MENQUADFI 0.5 ml IM enjeksiyonluk çözelti (1 flakon) Klinik Özellikler
{ Meningokok A Polisakkariti + Meningokok C Polisakkariti + Meningokok Y Polisakkariti + Meningokok W135 Polisakkariti }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
MENQUADFI, Neisseria meningitidis A, C, W ve Y serogruplarının neden olduğu invazif meningokokal hastalıklara karşı korumak üzere 12 ay ve üzerindeki kişilerin aktif bağışıklaması için endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Primer Aşılama
12 ay ve üzerindeki kişilere tek bir doz (0,5 mL) uygulanır. Rapel Aşılama
Daha önce aynı serogrupları içeren meningokokal aşısı almış olan gönüllülerin rapel aşılaması için 0,5 mL'lik tek bir MENQUADFI dozu kullanılabilir (bkz. Bölüm 5.1).
MENQUADFI'nin rapel dozunun gerekliliğini veya zamanlamasını gösteren herhangi bir veri bulunmamaktadır (bkz. Bölüm 5.1).
Uygulama şekli:
Yalnızca intramüsküler (kas içi) enjeksiyon olarak tercihen alıcının yaşına ve kas kütlesine
bağlı olarak deltoid bölgeye veya uyluğun anterolateraline uygulanır.
Aşı uygulanmadan önce herhangi bir parçacık ve/veya fiziksel özellik değişimi (veya renk değişikliği) açısından görsel olarak incelenmelidir. Bunlardan birinin görülmesi durumunda aşı kullanılmamalıdır.
Aşının hazırlanması
Geçmeli kapak çıkarılır ve uygun enjektör ve iğne kullanılarak 0,5 mL çözelti çekilir,
enjeksiyon öncesinde hava kabarcığı bulunmadığından emin olunur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
MENQUADFI'nin güvenliliği ve immünojenisitesi 12 aydan küçük çocuklarda henüz
belirlenmemiştir.
Geriyatrik popülasyon:
MENQUADFI'nin geriyatrik popülasyondaki güvenliliği ve etkililiği klinik çalışmalarda değerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1).
4.3. Kontrendikasyonlar
MENQUADFI, aşı içerisinde bulunan etkin maddelere ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı, ya da daha önce uygulanan herhangi bir aşıya veya aynı bileşenlere sahip bir aşıya karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
İzlenebilirlik
Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve
seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
MENQUADFI subkütan, intravasküler veya intradermal olarak uygulanmamalıdır.
Tıbbi geçmişin (özellikle önceki aşılama ve olası istenmeyen etkilerin ortaya çıkması ile ilgili olarak) gözden geçirilmesi ve bir klinik muayenenin aşılamadan önce yapılması iyi bir klinik uygulamadır.
Aşırı duyarlılık
Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşının uygulanmasından sonra anafilaktik bir olay olması durumunda uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır olmalıdır.
Araya giren hastalık
Akut şiddetli febril hastalığı olan kişilerde aşılama ertelenmelidir. Bununla birlikte, soğuk algınlığı gibi küçük bir enfeksiyonun varlığı aşılamanın ertelenmesine neden olmamalıdır.
Senkop
Senkop (bayılma) ve diğer anksiyeteye bağlı reaksiyonlar, iğne enjeksiyonuna psikojenik bir yanıt olarak herhangi bir aşılamadan sonra veya hatta önce ortaya çıkabilir. Düşmeyi veya yaralanmayı önlemek ve senkopu yönetmek için prosedürler mevcut olmalıdır.
Trombositopeni ve pıhtılaşma bozuklukları
MENQUADFI, trombositopenisi veya intramüsküler enjeksiyonun kontrendike olduğu herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan kişilere, potansiyel yararı uygulama riskinden belirgin olarak daha fazla olmadığı sürece dikkatle verilmelidir.
Koruma
MENQUADFI yalnızca Neisseria meningitidis A, C, W ve Y gruplarına karşı koruma
sağlayacaktır. Aşı, diğer Neisseria meningitidis gruplarına karşı koruma sağlamayacaktır.
MENQUADFI ile aşılama, herhangi bir aşıda olduğu gibi aşılanan kişilerin tümünü korumayabilir.
Diğer dört valanlı meningokokal aşıları için tayinde insan kompleman kullanılırken serogrup A'ya karşı serum bakterisidal antikor titrelerinde (hSBA) azalma bildirilmiştir. Bu gözlemin klinik önemi bilinmemektedir. MENQUADFI için veri bulunmamaktadır.
Daha önce bebeklik döneminde serogrup C meningokokal konjuge aşısı (MenC-CRM) almış olan küçük çocuklara tek doz MENQUADFI uygulandıktan sonra serogrup A'ya karşı daha düşük hSBA geometrik ortalama titreleri (GOT'ler) gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, serokoruma oranları tedavi grupları arasında benzerdi (bkz. Bölüm 5.1). Bu gözlemin klinik önemi bilinmemektedir. Bu durum, yaşamlarının ilk yılında MenC-CRM aşısı alan MenA enfeksiyonu için yüksek risk altındaki kişiler için düşünülebilir.
Bağışıklık yetmezliği
Bağışıklık sistemini baskılayıcı (immünosupresif) tedavi gören hastalarda veya immün yetmezliği olan hastalarda yeterli bir immün yanıtın sağlanamaması beklenebilir (bkz. Bölüm 4.5). Ailesel kompleman eksiklikleri (örneğin, C5 veya C3 eksiklikleri) olan kişiler ve terminal kompleman aktivasyonunuinhibeedentedaviler(örneğin,eculizumab) alan kişiler,
MENQUADFI ile aşılamayı takiben antikor geliştirseler bile Neisseria meningitidis grup A, C, W ve Y'nin neden olduğu invazif hastalık riski altındadır. Bağışıklığı baskılanmış hastalar hakkında veri mevcut değildir.
Tetanoz bağışıklaması
MENQUADFI aşısı ile bağışıklama, rutin tetanoz aşısının yerini tutmamaktadır. MENQUADFI'nin tetanoz toksoidi içeren bir aşı ile birlikte uygulanması, tetanoz toksoidine yanıtı bozmamakta veya güvenliliği etkilememektedir.
MENQUADFI'nin 0.5 mL'lik bir dozu 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani
aslında “sodyum içermezâ€.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diğer aşılarla eşzamanlı kullanım
Eşzamanlı uygulama durumunda ayrı uzuvlardaki enjeksiyon yerleri ve ayrı enjektörler kullanılmalıdır.
Sistemik immünosupresif tıbbi ürünlerle birlikte kullanımı
İmmünosupresif tedavi alan hastalarda yeterli bir immün yanıtın sağlanamaması beklenebilir (ayrıca bkz. Bölüm 4.4).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:
MENQUADFI, 12 ila 23 ay için kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı (KKK) ve suçiçeği aşısı (V), DTaP-IPV-HB-Hib (tetanoz toksoidine konjuge Hib) aşısı gibi hepatit B (HBV), inaktif poliovirüs (IPV) veya Haemophilus influenzae tip b (Hib) ile kombinasyon DTaP aşıları dahil kombine difteri – tetanoz – asellüler boğmaca (DTaP) aşıları ve 13 valanlı pnömokok polisakkarit konjuge aşısı (PCV-13) ile birlikte uygulanabilir.
10 ila 17 yaş için difteri, tetanoz, boğmaca (aselüler, bileşen) aşısı (adsorbe edilmiş, azaltılmış antijen(ler) içeriği) (Tdap) ve insan papilloma virüsü aşısı (rekombinant, adsorbe edilmiş) (HPV) ile birlikte uygulanabilir.
MENQUADFI, PCV-13 ile eşzamanlı olarak uygulanabilir. Eşzamanlı verildiğinde serogrup A için doz sonrası 30. günde daha düşük hSBA GOT'leri gözlemlenmiştir. Bu gözlemin klinik önemi bilinmemektedir. Serogrup A hastalığı açısından yüksek risk taşıyan 12 ila 23 ay arasındaki çocuklarda önlem olarak MENQUADFI ve PCV-13 aşılarının ayrı ayrı uygulanması düşünülebilir.
Meningokokal aşısı olmamış 10 ila 17 yaş arası çocuklarda, Tdap aşısı MENQUADFI ve HPV ile eşzamanlı uygulandığında, yalnızca HPV aşısı ile birlikte uygulamaya kıyasla, PT için eşdeğer yanıt ve FHA, PRN ve FIM'e karşı daha düşük antikor yanıtları görülmüştür. Mevcut dört valanlı meningokokal konjugat aşılarında da gözlemlenen boğmaca antijen yanıtlarının klinik etkileri bilinmemektedir.
Eşzamanlı aşılar her zaman ayrı enjeksiyon bölgelerinde ve tercihen kontralateral olarak
uygulanmalıdır.
MENQUADFI ve yukarıda listelenenler dışındaki diğer aşıların birlikte uygulanması incelenmemiştir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanıma ilişkin bir veri bulunmaktadır. Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelisim/ve- veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
MENQUADFI'nin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin sınırlı miktarda veri bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesi açısından doğrudan veya dolaylı zararlı etkiler göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3). MENQUADFI gebelik sırasında ancak anne için beklenen yararlar, fetüs için olanlar da dahil olmak üzere potansiyel risklerden daha ağır basarsa kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
MENQUADFI'nin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. MENQUADFI, emzirme döneminde yalnızca olası avantajların potansiyel risklerinden daha ağır bastığı durumlarda kullanılmalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
Dişi tavşanlarda bir gelişimsel ve üreme toksisitesi çalışması yapılmıştır. Çiftleşme performansları veya dişi doğurganlığı üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır. Erkek doğurganlığı üzerine herhangi bir çalışma yapılmamıştır (bkz. Bölüm 5.3).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
MENQUADFI'nin araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hiçbir etkisi yoktur veya ihmal edilebilirdir. Bununla birlikte, 4.8 "İstenmeyen etkiler" bölümünde belirtilen bazı etkiler, araç veya makine kullanma yeteneğini geçici olarak etkileyebilir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti
MENQUADFI'nin 12 ay ve daha büyük kişilerde tek doz güvenliliği yedi randomize, aktif kontrollü, çok merkezli pivotal çalışmada değerlendirilmiştir. Bu çalışmalarda 6.308 gönüllü, MENQUADFI'nin primer dozunu (N=5.906) veya rapel dozunu (N=402) almıştır ve güvenlilik analizlerine dahil edilmiştir. Buna 12 ila 23 ay arası 1389 küçük çocuk, 2 ila 9 yaş arası 498
çocuk, 10 ila 17 yaş arası 2289 adolesan, 18 ila 55 yaş arası 1684 yetişkin, 56 ila 64 yaş arası 199 yaşlı yetişkin ve 65 yaş ve üzeri 249 yaşlı dahil edilmiştir. Bunlardan 392 adolesan, Tdap ve HPV ile birlikte uygulanan MENQUADFI almıştır ve 589 küçük çocuk, MMR+V (N=189), DTaP-IPV-HB-Hib (N=200) veya PCV-13 (N=200) ile birlikte uygulanan MENQUADFI almıştır.
Tek başına tek doz MENQUADFI ile 12 ila 23 ay arası küçük çocuklarda aşılamadan sonraki 7 gün içinde en sık bildirilen advers reaksiyonlar, sinirlilik (%36,7) ve enjeksiyon bölgesinde hassasiyet (%30,6) ve 2 yaş ve üzeri çocuklarda enjeksiyon bölgesinde ağrı (%38,7) ve miyalji (%30,5) olmuştur. Bu advers reaksiyonlar çoğunlukla hafif veya orta şiddetteydi.
En az 15 yaşındaki adolesanlarda ve yetişkinlerde bir MENQUADFI rapel dozundan sonra advers reaksiyon oranları, primer doz MENQUADFI alan adolesanlarda ve yetişkinlerde görülenlerle benzerdi.
MMR+V, MENQUADFI ile eşzamanlı veya MENQUADFI olmadan verildiğinde ve DTaP- IPV-HB-Hib, MENQUADFI ile birlikte veya MENQUADFI olmadan verildiğinde, aşılamayı takip eden 7 gün içinde küçük çocuklar arasında advers reaksiyon oranları benzerdi. Genel olarak, advers reaksiyon oranları, MENQUADFI ile eşzamanlı verilen PCV-13 alan küçük çocuklarda (%36,5) tek başına PCV-13 alan küçük çocuklardakine göre (%17,2) daha yüksekti.
Advers reaksiyonların listesi
Advers reaksiyonlar aşağıdaki sıklık kategorilerine göre listelenmiştir: Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila
<1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık grubu içinde, advers reaksiyonlar azalan ciddiyet sırasına göre sunulmuştur.
MENQUADFI ile yürütülen klinik çalışmalarda 2 yaş ve üzerindeki gönüllülere tek başına verildiğinde aşağıda listelendiği gibi aşağıdaki advers reaksiyonlar tanımlanmıştır. 12 ila 23 ay arası küçük çocuklarda gözlemlenen güvenlilik profili, pediyatrik popülasyon bölümünde sunulmuştur.
2 yaş ve üzeri gönüllülerde MENQUADFI uygulamasını takiben klinik çalışmalardan
elde edilen advers reaksiyonların özeti
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Seyrek : Lenfadenopati
Sinir sistemi hastalıkları Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın olmayan: Baş dönmesi
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın olmayan: Kusma, mide bulantısı Seyrek: İshal, mide ağrısı
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Seyrek: Ürtiker, kaşıntı, döküntü
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Çok yaygın: Miyalji Seyrek : Ekstremitede ağrı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Halsizlik, enjeksiyon bölgesi ağrısı Yaygın: Ateş, enjeksiyon bölgesinde şişme ve eritem
Yaygın olmayan: Yorgunluk, enjeksiyon bölgesinde kaşıntı, sıcaklık, morarma ve döküntü
Seyrek: Üşüme, aksiller ağrı, enjeksiyon bölgesinde sertlik
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon:
MENQUADFI'nin 2 ila 17 yaş arasındaki çocuklar ve adolesanlardaki güvenlilik profili genellikle yetişkinlerdekiyle benzerdi. MENQUADFI enjeksiyon bölgesinde enjeksiyon bölgesi eritemi ve şişliği, 2 ila 9 yaş arası çocuklarda (çok yaygın) daha büyük yaş gruplarına göre daha sık bildirilmiştir.
12 ila 23 ay arası küçük çocuklarda, MENQUADFI enjeksiyon bölgesinde enjeksiyon bölgesi eritemi ve şişliği (çok yaygın), kusma (yaygın) ve ishal (yaygın), daha büyük yaş gruplarına göre daha sık bildirilmiştir. Aşağıda listelendiği gibi aşağıdaki ek reaksiyonlar, klinik çalışmalar sırasında küçük çocuklarda MENQUADFI uygulamasını takiben çok yaygın veya yaygın olarak bildirilmiştir:
12 ila 23 ay arası gönüllülerde MENQUADFI uygulamasını takiben klinik
çalışmalardan elde edilen advers reaksiyonların özeti
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Çok yaygın: İştah kaybı
Psikiyatrik hastalıklar
Çok yaygın: Sinirlilik
Yaygın olmayan: Uykusuzluk hastalığı
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Uyuşukluk
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Kusma, ishal
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Ürtiker
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Anormal ağlama,enjeksiyonbölgesindehassasiyet/ağrı, eritem ve şişme
Yaygın: Ateş
Yaygın olmayan: Enjeksiyon bölgesinde kaşıntı, sertlik, morarma ve döküntü
Geriyatrik popülasyon:
Genel olarak, tek doz MENQUADFI ile aşılamadan sonraki 7 gün içinde, yaşlı (56 yaş ve üzeri) ve daha genç yetişkinlerde (18 ila 55 yaş arası) yaşlı yetişkinlerde daha sık (yaygın) olan enjeksiyon bölgesi kaşıntısı dışında daha düşük sıklıkta aynı enjeksiyon bölgesi ve sistemik advers reaksiyonlar gözlemlenmiştir. Bu advers reaksiyonlar çoğunlukla hafif veya orta şiddetteydi.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr, e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Tek dozluk bir flakon olarak sunulması nedeniyle MENQUADFI ile doz aşımı olası değildir. Doz aşımı durumunda hayati fonksiyonların izlenmesi ve olası semptomatik tedavi önerilir.
Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. | Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Sanofi Sağlık Ürünleri Ltd.ŞtiSatış Fiyatı | 2605.69 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 2443.33 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699625770027 |
Etkin Madde | Meningokok A Polisakkariti + Meningokok C Polisakkariti + Meningokok Y Polisakkariti + Meningokok W135 Polisakkariti |
ATC Kodu | J07AH08 |
Birim Miktar | 10+5+5+5 |
Birim Cinsi | MCG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Bakteriyel Aşılar > Meningokok A, C, Y ve W135 Oligosakkariti |
İthal ( ref. ülke : Abd ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |
|
Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. |