LOTAVIR 500 mg I.V infüzyonluk çözelti hazırlamada kullanılacak konsantre için toz (1 flakon) Klinik Özellikler

Gansiklovir }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Virüslere Karşı Direkt Etkili İlaçlar > Ganciclovir
TEBEM İLAÇ SANAYİ TURİZM VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ | 17 October  2023

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    LOTAVİR flakon, immün yetersizliği bulunan bireylerdeki yaşamı ve görmeyi tehdit eden sitomegalovirüs (CMV) hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde ve organ nakli hastalarında CMV hastalığının önlenmesinde endikedir. LOTAVİR 12 yaş üzerinde adölesanlar ve erişkinlerde endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    Normal renal fonksiyona sahip 12 yaş üzeri adölesan ve erişkinlerde CMV reiniti tedavisi için standart doz:

    Başlangıç tedavisi: Normal renal fonksiyona sahip hastalarda 14 ile 21 gün süreyle her 12 saatte bir, 1 saatten uzun sürecek şekilde, 5 mg/kg i.v. infüzyon şeklinde uygulanır.

    İdame tedavisi: Haftada 7 gün, günde bir kez 5 mg/kg veya haftada 5 gün, günde bir kez 6 mg/ kg, 1 saatten uzun sürecek şekilde, i.v. infüzyon şeklinde uygulanır.

    Normal renal fonksiyona sahip 12 yaş üzeri adölesan ve erişkin organ nakli hastalarında önleme tedavisi için standart doz:

    Başlangıç tedavisi: Normal renal fonksiyona sahip hastalarda 7 ila 14 gün süreyle her 12 saatte bir, 1 saatten uzun sürecek şekilde, 5 mg/kg i.v. infüzyon şeklinde uygulanır.

    İdame tedavisi: Haftada 7 gün, günde bir kez 5 mg/kg veya haftada 5 gün, günde bir kez 6 mg/ kg, 1 saatten uzun sürecek şekilde, i.v. infüzyon şeklinde uygulanır.

    Uygulama şekli:

    LOTAVİR solüsyonunun hazırlanması:

      Liyofilize LOTAVİR, flakon içine 10 mL enjeksiyonluk su enjekte edilerek enjeksiyon için yeniden hazırlanmalıdır. Enjeksiyon için paraben (parahidroksibenzoat) içeren bakteriyostatik su kullanılmamalıdır. Çünkü parabenler LOTAVİR steril tozu ile uyumsuzdurlar ve çökelti oluşturabilirler.

      Flakon içindeki yeniden oluşturulmuş çözelti oda sıcaklığında 12 saat dayanır ve buzdolabında saklanmamalıdır.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      LOTAVİR aşağıdaki durumlarda kontraendikedir:

        Bir flakon 500 mg gansiklovire eşdeğer 543,08 mg gansiklovir sodyum içerir. Enjeksiyon için 10 ml su ile karıştırıldığında, çözelti her mililitresinde 50 mg gansiklovir içerir.

        Emzirme (bkz. Bölüm 4.6).

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Çapraz aşırı duyarlılık

      Gansiklovir ile asiklovir ve pensiklovirin kimyasal yapısının benzerliğinden dolayı, bu ilaçlar arasında çapraz aşırı duyarlılık reaksiyonu görülebilir. Bu nedenle asiklovir veya pensiklovire (ya da sırasıyla ön ilaçları valasiklovir veya famsiklovire) bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalara LOTAVİR reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

      Mutajenisite, teratojenisite, karsinojenisite, fertilite veya doğum kontrolü

      Gansiklovir tedavisinin başlatılmasından önce hastalara fetüs için potansiyel riskler konusunda bilgi verilmelidir. Hayvan çalışmalarında gansiklovirin mutajenik, teratojenik, aspermatojenik, karsinojenik olduğu ve fertiliteyi bozduğu tespit edilmiştir. Gansiklovirin spermatogenezde geçici veya kalıcı inhibisyona neden olma ihtimali olduğu kabul edilir (bkz. bölüm 4.6, 4.8 ve 5.3).

      Bu sebeplerle gansiklovir, insanlarda doğum kusurları ve kanserlere neden olma potansiyeline sahip potansiyel bir teratojen ve karsinojen olarak kabul edilmelidir. Bu nedenle çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlara tedavi sırasında ve sonrasında en az 30 gün boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilmelidir. Erkeklere, kadın partnerlerinin gebelik riski taşımadığı kesin olmadığı sürece tedavi sırasında ve sonrasında en az 90 gün bariyer yöntemiyle korunmaları tavsiye edilmelidir (bkz. bölüm 4.6, 4.8 ve 5.3).

      Gansiklovir kullanımı özellikle pediyatrik popülasyonda uzun vadeli karsinojenisite ve üreme toksisitesi potansiyelinden dolayı aşırı dikkat gerektirir. Tedavinin faydaları her durumda dikkatle değerlendirilmeli ve risklere açıkça ağır basmalıdır (bkz. bölüm 4.2).

      Pediyatrik popülasyonda tedavi ve pozoloji için mevcut tedavi kılavuzlarına danışılmalıdır.

      Miyelosupresyon

      LOTAVİR önceden mevcut olan hematolojik sitopeni veya ilaçla ilişkili hematolojik sitopeni öyküsü olan hastalarda ve radyoterapi alan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Gansiklovir ile tedavi edilen hastalarda şiddetli lökopeni, nötropeni, anemi, trombositopeni, pansitopeni ve kemik iliği yetmezliği gözlenmiştir. Mutlak nötrofil sayımı 500 hücre/mcL'den azsa veya trombosit sayımı 25.000 hücre/mcL'den azsa veya hemoglobin 8 g/dL'den azsa tedavi başlatılmamalıdır (bkz. bölüm 4.2 ve 4.8).

      Uygulamanın ilk 14 günü sırasında beyaz kan hücresi sayımının (tercihen diferansiyel test olarak) her ikinci günde yürütülmesi önerilir; düşük başlangıç nötrofil düzeylerine (<1000 nötrofil/mcL) sahip hastalarda, diğer miyelotoksik maddelerle önceki tedavi sırasında lökopeni gelişmiş olanlarda ve böbrek bozukluğu olanlarda bu takip günlük olarak yürütülmelidir.

      Şiddetli lökopeni, nötropeni, anemi ve/veya trombositopeni görülen hastalar için tedavi esnasında kan hücresi sayımında önemli ölçüde düşüş gözlenirse, hematopoetik büyüme faktörleri ile tedavi ve/veya gansiklovir tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir (bkz. bölüm 4.2 ve 4.8).

      Böbrek fonksiyon bozukluğu

      Böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalar artmış toksisite riski taşır (özellikle hematolojik toksisite). Dozun azaltılması gereklidir (bkz. bölüm 4.2 ve 5.2).

      Diğer ilaçlarla birlikte kullanım

      İmipenem-silastatin ve gansiklovir kullanan hastalarda konvülsiyonlar bildirilmiştir. Gansiklovir, potansiyel faydalar potansiyel risklere ağır basmadığı sürece imipenem-silastatin ile eşzamanlı kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.5).

      Miyelosupresif olduğu veya böbrek fonksiyonunu etkilediği bilinen ilaçlar olan gansiklovir ve didanosin ile tedavi edilen hastalar ilave toksisite belirtileri açısından yakından izlenmelidir (bkz. bölüm 4.5).

      Bu tıbbi ürün 500 mg doz başına 2 mmol (43 mg) sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Farmakokinetik etkileşimler

      Probenesid

      Oral gansiklovir ile verilen probenesid, gansiklovir için istatistiksel olarak azalmış renal klirens ile sonuçlanmış ve klinik anlamlı düzeyde artmış maruziyete yol açmıştır. Bu tip bir etki aynı zamanda intravenöz gansiklovir ve probenesidin eşzamanlı uygulanması sırasında da öngörülmektedir. Bu nedenle, probenesid ve LOTAVİR alan hastalar gansiklovir toksisitesi açısından yakından izlenmelidir.

      Didanosin

      Didanosin plazma konsantrasyonlarının gansiklovir ile birlikte verildiğinde tutarlı olarak yükseldiği tespit edilmiştir. 5 ve 10 mg/kg/günlük intravenöz dozlarda didanosin EAA'sında

      %38 ile %67 arasında değişen bir artış gözlenmiştir. Gansiklovir konsantrasyonları üzerinde klinik olarak anlamlı bir etki yoktur. Hastalar didanosin toksisitesi açısından yakından izlenmelidir (bkz. bölüm 4.4).

      Diğer antiretroviraller

      Sitokrom P450 izoenzimleri gansiklovir farmakokinetiğinde bir rol oynamaz. Sonuç olarak proteaz inhibitörleri ve non-nükleozid ters transkriptaz inhibitörleri ile farmakokinetik etkileşimler öngörülmemektedir.

      Farmakodinamik etkileşimler

      İmipenem-silastatin

      Gansiklovir ve imipenem-silastatini eşzamanlı olarak alan hastalarda konvülsiyonlar bildirilmiştir. Bu ilaçlar, potansiyel faydalar potansiyel risklere ağır basmadığı sürece eşzamanlı olarak kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.4).

      Zidovudin

      Hem zidovudin hem de gansiklovir nötropeni ve anemiye neden olma potansiyeline sahiptir. Bu ilaçların eşzamanlı uygulanması sırasında farmakodinamik bir etkileşim meydana gelebilir. Bazı hastalar eşzamanlı tedaviyi tam dozda tolere edemeyebilir (bkz. bölüm 4.4).

      Diğer potansiyel ilaç etkileşimleri

      Gansiklovir miyelosupresif veya böbrek bozukluğu ile ilişkili olduğu bilinen diğer ilaçlarla birlikte uygulandığında toksisite artabilir. Bu, anti-enfektif ajanlar (dapson, pentamidin, flusitozin, amfoterisin B, trimetoprim/sülfametoksazol), immunosupresanlar (ör. siklosporin, takrolimus, mikofenolat mofetil), antineoplastik ajanların (ör. vinkristin, vinblastin, doksorubisin ve hidroksiüre) yanı sıra nükleozid (zidovudin, stavudin ve didanozin dahil) ve nükleotid analoglarını (tenofovir, adefovir dahil) içerir. Bu nedenle bu ilaçlar sadece potansiyel faydalar potansiyel risklere ağır basıyorsa gansiklovir ile birlikte kullanım için dikkate alınmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

      Özel popülasyonlarda herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

      Pediatrik popülasyon

      Pediatrik popülasyonda herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Genel tavsiye

      Gebelik kategorisi: C

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      Üreme toksisitesi ve teratojenisite potansiyeli nedeniyle çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlara tedavi sırasında ve ardından en az 30 gün boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilmelidir. Erkek hastalara, kadın partnerin gebelik riski taşımadığı kesin olmadığı sürece, gansiklovir ile tedavi sırasında ve ardından en az 90 gün boyunca bariyer yöntemi ile korunmaları tavsiye edilmelidir (bkz. bölüm 4.4 ve 5.3).

      Gebelik dönemi

      Gansiklovirin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bununla birlikte, gansiklovir insan plasentasından kolayca difüze olur. Hayvan çalışmalarında gansiklovir üreme toksisitesi ve teratojenisite ile ilişkilendirilmiştir (bkz. bölüm 4.4 ve 5.3). Gansiklovir gerekli olmadıkça (kadının tedavisi için klinik ihtiyaç fetüs için potansiyel teratojenik riske ağır basmadığı sürece) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Gansiklovirin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir, ancak gansiklovirin anne sütüne geçme ve emzirilen bebekte ciddi advers reaksiyonlara neden olma olasılığı göz ardı edilemez. Hayvan verileri gansiklovirin emziren sıçanların sütüne geçtiğini göstermektedir. Bu nedenle gansiklovir ile tedavi sırasında emzirme bırakılmalıdır (bkz. bölüm 4.3).

      Üreme yeteneği/Fertilite

      CMV profilaksisi için 200 güne kadar valgansiklovir alan böbrek transplantlı hastalarla yapılan küçük bir klinik çalışmada, tedavinin sonlanmasından sonra valgansiklovir/ gansiklovirin sperm yoğunluğu ve motilitesinde azalma ile birlikte spermatogeneze etkisi olduğu görülmüştür. Bu etki geri dönüşlü olup tahminen valgansiklovir kullanımının kesilmesinden 6 ay sonra ortalama sperm yoğunluğu ve motilitesi, tedavi edilmemiş kontrollerde görülen seviyeler ile karşılaştırılabilir seviyeye gelmiştir.

      Hayvan çalışmalarında gansiklovirin erkek ve dişi farelerde fertiliteyi bozduğu ve spermatogenezi engellediği, ayrıca farelerde, sıçanlarda ve köpeklerde klinik olarak uygun dozlarda testiküler atrofiyi tetiklediği görülmüştür.

      Klinik ve klinik dışı çalışmalara dayanarak, gansiklovirin geçici veya kalıcı olarak insan spermatogenezini engellemesinin olası olduğu göz önünde bulundurulmalıdır (bkz. bölüm 4.4 ve 5.3).

      ADRADR

      (MedDRA)

      Sistem Organ Sınıfı

      Sıklık Kategorisi

      Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

      Oral kandidiyazis dahil kandida enfeksiyonları

      Çok yaygın

      Üst solunum yolu enfeksiyonu

      Sepsis

      Yaygın

      Grip

      İdrar yolu enfeksiyonu

      Selülit

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      LOTAVİR araç ve makine kullanımı üzerine ciddi etkileri olabilir (bkz. bölüm 4.8).

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Güvenlilik profili özeti

      Valgansiklovir, gansiklovirin ön-ilacıdır ve valgansiklovir ile ilişkili advers etkilerin gansiklovir ile de meydana gelmesi beklenir. Oral gansiklovir artık mevcut değildir ancak kullanımı ile ilgili rapor edilen advers reaksiyonlar intravenöz gansiklovir kullanımında da beklenir. Bu nedenle advers ilaç reaksiyonları tablosunda intravenöz veya oral gansiklovir ve/veya valgansiklovir advers reaksiyonları rapor edilmiştir.

      Gansiklovir/ valgansiklovir ile tedavi edilen hastalarda en ciddi olan ve en yaygın görülen yan etkiler, nötropeni, anemi ve trombositopeniyi içeren hematolojik yan etkiler olmuştur (bkz. bölüm 4.4). Diğer yan etkiler aşağıdaki tabloda verilmektedir.

      Advers reaksiyonlar tablosunda sunulan sıklıklar, gansiklovir veya valgansiklovir ile idame tedavisi gören HIV enfekte hastalardan oluşan birleştirilmiş bir popülasyondan (n=1.704) alınmıştır. Agranülositoz, granülositopeni ve anafilaktik reaksiyon için istisna yapılmıştır; bunların sıklıkları pazarlama sonrası deneyimden çıkarılmıştır. Advers reaksiyonlar MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Sıklık kategorileri aşağıdaki standarda göre tanımlanmaktadır: çok yaygın (≥ 1/10), yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100), seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000) ve çok seyrek (< 1/10.000).

      Gansiklovir/valgansiklovirin genel güvenlilik profili, retina dekolmanının sadece sitomegalovirüs retiniti olan HIV hastalarında bildirilmiş olması haricinde, HIV ve transplant popülasyonları arasında uyumludur. Ancak belirli reaksiyonların sıklığında bazı farklılıklar bulunmaktadır. İntravenöz gansiklovir, oral valgansiklovir ile karşılaştırıldığında daha düşük ishal riski ile ilişkilidir. Ateş, kandida enfeksiyonları, depresyon, şiddetli nötropeni (mutlak nötrofil sayısı <500/mcL) ve deri reaksiyonları, HIV'li hastalarda daha sık bildirilmektedir. Böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu ise organ nakli alıcılarında daha sık bildirilmektedir.

      Advers reaksiyonların tablolaştırılmış listesi

      Nötropeni

      Çok yaygın

      Anemi

      Trombositopeni

      Yaygın

      Lökopeni

      Pansitopeni

      Kemik iliği yetmezliği

      Yaygın olmayan

      Aplastik anemi

      Seyrek

      Agranülositoz*

      Granülositopeni*

      Bağışıklık sistemi hastalıkları:

      Aşırı duyarlılık Yaygın

      Yaygın

      Anaflaktik reaksiyon*

      Seyrek

      Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

      İştah azalması

      Çok yaygın

      Kilo kaybı

      Yaygın

      Psikiyatrik hastalıklar:

      Depresyon

      Yaygın

      Konfüzyonel durum

      Anksiyete

      Ajitasyon

      Yaygın olmayan

      Psikotik bozukluk

      Anormal düşünme

      Halüsinasyonlar

      Sinir sistemi hastalıkları:

      Baş ağrısı

      Çok yaygın

      İnsomnia

      Yaygın

      Periferik nöropati

      Sersemlik hali

      Parestezi

      Hipoastezi

      Nöbet

      Disguzi (tat bozukluğu)

      Tremor

      Yaygın olmayan

      Göz hastalıkları:

      Görme bozukluğu

      Yaygın

      Retina yırtılması

      Vitröz uçuşan cisimcikler

      Göz ağrısı

      Konjunktivit

      Maküler ödem

      Kulak ve iç kulak hastalıkları:

      Kulak ağrısı

      Yaygın

      Sağırlık

      Yaygın olmayan

      Kardiyak hastalıklar:

      Aritmiler

      Yaygın olmayan

      Vasküler hastalıklar:

      Hipotansiyon

      Yaygın

      Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıklar:

      Öksürük

      Çok yaygın

      Dispne

      Gastrointestinal hastalıklar:

      İshal

      Çok yaygın

      Bulantı

      Kusma

      Karın ağrısı

      Dispepsi

      Yaygın

      Flatulans

      Üst karın ağrısı

      Kabızlık

      Ağız ülserasyonu

      Disfaji

      Karında şişlik

      Pankreatit

      Hepatobiliyer hastalıklar:

      Kan alkalin fosfataz artışı

      Yaygın

      Anormal karaciğer fonksiyonu

      Aspartat aminotransferaz artışı

      Alanin aminotransferaz artışı

      Deri ve deri altı doku hastalıkları:

      Dermatit

      Çok yaygın

      Gece terlemeleri

      Yaygın

      Kaşıntı

      Döküntü

      Alopesi

      Deri kuruluğu

      Yaygın olmayan

      Ürtiker

      Kas-iskelet ve bağ doku hastalıkları:

      Sırt ağrısı

      Yaygın

      Miyalji

      Artralji

      Kas spazmları

      Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

      Böbrek fonksiyon bozukluğu

      Yaygın

      Renal kreatinin klirensinde azalma

      Kan kreatinin klirensinde azalma

      Böbrek yetmezliği

      Yaygın olmayan

      Hematüri

      Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

      Erkek infertilitesi

      Yaygın olmayan

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

      Ateş

      Çok yaygın

      Yorgunluk

      Enjeksiyon yerinde reaksiyon

      Yaygın

      Ağrı

      Üşüme

      Malazi

      Asteni

      Göğüs ağrısı

      Yaygın olmayan

      *Bu advers reaksiyonların sıklıkları pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilmiş olup, tüm diğer sıklık kategorileri klinik çalışmalara kaydedilen sıklığı temel almaktadır.

      Seçili advers reaksiyonların tanımı

      Nötropeni

      Nötropeni riski, tedavi öncesindeki nötrofil sayısından öngörülememektedir. Nötropeni genellikle tedaviye başlandıktan sonraki ilk veya ikinci hafta sırasında ve ≤ 200 mg/kg kümülatif dozu uygulandıktan sonra ortaya çıkar. Hücre sayımı genellikle ilaç kesildikten ya da dozu azaltıldıktan sonraki 2 ila 5 gün içinde normale döner (bkz. bölüm 4.4).

      Şiddetli nötropeni

      Şiddetli nötropeni, valgansiklovir veya oral gansiklovir alan organ transplant hastaları ile karşılaştırıldığında valgansiklovir, oral veya intravenöz gansiklovir (n=1.704) ile idame tedavisi alan HIV hastalarında (%14) daha sık bildirilmiştir. Transplant sonrası 100. güne kadar valgansiklovir veya oral gansiklovir alan hastalarda şiddetli nötropeni insidansı sırasıyla

      %5 ve %3 olurken transplant sonrası 200. güne kadar valgansiklovir alan hastalarda şiddetli nötropeni insidansı %10 olmuştur.

      Trombositopeni

      Bazal trombosit sayıları düşük olan (<100.000/mcL) hastalar trombositopeni geliştirme açısından daha yüksek risk altındadır. İmmünosupresif ilaçlar ile tedavi nedeniyle iyatrojenik immünosupresyonu olan hastalar, AIDS'li hastalar ile karşılaştırıldığında trombositopeni geliştirme açısından daha büyük bir riske sahiptir (bkz. bölüm 4.4). Şiddetli trombositopeni, yaşamı tehdit edici olma potansiyeline sahip kanama ile ilişkili olabilir.

      Konvülsiyonlar

      İmipenem-silastatin ve gansiklovir alan hastalarda nöbetler bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.4 ve 4.5).

      Retina dekolmanı

      Bu advers reaksiyon sadece CMV retiniti için LOTAVİR ile tedavi edilen HIV hastalarıyla yürütülen çalışmalarda bildirilmiştir.

      Enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar

      Gansiklovir kullanan hastalarda enjeksiyon yeri reaksiyonları yaygın olarak görülmektedir. Lokal doku irritasyonu riskini azaltmak için LOTAVİR bölüm 4.2'de önerildiği gibi

      uygulanmalıdır.

      Pediyatrik popülasyon

      12 yaşın altındaki çocuklarda gansiklovir ile resmi güvenlilik çalışmaları gerçekleştirilmemiştir fakat gansiklovirin bir ön ilacı olan valgansiklovir ile sahip olunan deneyime dayanılarak, aktif ilacın genel güvenlilik profili pediyatrik ve erişkin hastalarda benzerdir. Diğer yandan, pediyatrik popülasyon için karakteristik olabilen ateş ve karın ağrısı gibi belirli advers reaksiyonların oranları, erişkin hastalara kıyasla pediyatrik hastalarda daha yaygın sıklıkla görülebilir. Nötropeni pediyatrik hastalarda daha sık görülür. Ancak pediyatrik popülasyonda nötropeni ile enfeksiyöz advers reaksiyonlar arasında bir korelasyon bulunmamaktadır.

      Valgansiklovir ya da gansiklovir ile tedavi edilen HIV/AIDS'li veya semptomatik konjenital CMV enfeksiyonu olan yenidoğanlarda veya bebeklerde sadece sınırlı veri mevcuttur ancak güvenlilik profilinin, valgansiklovir/gansiklovirin bilinen güvenlilik profili ile uyumlu olduğu izlenimi mevcuttur.

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Semptomlar

      Klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası deneyim sırasında, i.v. gansiklovir ile bazıları ölümcül sonuca sahip doz aşımı raporları alınmıştır. Raporların çoğu ya hiçbir advers olay ile ilişkili değildir ya da aşağıda listeli advers reaksiyonlardan birini ya da daha fazlasını içermiştir:

        Hematolojik toksisite: Pansitopeni, medüller aplazi, lökopeni, nötropeni, granülositopeni dahil miyelosupresyon

        Sulandırılan çözelti, geçimli çözücü ile seyreltme öncesi ürünün çözeltide olduğundan ve esas olarak görünür partikül içermediğinden emin olmak üzere dikkatlice kontrol edilmelidir. Sulandırılmış LOTAVİR çözeltileri renksiz ila açık sarı arasında değişiklik gösterir.

        Dış Gebelik Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur. Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.