LUGESRO 500 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti Klinik Özellikler

Hidroksiprogesteron Kaproat }

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > PROGESTERONLAR
Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti | 30 May  2023

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

      Habituel düşük ve düşük tehdidi,

      Sarı cisim (Corpus luteum) yetmezliğine bağlı kısırlık,

      Primer ve sekonder amenore.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Düşük

      Bugünkü bilimsel verilere göre, erken gebelikte medikal tedavi ancak kesinlikle gerekli ise verilmelidir. Bu durum, LUGESRO gibi gebeliğin idamesi için uygulanan hormon preparatları için de geçerlidir. Dolayısıyla, LUGESRO, ancak mutlak bir çocuk arzusu varsa, özellikle corpus luteum yetmezliği ya da düşük öyküsü varlığında uygulanmalıdır.

      LUGESRO, hem düşük tedavisinde hem de düşük profilaksisinde endikedir, çünkü hormon açığını karşılar, uterus hareketlerini azaltır ve az gelişmiş uterusun gelişimini uyarır.

      Bu amaca ulaşmak ve gebeliği sürdürmek için, LUGESRO yeterli doz ile uzun süre uygulanmalıdır.

      LUGESRO, uterus hareketlerini azalttığı için, ölmüş bir embriyonun retansiyonu olasıdır. Bu nedenle, uzun süreli tedavi durumunda uygun muayene ve immunolojik testlerle, gebeliğin devam edip etmediğinin kontrol edilmesi gereklidir.

      Habituel düşük

      Gebelik saptanır saptanmaz 250-500 mg LUGESRO, gebeliğin ilk ayları boyunca, (bazı vakalarda ise daha uzun süre) haftada bir intramüsküler (i.m.) olarak uygulanır.

      Düşük tehdidi

      Kanama kesilinceye kadar tedaviye haftada 2-3 kez 500 mg LUGESRO i.m. enjeksiyonu ile başlanır, acilen yatak istirahati tavsiye edilir. Daha sonra, hastanın mobilizasyonuna rağmen şikayetleri ve kanaması kayboluncaya kadar birkaç hafta süreyle, haftada iki kez LUGESRO 250 mg i.m. ile tedaviye devam edilir. LUGESRO'un bundan sonra profilaktik olarak verilip verilmemesi gerekliliği olgudan olguya değişir.

      Başarısız bir düşük tehdidi tedavisinden ve bunu takip eden kürtajdan 8-14 gün sonra, LUGESRO'un ancak yavaşça gerileyen sürekli etkisine bağlı olarak, nadir olgularda çekilme kanaması oluşabilir. Ancak, bu durumda ek bir önlem gerekmemektedir.

      Sarı cisim (Corpus luteum) yetmezliğine bağlı infertilite

      Siklusun ikinci yarısında bazal vücut sıcaklığında çok kısa süreli bir artış ile karakterize bir durum olan luteal fazın kısa olduğu vakalarda LUGESRO, transformasyonu yetersiz olan endometriyumda sekretuvar transformasyona neden olur, böylece nidasyon şansını arttırır.

      Bazal vücut sıcaklığının yükselmesinden yaklaşık 3 gün sonra, 250 mg LUGESRO i.m. enjeksiyon uygulanmalıdır. Genellikle eşlik eden östrojen açığı da var olduğundan LUGESRO ile tedaviye başlamadan önce östrojen ile endometriyal hazırlık yapılmalıdır (örn. 14 gün boyunca). Böylece endometriyumun fizyolojik transformasyonu sağlanabilir.

      Primer ve sekonder amenore

      Sekonder amenorenin hormonal tedavisi, ancak gebeliğin dışlanmasından sonra yapılabilir.

      Primer ya da sekonder amenorenin tedavisine başlamadan önce, prolaktin salgılayan bir hipofiz tümörünün varlığı dışlanmalıdır. Uzun süre boyunca yüksek doz östrojene maruz kaldığında makroadenomların boyutunda artış ihtimali göz ardı edilmemelidir.

      LUGESRO ile tedaviye başlamadan önce östrojen ile endometriyal hazırlık i.m. olarak tedaviye başlanır.

      Yeterli endojen östrojen seviyelerinin sağlandığı hastalarda, östrojen tedavisini sonlandırma ve siklusun 18. ve 20. günleri arasında i.m. 250 mg LUGESRO uygulayarak siklik kanamayı uyarma girişiminde bulunulabilir.

      Dikkat edilecek husus

      Eğer çocuk arzusu yoksa, hormonal olmayan kontrasepsiyon yöntemleri uygulanmalıdır (takvim ve vücut sıcaklığı yöntemi dışında). Tedavi şeması altında yaklaşık 28 günlük düzenli aralıklarla bir çekilme kanaması olmazsa, koruyucu önlemlere rağmen bir gebeliğin oluşmuş olabileceği düşünülmelidir. Ayırıcı tanı ile durum netleşinceye kadar tedavi kesilmelidir. Ancak, çocuk arzu ediliyorsa ve bir gebelik oluşmuşsa, LUGESRO'a ancak bir düşük riski varsa devam edilmelidir.

      Uygulama şekli:

      LUGESRO, her zaman derin i.m. enjeksiyon şeklinde, tercihen intragluteal, ya da üst kola uygulanmalıdır. Enjeksiyon son derece yavaş uygulanmalıdır (bkz. İstenmeyen etkiler). Enjeksiyondan sonra, LUGESRO solüsyonunun geri çıkmasını önlemek amacıyla enjeksiyon bölgesi üzerine bir bant yerleştirilmesi önerilmektedir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Böbrek yetmezliği:

      Böbrek yetmezliğinin ürünün farmakokinetiğini etkilemesi beklenmez.

      Karaciğer yetmezliği:

      Ciddi karaciğer yetmezliği varlığı veya hikayesi durumunda kullanılmamalıdır.

      Pediyatrik popülasyon:

      12 yaş altı çocuklarda kullanılmaz.

      Geriyatrik popülasyon:

      Yaşlılarda kullanılmaz.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    LUGESRO, aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmamalıdır. LUGESRO kullanımı sırasında herhangi biri meydana gelirse preparatın kullanımı derhal kesilmelidir.

      Hidroksiprogesteron kaproat ya da yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılık

      Aktif venöz tromboembolik bozukluk

      Arteriyel ve kardiyovasküler hastalık varlığı ya da öyküsü (örn. Miyokard infarktüsü, serebrovasküler olay, iskemik kalp hastalığı)

      Vasküler tutulum görülen diabetes mellitus

      Karaciğer fonksiyon testleri normale dönmediği sürece ciddi hepatik hastalığın varlığı ya da öyküsü

      Karaciğer tümör varlığı ya da öyküsü (benign ya da malign)

      Bilinen ya da kuşkulu seks hormonu bağımlı maligniteler

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Aşağıda belirtilen durum ya da risk faktörlerinden herhangi biri varsa ya da kötüleşirse, LUGESRO kullanmaya başlamadan ya da devam etmeden önce kişisel bir risk yarar analizi yapılmalıdır.

    Dolaşım bozuklukları

    Epidemiyolojik çalışmaların sonuçları, oral östrojen/progesteron içeren ovülasyon inhibitörlerinin kullanımının artmış tromboembolik hastalık insidansına katkıda bulunduğunu göstermiştir. Bu nedenle, özellikle tromboembolik hastalık öyküsü varlığında tromboemboli riskinin artma olasılığı akılda tutulmalıdır.

    Genel olarak, venöz tromboembolizmin (VTE) bilinen risk faktörleri arasında pozitif kişisel ya da aile öyküsü (kardeş ya da ebeveynlerde göreceli olarak erken yaşlarda ebeveynlerde

    VTE), yaş, obezite, uzamış hareketsizlik, büyük cerrahi girişim ya da büyük travmalar yer almaktadır.

    Doğum sonrası dönemde artan tromboembolizm riski dikkate alınmalıdır.

    Arteriyel ya da venöz trombotik olay belirtileri veya şüphesi varsa tedavi derhal kesilmelidir. Tümörler

    LUGESRO'un içerdiği gibi hormonal maddeler kullanan nadir olgularda benign karaciğer tümörleri ve daha da nadiren malign karaciğer tümörleri bildirilmiştir. İzole vakalarda bu tümörler hayatı tehdit eden intraabdominal hemorajilere neden olmaktadır.

    LUGESRO kullanan kadınlarda ciddi üst abdominal ağrı, karaciğer büyümesi ya da intraabdominal hemoraji belirtileri oluştuğunda, ayırıcı tanıda karaciğer tümörü düşünülmelidir.

    Diğer durumlar

    Hastada diyabet mevcutsa sıkı bir medikal denetim gereklidir.

    Özellikle kloazma gravidarum öyküsü olan kadınlarda bazen kloazma oluşabilir. Kloazmaya yatkınlığı olan kadınlar, LUGESRO kullanırken güneş ışığı ya da ultraviyole ışınlara maruz kalmaktan kaçınmalıdır.

    Psişik depresyon öyküsü olan hastalar dikkatle izlenmeli ve depresyon ciddi derecede tekrarlarsa ilaç bırakılmalıdır.

    Tıbbi muayene

    LUGESRO kullanımına başlanması ya da tekrarlanması öncesinde, kontrendikasyonlar ve uyarılar rehberliğinde tam bir tıbbi anamnez alınmalı, fiziksel ve jinekolojik muayene yapılmalıdır. Bu muayeneler LUGESRO kullanımı boyunca tekrarlanmalıdır. Bu değerlendirmelerin sıklığı ve şekli olguya göre belirlenmeli ancak, genel olarak kan basıncı kontrolü, meme, karın ve pelvik organları ve aynı zamanda servikal sitolojiyi içermelidir. Uygun endikasyonlarda gebelik dışlanmalıdır.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Hidroksiprogestron kaproat, redüksiyon, başlıca CYP3A4 ve CYP3A5 aracılığı ile hidroksilasyon ve sülfatlanmış, glukuronize ve asetilenmiş metabolitleri içeren konjugasyon reaksiyonları ile geniş ölçüde karaciğerde metabolize edilir. İn vitro analize göre, kaproat grubu metabolizma sırasında muhafaza edilir.

    Seks hormonlarının artmış klerensi ile sonuçlanan ilaç etkileşimleri terapötik etkililiğin azalmasına neden olabilir. Bu durum, birçok hepatik enzim uyarıcı ilaçlarla tespit edilmiştir (fenitoin, barbitüratlar, primidon, karbamazepin, rifampisin, okskarbazepin, St. Johns wort, rifabutin gibi); griseofulvin de şüphelidir.

    Seks steroidleri diğer ilaçların metabolizması ile etkileşebilir. Dolayısıyla, plazma ve doku konsantrasyonları etkilenebilir (örn. siklosporin).

    Not: Potansiyel etkileşimleri belirleyebilmek için eş zamanlı kullanılan ilaçların Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatı bilgisine danışılmalıdır.

    Laboratuvar testleri

    Progestagen kullanımı, karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonların biyokimyasal parametreleri, (taşıyıcı) proteinlerin plazma seviyeleri (örn. kortikosteroid bağlayıcı globulin), lipit/lipoprotein fraksiyonları, karbonhidrat metabolizma parametreleri, koagülasyon ve fibrinoliz parametreleri gibi belirli laboratuar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Değişiklikler genelde normal laboratuar aralığı içinde kalır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Pediyatrik popülasyon:

    Çocuklarda diğer tıbbi ürünlerle etkileşim çalışması yapılmamıştır.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik kategorisi: D

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Eğer çocuk arzusu yoksa hormonal olmayan yöntemlerle (takvim ve vücut sıcaklığı yöntemi dışında) doğum kontrolü sağlanmalıdır. Tedavi şeması altında yaklaşık 28 günlük düzenli aralıklarla bir çekilme kanaması olmazsa, koruyucu önlemlere rağmen bir gebeliğin oluşmuş olabileceği düşünülmelidir. Ayırıcı tanı ile durum netleşinceye kadar tedavi kesilmelidir.

    Çocuk arzu ediliyorsa ve bir gebelik oluşmuşsa, LUGESRO'a ancak bir düşük tehlikesinin bahis konusu olduğu hallerde devam edilir.

    Gebelik dönemi

    LUGESRO'un habitüel düşük ya da düşük tehdidi için kullanıldığı durumlar dışında gebelik olasılığı bertaraf edilmelidir.

    Epidemiyolojik çalışmalar, ne gebeliğinden önce seks steroidleri kullanmış kadınların çocuklarında doğumsal kusur riskinde herhangi bir artışı, ne de gebeliğin erken döneminde yanlışlıkla seks steroidleri kullanıldığında oluşan bir teratojenik etkiyi göstermemiştir.

    Erken gebelik döneminde kadın seks hormonlarının uygulanması ile malformasyon görülmesi arasındaki olası ilişki son yıllarda tartışma konusu olmuştur. Günümüzdeki bilimsel verilere göre, nedensel bir ilişki olabileceği varsayımı temelsiz kabul edilmektedir. Ancak, seks hormonları da dahil hiçbir ilacın teratojenik etkisinin olmadığının kesin olarak iddia edilemeyeceği açıkça anlaşılmalıdır. Bu tereddüt, neden belirli endikasyonlarda seks hormonu tedavisine başlamadan önce gebeliğin dışlanmasının istenmesinin sebebidir.

    Laktasyon dönemi

    Siklik fonksiyonlar laktasyon sırasında genellikle yoktur (özellikle kısa süreli laktasyonda). Bu fizyolojik bir durum olduğundan, LUGESRO laktasyon sırasında kullanılmamalıdır.

    Hidroksiprogesteron ve metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    Bilinmemektedir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Sadece progesteron içeren preparatların kullanımı ile ilişkili en ciddi istenmeyen etkiler “4.4

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Aşağıdaki tablo MedDRA sistem organ sınıfları (MedDRA SOCs) ile advers reaksiyonları bildirmektedir. Sıklıklar pazarlama sonrası deneyim ve literatürden alınan oranlara dayanmaktadır.

    Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Yaygın: Alerjik cilt reaksiyonu (örn; alerjik döküntü, alerjik ürtiker, alerjik ödem) Çok seyrek: Anafilaktoid reaksiyon

    Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

    Tecrübe, izole vakalarda yağlı solüsyonların enjeksiyonu sırasında ya da hemen sonrasında oluşan kısa süreli reaksiyonlardan (ani gelişen öksürük ihtiyacı, paroksismal öksürük, respiratuvar distres) solüsyonun oldukça yavaş enjekte edilerek kaçınılabileceğini göstermiştir.

    Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

    Yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonu (örn; Enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişme ve ağrı) Belirli reaksiyonları ve benzerlerini, ilişkili durumları tanımlamak için en uygun MedDRA terimi kullanılmıştır.

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 09).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Deney hayvanlarında yapılan akut toksisite çalışmalarına dayalı olarak, doz aşımına bağlı advers etki riski düşük görünmektedir. Doz aşımı durumunda semptomatik tedavi başlatılmalıdır.

    Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir.