İl-ko İlaçları MORFIA CR 15 mg 20 film tablet KUBFarmakolojik Özellikler

MORFIA CR 15 mg 20 film tablet Farmakolojik Özellikler

Morfin Sülfat }

Sinir Sistemi > Uyuşturucu Etkiye Sahip İlaçlar (Opioid) > Morfin
İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş. | 31 May  2016

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötikgrup: Doğal opium alkaloitleri ATC kodu: N02AA01

Morfin sülfat, MS S, özellikle Mü ve daha az bir ölçüde Kappa reseptörlerinin bir agonisti olarak işlev görür. Mü alıcılarının, supraspinal analjezi, solunum depresyonu, öfori ve Kappa reseptörlerinin, spinal analjezi, miyozis ve sedasyona aracılık ettiği düşünülmektedir.

Santral Sinir Sistemi üzerine etkileri

Morfin sülfatın terapötik değerinin temel eylemi analjezi ve sedasyondur (uyku hali ve anksiyoliz). Morfin sülfat beyin sapındaki solunum merkezleri üzerinde direkt etki ederek solunum depresyonuna neden olur.

Morfin sülfat, medulladaki öksürük merkezine direkt etki ederek öksürük refleksini baskılar. Antitussif etkiler genellikle analjezi için gerekli olan dozun altındaki dozlarda meydana gelebilir. Morfin sülfat, tamamıyla karanlıkta bile miyozise sebep olur. Pinpoint pupil narkotik doz aşımının bir işaretidir ama patognomonik değildir (örn. hemarojik veya iskemik kökenli pontin lezyonları da benzer bulgular oluşturabilir). Morfin sülfat doz aşımı ile hipokside miyozis yerine belirgin midriyazis görülebilir.

Gastrointestinal kanal ve diğer düz kaslar üzerine etkileri

Morfin sülfat midenin antrumunda ve duedonumda düz kas tonusundaki artış ile ilişkili olarak motilitede bir azalmaya sebep olur. Gıdanın sindirimi ince bağırsakta gecikir ve ilerletici kontraksiyonlar azalır. Spazm olan noktada tonus artarken kolondaki ilerletici peristaltik dalgalar azalır. Sonuç konstipasyondur. Morfin sülfat gastrik, biliyer ve pankreatik salgılarda azalmaya, Oddi sfınkterinin spazmına ve serum amilazında geçici yükselmelere sebep olabilir.

Kardivovasküler sistem üzerine etkileri

Morfin sülfat, periferal vazodilatasyonla ilişkili veya ilişkili olmadan histamin açığa çıkmasına sebep olabilir. Histamin salımmı ve/veya periferal vazodilatasyon bulguları kızarma, kaşıntı, kırmızı göz, terleme ve/veya ortostatik hipotansiyon içerebilir.

Endokrin sistem üzerine etkileri

Opioidler hipotalamus-hipofız-adrenal veya -gonadal eksenleri etkileyebilir. Prolaktin hormonu seviyelerinde artış, plazma kortizol seviyelerinde ve düşük veya normal ACTH, LH veya FSH düzeyleri ile ilişkili testosteron düzeylerinde azalma görülebilir. Bazı premenopozal kadınlarda düşük östrojen seviyeleri olabilir. Bu hormonal değişiklikler sebebiyle klinik semptomlar gözlenebilir.

Diğer farmakolojik etkiler

Opioidlerin in vitro ve hayvan modellerinde bağışıklık sisteminin bileşenleri üzerine çok çeşitli etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu bulguların klinik önemleri bilinmemektedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim

Morfin sülfat tablet iyi emilir ve genel olarak, doruk plazma konsantrasyonları uygulamadan sonra 1-5 saat içinde elde edilir. Hızlı salman oral çözelti formu ile eşdeğer doza uygulandığında yararlanımı tamdır. Morfin sülfat eşit dozda intravenöz formu ile karşılaştırıldığında daha düşük bir biyoyararlanım ile sonuçlanan, önemli bir ilk-geçiş etkisine tabidir.

Metabolizma ve dağılım

Morfinin majör metabolik transformasyonu, olan morfin 3-glukuronid ve morfin 6-glukoroni d ’ e glukuroni dasyonudur.

Eliminasvon

3-glukuronid ve morfin 6-glukoronid metabolitleri renal yoldan atılır. Bu metabolitler safra içine salgılanır, hidrolize uğrayabilir ve sonra olabilir.

Hastalar MORFİA CR’nin dozlarının geniş aralığı kullanılarak uygun şekilde ağrının kontrolü açısından titre edilir. Sonuçta; hastalar arasında gerekli olan doz miktarında büyük değişiklikler vardır. 12 saatlik minimum doz 5 mg’dır ve 12 saatlik 5,6 g doz kaydedilmiştir.

5.3    Klinik öncesi güvenilirlik verileri

Kısa Ürün Bilgisi’nin diğer bölümlerinde yer verilen preklinik bilgiler dışında ek bir bilgi mevcut değildir.

En Yaygın Alerji Türleri En Yaygın Alerji Türleri Bağışıklık sistemi, polen, arı zehiri veya evcil hayvan gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki gösterdiğinde alerjiler meydana gelir. Ağız Kanseri Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır.