Her tablet, 5-10 mg amlodipin besilat içerir.
Hafif ve orta şiddette arteriyel hipertansiyon,
Stabil ya da vazospazma bağlı koroner arter vazokonstriksiyonunun neden olduğu anjina pektoris tedavisinde endikedir.
MONOVAS tablet dihidropiridine karşı duyarlı hastalarda kullanılmamalıdır.
Amlodipin karaciğerde yavaş olarak metabolize edildiğinden karaciğer fonksiyonları bozuk hastalarda atılım yarılanma süresi uzar. Böyle hastalarda dozlama yönünden bir öneri bulunmadığından uygulama çok dikkatle yapılmalı ve hastalar yakından izlenmelidir. Amlodipin böbrek hastalığı olan bireylerde normal hastalara önerilen dozlarda uygulanabilir. Amlodipin diyalizle elimine edilemez. Yaşlılarda gençler için önerilen dozlar kullanılır. Amlodipinin hamilelerde, emziren annelerde ve çocuklarda kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır.Amlodipin iyi tolere edilir. Esansiyel hipertansiyon ya da anjina pektorisli hastalarda yapılan plasebo kontrollu çalışmalarda % 29.8 yan etki belirlenmiş, ancak tedaviyi bırakma oranı %1.1 civarında kalmıştır. En sık görülen yan etkiler yüz kızarması (%2.4) ve ödem (% 9.8) olmuştur. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve yorgunluk hissi izlenmiştir. Çok ender olarak adale krampı, epistaksis, miktüri/noktüri, öksürük, empotans, astıma, sinirlilik hali ve konjonktivit gibi yan etkiler ortaya çıkmıştır. Amlodipin tedavi süresinde laboratuar bulgularında anormal sonuçlar belirlenmemiştir.
Amlodipinin simetidin ve digoksin ile etkileşmediği gözlenmiştir.
MONOVAS tablet oral yoldan uygulanır. Hipertansiyon ve anjina pektoris tedavisinde önerilen başlangıç dozu, günde tek doz olarak 5 mg dır. Bu doz hastalardan alınan cevaba göre 10 mg a kadar yükseltilebilir. MONOVAS tablet tiazid diüretikleri, beta-blokerler ve anjiyotensin çevirici enzim inhibitörleri ile birlikte kullanılabilir ve bu durumda doz ayarlaması gerekmez.
Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler
Amlodipinin aşırı dozlanmasına bağlı yeterli bilgi bulunmamaktadır. Hastalar ileri derecede vazodilatasyona bağlı hipotansiyon oluşabilmesi yönünden yakından izlenmeli, kalp ve solunum fonksiyonları devamlı kontrol edilmeli, vücut sıvı hacmi ile idrar atılım hacmi saptanmalı ve bir sakınca yoksa vazokonstriktör tedavi uygulanmalıdır. Doz aşımı durumunda diyaliz olumlu sonuç vermez.