MIRANOVA 21 draje {Schering} Formülü
Her bir draje 0.1 mg levonorgestrel ve 0.02 mg etinilestradiol içerir.
Yardımcı maddeler
Şeker
Titanyum dioksit
Demir III oksit pigmenti, kırmızı
Demir III oksit pigmenti, sarı
Kontrasepsiyon (doğum kontrolü)
Kombine oral kontraseptifler aşağıda belirlenen durumlarda kullanılmamalıdır. İlk kez kombine oral kontraseptif kullanırken aşağıdaki durumlardan herhangi birinin görülmesi halinde kullanım derhal durdurulmalıdır.
• Tromboz (venöz veya arteriyal) varlığı ya da öyküsü (örneğin derin ven trombozu, pulmoner emboli, myokard enfarktüsü, serebrovasküler olay)
• Bir tromboz prodromunun varlığı ya da öyküsü (geçici iskemik atak, angina pektoris)
• Damar tutulumlu diabetes mellitus
• Venöz veya arteriyal tromboz için risk oluşturan şiddetli veya çok sayıda faktörün varlığı bir kontrendikasyon oluşturabilir.
• Şiddetli karaciğer hastalığı varlığı veya (karaciğer fonksiyon değerleri normale dönmedikçe) öyküsü
• Benign veya malign karaciğer tümörü varlığı ya da öyküsü
• Eğer seks steroidlerinden etkileniyorsa genital organların veya memelerin bilinen ya da şüpheli malign hastalıkları
• Tanı konmamış vaginal kanama
• Gebelik varlığı ya da şüphesi
• Miranova’nın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlık
Uyarılar
Aşağıda tanımlanan durumlardan ya da risk faktörlerinden herhangi biri mevcutsa kombine oral kontraseptif kullanımının yararı ve olası riskleri her bir kadın için ayrıca karşılaştırılmalı ve kullanıma başlamadan önce tartışılmalıdır. Aşağıdaki durumların ya da risk faktörlerinin herhangi birinin alevlenmesi, tekrarlaması ya da ilk kez ortaya çıkması durumunda kullanıcı hekimine başvurmalıdır. Kullanımın devamı ya da kesilmesine hekim karar vermelidir.
• Dolaşım bozuklukları
Epidemiyolojik çalışmalar kombine oral kontraseptif kullanımı ile myokard enfarktüsü, inme, derin ven trombozu ve pulmoner emboli gibi arteriyel ve venöz, trombotik ve tromboembolik hastalık riskindeki artış arasında bir ilişki olduğunu ileri sürmüştür. Ancak bu durumlara nadiren rastlanır.
Derin ven trombozu ve/veya pulmoner emboli şeklinde ortaya çıkan venöz tromboemboli tüm kombine oral kontraseptiflerin kullanımı sırasında ortaya çıkabilmektedir. Oral kontraseptif kullanmayanlardaki yaklaşık venöz tromboemboli insidansı 10.000 kadın yılında 0.5-3 iken, düşük doz estrogen içeren (<50 g EE) kombine oral kontraseptif kullanıcılarındaki bu oran 10.000 kadın yılında 4’tür. Ancak, kombine oral kontraseptif kullanımı sırasında oluşan venöz tromboemboli insidansı, gebelikle ilişkili insidanstan (10.000 gebe kadın yılında 6) daha düşüktür.
Trombozun hepatik, mezentrik, renal veya retinal venler ve arterler gibi diğer kan damarlarında oluştuğu oldukça nadir olarak bildirilmiştir. Bu olayların kombine oral kontraseptif kullanımı ile ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği konusunda bir görüş birliği yoktur.
Venöz veya arteriyel tromboz gelişmesi durumunda aşağıdaki semptomlar görülebilir:
Bacakta tek taraflı ağrı ve şişme,
Sol kola yayılmasa da göğüste ani şiddetli ağrı,
Ani nefes alma güçlüğü
Ani öksürük başlangıcı
Alışılmadık, şiddetli, uzamış baş ağrısı
Ani kısmi ya da tam görme kaybı
Diplopi
Bozulmuş konuşma veya afazi
Vertigo
Fokal belirtileri olan veya olmayan koma
Vücudun bir yarısını ya da bir kısmını birdenbire etkileyen zayıflık veya çok belirgin uyuşukluk,
Motor bozukluklar
Akut batın
Venöz ve/veya arteriyel tromboemboli riski aşağıdaki faktörlerle artar:
Yaş
Sigara (çok sigara içme ve ilerleyen yaşla, özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda risk daha fazla artar)
Pozitif aile öyküsü (bir kardeşte ya da anne-babada daha erken yaşlarda venöz veya arteriyel tromboemboli). Eğer kalıtsal bir predispozisyondan şüphelenirse, kombine oral kontraseptif kullanımına kadar verilmeden önce bir uzmana danışılmalıdır.
Obesite (vücut ağırlık indeksi 30 kg/m2 üzerinde olması)
Dislipoproteinemi
Hipertansiyon
Kalp kapak hastalığı
Atriyal fibrilasyon
Uzun süreli immobilizasyon, majör cerrahi girişim, bacaklara herhangi bir cerrahi girişim, majör trauma. Bu durumlarda kombine oral kontraseptif kullanımının (elektif cerrahi girişim durumunda 4 hafta önceden olmak üzere) kesilmesi ve tamamen remobilize olunmasının takiben 2 haftadan önce başlanmaması önerilebilir.
Varikoz venlerin ve yüzeysel tromboflebitin venöz tromboembolideki olası rolü konusunda görüş birliği yoktur.
Puerperium süresince söz konusu olacak tromboemboli riski gözönüne alınmalıdır (Gebelik ve laktasyon için ilgili bölüme bakınız).
Dolaşım sisteminin advers olayları ile ilişkilendirilebilecek diğer durumlar arasında diabetes mellitus, sistemik lupus eritematosus, hemolitik üremik sendrom, kronik inflamatuar barsak hastalığı (Crohn hastalığı veya ülseratif kolit) ve orak hücreli anemi vardır.
Kombine oral kontraseptif kullanımı sırasında migren sıklığı veya şiddetinde (serebrovasküler bir olayın öncüsü olabilecek) bir artış kullanımı derhal kesmek için bir neden olabilir.
Venöz veya arteriyel trombozun kalıtsal veya edinilmiş predizpozisyonunun göstergesi olaCiddi Yan Etkiler
(Bkz. Uyarılar / Önlemler)
Diğer Olası Yan Etkiler
Aşağıdaki etkiler kombine oral kontraseptif kullanıcılarında bildirilmiş ve ilişkileri ne doğrulanmış ne de yanlışlığı kanıtlanmıştır.
Memede hassasiyet, ağrı, salgı
Başağrısı
Migren
Libidoda değişiklikler
Depresif duygu durumu
Kontakt lense toleranssızlık
Bulantı
Kusma
Vaginal salgıda değişiklikler
Çeşitli deri hastalıkları
Sıvı tutulumu
Vücut ağırlığında değişiklik
Aşırı duyarlılık reaksiyonu
Etkileşimler
Seks hormonlarının klirensinde artmayla sonuçlanan ilaç etkileşimleri çekilme kanamalarına ve oral kontraseptifin başarısızlığına neden olabilir. Bu etki hidantoinler, barbitüratlar, primidon, karbamazepin ve rifampisin ile gösterilmiştir, okskarbazepin, topiramat, felbamat ve griseofulvin hakkında da kuşkular vardır. Bu etkileşimin mekanizması, bu ilaçların hepatik enzimleri etkileme özelliklerin bağlı gibi görünmektedir. Maksimal enzim indüksiyonu genellikle 2-3 hafta boyunca görülmez, ancak ilacın kesilmesini takiben en az 4 hafta boyunca yükselmiş kalabilir.
Ampisilinler ve tetrasiklinler gibi antibiyotiklerin kullanımı ile de kontraseptif başarısızlıklar bildirilmiştir. Bu etkinin mekanizması açıklığa kavuşturulmamıştır.
Yukarıda belirtilen gruplardaki ilaçlardan herhangi biri ile kısa süreli tedavi edilmekte olan kadınlar, kombine oral kontraseptife ek olarak, eş zamanlı ilaç kullanımı süresince ve kesilmesini takiben 7 gün boyunca geçici olarak bir bariyer yöntemi kullanmalıdırlar. Rifampisin kullanan kadınlar, kullanımları süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 28 gün boyunca ek bir bariyer yöntemi kullanmalıdırlar. Eğer eş zamanlı tedavi kombine oral kontraseptif kutusundaki drajelerin bitiminden sonra devam ediyorsa bir sonraki kutuya ara vermeden devam edilmelidir. Hepatik enzimleri etkileyen ilaçlarla uzun süre tedavi gören kadınlarda kontraseptif steroid dozlarının artırılması önerilmektedir. Eğer yüksek doz bir kontraseptif tercih edilmiyor veya örneğin düzensiz kanamalar nedeniyle yetersiz ya da güvenilmez olarak görünüyorsa, başka bir kontrasepsiyon yöntemi önerilmelidir.
Laboratuar Testleri
Kontraseptif steroidlerin kullanılması, karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonların biyokimyasal parametrelerini, kortikosteroid bağlayıcı protein ve lipid/lipoprotein fraksiyonları gibi taşiyıcı proteinlerin plazma düzeylerini ve karbonhidrat metabolizması, koagulasyon ve fibrinoliz parametrelerini içeren bir grup laboratuar testinin sonuçlarını etkileyebilir. Değişiklikler genellikle normal laboratuar değerleri sınırları içinde kalır.
Kombine oral kontraseptif kullanımına tekrar başlayacak ya da yeni başlayacak olanların “Kontrendikasyonlar” ve “Uyarılar/Önlemler” bölümleri dikkate alınarak anamnezi tam olarak alınmalı ve fizik muayenesi yapılmalı, kombine oral kontraseptif kullanımı süresince de en az yılda bir tekrarlanmalıdır. Periyodik medikal değerlendirme, özellikle kontendikasyonların (örneğin ailede venöz veya arteriyel tromboz öyküsü) kombine oral kontraseptif kullanımı süresince ilk kez ortaya çıkması halinde önem taşır. Bu değerlendirmelerin sıklığı ve içeriği her kullanıcıya göre adapte edilmeli ancak genel olarak kan basıncı, memeler, servikal sitoloji ve uygun laboratuar testleri de dahil olmak üzere batın ve pelvik organları özellikle kapsamalıdır.
Kullanımı
Drajeler, paketin üstünde gösterildiği yönde, hergün yaklaşık aynı zamanda bir miktar suyla alınmalıdır. Birbirini izleyen 21 gün boyunca hergün bir draje alınır. Her bir sonraki pakete 7 günlük, sıklıkla çekilme kanamasının izlendiği, draje alınmayan dönemi takiben geçilir.
Bu kanama genellikle son drajenin alınmasını takiben 2.-3. gün başlar ve bir sonraki pakete başlandığında kesilmemiş olabilir.
• Başlangıç
Bir önceki ay hormonal kontraseptif kullanımı yoksa
Draje alımı kadının doğal siklusunun birinci günü (menstrüel kanamanın ilk günü) başlamalıdır. 2-5. günlerde başlanması da kabul edilebilir ancak bu durumda draje alımının ilk 7 günü boyunca ilk siklusta ek bir bariyer yöntemi önerilir.
Diğer bir kombine oral kontraseptif formundan geçiş
Tercihen önceki kombine oral kontraseptifin son aktif drajesini izleyen gün Miranova alımına başlanmalıdır. En geç ise drajesiz dönemi ya da plasebo draje dönemini izleyen gün başlanabilir.
Yalnız progestagen içeren bir yöntemden (minipil, enjeksiyon, implant) geçiş
Minipilden herhangi bir günde, implanttan çıkarıldığı gün, enjeksiyonda ise bir sonraki enjeksiyonun yapılması gereken gün geçiş yapılabilir. Ancak tüm bu koşullarda draje alımının ilk 7 günü ek bir bariyer yöntemi kullanılması önerilir.
İlk trimestr düşüğünü takiben
Hemen başlayabilir. Ek kontraseptif önlemler alınmasına gerek yoktur.
Doğumu veya ikinci trimestr düşüğünü takiben
Emziren kadınlar için bkz. Gebelik ve Laktasyon.
Doğumu veya ikinci trimestr düşüğünü takiben 21-28. günlerde başlanması önerilir. Daha sonra başlandığı takdirde draje alımının ilk 7 günü ek bir bariyer yöntemi kullanılmalıdır. Eğer o zamana kadar ilişki gerçekleştiyse, kombine oral kontraseptif kullanımı başlamadan önce gebelik ekarte edilmeli veya ilk menstrüel kanama beklenmelidir.
Draje alımı unutulduğunda
Eğer kullanıcı drajesini almakta, 12 saatten daha az geç kalmışsa kontraseptif koruyuculuk azalmaz. Hatırlanır hatırlanmaz draje alınmalı ve sonraki drajeler de her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir.
Eğer 12 saatten daha fazla gecikme olmuşsa kontraseptif koruyuculuk azalmış olabilir. Bu durumda 2 basit kural uygulanır.
1. Draje alımına hiç bir zaman 7 günden fazla ara verilmez.
2. Hipotalamus–hipofiz-over aksının uygun şekilde baskılanması için 7 gün boyunca aralık vermeden draje alınması gereklidir.
Buna bağlı olarak günlük uygulamada şu öneriler verilebilir:
1. Hafta: Aynı zamanda iki draje almak anlamına gelse de, kullanıcı unuttuğu drajeyi hatırlar hatırlamaz içmelidir. Kalan drajelerini normal zamanında kullanmaya devam edebilir. İlk 7 gün içinde kondom gibi ek bir bariyer yöntemi kullanmalıdır. Bu 7 günden önce cinsel birleşme olmuşsa gebelik olasılığı gözönüne alınmalıdır. Ne kadar çok draje unutulursa ve bu drajelerin unutulduğu gün drajesiz döneme ne kadar yakınsa gebelik riski o kadar yüksektir.
2. Hafta: Aynı zamanda iki draje almak anlamına gelse de, kullanıcı son unuttuğu drajeyi hatırlar hatırlamaz içmelidir. Kalan drajelerini normal zamanında kullanmaya devam edebilir. Eğer ilk unutulan drajeye kadar 7 gün boyunca drajeler hatasız alınmışsa ek yöntem kullanmaya gerek yoktur. Aksi takdirde ya da kadın bird
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
|
HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |
Geri Ödeme Kodu | Geri Ödemede Değil |
Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699545126164 |
Etkin Madde | Levonorgestrel + Etinil Estradiol |
ATC Kodu | G03AB03 |
Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > Sistemik Hormonal Gebeliği Önleyici İlaçlar > Levonorgestrel + etinil estradiol |
İthal ( ref. ülke : Portekiz ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
JERBERA | 8699839120373 | |
LEVERETTE | 8681026050099 | |
MICROGYNON | 8699546122912 | |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |