MITOMYCIN-C KYOWA 20 mg 1 flakon Klinik Özellikler
{ Mitomisin C }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik Endikasyonlar
Mesane kanserinde sistemik ve mesane içi uygulamalarda, meme kanseri, baş-boyun yassı hücreli kanserleri, mide ve pankreas kanserleri, prostat kanseri, serviks uterinin yassı hücreli kanseri.
4.2. Pozoloji ve Uygulama Şekli Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
İntravenöz uygulama
İntravenöz uygulama mümkün olduğunca yavaş ve ekstravazasyonu önlemek için çok dikkatli olarak yapılmalıdır.
Mutad doz aralığı 4-10 mg (0.06- 0.15 mg/kg) olup diğer ilaçlarla kombinasyon şeklinde ya da kemik iliği yenilenmesine bağlı olarak 1-6 haftalık intervalle uygulanır.
Kombinasyon tedavisinde genel doz şeması 10 mg /m vücut yüzey alanı şeklindedir ve doz ihtiyaç duyulduğunda tekrarlanır. Tek başına ya da kombinasyon tedavisinde dozun 40-80 mg (0.58- 1.2 mg/kg) olarak uygulanmasıyla yeterli cevap sağlanmıştır. Daha yüksek doz rejimi 2 mg/ kg olarak toplam kümülatif doz şeklinde tek başına ya da kombinasyon olarak da uygulanabilir.
Intraarteriyel uygulama
Spesifik dokular içine uygulamada, MİTOMYCİN-C intraarteriyel yolla doğrudan tümör içine verilebilir.
Doz azaltılması
Kümülatif miyelosüpresyondan dolayı hastalar her bir uygulamadan sonra gözetim altında tutulmalı ve toksik etkilerin ortaya çıkması durumunda doz azaltılmasına gidilmelidir. 0.6 mg/kg’dan yüksek dozların, miyelosüpresyona yol açma açısından düşük dozlardan daha etkili ve daha toksik olmadığı görülmüştür.
Hastalığın ilerlemesi
İki tedavi rejimi arasında hastalığın ilerlemesi durumunda, minimum cevap elde edilinceye kadar ilaç durdurulmalıdır.
Mesane tümörlü hastalarda kullanım
Yüzeyel mesane tümörünün tedavisinde mutad doz 20-40 mg (20-40 mİ çözelti şeklinde)’dır ve haftada bir ya da 3 haftada bir üretral kateter yardımıyla mesane içine instilasyon yoluyla uygulanır. Çözelti mesanede minimum 1 saat tutulmalıdır. İlacın tutulduğu süre boyunca hastanın konumu her 15 dakikada bir değiştirilerek MİTOMYCİN-C’nin tüm mesane epiteline temas etmesi sağlanmalıdır.
Mesanenin boşaltılması esnasında, kasık ya da genital bölgeden kaynaklanabilecek kontaminasyon açısından gerekli önlemler alınmalıdır.
Yüzeyel mesane tümörünün tekrarlanmasının önlenmesi amacıyla çeşitli dozlar uygulanabilir. Bu dozlar 20 mg (20 mİ çözelti şeklinde) her 2 haftada bir ve 40 mg (40 mİ çözelti şeklinde) ayda bir ya da 3 ayda bir şeklinde bir üreter kateter yardımıyla mesaneye instilasyon şeklindedir.
Tüm vakalarda doz, hastanm yaşı ve durumuna uygun şeklide ayarlanmalıdır.
Uygulama şekli:
İntravenöz olarak uygulanır. Gerektiği takdirde, intraarteriyel veya intravezikal yolla erişkinlerde uygulanabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek veriler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Advers reaksiyonlar artabileceğinden doz azaltılmalı veya uygun önlemler alınmalıdır. Peritonal diyaliz altındaki hastalarda gerekli dozun % 75’i uygulanmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
Prematüre bebeklerde, yeni doğanlarda, bebeklerde ve çocuklarda MİTOMYCİN-C’nin güvenliği kanıtlanmamıştır.
Geriyatrik popülasyon:
4.3. Kontrendikasyonlar
MİTOMYCİN-C’ye karşı geçmişlerinde aşırı duyarlılık bulunan hastalarda, platelet sayısının
3 3
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
MİTOMYCİN-C aşağıdaki hastalara çok dikkatli şekilde uygulanmalıdır:
• Karaciğer ya da böbrek bozukluklan olan hastalar (advers reaksiyonlar artabilir)
• Kemik iliği depresyonu bulunan hastalar (bu ürünün uygulaması kemik iliği depresyonunu şiddetlendirebilir)
• Enfeksiyon hastalıklan bulunan hastalar (bu ürünün uygulaması kemik iliği depresyonu sebebiyle enfeksiyonu ağırlaştırabilir)
• Varicella’lı hastalar (ölümcül sistemik bozukluklar meydana gelebilir)
MİTOMYCİN-C sitotoksik kanser kemoterapi sinde deneyimli bir hekim gözetiminde uygulanmalıdır.
Doku ekstravazasyonuyla lokal ülserasyon ve selülitis ortaya çıkabileceğinden intravenöz enjeksiyon ve uygulama süresince azami dikkat gösterilmelidir. Ekstravasazyon ortaya çıkması durumunda etkilenen bölgeye derhal % 8.4’lük sodyum bikarbonat çözeltisinin uygulanması ve ardından 4 mg deksametazon enjeksiyonu önerilmektedir. Sistemik olarak uygulanacak 200 mg Vitamin B6 enjeksiyonunun, meydana gelen tahribata karşı dokulann yenilenmesini desteklediği belirtilmiştir.
Hastalar, sık laboratuvar kontrolleriyle (hematolojik test, karaciğer fonksiyon testi ve böbrek fonksiyon testi vb. gibi) dikkatlice izlenmelidirler çünkü kemik iliği depresyonu gibi ciddi yan etkiler meydana gelebilir. Herhangi bir bozukluk görüldüğü takdirde, dozu azaltmak veya uygulamayı ertelemek gibi yeterli düzeyde önlemler alınmalıdır. Ek olarak, uzun süreli uygulama, yan etkilerin artmasına neden olabileceğinden dolayı büyük bir dikkat ile yapılmalıdır.
3 3
Lökosit sayısı 4000/mm , platelet sayısı 150000/ mm veya altında ise veya bu değerlerde progresif bir düşme gözlendiyse hematolojik düzelme oluşuncaya kadar ilaç kesilmelidir. Pulmoner toksisite geliştiyse ilaç kesilmelidir.
Enfeksiyon ve kanama eğiliminin belirginleşmesi veya ağırlaşması olasılığına karşı özel önlemler gerekir.
Sistemik MİTOMYCİN-C uygulanan hastalarda, öncelikle mikroanjiopatik hemolitik anemi, trombositopeni ve geri dönüşümsüz böbrek yetmezliğiyle ortaya çıkan ciddi komplikasyonlar gösteren ölümcül olabilen Hemolitik Üremik Sendrom (HUS) rapor edilmiştir. HUS, sistemik tedavinin herhangi bir zamanında, MİTOMYCİN-C’nin tek ajan ya da diğer ilaçlarla kombine şekilde kullanımıyla görülmesine rağmen, vakaların birçoğunda 60 mg’ın üzerindeki MİTOMYCİN-C dozlannın uygulanmasıyla ortaya çıkabilmektedir. Kan ürünü preparatlarının transfüzyonuyla bu semptomların şiddetlenebileceği ilişkilendirilmektedir. Sendromun insidansı belirtilmemiştir.
MİTOMYCİN-C ve diğer antikanser ajanlarını kombine kullanan hastalar akut lösemi veya myelodispastik sendrom (MDS) oluşma ihtimaline karşı uyarılmalıdır.
MİTOMYCİN-C’nin uygulanması sırasında yan etkilerin özellikle başlangıcına dikkat edilmeli ve enjeksiyon uygulaması çok dikkatli yapılmalıdır.
Yapılan hayvan çalışmalarında, subkutan uygulandığı farelerde ve intraperitonal ya da intravenöz uygulandığı sıçanlarda çeşitli tümör oluşumu rapor edilmiştir.
İntravenöz uygulama vasküler ağrı, flebit, tromboz, enjeksiyon yerinde sertleşme ve nekroza neden olabileceğinden MİTOMYCİN-C olabildiğince yavaş enjekte edilmeli, uygulama yeri ve yöntemine büyük dikkat gösterilmelidir.
İlacm damar dışına çıkması enjeksiyon yerinde ülserasyon, selülitis, sertleşme veya nekroza yol açabileceğinden ilacın damar dışına çıkmasından kaçınmak için ilaç, dikkatli bir şekilde enjekte edilmelidir.
İntraarteriyal uygulama, deri/kas nekroz öncülüğü olan bölgeyi içeren yerde ülser, sertleşme, ağrı, kırmızılık, eritem, kabarcık ve erozyon gibi deri bozukluklarına sebep olabilir. Semptomlardan herhangi biri geliştiğinde uygulama durdurulmalı ve uygun önlemler alınmalıdır. Özellikle parankimatöz karaciğer bozukluklan, bilioma, kolanjit (hatta sklerozan) ve safra kanalı nekrozlan ilacın hepatik arteriyal uygulanmasından sonra meydana gelebilir.
Hepatik artere uygulamada ilacın hedeflenen alandan diğer alanlara akmasından dolayı gastroduodenal ülser, hemoraji, perforasyon meydana gelebilir, kateter sonunun konumu ve ilacın dağıldığı bölge fotoğrafla ya da diğer ölçümlerle konfırme edilmeli, olası sapmaya veya kateterin değiştirilmesi ve infüzyon oranına dikkat edilmelidir. Semptomlardan herhangi biri geliştiğinde uygulama durdurulmalı ve uygun önlemler alınmalıdır.
Pazarlama sonrası verilerden intravezikal uygulama sonrasında mesane fıbrozu/kasılması, bazı seyrek vakalarda ise sistektomiye gerek duyulduğu rapor edilmiştir. Mesane nekrozu ya da penil nekroz da rapor edilmiştir (Bkz. bölüm 4.8 Advers Etkiler).
Hastalar, intravezikal uygulama sonrasındaki ürinasyonun ardından kontakt dermatitin engellenmesi açısından ellerin ve genital bölgenin yıkanması konusunda uyarılmalıdır.
Bu tıbbi ürün her bir flakonunda 240 mg sodyum klorür ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
MİTOMYCİN-C enjeksiyonu aşağıda belirtilen ilaçlarla birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.
ilaçlar | Belirti, semptom ve tedavi | Mekanizma ve risk faktörleri |
Diğer antineoplastik ajanlar Işınlama | Kemik iliği depresyonu gibi advers reaksiyonlar artabilir | Her bir ilacın advers reaksiyonlan artabilir. |
Vinka alkoloidleri Antikanser ajanlar Vindesin sülfat vb. | Nefes darlığı ve bronkospazm meydana gelebilir | Etki mekanizması bilinmiyor |
MİTOMYCİN-C tedavisi süresince ve tedaviden sonra en az 6 ay boyunca canlı aşılar (OPV, MMR, BCG, oral tifo, sarı humma, varicella) ile immünizasyon yapılmamalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik Kategorisi D’dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Gebe olduğundan şüphelenilen kadınlara uygulanması önerilmemektedir.
Gebelik dönemi
Mitomisin-C enjeksiyonu gebe hastalara uygulanması önerilmemektedir. Farelerle yapılan hayvan çalışmaları, bu ilacın gelişimle ilgili inhibisyon, yarık damak, kuyruğun tam gelişmemesi, çenelerin tam gelişmemesi, bir ya da birkaç parmağın doğuştan olmayışı (ektrodaktili) v.b. gibi bu ilacın teratojenitesini göstermiştir.
Laktasyon dönemi
Emziren anneler, tedavi süresince emzirmeyi durdurmalıdırlar MİTOMYCİN-C süte geçer ve emziren annelerde kullanımı kontrendikedir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Üreme yeteneğine sahip yaşlardaki hastalara bu ilacın uygulanması gerektiğinde ilacm üreme organları üzerindeki potansiyel etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.
4.7. Araç ve makine kullanımına etkisi
4.8. İstenmeyen etkiler
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Sistemik uygulama ile görülen advers etkiler
Enfeksiyon ve infestasyonlar
Bilinmiyor: Bakteriyel enfeksiyon, viral veya mantar enfeksiyonu, sepsis ve septik şok
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Lökopeni, trombositopeni, anemi, kanama eğilimi,
Yaygm: Pansitopeni, granülositopeni, febril nötropeni, eritropeni, trombotik trombositopenik purpura, miyelodisplastik sendrom, akut myeloid lösemi ve akut lösemi Seyrek: Hemolitik Üremik Sendrom (HUS)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Hipersensitivite, anaflaktik reaksiyonlar, anaflaktik şok (Eozinofil sayısının artması, terleme, kan basıncının düşmesi, dispne)
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Çok yaygın: Kilo kaybı Yaygm: Anoreksiya
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygm: Konfüzyon
Göz hastalıkları
Yaygm: Bulanık görme
Kardiyak hastalıkları
Seyrek: Kardiyak bozukluk (özellikle bir önceki tedavisi antrasiklin ile yapılmış hastalarda) Bilinmiyor: Konjestif kalp yetmezliği (doz >30 mg/m üzerinde)
Vasküler hastalıkları
Yaygm: Tromboflebit Bilinmiyor: Flushing, hipertansiyon
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygm olmayan: İnterstisyel pulmoner fıbrozis
Bilinmiyor: Solunum bozukluklan, bronkospazm, pnömoni ve öksürük
Gastrointestinal hastalıkları
Çok yaygın: Bulantı/kusma, iştahsızlık
Yaygm: Stomatit, diyare, konstipasyon, kann ağnsı
Hepatobiliyer hastalıklar
Bilinmiyor: Parankimatöz karaciğer bozukluğu, kolesistit, sarılık, safra kesesi iltihabı, safra kanalı nekrozu
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygm: Deri ve mukus membranlarda reaksiyonlar; Eritem, ülserasyonlar, stomatit, alopesi.
Böbrek ve idrar hastalıkları
Yaygm: Ağırlıklı olarak glomerüler tipte böbrek hasarı, serum kreatinin seviyelerinde yükselme
Bilinmiyor: Akut renal yetmezlik, renal bozukluk, albuminüri, ödem, sistit, hematüri, proteinüri, mesane atrofısi
Genel bozukluklar ve uygulama yeri hastalıkları
Çok yaygın: Halsizlik
Bilinmiyor: Yüksek ateş (ürperti), enjeksiyon yerinde iltihap, ülserasyon, selülitis, nekroz
İntravezikal uygulama
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Ellerde ve genital bölgede dermatit ve prürit
Genito-üriner sistem bozukluklan
Yaygm: Genital bölgede ve üriner yolda iritasyon, disüri, sistit, noktüri, miksiyon sıklığında
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı, süresi uzamış kemik iliği fonksiyonlarının supresyonu gibi ciddi advers reaksiyonlarla sonuçlanabilir. Herhangi bir özel antidotun yokluğunda, B2, B6 ve C vitaminleri veya glutatyon’un büyük miktarlarda uygulanmasının, ilacın metabolik bozulmasının hızlanması ile ilacın deaktivasyonunda etkili olduğu bildirilmiştir.
Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. | Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Onko Koçsel İlaç San. Tic. A.şGeri Ödeme Kodu | A09871 |
Satış Fiyatı | 809.51 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 809.51 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699650272046 |
Etkin Madde | Mitomisin C |
ATC Kodu | L01DC03 |
Birim Miktar | 20 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > Sitotoksik Antibiyotikler > Mitomisin |
İthal ( ref. ülke : Ispanya ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |
|
Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir. |
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |