem: İmpotans, idrar yolu enfeksiyonu.
Pazarlama sonrası deneyimleri: Trombositopeni, atriyal fibritasyon ve ayrıca piriapizm rapor edilmiştir; ama sebep ve etki ilşkisi açıklanmamıştır. Hipertansiyon:
Genel olarak vücut: Asteni, bel ağrısı, baş ağrısı; Kardiyovasküler sistem: palpitasyonlar, postural hipotansiyon, taşikardi;
Sindirim sistemi: bulantı, Metabolik ve nutrisyonel bozukluklar: ödem, periferal ödem, kilo alma;
Kas iskelet sistemi: Kol-bacak ağrıları;
Sinir sistemi:Depresyon, baş dönmesi, lipido azalması, sinirlilik, parestezi, somnolans;
Solunum sistemi: Dispne, nazal konjesyon, sinüzit;
Özel duyular:Görme bulanıklığı;
Üro-genital sistem: impotans. Terazosin kullananlarda:
Genel olarak vücut: Göğüs ağrısı, fasiyal ödem, ateş, karın ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı;
Kardiyovasküler sistem: Aritmi, vazodilatasyon;
Sindirim sistemi: konstipasyon, diyare, ağız kuruluğu, dispepsi, şişkinlik, kusma;
Metabolik ve nutrisyonel bozukluklar: Gut;
Kas iskelet sistemi: artralji, artrit, eklem rahatsızlıkları, miyalji;
Sinir sistemi: Anksiete, insomnia;
Solunum sistemi: Bronşit, soğuk algınlığı semptomları, epitaksis, influenza semptomları, şiddetli öksürük, farenşit, rinit;
Deri: prürit, döküntü, terleme;
Özel duyular: görme bozukluğu, konjunktivit, kulak çınlaması;
Ürogenital sistem: Sık idrara çıkma, özellikle post-menapoz dönemdeki kadınlarda bildirilen üriner inkontinans, idrar yolları enfeksiyonları.
Pazarlama sonrası deneyimleri:Hastalarda ilaç tablet takiben nadir olarak anafilaksi dahil allerjik reaksiyonlar görülebileceğini göstermiştir. Trombositopeni, atriyal fibrilasyon ve ayrıca priapizm rapor edilmiştir; ama sebep ve etki ilişkisi açıklanmamıştır. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza başvurunuz.
(SPH): ACE veya diüretiklerle birlikte terazosin tedavisi uygulanan SPH'li hastalarda başdönmesi veya başdnmesi ile alakalı diğer yan etkilerin yüzdesi; çift - kör plasebo kontrollü çalışmalardaki terazosin kullanan hastalarınkinden daha yüksek görünmektedir.
Hipertansiyon: Hipertansiyonlu hastalarda, terazosin diüretiklere ve birçok beta-adrenerjik blokerlere ilave edilmiştir. hiçbir beklenmeyen etkileşim görülmemiştir. Belirgin hipotansiyon olasılığından kaçınmak için terazosin diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanırken özen gösterilmelidir. Bir diüretik veya diğer hipertansif ajanı ilve ederken dozun azaltılması veya yeniden titre edilmesi gerekli olabilir.
Pozoloji, ayrı ayrı her bir hastanın ihtiyacına göre belirlenir ve aynı zamanda hastalığın seviyesine ve gıda içeriğine göre tespit edilir.

Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı
Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
İnme İnme
İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar.
Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.

İLAÇ BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Actavis İlaçları A.Ş
Satış Fiyatı87.84 TL [ 22 Eylül 2023 ]
Önceki Satış Fiyatı87.84 TL [ 15 Eylül 2023 ]
Original / JenerikJenerik İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699517091070
Etkin Madde Atorvastatin Kalsiyum
ATC Kodu C10AA05
Kalp Damar Sistemi > Yağ Metabolizması İlaçları > Atorvastatin Kalsiyum
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ EŞDEĞERLERİ

Eşdeğer İlaç Adı Barkodu İlaç Fiyatı
AMVASTAN 8680199090314
AS-ATOKS 8698792090686
ATEROZ 8699569090601 132.23TL
Diğer Eşdeğer İlaçlar