Maprotiline HCl,25-75 mg
Periyodik ve siklik yaş dönümü, reaktif,nörotik, bitkinlik ve tükenme, organik ve semptomatik, maskeli menapoz ve diğer depresif durumlarla, apati, yaşlılarda görülen ilgisizlik, anksiyete ve depresyona bağlı psikosomatik bozukluklar, çocuklarda ve buluğ çağında görülen depresif ve diğer duygusal bozukluklarda.
Maprotin HCI 'e aşırı duyarlılığı olanlarda, epilepsili şahıslarda ve şüphelilerde, ciddi karaciğer veya böbrek hasarında, geçmişinde kan diskrazisi olan hastalarda, akut miyokard enfarktüsü sonrasında nekahat döneminde ve MAO İnhibitörleri ile birlikte kullanılmamalıdır.
- Hamilelerde güvenli kullanımı tespit edilmemiştir.
- Anne sütüne geçer.
- 18 yaşın altında kullanılmasının etkinlik ve güvenirliği tespit edilmemiştir.
- Yaşlılarda antimuskarinik, sedatif ve hipotansif etkilerin ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Yaşlı hastalarda daha düşük dozlarda tavsiye edilir. Dikkatle gözetim altında uygulanmalıdır.
- Hipertroid, diabet glokom, karaciğer fonksiyon bozukluğu, kardiyavasküler bozukluklar, astım allkolizm, idrar zorluğu, gastrointestinal bozukluklar, astım alkolizm, idrar zorluğu, gastrointestinal bozukluklar, şizofreni kan bozuklukları ve prostat büyümesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
- Ameliyatlardan mümkün olan en uzun süre önce Maprotil tedavisi bırakılmalıdır.
- Konvülsif eşiği düşürdüğü göz önüne alınarak konvülsif bozukluğu olan hastalarda çok dikkatli olunmalıdır.
- Uzun süreli tedavilerde düzenli olarak kan sayımı yapılmalı, patolojik nötrofil depresyonuna rastlandığı taktirde tedavi durdurulmalıdır.
- Tedavi süresince kardiyak hepatik fonksiyon testleri ve kan basıncı tespitleri yapılmalıdır.
- Maprotil ile birlikte monoamin oksidaz (MAO) İnhibitörü olan ilaçlar kullanılmaz. MAO inhibitörleri ile maprotil kullanılması arasıonda en az 14 günlük bir sürenin geçmesi beklenmelidir.
- Doktor tavsiye etmedikçe Maprotil tedavisi sırasında diğer ilaçları almayınız. Araç ve makine kullananlarda ve dikkat gerektiren bir işle uğraşan kişilerde ilacın etkilerinden dolayı dikkatli olunmalıdır.
Maprotil'in yan etkileri trisiklik antidepresanlarla benzerlik göstremektedir.
- Kardiyovasküler:Hipotansiyon, hipertansiyon, taşikardi, palpitasyon, aritmi kardiyak iletim bozuklukları.
- Psikiyatrik: Anksiyete, uyku bozuklukları ajitasyon, halusinasyon, hipomani, mani, huzursuzluk.
- Nörolojik: Sersemlik, baş ağrısı, baş dönmesi, tremor ataksi, ekstrapiramidal semptomlar
- Antikolinerjik: Ağız kuruluğu, konstipasyon, bulanık görme, idrar retansiyonu.
- Allerjik:Peteşi, fotosensitizasyon (UV ye hassasiyet), ödem.
- Gastrointestinal:Bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı.
- Endokrin:Seyrek olarak libido azalması, baş ağrısı, karaciğer fonksiyon bozukluğu görülebilir.
- Diğerleri:Kilo artışı veya azalması, baş ağrısı, karaciğer fonksiyon bozukluğu görülebilir.
- Alkol merkezi sinir sistemi (MSS) depresanları ve MSS depresan etkiye sahip olan antihipertansif ilçlar (metildopa, metirosin, guanabenz ve rauwolfia alkaloidleri gibi) ile birlikte kullanıldığında bu maddelerin MSS Depresan etkileri ciddi çlçüde artar.
- Antikolinerjik sempatomimetik ilaçların etkisini arttırdığından bu ilaçlarla birlikte kullanılması gerekli olan durumlarda doz dikkatle ayarlanmalı ve hasta yakından izlenmelidir.
- Maprotil ile birlikte fenotiazin veya benzodiazepin alan hastalarda bu ilaçların dozu azaltılmalıdır.
- Maprotil ile birlikte simetidin kullanıldığı taktirde maprotilin HCl'in plazma konsantrasyonu yükselebileceğinden doz yeniden ayarlanmalıdır.
- Gunitidin, metildopa veya klonidin gibi antihipertansif ilaçların etkisini azaltır veya ortadan kaldırır.:
- Maprotil antikonvülsan ilaçlar ile bitrlikte kullanıldığında MSS depresyonunu şiddetlendirebilir, yüksek dozlarda konvülsif eşiği düşürür ve antikonvülsif tedavinin etkisini azaltır.
Hafif ve orta derecedeki depresyonlarda ayakta tedavi : Başlangıçta günde 75 mg dozda alınabilir. Yine de bazı hastalarda, özellikle yaşlılarda, 25 mg'lık doz ile tedaviye başlanıp derece derece dozu arttırmak daha uygundur. Başlangıç dozu ile tedavi 2 hafta boyunca sürdürülmelidir. Daha sonra bu doz tolore edilebiliyorsa ve gerekli görülürse dozun derece derece arttırılması gerekli olabilir. Hastaların çoğunda günde maksimum 150 mg lık doz istenen sonucu verir.
Ciddi depresyonlarda hastane tedavisi:Başlangıçta 75 mg günde 1-3 defa verilir. bu doz tolere edilebiliyorsa ve gerekli görülürse yavaş yavaş doz arttırımı yapılabilir. Hastaların çoğunun günde 150 mg'a cevap vermesine rağmen bazı vakalarda doz, günde 225'mg akadar çıkartılabilir. 225 mg'lıkgünlük doz aşılmamalıdır.
Yaşlılarda:Daha düşük dozlar tavsiye edilir. tedaviye 25 mg. ile başlanabilir.
Gerektiğinde 75 mg günde 1 defada veya 3 defada 1 er tablet olarak verilir.
İdame Tedavisi:Uzun süreli tedavide doz yavaş yavaş azaltılarak etkili olan en düşük seviyede tutulur.
Günlük etkin doz vücut ağırlığının kilogramı başına 3 mg'dır. Günlük doz yatmadan önce 1 defada alınabilir. Tedavi sonucuna bağlı olarak doz günde 75 mg veya 50 mg'a indirilebilir.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |