Prazosin düşük bir başlangıç dozunda verildiğinde toleransın en iyi olduğunu gösteren deliller mevcuttur (Bkz. Uyarılar / Önlemler)
İlk hafta içinde MINIPRESS dozu, hastanın kişisel toleransına göre ayarlanmalıdır. Bundan sonra günlük doz hastanın cevabına göre ayarlanmalıdır. Herhangi bir dozla cevap elde edilecek ise bu genellikle 1-14 gün arasında görülür. Bir cevap alındığında, bir sonraki doz yükseltilmesine geçmeden önce optimum etki görülünceye kadar aynı dozda devam edilmelidir.
Hipertansiyon
En yüksek faydayı temin etmek için istenen etki elde edilene veya günde total 20 mg'a çıkılana kadar ufak doz yükseltmelerine devam edilmelidir. Etkinliği arttırmak için bir diüretik veya beta - adrenerjik bloker ilaç ilave edilebilir. İdame tedavisinde MINIPRESS günde iki veya üç defa olarak verilebilir.
Hiçbir Antihipertansif Almayan Hastalar
Tedavinin gece uykudan önce verilen 0.5 mg'lık bir doz ile başlatılması ve daha sonraki 3-7 günlük sürede günde 2-3 defa 0.5 mg ile devam edilmesi önerilmektedir. Zayıf tolerans hastanın ilaca karşı aşırı hassasiyetini düşünüdürmediği takdirde doz, müteakip 3-7 günlük süre için günde 2-3 defa 1 mg'a çıkarılmalıdır. Bundan sonra, ilacın hastada kan basıncını azaltıcı cevabına göre, tedricen doz arttırılarak bölünmüş dozlar halinde günde maksimum total 20 mg'a kadar yükseltilmelidir.
Diüretik Almakta Olan, Fakat Kan Basıncı Yeterli Derecede Kontrol Edilemeyen Hastalar
Alınan diüretik, o ilaç için uygun idame dozu seviyesine indirilmeli ve MINIPRESS uykudan önce 0.5 mg ile başlatılmalı, daha sonra günde 2 - 3 defa 0.5 mg'a çıkılmalıdır. Başlangıç gözlem süresini takiben hastanın cevabına göre MINIPRESS dozu tedricen arttırılmalıdır.
Başka Antihipertansifler Alan Fakat Kontrolu Yetersiz Olan Hastalar
Etkide artma bekleneceği için diğer ilacın (mesela beta-adrenerjik bloker ilaçlar, metildopa, reserpine, klonidin vb) dozu azaltılmalı ve MINIPRESS uykudan önce 0.5 mg'lık dozla başlatılarak günde 2 - 3 defa 0.5 mg'a çıkarılmalıdır. Sonraki doz artırmaları hastanın gösterdiği cevaba göre yapılmalıdır.
Beta-adrenerjik bloker ilaçlara kalsiyum antagonistlerine veya ACE inhibitörlerine MINIPRESS ilave edildiğinde kan basıncında ciddi bir düşme olabileceğini gösteren deliller mevcuttur. Dolayısıyla düşük başlangıç dozu önemle tavsiye edilmektedir.
Orta Veya Şiddetli Derecede Böbrek Bozukluğu Olan Hastalar
Bugüne kadarki bulgular, böbrek bozukluğu olan hastalarda MINIPRESS'in böbrek fonksiyonlarında daha ileri bir bozulmaya sebep olmadığını göstermiştir. Bu hastalardan bir kısmı ufak dozlarda MINIPRESS'e cevap verdiklerinden, tedaviye günde bir defa 0.5 mg ile başlanıp, müteakip doz artırmaları ihtiyatla yapılmalıdır.
Sol Ventrikül Yetmezliği
Tavsiye edilen başlangıç dozu günde 2, 3 veya 4 defa 0.5 mg'dır. Dozaj, kardio-pulmoner bulgular, semptomlar ve endike olduğu hallerde hemodinamik tetkikler dikkatle takip edilerek, hastanın klinik cevabına göre ayarlanmalıdır. Doz titrasyon basamakları yakın tıbbi kontrol altındaki hastalarda her 2-3 gün gibi sıklıkta yapılabilir. Ağır şekilde hasta, dekompanse vakalarda, 1-2 gün içinde süratle doz titrasyonu gerekebilir ki bu, en iyi şekilde hemodinamik yönden takip imkanı olan hastalarda yapılır. MINIPRESS tedavisi süresinde, optimal klinik iyileşmeyi devam ettirebilmek için bazı hastalarda doz ayarlaması gerekebilir.
Raynaud Fenomeni ve Raynaud Hastalığı
Tavsiye edilen başlangıç dozu 3 - 7 günlük bir sürede günde 2 defa 0.5 mg'dır ve hastanın klinik cevabına göre ayarlanmalıdır. Günlük mutad idame dozu, günde 2 defa 1 mg veya 2 mg'dır. Bazı hastalarda günde 3 defa 2 mg'a kadar çıkılması gerekebilir.
Benign Prostat Hiperplazisi
Tavsiye edilen başlangıç dozu 3 - 7 günlük bir sürede günde 2 defa 0.5 mg'dır ve daha sonra alınan klinik cevaba göre ayarlanmalıdır. Olağan idame dozu günde iki defa
2 mg'dir. 4 mg'dan fazla günlük dozun etki ve emniyeti bilinmemektedir.
Doz Aşımı
Aşırı dozaj hipotansiyona yol açtığı takdirde, kardi