MAVIRET 100 mg/40 mg 84 film kaplı tablet Kısa Ürün Bilgisi
{ Glekabrevir + Pibrentasvir }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
MAVIRET 100 mg/40 mg film kaplı tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
Her bir film kaplı tablet 100 mg glekaprevir ve 40 mg pibrentasvir içerir.
Yardımcı maddeler
Her bir film kaplı tablette;
Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilir) 7,87 mg (7,48 mg laktoza eşdeğer) Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Film kaplı tablet.
Bir yüzünde “NXT†yazısı bulunan pembe, oval, bikonveks 18,8 mm x 10,0 mm boyutlarında film kaplı tablet.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
MAVIRET yetişkinlerde ve 12 yaşından 18 yaşına kadar olan adölesanlarda, Kronik Hepatit
C virüsü (HCV) enfeksiyonunun tedavisinde endikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.1).
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
MAVIRET, HCV enfeksiyonu olan hastaların tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinler ve 12 yaşından 18 yaşına kadar olan adölesanlar
MAVIRET için önerilen doz, yemekle birlikte günde bir kez aynı anda ağızdan alınan üç
tablettir (bkz. Bölüm 5.2).
Tablo 1 ve 2, kompanse karaciğer hastalığı olan (sirozu olan ya da olmayan), HCV genotip 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ile enfekte olmuş hasta popülasyonunu esas alarak, önerilen MAVIRET tedavi süresini vermektedir.
Tablo 1: Tedavi görmemiş hastalar için önerilen süre
Hasta Popülasyonu | Önerilen Tedavi Süresi | |
Sirozu olmayan | Sirozu olan | |
GT 1-6 | 8 hafta | 8 hafta |
Eş zamanlı insan bağışıklık yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu bulunan hastaları kapsar. |
Tablo 2: Tedavi deneyimi olan hastalar için önerilen süre
Hasta Popülasyonu | Önerilen Tedavi Süresi | |
Sirozu olmayan | Sirozu olan | |
NS5A inhibitörü naif* GT 1, 2, 4-6 | 8 hafta | 12 hafta |
NS5A inhibitörü deneyimli GT 1, 2, 4-6 | 16 hafta | 16 hafta |
GT 3 (herhangi bir tedavi deneyimi olan) | ||
* PR, SOF + PR, SOF + R, SMV + SOF, SMV + PR, TVR + PR ya da BOC + PR deneyimi olan. Eş zamanlı insan bağışıklık yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu bulunan hastaları kapsar. |
Unutulan doz
MAVIRET'in herhangi bir dozu kaçırıldığında, reçetelendirilen doz 18 saat içerisinde alınabilir. MAVIRET'in alındığı saatin üzerinden 18 saatten fazla zaman geçmişse, kaçırılan doz alınmamalı ve hasta bir sonraki dozu olağan doz planına uygun olarak almalıdır. Hastalara çift doz almamaları gerektiği söylenmelidir.
Doz uygulaması sonrası 3 saat içinde kusma meydana gelirse, ek bir MAVIRET dozu alınmalıdır. Doz alındıktan sonra 3 saatten daha uzun sürede kusma meydana gelirse, ek bir MAVIRET dozu gerekmez.
Uygulama şekli:
Film kaplı tabletler, oral kullanım içindir.
Etkin madde
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Diyaliz gören hastalar dahil olmak üzere herhangi bir derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda MAVIRET dozunun ayarlanması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2).
Karaciğer yetmezliği:
Hafif (Child-Pugh A) derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda MAVIRET dozunun ayarlanması gerekli değildir. MAVIRET, orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan ya da karaciğer dekompansasyon öyküsü bulunan hastalarda kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.3, 4.4 ve 5.2).
Karaciğer veya böbrek nakli hastaları:
12 haftalık tedavi süresi sirozu olan veya sirozu olmayan karaciğer veya böbrek nakilli hastalarda değerlendirilmiş ve önerilmektedir (bkz. Bölüm 5.1). peg-IFN + ribavirin +/- sofosbuvir ya da sofosbuvir+ribavirintedavideneyimiolangenotip-3 enfeksiyonu bulunan
HIV-1 ko-enfeksiyonu olan hastalar
Tablo 1 ve 2'deki dozlama önerilerini takip ediniz. HIV antiviral ajanlarla dozlama önerileri
için, Bölüm 4.5'e bakınız.
Pediyatrik popülasyon:
12 yaşından 18 yaşına kadar olan adölesanlarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2). MAVIRET'in 12 yaşından küçük çocuklarda güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Herhangi bir veri mevcut değildir.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda MAVIRET için doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2).
4.3. Kontrendikasyonlar
Etkin madde
Orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan ya da karaciğer
dekompansasyon öyküsü bulunan hastalarda (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.2),
Atazanavir içeren ürünler, atorvastatin, simvastatin, dabigatran eteksilat, etinilöstradiol içeren ürünler, güçlü P-gp ve CYP3A indükleyicileri (ör, rifampisin, karbamazepine, St. John's wort (sarı kantaron otu- Hypericum perforatum), fenobarbital, fenitoin ve primidon) ile birlikte kullanım (bkz. Bölüm 4.5).
durumlarında kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
HCV/HBV (hepatit B virüsü) koenfeksiyonu
Direkt etkili antiviraller ile tedavi sırasında ya da sonrasında, bazıları ölümcül olan hepatit B virüsünün (HBV) reaktivasyonu vakaları bildirilmiştir. Tedaviye başlamadan önce hastaların tümünde HBV taraması gerçekleştirilmelidir. HBV/HCV ko-enfekte hastalar, HBV'nin reaktivasyonu riski altındadır, bu nedenle güncel klinik kılavuzlara uygun olarak izlenmeleri ve yönetilmeleri gerekir.
Karaciğer yetmezliği
MAVIRET, orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan ya da karaciğer dekompansasyon öyküsü bulunan hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 5.2).
İlerlemiş karaciğer hastalığı belirtisi bulunan hastalarda karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği riski
MAVIRET de dahil olmak üzere HCV NS3/4A proteaz inhibitörü içeren rejimlerle tedavi edilmiş hastalarda, pazarlama sonrası ölümle sonuçlanan vakaları da içeren karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Bu olaylar belirsiz ölçekte bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden bunların sıklığını güvenilir şekilde tahmin etmek veya ilaç maruziyetiyle rastgele bir ilişki kurmak her zaman mümkün değildir.
Şiddetli sonuçlar yaşayan hastaların çoğunluğunda, MAVIRET ile tedaviye başlamadan önce orta veya şiddetli karaciğer yetmezliğiyle (Child-Pugh B veya C) ilerlemiş karaciğer hastalığı
olayıyla birlikte (yani assit, varis kanaması, ensefalopati öyküsü) hafif karaciğer yetmezliğiyle kompanse sirozu bulunduğu (Child-Pugh A) bildirilen bazı hastalar da bulunmaktadır. Sirozu bulunmayan veya kompanse sirozu olan (Child-Pugh A) hastalarda nadiren karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği bildirilmiştir; bu hastaların çoğunda portal hipertansiyon kanıtı bulunmaktadır. Birlikte uygulanması önerilmeyen bir ilaçla birlikte kullanan veya karaciğerle ilgili ciddi tıbbi ya da cerrahi ek hastalıklar gibi karışıklığa neden olan faktörleri bulunan hastalarda da vakalar meydana gelmiştir. Vakalar tipik olarak tedavinin ilk 4 haftası içinde (27 gün medyan) meydana gelmiştir.
Kompanse sirozu (Child Pugh A) veya portal hipertansiyon gibi ilerlemiş karaciğer hastalığı belirtisi bulunan hastalarda, klinik olarak endike olduğu üzere hepatik laboratuvar testleri uygulanmalıdır ve sarılık, assit, hepatik ensefalopati ve varis kanaması varlığı gibi karaciğer dekompansasyonu belirtileri ve semptomları gözlemlenmelidir. Karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği belirtisi geliştiren hastalarda MAVIRET kesilmelidir.
MAVIRET orta ila şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan veya karaciğer
dekompansasyonu öyküsü olan hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3, 4.8 ve 5.2).
Daha önce NS5A- ve/veya NS3/4A-inhibitörünü içeren bir rejimin başarısız olduğu hastalar Genotip 1 ile enfekte olup (ve çok sınırlı sayıda genotip 4 ile enfekte) daha önceki tedavi rejimlerinin başarısız olduğu ve MAVIRET'e dirençli olabilecek hastalar MAGELLAN-1 ve B16-439 çalışmalarında değerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1). Beklenildiği gibi, başarısızlık riski her iki sınıfa maruz kalanlarda en yüksekti. Başarısızlık riskini başlangıçtaki dirence göre öngören bir direnç algoritması belirlenmemiştir. Biriken çift sınıf direnci, MAGELLAN- 1 çalışmasında MAVIRET ile yeniden tedavisi başarısız olan hastalar için genel bir bulguydu. Genotip 2, 3, 5, 6 ile enfekte hastalarda yeniden tedaviye dair veri mevcut değildir. Daha önce NS3/4A ve/veya NS5A inhibitörlerine maruz kalan hastaların, yeniden tedavisi için MAVIRET önerilmemektedir.
İlaç-ilaç etkileşimleri
Bölüm 4.5'te belirtildiği gibi, bazı tıbbi ürünlerle birlikte uygulanması önerilmemektedir.
Diyabetik hastalarda kullanımı
HCV enfeksiyonunun doğrudan etki eden antivirallerle klirensi, karaciğer fonksiyonunda değişikliklere yol açabilir ve bu durum, beraberinde kullanılan ilaçların güvenli ve etkili kullanımını etkileyebilir. Örneğin; pazarlama sonrası vaka raporlarında ve yayınlanmış epidemiyolojik çalışmalarda diyabetik hastalarda ciddi semptomatik hipoglisemi ile sonuçlanan değiştirilmiş kan şekeri kontrolü bildirilmiştir. Bu vakalarda hipoglisemi yönetimi, diyabet tedavisi için beraberinde kullanılan ilaçların bırakılmasını veya doz modifikasyonu yapılmasını gerektirmiştir.
Güvenli ve etkili kullanım için ilgili laboratuvar parametrelerinin (örn., varfarin alan hastalarda Uluslararası Normalize Edilmiş Oran (INR), diyabetik hastalarda kan şekeri düzeyleri) veya dar terapötik indekse sahip CYP P450 substratları (örn., belirli immünosüpresanlar) gibi beraberinde kullanılan ilaçların ilaç konsantrasyonlarının sık sık izlenmesi önerilir. Beraberinde kullanılan ilaçlarda doz ayarlaması yapılması gerekebilir.
Her bir film kaplı tablet 7,48 mg laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmaması gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
MAVIRET'in başka ilaçlar üzerindeki potansiyel etkisi
Glekaprevir ve pibrentasvir, P-glikoproteinin (P-gp), meme kanseri direnç proteininin (BCRP) ve organik anyon taşıyıcı polipeptid (OATP) 1B1/3'ün inhibitörleridir. MAVIRET ile eş zamanlı uygulama, P-gp (örn., dabigatran, eteksilat, digoksin), BCRP (örn., rosuvastatin), ya da OATP1B1/3 (örn., atorvastatin, lovastatin, pravastatin, rosuvastatin, simvastatin) substratları olan tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonunu arttırabilir. P-gp, BCRP ve OATP1B1/3'ün duyarlı substratlarıyla etkileşim konusundaki spesifik öneriler için Tablo 3'e bakınız. Diğer P-gp, BCRP veya OATP1Bl/3 substratları için doz ayarlaması gerekebilir.
Glekaprevir ve pibrentasvir sitokrom P450 (CYP)3A ve uridin glukuronosiltransferaz (UGT)1A1'in in vivo zayıf inhibitörleridir. MAVIRET ile beraber uygulandığında, maruz kalışta CYP3A (midazolam, felodipin) veya UGT1Al (raltegravir)'in duyarlı substratları için klinik olarak anlamlı artışlar gözlenmedi.
Hem glekaprevir hem pibrentasvir safra tuzu eksport pompasını (BSEP) in vitro inhibe eder. CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, UGT1A6, UGT1A9, UGT1A4, UGT2B7, OCT1,
OCT2, OAT1, OAT3, MATE1 veya MATE2K'in anlamlı inhibisyonu beklenilmemektedir.
K vitamini antagonistleriyle tedavi edilen hastalar
MAVIRET tedavisi sırasında karaciğer fonksiyonu değişebileceğinden, Uluslararası Normalize Edilmiş Oran (INR) değerlerinin yakından izlenmesi önerilmektedir.
Başka ilaçların MAVIRET üzerindeki potansiyel etkisi
Güçlü P-gp / CYP3A indükleyicileri ile birlikte kullanım
Güçlü P-gp ve CYP3A indükleyicileri olan ilaçlar (örn., rifampisin, karbamazepin, St. John's wort (Hypericum perforatum), fenobarbital, fenitoin ve primidon) glekaprevir veya pibrentasvir plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde azaltabilir ve MAVIRET'in terapötik etkisinin azalmasına veya virolojik cevap kaybına neden olabilir. Bu tıbbi ürünlerin MAVIRET ile birlikte uygulanması kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).
MAVIRET'in orta dereceli P-gp / CYP3A indükleyicileri (örn., okskarbazepin, eslikarbazepin, lumakaftor, krizotinib) olan tıbbi ürünlerle birlikte uygulanması, glekaprevir ve pibrentasvir plazma konsantrasyonlarını azaltabilir. Orta dereceli indükleyicilerin birlikte uygulanması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).
Glekaprevir ve pibrentasvir, P-gp ve/veya BCRP'nin dışa akış taşıyıcı substratlarıdır. Glekaprevir, ayrıca, OATP1B1/3'ün karaciğer alınım taşıyıcı substratıdır. P-gp ve BCRP'yi inhibe eden tıbbi ürünlerle (örn., siklosporin, kobisistat, dronedaron, itrakonazol, ketokonazol, ritonavir) MAVIRET'in birlikte uygulanması glekaprevir and pibrentasvirin eliminasyonunu yavaşlatarak antivirallerin plazma maruziyetini artırabilir. OATP1Bl/3'ü inhibe eden tıbbi ürünler (örn., elvitegravir, siklosporin, darunavir, lopinavir) glekaprevirin sistemik konsantrasyonlarını artırabilir.
Belirlenmiş ve diğer potansiyel tıbbi ürün etkileşimleri
Tablo 3, MAVIRET ve eşzamanlı tıbbi ürünlerin konsantrasyonları üzerindeki en küçük kareler ortalama oranı (%90 Güven Aralığı) etkisini vermektedir. Okun yönü, glekaprevir, pibrentasvir ve eşzamanlı uygulanan tıbbi üründeki maruziyetlerindeki (Cve Eğri Altındaki Alan (EAA) ve C) değişikliğin yönünü göstermektedir (↑ = artış (% 25'ten fazla),
↓ = düşüş (% 20'den fazla), ↔ = değişiklik yok (% 20'ye eşit ya da küçük düşüş ya da % 25'e eşit ya da küçük artış)). Etkileşimler bu tablo ile sınırlandırılmış değildir.
Tablo 3: MAVIRET ve diğer tıbbi ürünler arasındaki etkileşimler
Tedavi alanına/olası etkileşim mekanizması na göre tıbbi ürünler | Tıbbi ürün seviyeleri üzerindeki etkisi | C | EAA | C | Klinik Yorumlar |
ANJIYOTENSİN-II RESEPTÖR BLOKERLERİ | |||||
Losartan 50 mg tek doz | ↑losartan | 2,51 (2,00, 3,5) | 1,56 (1,28, 1,89) | -- | Doz ayarlaması gerekmez. |
↑losartan karboksilik asit | 2,18 (1,88-2,53) | ↔ | -- | ||
Valsartan 80 mg tek doz (OATP1B1/3 inhibisyonu) |
↑valsartan |
1,36 (1,17,1,58) |
1,31 (1,16,1,49) |
-- | Doz ayarlaması gerekmez. |
ANTİARİTMİKLER | |||||
Digoksin 0,5 mg tek doz (P-gp inhibisyonu) | ↑ Digoksin | 1,72 (1,45, 2,04) | 1,48 (1,40, 1,57) | -- | Dikkatli olunması ve digoksinin terapötik konsantrasyonunun takibi önerilir. |
ANTİKOAGÜLANLAR | |||||
Dabigatran eteksilat 150 mg tek doz (P-gp inhibisyonu) | ↑ dagibatran | 2,05 (1,72, 2,44) | 2,38 (2,11, 2,70) | -- | Eş zamanlı uygulama kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.3). |
ANTİKONVÜLSANLAR | |||||
Karbamazepin 200 mg günde iki kez (P-gp/CYP3A indüksiyonu) | ↓ glekaprevir | 0,33 (0,27, 0,41) | 0,34 (0,28, 0,40) | -- | Eşzamanlı uygulama Glekaprevir/Pibren- tasvir'in terapötik etkisini azaltabilir ve kontrendikedir (bkz Bölüm 4.3). |
↓ pibrentasvir | 0,50 (0,42, 0,59) | 0,49 (0,43, 0,55) | -- | ||
Fenitoin, fenobarbital, primidon | Araştırılmamıştır Beklenilen: ↓glekaprevir ve ↓ pibrentasvir | ||||
ANTİMİKOBAKTERİYELLER | |||||
Rifampisin 600 mg tek doz (OATP1B1/3 İnhibisyonu) | ↑ glekaprevir | 6,52 (5,06, 8,41) | 8,55 (7,01, 10,4) | -- | Eşzamanlı uygulama kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3)
|
 pibrentasvir |
 |
 |
-- | ||
Rifampisin 600 mg günde bir kez (P-gp/BCRP/ CYP3A |  glekaprevir | 0,14 (0,11, 0,19) | 0,12 (0,09, 0,15) | -- | |
 pibrentasvir
| 0,17 (0,14, 0,20) | 0,13 (0,11, 0,15) | --
|
| ETİNİLÖSTRADİOL İÇEREN ÜRÜNLER | ||||||
|
Etinilöstradiol (EE)/ Norgestimat 35mcg/250mcg günde bir kez | ↑ EE | 1,31 (1,24, 1,38) | 1,28 (1,23, 1,32) | 1,38 (1,25, 1,52) | Glekaprevir/Pibren- tasvir'in etinilöstradiol içeren ürünlerle birlikte uygulanması ALT yükselme riski nedeniyle kontrendikedir (bkz Bölüm 4.3). Kontraseptif progestajen olarak levonorgestrel, noretindron veya norgestimat için doz ayarlaması gerekmez. | |
↑ norelgestromin |  | 1,44 (1,34, 1,54) | 1,45 (1,33, 1,58) | ||||
↑ norgestrel | 1,54 (1,34, 1,76) | 1,63 (1,50,1,76) | 1,75 (1,62,1,89) | ||||
| EE/Levonorge strel 20 mcg/100 mcg günde bir kez | ↑ EE | 1,30 (1,18, 1,44) | 1,40 (1,33, 1,48) | 1,56 (1,41, 1,72) | ||
↑ norgestrel |
1,37 (1,23, 1,52) |
1,68 (1,57, 1,80) |
1,77 (1,58, 1,98) | ||||
| BİTKİSEL ÜRÜNLER | ||||||
|
St. John's wort (Hypericum perforatum)
(P-gp/CYP3A indüksiyonu) | Araştırılmamıştır. Beklenen:  glekaprevir ve  pibrentasvir | Eş zamanlı uygulama Glekaprevir/Pibren- tasvir'in tedavi edici etkisini azaltabilir ve kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3). | ||||
HIV-ANTİVİRAL AJANLAR |
| ||||||
Atazanavir + | ↑ glekaprevir | ≥ 4,06 | ≥ 6,53 | ≥ 14,3 | Atazanavir ile eş |
| |
ritonavir |
| (3,15, 5,23) | (5,24, 8,14) | (9,85, 20,7) | zamanlı | ||
300/100 mg günde bir kez | ↑ pibrentasvir | ≥ 1,29 (1,15, 1,45) | ≥ 1,64 (1,48, 1,82) | ≥ 2,29 (1,95, 2,68) | uygulama ALT yükselme riski | ||
|
|
|
|
| nedeniyle | ||
|
|
|
|
| kontrendikedir (bkz. | ||
|
|
|
|
| Bölüm 4.3). | ||
Darunavir + | ↑ glekaprevir | 3,09 | 4,97 | 8,24 | Darunavir ile eş |
| |
ritonavir |
| (2,26, 4,20) | (3,62, 6,84) | (4,40, 15,4) | zamanlı uygulama | ||
800/100 mg |  pibrentasvir |  |  | 1,66 | önerilmez. | ||
günde bir kez |
|
|
| (1,25, 2,21) |
| ||
Efavirenz/ | tenofovir |  | 1,29 | 1,38 | Efavirenz ile |
| |
emtrisitabin/ |
|
| (1,23, 1,35) | (1,31, 1,46) | eşzamanlı uygulama | ||
tenofovir |
| Glekaprevir/Pibren- | |||||
disoproksil |
| tasvir 'in terapötik | |||||
fumarat | Efavirenz/emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumaratın glekaprevir ve | etkisini | |||||
600/200/300 mg | pibrentasvir üzerindeki etkisi bu çalışmada doğrudan ölçülmedi ancak | azaltabildiğinden | |||||
günde bir kez | glekaprevir ve pibrentasvir maruziyetleri geçmiş kontrollerden anlamlı | önerilmemektedir. | |||||
| olarak daha düşüktü. | Tenofovir | |||||
|
| disoproksil fumarat | |||||
|
| ile klinik olarak | |||||
|
| anlamlı etkileşimler | |||||
|
| beklenmemektedir. | |||||
Elvitegravir/ kobisistat/ emtrisitabin/ tenofovir alafenamid |  tenofovir |  |  |  | Doz ayarlaması gerekmez.
|
| |
↑ glekaprevir |
2,50 (2,08, 3,00) |
3,05 (2,55,3,64) |
4,58 (3,15, 6,65) | ||||
|
|
|
|
| |||
(P-gp, BCRP ve |
OATP'in kobisistat ile inhibisyonu, OATP'in elvitegravir'le inhibisyonu) |
|
| (1,39, 1,76) | (1,63, 2,19) |
|
Lopinavir / | ↑ glekaprevir | 2,55 | 4,38 | 18,6 | Eş zamanlı |
ritonavir | (1,84, 3,52) | (3,02, 6,36) | (10,4, 33,5) | uygulama | |
400/100 mg | ↑ pibrentasvir | 1,40 | 2,46 | 5,24 | önerilmez. |
günde iki kez | (1,17, 1,67) | (2,07, 2,92) | (4,18, 6,58) |
| |
Raltegravir 400 mg günde iki kez |
↑ raltegravir |
1,34 (0,89, 1,98) |
1,47 (1,15, 1,87) |
2,64 (1,42, 4,91) | Doz ayarlaması gerekmez. |
(UGT1A1 inhibisyonu) |
|
|
|
|
|
HCV-ANTİVİRAL AJANLAR | |||||
Sofosbuvir 400 mg tek doz | ↑ sofosbuvir | 1,66 (1,23, 2,22) | 2,25 (1,86, 2,72) | -- | Doz ayarlaması gerekmez. |
(P-gp/BCRP inhibisyonu) | ↑GS-331007 |  |  | 1,85 (1,67, 2,04) |
|
 glekaprevir |  |  |  | ||
|  pibrentasvir |  |  |  |
|
HMG-COA REDÜKTAZ İNHİBİTÖRLERİ | |||||
Atorvastatin 10 |
|
|
|
|
|
mg günde bir |
|
|
|
|
|
kez (OATP1B1/3, P-gp, BCRP, |
↑ atorvastatin | 22,0 (16,4, 29,5) | 8,28 (6,06, 11,3) |
-- |
Atorvastatin ve |
CYP3A |
|
|
|
| simvastatin ile |
İnhibisyonu) |
|
|
|
| birlikte uygulama |
Simvastatin 5 | ↑ simvastatin | 1,99 | 2,32 | -- | kontrendikedir (bkz. |
mg günde bir |
| (1,60, 2,48) | (1,93, 2,79) | Bölüm 4.3). | |
kez | ↑simvastatin |
|
|
|
|
(OATP1B1/3, P-gp, BCRP, | asit | 10,7 (7,88, 14,6) | 4,48 (3,11, 6,46) | -- |
|
İnhibisyonu) |
|
|
|
|
|
Lovastatin 10 | ↑ lovastatin |  | 1,70 | -- | Eş zamanlı |
mg, günde bir |
| (1,40, 2,06) | uygulama | ||
kez |
| 5,73 | 4,10 |
| önerilmez. |
(OATP1B1/3, |
| (4,65, 7,07) | (3,45, 4,87) |
| Kullanılırsa, |
P-gp, BCRP, İnhibisyonu) | ↑ lovastatin asit |
|
| -- | lovastatin dozu 20 mg/günü geçmemeli |
|
|
|
|
| ve hastalar |
|
|
|
|
| izlenmelidir. |
Pravastatin 10 |
|
|
|
|
|
mg günde bir kez (OATP1B1/3 |
↑ pravastatin | 2,23 (1,87, 2,65) | 2,30 (1,91, 2,76) |
-- | Dikkatli kullanılması önerilir. Pravastatin |
İnhibisyonu) |
|
|
|
| dozu günde 20 mg'ı |
Rosuvastatin 5 |
|
|
|
| geçmemelidir ve |
mg günde bir |
|
|
|
| rosuvastatin dozu |
kez (OATP1B1/3, | ↑ rosuvastatin | 5,62 (4,80, 6,59) | 2,15 (1,88, 2,46) | -- | günde 5 mg'ı geçmemelidir. |
BCRP |
|
|
|
|
|
İnhibisyonu) |
|
|
|
|
|
Fluvastatin Pitavastatin | Araştırılmamıştır Beklenilen: ↑fluvastatin ve ↑ pitavastatin | Fluvastatin ve pitavastatin |
|
| muhtemeldir ve kombinasyon tedavisi sırasında dikkatli olunması önerilir. DEA tedavisi başlangıcında düşük doz statin tedavisi önerilir. | ||||
İMMÜNOSÜPRESANLAR | ||||||
Siklosporin mg tek doz | 100 | ↑ glekaprevir | 1,30 (0,95, 1,78) | 1,37 (1,13, 1,66) | 1,34 (1,12, 1,60) | Glekaprevir/Pibren- tasvir, günde 100 mg'dan fazla sabit siklosporin dozlarına ihtiyaç duyan hastalarda önerilmez. Kombine kullanım zorunlu ise, yararın riskten fazla olduğu durumda yakın klinik takiple kullanım düşünülebilir |
↑ pibrentasvir | ↔ | ↔ | 1,26 (1,15, 1,37) | |||
Siklosporin mg tek doz | 400 | ↑ glekaprevir | 4,51 (3,63, 6,05) | 5,08 (4,11, 6,29) | -- | |
↑ pibrentasvir | ↔ | 1,93 (1,78, 2,09) | -- | |||
| ↑takrolimus | 1,50 (1,24, 1,82) | 1,45 (1,24, 1,70) |
-- | MAVIRET'in takrolimus ile kombine kullanımında dikkatli olunmalıdır. Takrolimus maruziyetinde artış beklenir. Bu nedenle, takrolimus'un terapötik ilaç takibi önerilir ve buna göre takrolimus dozu ayarlanır. | |
Takrolimus 1 mg tek doz |
 glekaprevir |
 |
 |
 | ||
(CYP3A4 ve P- gp inhibisyonu) |
|
|
|
| ||
|  pibrentasvir |  |  |  | ||
PROTON POMPASI İNHİBİTÖRLERİ | ||||||
Omeprazol 20 mg günde bir kez (artmış gastrik pH'da) |  glekaprevir | 0,78 (0,60, 1,00) | 0,71 (0,58, 0,86) | -- |
Doz ayarlaması gerekmez. | |
 pibrentasvir |
 |
 |
-- | |||
Omeprazol 40 mg günde bir kez (kahvaltıdan 1 saat önce) |  glekaprevir | 0,36 (0,21, 0,59) | 0,49 (0,35, 0,68) | -- | ||
 pibrentasvir |
 |
 |
-- | |||
Omeprazol 40 mg günde bir kez (akşam, yemek olmaksızın) |  glekaprevir | 0,54 (0,44, 0,65) | 0,51 (0,45, 0,59) | -- | ||
 pibrentasvir |  |  | -- | |||
VİTAMİN K ANTAGONİSTLERİ | ||||||
antagonistleri |
| antagonistleri ile INR'nin yakından izlenmesi önerilir. Bunun nedeni MAVIRET tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon değişikliklerinin oluşmasıdır. |
DEA=doğrudan etkili antiviral
Nihai rifampisin dozundan 24 saat sonra, rifampisinin glekaprevir ve pibrentasvir üzerindeki etkisi.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara ve doğum kontrolüne yönelik veri bulunmamaktadır. MAVIRET'in etinilöstradiol ile kombinasyonu kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3)
Gebelik dönemi
MAVIRET'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri (300'den az gebelik sonucu) mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Glekaprevir veya pibrentasvir ile sıçanlar/farelerde yürütülen çalışmalar üreme toksisitesi açısından doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri göstermemektedir. Glekaprevirin tavşanlar üzerindeki klinik maruziyetinin değerlendirilmesine engel olan embriyo-fetus kaybıyla ilişkili maternal toksisite tavşanda glekaprevirle gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3).
Önlem olarak, MAVIRET'in gebelik sırasında kullanılmaması önerilmektedir.
Laktasyon dönemi
Glekaprevir ve pibrentasvirin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvanlardaki farmakokinetik veriler, glekaprevir ve pibrentasvir'in anne sütüne geçtiğini göstermiştir (ayrıntılar için bkz. Bölüm 5.3). Anne sütü alan bebekteki risk dışlanamaz. Emzirmenin bebeğe ve tedavinin anneye yararı dikkate alınarak emzirmenin sürdürülmesi veya MAVIRET tedavisinin kesilmesi konusunda bir karara varılmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Glekaprevir ve/veya pibrentasvirin insanlarda fertilite üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir veri yoktur. Hayvan çalışmaları, glekaprevir ve pibrentasvirin, önerilen dozda insanlardaki maruziyetten daha yüksek maruziyetlerde fertilite üzerinde zararlı etkisine işaret etmemektedir (bkz. Bölüm 5.3).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
MAVIRET araç ve makine kullanımı üzerinde etkiye sahip değildir veya etkisi ihmal
edilebilir düzeydedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti
MAVIRET'in kompanse karaciğer hastalığı olan (sirozu olan veya sirozu olmayan) ve 8, 12 veya 16 hafta tedavi edilen hastalardaki güvenlilik değerlendirilmesi yaklaşık 2.300 hastayı değerlendiren ruhsatlandırma ile ilgili Faz 2 ve 3 çalışmalarına dayandırıldı. En sık bildirilen advers reaksiyonlar (insidans ≥%10) baş ağrısı ve yorgunluktu. MAVIRET ile tedavi edilen hastaların %0,1'inden daha azında ciddi advers reaksiyon (geçici iskemik atak) meydana geldi. MAVIRET ile tedavi edilip advers reaksiyonlar nedeniyle tedaviyi kalıcı olarak bırakan hastaların oranı %0,1 idi. Sirozu olan hastalardaki advers reaksiyonların tipi ve şiddeti genel olarak siroz olmayan hastalarınkine benzerdi.
Advers reaksiyonlar vücut sistem organ sınıfı ve sıklığa göre aşağıda listelenmektedir. Sıklıklar aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: çok yaygın (≥ 1/10), yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10), yaygın değil (≥ 1/1.000 ila < 1/100), seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000) veya çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan : Anjiyoödem
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın : Baş ağrısı
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın : Diyare, mide bulantısı
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor : Prurit (kaşıntı)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın : Yorgunluk
Yaygın : Asteni
Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı
Diyaliz görenler dahil olmak üzere şiddetli böbrek yetmezliği bulunan hastalardaki advers
reaksiyonlar
MAVIRET'in güvenliliği, kronik böbrek hastalığı olan (diyaliz görenler dahil olmak üzere) ve kompanse karaciğer hastalığına sahip (sirozu olan ya da olmayan) genotip 1, 2, 3, 4, 5 ya da 6 kronik HCV enfeksiyonu bulunan hastalarda EXPEDITION-4 (n=104) ve EXPEDITION-5 (n=101) çalışmalarında değerlendirilmiştir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda görülen en yaygın advers reaksiyonlar EXPEDITION-4'te kaşıntı (%17) ve yorgunluk (%12), EXPEDITION-5'te kaşıntı (%14,9) idi.
Karaciğer veya böbrek nakli hastalarında advers reaksiyonlar
alan hastaların %5'inde ya da daha fazlasında görülen advers reaksiyonlar baş ağrısı (% 17), yorgunluk (% 16), bulantı (% 8) ve kaşıntı (% 7) idi.
HCV/HIV-1 ko-enfekte hastalarda güvenlilik
HCV/HIV-1 ko-enfekte hastalardaki genel güvenlilik profili (ENDURANCE-1 ve
EXPEDITION-2), HCV mono-enfekte hastalarda gözlenen ile karşılaştırılabilirdir.
Uyuşturucu kullanan kişiler (UKK) ve opioid kullanım bozukluğu için ilaçlı tedavi (İT) gören kişilerde advers reaksiyonlar
HCV GT 1-6 enfeksiyonu olan UKK'de ve İT görenlerde MAVIRET'in güvenliliği, 62 hastanın halen/yakın zamanda UKK (kişinin MAVIRET'e başlamadan önceki 12 ay içinde uyuşturucu enjeksiyonu yaptığını bildirmesi yoluyla tanımlanır), 959 hastanın önceden UKK olarak tanımlandığı (kişinin MAVIRET'e başlamadan en az 12 ay önce uyuşturucu enjeksiyonu yaptığını bildirmesi yoluyla tanımlanır) ve 3.282 hastanın hiçbir uyuşturucu enjeksiyonu bildirmediği (UKK olmayan); 225 hastanın opioid kullanım bozukluğu için eş zamanlı İT kullanımı bildirdiği ve 4.098 hastanın İT kullanımı bildirmediği Faz 2 ve 3 çalışmaların verilerine dayanır.
MAVIRET'in genel güvenliliği, halen/yakın zamanda kendini UKK olarak tanımlayan hastalarda, daha önce UKK olanlarda ve uyuşturucu enjeksiyonu öyküsü bildirmeyen hastalarda benzerdi. MAVIRET'in güvenliliği, opioid kullanım bozukluğu için eş zamanlı İT kullanımı bildiren ve İT kullanımı bildirmeyen hastalar arasında benzerdi.
Pediyatrik popülasyon
HCV GT1-6 enfeksiyonu bulunan adölesanlarda MAVIRET'in güvenliliği, 8 ila 16 hafta boyunca MAVIRET ile tedavi edilen 12 yaşından 18 yaşına kadar olan 47 hastada gerçekleştirilen açık etiketli bir Faz 2/3 çalışmasından sağlanan verilere dayanmaktadır. Gözlemlenen advers reaksiyonlar, yetişkinlerde MAVIRET ile yapılan klinik çalışmalarda gözlemlenen advers reaksiyonlar ile benzerdir.
Serum bilirubin yükselmeleri
Total bilirubinde normalin üst sınırının (NÜS) en az 2 katı yükselmeler hastaların %1,3'ünde bilirubin taşıyıcıları ve metabolizmasının glekaprevir aracılı inhibisyonu ile meydana geldi. Bilirubindeki yükselmeler asemptomatik ve geçiciydi ve tipik olarak tedavi sırasında erken meydana geldi. Bilirubin yükselmeleri çoğunluklu olarak indirekt idi ve ALT yükselmesiyle ilişkili değildi. Direkt hiperbilirubinemi hastaların %0,3'inde bildirildi.
Pazarlama sonrası deneyim
Hepatobiliyer hastalıklar: Karaciğer dekompansasyonu, karaciğer yetmezliği (bkz. Bölüm 4.4)
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:tufam@titck.gov.tr; tel 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Sağlıklı hastalara uygulandığı bildirilen en yüksek dozlar, glekaprevir için 7 gün boyunca günde bir kez 1200 mg ve pibrentasvir için 10 gün boyunca günde bir kez 600 mg şeklindedir. Asemptomatik serum ALT yükselmeleri (>5x NÜS) ≥7 gün günde bir kez çoklu dozlarda glekaprevir (700 mg veya 800 mg) uygulamasını takiben 70 sağlıklı kişinin 1'inde gözlendi. Doz aşımı durumunda, hasta her türlü toksisite semptom ve bulgusu açısından izlenmelidir (bkz Bölüm 4.8). Uygun semptomatik tedavi derhal başlatılmalıdır. Glekaprevir ve pibrentasvir anlamlı olarak hemodiyalizle uzaklaştırılmamaktadır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Direkt-etkili antiviraller, HCV enfeksiyonunun tedavisi için antiviraller
ATC kodu: J05AP57
Etki mekanizması
MAVIRET, HCV viral yaşam döngüsündeki çoklu adımları hedefleyen iki pan-genotipik, doğrudan etkili antiviral ajan olan glekaprevir (NS3/4A proteaz inhibitörü) ve pibrentasvir'in (NS5A inhibitörü) sabit dozlu kombinasyonudur.
Glekaprevir
Glekaprevir, HCV kodlu poliproteinin (NS3, NS4A, NS4B, NS5A ve NS5B proteinlerinin olgun formlarında) proteolitik yıkılması için gerekli ve viral replikasyon için temel olan HCV NS3/4A proteazın pan-genotipik inhibitörüdür.
Pibrentasvir
Pibrentasvir, viral RNA replikasyonu ve viryon düzeneği için temel olan HCV NS5A'nın pan-genotipik inhibitörüdür. Pibrentasvirin etki mekanizması, hücre kültürü antiviral aktivitesi ve ilaç direnci haritalama çalışmaları esas alınarak karakterize edilmiştir.
Antiviral aktivite
NS3 ya da NS5A'yı laboratuvar suşlarından ayıran tam boy veya kimerik replikonlar karşısında glekaprevir ve pibrentasvir'in ECdeğerleri Tablo 4'te sunulmuştur.
Tablo 4: Glekaprevir ve pibrentasvirin HCV genotipleri 1-6 replikon hücre dizileri
karşısındaki aktivitesi
HCV Alt tipi | Glekaprevir EC, nM | Pibrentasvir EC, nM |
1a | 0,85 | 0,0018 |
1b | 0,94 | 0,0043 |
2a | 2,2 | 0,0023 |
2b | 4,6 | 0,0019 |
3a | 1,9 | 0,0021 |
4a | 2,8 | 0,0019 |
5a | MD | 0,0014 |
6a | 0,86 | 0,0028 |
MD = mevcut değildir
Glekaprevirin in vitro etkisi genotiplerde benzer düşük ICdeğerleriyle bir biyokimyasal
analiz ile de incelendi.
NS3 ya da NS5A'yı klinik izolatlardan ayıran kimerik replikonlar karşısında glekaprevir ve
pibrentasvirin ECdeğerleri Tablo 5'te sunulmuştur.
Tablo 5: Glekaprevir ve pibrentasvirin HCV genotipleri 1-6 klinik izolatlarından elde edilen NS3 ya da NS5A içeren geçici replikonlar karşısındaki aktivitesi
HCV Alt tipi | Glekaprevir | Pibrentasvir | ||
Klinik izolat sayısı | Medyan EC, nM (aralık) | Klinik izolat sayısı | Medyan EC, nM (aralık) | |
1a | 11 | 0,08 (0,05 – 0,12) | 11 | 0,0009 (0,0006 – 0,0017) |
1b | 9 | 0,29 (0,20 – 0,68) | 8 | 0,0027 (0,0014 – 0,0035) |
2a | 4 | 1,6 (0,66 – 1,9) | 6 | 0,0009 (0,005 – 0,0019) |
2b | 4 | 2,2 (1,4 – 3,2) | 11 | 0,0013 (0,0011 – 0,0019) |
3a | 2 | 2,3 (0,71 – 3,8) | 14 | 0,0007 (0,0005 – 0,0017) |
4a | 6 | 0,41 (0,31 – 0,55) | 8 | 0,005 (0,0003 – 0,0013) |
4b | MD | MD | 3 | 0,0012 (0,0005 – 0,0018) |
4d | 3 | 0,17 (0,13 – 0,25) | 7 | 0,0014 (0,0010 – 0,0018) |
5a | 1 | 0,12 | 1 | 0,0011 |
6a | MD | MD | 3 | 0,0007 (0,0006 – 0,0010) |
6e | MD | MD | 1 | 0,0008 |
6p | MD | MD | 1 | 0,005 |
MD = mevcut değildir
Direnç
Hücre içi kültür
Hücre kültürü içinde seçilen ya da inhibitör sınıfı için önemli olan NS3 ya da NS5A içindeki aminoasit substitüsyonları replikonlar içinde fenotipik olarak karakterize edilmiştir.
NS3 içindeki 36, 43, 54, 55, 56, 155, 166 ya da 170 konumlarındaki HCV proteaz inhibitör sınıfı için önemli olan substitüsyonlarının glekaprevir aktivitesi üzerinde etkisi bulunmamaktadır. NS3 içindeki aminoasit konumu 168'teki substitüsyonların genotip 2 üzerinde herhangi bir etkisi yokken, konum 168'teki bazı substitüsyonlar glekaprevir duyarlılığını 55 kata kadar azaltmış (genotipler 1, 3, 4) ya da duyarlılığı > 100 kat (genotip 6) azaltmıştır. Konum 156'daki bazı substitüsyonlar, glekaprevire (genotipler 1 ila 4) karşı duyarlılığı > 100 kat azaltmıştır. Glekaprevire karşı duyarlılığı 21 kat azaltan genotip 3a'daki Q80R hariç, aminoasit konumu 80'deki substitüsyonlar glekaprevire karşı duyarlılığı azaltmamıştır.
Genotipler 1 ile 6 arasındaki NS5A içindeki 24, 28, 30, 31, 58, 92 veya 93 konumlarındaki NS5A inhibitör sınıfı için önemli olan tekli substitüsyonların pibrentasvir aktivitesi üzerinde
etkisi bulunmuyordu. Özelliklegenotip3aiçindekiA30Kya da Y93H'ın pibrentasvir
kombinasyonları (genotip 3a'daki A30K+Y93H dahil), pibrentasvire karşı duyarlılıkta azalma sergilemiştir. Genotip 3b replikonunda, NS5A'da doğal olarak oluşan K30 ve M31 polimorfizmlerinin mevcut olması, pibrentasvirin genotip 3a replikonundaki aktivitesine kıyasla, pibrentasvire karşı duyarlılığı 24 kat azaltmıştır.
Klinik çalışmalarda
Tedavi naif ve peginterferon, ribavirin ve/veya sofosbuvir tedavisi görmüş, sirozu olan ya da olmayan hastalardaki çalışmalar
Ruhsatlandırma ile ilgili Faz 2 ve 3 klinik çalışmalarında 8, 12 ya da 16 hafta boyunca MAVIRET ile tedavi gören yaklaşık 2.300 hastadan yirmi ikisinde virolojik başarısızlık (genotip 1'de 2, genotip 2'de 2, genotip 3 enfeksiyonunda 18) görülmüştür.
Genotip 1 ile enfekte, virolojik başarısızlık görülen 2 hastadan bir tanesinde tedaviye bağlı substitüsyonlar NS3'te A156V ve NS5A'da Q30R/L31M/H58D ve bir diğerinde de NS5A'da Q30R/H58D (başlangıçta ve tedavi sonrasında Y93N varken) görülmüştür.
Genotip 2 enfeksiyonu bulunan 2 hastada NS3 ya da NS5A'da tedaviye bağlı substitüsyonlar gözlemlenmemiştir (her iki hastada da başlangıçta ve tedavi sonrasında NS5A'da M31 polimorfizmi vardı).
Genotip 3 enfeksiyonu bulunan, 8, 12 ya da 16 hafta boyunca MAVIRET ile tedavi edilen ve virolojik başarısızlık görülen 18 hasta arasında, 11 hastada tedaviye bağlı NS3 substitüsyonları Y56H/N, Q80K/R, A156G ya da Q168L/R gözlemlenmiştir. Başlangıçta ve tedaviden sonra 5 hastada A166S ya da Q168R vardı. 16 hastada tedaviye bağlı NS5A substitüsyonları M28G, A30G/K, L31F, P58T ya da Y93H gözlemlenmiş olup, 13 hastada başlangıçta ve tedaviden sonra A30K (n=9) ya da Y93H (n=5) vardı.
NS3/4A proteazı ve/veya NS5A inhibitörleri ile tedavi görmüş kompanse sirozu bulunan ya da bulunmayan hastalardaki çalışmalar
MAGELLAN-1 çalışmasında 12 ya da 16 hafta boyunca MAVIRET ile tedavi edilen 113 hastadan 10 tanesinde virolojik başarısızlık görülmüştür. Virolojik başarısızlık görülen genotip 1 ile enfekte olmuş 10 hasta arasından 7 hastada NS3 substitüsyonları V36A/M, R155K/T, A156G/T/V ya da D168A/T gözlemlenmiştir. 10 hastadan 5'inde başlangıçta ve tedavi sonrasında NS3'te V36M, Y56H, R155K/T, ya da D168A/E kombinasyonları vardı. Genotip-1 enfeksiyonuna sahip virolojik başarısız hastaların tümünde başlangıçta bir ya da daha fazla NS5A substütisyonları L/M28M/T/V, Q30E/G/H/K/L/R, L31M, P32 delesyonu, H58C/D, yada Y93H, başarısızlık anında hastaların 7'sinde ilave tedaviye bağlı NS5A substütisyonları M28A/G, P29Q/R, Q30K, H58D ya da Y93H gözlemlenmiştir.
Kronik HCV GT1 enfeksiyonu olup (tüm virolojik başarısızlıklarda GT1a enfeksiyonu vardı) NS5A inhibitörü ve SOF ile tedavi görmüş olan 177 hastadan 13'ü, B16-439 çalışmasında 12 hafta (9/13) ya da 16 hafta (4/13) boyunca MAVIRET ile tedavi edilmiştir ve bu hastalarda virolojik başarısızlık görülmüştür. Virolojik başarısızlık görülen 13 hastadan 4'ünde başarısızlık anında tedaviye bağlı NS3 substitüsyonları gözlemlenmiştir: A156V (n = 2) veya R155W + A156G (n = 2); bu 4 hastadan 3'ünde başlangıçta ve başarısızlık anında Q80K de vardır. Virolojik başarısızlık görülen 13 hastadan 12'sinde, başlangıçta imza aminoasit konumlarında (M28V/T, Q30E/H/N/R, L31M/V, H58D, E62D/Q veya Y93H/N) bir veya daha fazla NS5A polimorfizmleri tespit edilmiştir ve tedavi başarısızlığı anında 13 hastadan 10'u ilave NS5A substitüsyonları (M28A/S/T (n = 3), Q30N (n = 1), L31M/V (n = 2), P32del (n = 1), H58D (n = 4), E62D(n=1))geliştirmiştir.
Tedaviye yanıtta başlangıçtaki HCV amino asit polimorfizmlerin etkisi
Başlangıçtaki ve tedavi sonucu polimorfizmler arasındaki ilişkiyi araştırmak ve virolojik başarısızlık durumunda substütisyonları tanımlamak üzere, tedavi görmemiş ve pegile interferon, ribavirin ve/veya sofosbuvir tedavisi görmüş, Faz 2 ve Faz 3 klinik çalışmalarında MAVIRET alan hastaların birleştirilmiş analizi gerçekleştirilmiştir. NS3'teki 155, 156 ve 168 aminoasit konumları ile NS5A'daki 24, 28, 30, 31, 58, 92 ve 93'teki alt tipe özgü referans dizisine bağlı başlangıç polimorfizleri yeni nesil dizi tespiti ile %15 tespit eşiğinde değerlendirilmiştir. NS3'teki başlangıç polimorfizmleri sırasıyla HCV genotipleri 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 enfeksiyonu bulunan hastaların %1,1'i (9/845), %0,8'i (3/398), %1,6'sı (10/613),
%1,2'si (2/164), %41,9'u (13/31) ve %2,9'unda (1/34) tespit edilmiştir. NS5A'daki başlangıç polimorfizmleri sırasıyla HCV genotipleri 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 enfeksiyonu bulunan hastaların
%26,8'i (225/841), %79,8'i (331/415), %22,1'i (136/615), %49,7'si (80/161), %12,9'u (4/31)
ve %54,1'inde (20/37) tespit edilmiştir.
Genotip 1, 2, 4, 5 ve 6: Genotipler 1, 2, 4, 5 ve 6'daki başlangıç polimorfizmlerinin tedavi sonucu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Genotip 3: Önerilen tedavi rejimini alan hastalarda (n = 313), NS5A'daki (Y93H dahil) veya NS3'deki başlangıç polimorfizmlerin tedavi sonuçları üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Başlangıçta NS5A'da A30K polimorfizmi olan hastaların %77 (17/22) ve Y93H polimorfizmi olan hastaların tamamı (15/15) KVY12'ye (tedavinin sonlandırılmasından sonra 12. haftada LLOQ'den az HCV RNA olarak tanımlanan kalıcı virolojik yanıt) ulaştı. Başlangıçtaki A30K ve Y93H genel prevalansı sırasıyla %7 ve %4,8 idi. A30K'nın (%3, 4/132) veya Y93H'nin (% 3,8, 5/132) prevalansının düşük olması nedeniyle, tedavi naif siroz hastalarında ve tedavi deneyimi olan hastalar arasında NS5A'daki başlangıç polimorfizmlerin etkisini değerlendirme olanağı sınırlıydı.
Çapraz-direnç
İn vitro veriler, ombitasvir, daklatasvir, ledipasvir, elbasvir ya da velpatasvir'e karşı direnç ortaya koyan NS5A aminoasit konumları 24, 28, 30, 31, 58, 92 veya 93'teki direnç ilişkili substütisyonların büyük çoğunluğunun pibrentasvir'e karşı duyarlı kaldığına işaret etmektedir. Bu pozisyonlardaki NS5A substitüsyonlarının bazı kombinasyonları pibrentasvire karşı duyarlılıkta azalmalar göstermiştir. Glekaprevir, NS5A'daki direnç ilişkili substütisyonlara karşı tamamen aktifken, pibrentasvir ise NS3'teki direnç ilişkili substütisyonlara karşı tamamen aktifti. Hem glekaprevir hem de pibrentasvir, NS5B nükleotid ve nükleotid olmayan inhibitörlere karşı direçle ilişkili substitüsyonlara karşı tamamen aktifti.
Klinik etkililik ve güvenlilik
Tablo 6, HCV genotip 1, 2, 3, 4, 5 ya da 6 enfeksiyonu bulunan hastalarda MAVIRET ile
gerçekleştirilen klinik çalışmaları özetlemektedir.
Tablo 6: HCV genotip 1, 2, 3, 4, 5 ya da 6 enfeksiyonu bulunan hastalarda MAVIRET
ile gerçekleştirilen klinik çalışmalar
Genotip (GT) | Klinik çalışma | Çalışma tasarımının özeti |
Sirozu olmayan TN ve PRS-TD hastalar | ||
GT1 | ENDURANCE – 1 | 8 hafta (n = 351) veya 12 hafta (n = 352) süresince MAVIRET |
SURVEYOR – 1 | 8 hafta (n = 34) hafta süresince MAVIRET | |
|
| Plasebo (n = 100) |
SURVEYOR – 2 | 8 hafta (n = 199) veya 12 hafta (n = 25) süresince MAVIRET | |
GT3 |
ENDURANCE – 3 | 8 hafta (n = 157) veya 12 hafta (n = 233) süresince MAVIRET 12 hafta süresince Sofosbuvir + daklatasvir (n = 115) |
SURVEYOR – 2 | 8 hafta (yalnızca TN, n = 29) veya 12 hafta (n = 76) veya 16 hafta (yalnızca TD, n = 22) süresince MAVIRET | |
GT4, 5 , 6 | ENDURANCE – 4 | 12 hafta (n = 121) süresince MAVIRET |
ENDURANCE – 5,6 | 8 hafta (n=75) süresince MAVIRET | |
SURVEYOR – 1 | 12 hafta (n = 32) süresince MAVIRET | |
SURVEYOR – 2 | 8 hafta (n = 58) süresince MAVIRET | |
GT1-6 |
VOYAGE – 1 | 8 hafta (GT1, 2, 4, 5, ve 6 ve GT3 TN) (n=356) veya 16 hafta (GT3 yalnızca TD) (n=6) süresince MAVIRET |
Sirozu olan TN ve PRS-TD hastalar | ||
GT1, 2, 4, 5, 6 | EXPEDITION – 1 | 12 hafta (n = 146) süresince MAVIRET |
GT3 | SURVEYOR – 2 | 12 (yalnızca TN) hafta (n = 64) veya 16 hafta (yalnızca TD) (n = 51) süresince MAVIRET |
GT5, 6 | ENDURANCE – 5,6 | 12 hafta (n=9) süresince MAVIRET |
GT1-6 |
VOYAGE – 2 | 12 hafta (GT1, 2, 4, 5, ve 6 ve GT3 TN) (n=157) veya 16 hafta (GT3 yalnızca TD) (n=3) süresince MAVIRET |
GT1-6 | EXPEDITION – 8 | 8 hafta (n=343) (yalnızca TN) süresince MAVIRET |
Sirozu olan ya da olmayan KBH evre 3b, 4 veya 5 hastalar | ||
GT1-6 | EXPEDITION – 4 | 12 hafta (n = 104) süresince MAVIRET |
GT1-6 | EXPEDITION – 5 | 8 hafta (n = 84) veya 12 hafta (n = 13) veya 16 hafta (n=4) süresince MAVIRET |
Sirozu olan ya da olmayan NS5A inhibitörü ve / veya PI deneyimi bulunan hastalar | ||
GT1, 4 | MAGELLAN – 1 | 12 hafta (n = 66) veya 16 hafta (n = 47) süresince MAVIRET |
GT1 | B16-439 | 12 hafta (n = 78) veya 16 hafta (n = 78) boyunca MAVIRET ya da 12 hafta (n = 21) boyunca MAVIRET + RBV |
Sirozu olan ya da olmayan HCV/HIV-1 ko-enfekte hastalar | ||
GT1-6 | EXPEDITION-2 | 8 hafta (n=137) veya 12 hafta (n=16) sürecince MAVIRET |
Karaciğer ve böbrek nakli olan hastalar | ||
GT1-6 | MAGELLAN-2 | 12 hafta (n = 100) süresince MAVIRET |
Adölesan hastalar (12 yaşından 18 yaşına kadar) | ||
GT1-6 | GT1-6 | GT1-6 |
TN=tedavi naif, PRS-TD=tedavi deneyimi bulunan (pegIFN (veya IFN) ve/veya RBV ve/veya sofosbuvir içeren
önceki tedavi dahil), PI=Proteaz İnhibitörü, KBH=Kronik böbrek hastalığı
HIV-1 ile ko-enfekte olan 33 hasta dahil edildi
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özelliklerMAVIRET bileşenlerinin farmakokinetik özellikleri Tablo 10'da verilmiştir.
Tablo 10: Sağlıklı hastalarda MAVIRET bileşenlerinin farmakokinetik özellikleri
| Glekaprevir | Pibrentasvir |
Emilim | ||
T (h) | 5,0 | 5,0 |
Öğünlerin etkisi (açlık durumuna kıyasla) | ↑ %83 – 163 | ↑ %40 – 53 |
Dağılım | ||
İnsan plazma proteinlerine bağlanan % | 97,5 | > 99,9 |
Kan / plazma oranı | 0,57 | 0,62 |
Biyotransformasyon | ||
Metabolizma | yok | |
Ana eliminasyon yolu | safra atılımı | safra atılımı |
t(sa) kararlı durumda | 6 - 9 | 23 - 29 |
İdrarla atılan doz %'si | 0,7 | 0 |
Feçesle atılan doz %'si | 92,1 | 96,6 |
Transport | ||
Taşıyıcının substratı | P-gp, BCRP ve OATP1B1/3 | P-gp ve dışlanmayan BCRP |
Sağlıklı hastalarda glekaprevir ve pibrentasvirin tekli dozlarını takiben gözlenen medyan Tdeğeri.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Glekaprevir ve pibrentasvir, in vitro ya da in vivo testlerde, bakteriyel mutajenisite, insan periferik kan lenfositlerinin kullanıldığı kromozom aberasyon ve in vivo kemirgen mikronükleus testlerinde genotoksik değildi. Glekaprevir ve pibrentasvir ile herhangi bir karsinojenisite çalışması gerçekleştirilmemiştir.
Kemirgenlerde, test edilen en yüksek doza kadar çiftleşme, dişi ya da erkek fertilitesi ya da erken embriyonik gelişim üzerinde herhangi bir etki gözlemlenmemiştir. Glekaprevir ve pibrentasvir'e karşı sistemik maruziyetler (EAA), önerilen dozda insanlardaki maruziyetten sırasıyla yaklaşık 63 ve 102 kat daha yüksekti.
Hayvan üreme çalışmalarında, MAVIRET bileşenleri organogenez sırasında, MAVIRET'in önerilen dozundaki insan maruziyetlerinden 53 kat (sıçanlar; glekaprevir) ya da 51 ve 1,5 kata (sırasıyla fareler ve tavşanlar; pibrentasvir) kadar yüksek maruziyetlerde ayrı ayrı uygulandığında, advers gelişim etkileri gözlemlenmemiştir. Bazı embriyo fetal toksisite ile (resorpsiyon sayısı ve implantasyon sonrası kayıpta artış ve ortalama fetal vücut ağırlığında azalma) maternal toksisite (anoreksi, düşük vücut ağırlığı ve düşük vücut ağırlığı artışı), tavşanlarda klinik maruziyetlerdeki glekaprevir değerlendirmesini engellemiştir. Glekaprevir ve pibrentasvire karşı maternal sistemik maruziyetin (EAA) insanlarda önerilen dozdaki maruziyetten sırasıyla yaklaşık 47 ve 74 kat daha yüksek olduğu kemirgen perinatal/postnatal çalışmalarında bileşenlerden hiçbirisinin gelişimsel bir etkisi yoktu. Değişmemiş glekaprevir, emziren sıçanların sütünde gözlemlenen ve emen yavrulara etkisi olmayan ana komponentti. Pibrentasvir, emziren sıçanların sütünde gözlemlenen ve emen yavrulara etkisi olmayan tek komponentti.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Tablet çekirdeği:
Kopovidon (Tip K 28)
Vitamin E (tokoferol) polietilen glikol süksinat Susuz kolloidal silika
Propilen glikol monokaprilat (Tip II) Kroskarmeloz sodyum
Sodyum stearil fumarat
Film Kaplama:
Hipromelloz 2910 (E464)
Laktoz monohidrat (Sığır sütünden elde edilir.)
Titanyum dioksit Makrogol 3350
Kırmızı demir oksit (E172)
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. Raf ömrü
36 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
30ºC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
PVC/PE/PCTFE alüminyum folyo blister ambalajlar.
84 film kaplı tablet içeren çoklu ambalaj (Her biri 21 tablet içeren 4 kutu).
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğiâ€ne uygun olarak imha edilmelidir.
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? | Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. |
|
Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
AbbVie Tibbi İlaçlar San. Tic. Ltd. Şti.Geri Ödeme Kodu | A17129 |
Satış Fiyatı | 299773.27 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 317385.67 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8680656080506 |
Etkin Madde | Glekabrevir + Pibrentasvir |
ATC Kodu | J05AP57 |
Birim Miktar | 100+40 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 84 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Virüslere Karşı Direkt Etkili İlaçlar |
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. |