Renovasküler Hipertansiyon:
Bilateral renal arter stenozlu veya tek işlevsel böbrekteki arterde stenozu olan hastalar renin-anjiyotenisin-aldosteronsistemini etkileyen tınni ürünlerle tedavi edildiğinde şiddetli hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riskinde artış olur.
Renal yetmezlik ve böbrek transplantı: Micardis böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalarda kullanıldığında potasyum ve kreatinin serum düzeylerinin periyodik gözlemi önerilmektedir. Yeni böbrek transplantı geçirmiş hastalarda Micardis uygulaması ile ilgili deneyim bulunmamaktadır.
İntravasküler hacim kaybı:Etkin diüretik tedavi, diyetteki tuzun kısıtlanması, diyare veya kusma sonucu hacim ve/veya sodyum kaybı olan hastalarda özellikle ilk dozdan sonra semptomatik hipotansiyon görülebilir. Bu gibi durumlar Micardis uygulamasından önce düzeltilmesi gerekmektedir.
Renin-anjiyotenisin-aldosteron-sistemininstimülasyonu ile birlikte diğer durumlar:
Vasküler tonusu ve böbrek fonksiyonu başlıca renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi aktivitesine (ör: şiddetli konjestif kalp yetmezliği veya renal arter stenozu dahil böbrek hastalığı olan hastalar)Dayanan hastalarda bu sistemş etkileyen diğer tıbbi ürünlerle tedavi, akut hipoatansiyon, hiperazotemi, oligüri veya nadiren akut ranal yetmezlik ile birlikte görülür.
Primer aldosteronizm:Primer aldosteronzim olan hastalar genellikle renin-anjiyotenisin-aldosteron sisteminin inhibisyonu üzerinden etki eden antihipertansif tıbbi ürünlere cevap vermez. Bu nedenle telmisartan kullanımı önerilmez.
Aoritik ve mitral kapak, stenozu, obstrüktif hipertrofik karyomiyopati:
Diğer vazodilatörlerde olduğu gibi,aoritik veya mitral stenozu veya obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopatisi olan hastalarda dikkat gerektirmektedir.
Hiperkalemi:Renin-anjiyotenisin-aldosteron sistemini etkileyen diğer tıbbi ürünlerde tedavi sırasında, özellikle renal yetmezlik ve/veya kalp yetmezliği varlığında hiperkalemi oluşabilir.Bu etki telmisartan ile bildirilmemiş olmasına karşın risk altındaki hastaların serum potasyum düzeylerinin uygun takibi önerilir. Renin-anjiyotenisin sistemini etkileyen diğer tıbbi ürünlerin kullanımı ile elde edilen deneyime dayanarak potasyum tutucu diüretik potasyum takviyesi,tuz yerine kullanıln potasyum içeren bileşikler veya potasyum düzeyini arttıran diğer tıbbi ürünlerin (heparin vb.) birlikte kullanımı serum potasyum düzeyinde artışa neden olabilir ve bu nedenle micardis ile beraber kullanımlarında dikkatli olunmalıdır.
Hepatik bozukluklar
Telmisartan büyük oranda safra ile atılır. Biliyer obstrüktif bozuklukları veya şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda klirens azalması beklenebilir. Bu nedenle, telmisartan bu hastalarda kullanılmalşıdır. Telmisartan hafif veya orta şiddette hepatik yetmezliği olan hastalarda çok dikkatle kullanılmalıdır.
Akrtif gastrik veya duodenal ülser veya gastrointestinalpatoloji:
Gastrointestinal yan etkiler görünüşte plaseboya oranla daha sık oluşmaktadır. Gastrointestinal kanama klinik çalışmalarda çok nadiren bildirilmiştir ve genelikle başlangıçta gastrointestinal hastalığı olan hastalarda görülmüştür. Bu nedenle bu grup hastalara telmisartan hafif uygulanırken dikkatli olunmalıdır.
Sorbitol:
Önerilen günlük doz olan 40 mg Micardis tablet 169 mg sorbitol içerir. Bu nedenle Micardis kalıtsal fruktoz intoleransı olan hastalar için uygun değildir.
Diğer:
Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ile gözlendiği gibi, telmisartan ve diğer anjiyotensin antagonistleri siyah olmayan ırka göre siyah ırkta, muhtemelen siyah hipertansif popülasyonda düşük renin durumunun prevalansı daha yüksek olduğu için, kan basıncını düşürmede daha az etkilidir. Herhangi bir antihipertansif ajanda olduğu gibi iskemik kardiyopatisi veya iskemik kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda kan basıncının aşırı düşmesi miyokard infarktüsü veya inme (felç)ile sonuçlanabilir. Gebelik ve Emzirme