Erişkinler:
MULTİSEF enjektabl intramüsküler ve intravenöz yoldan uygulanabilir. Yetişkinler için günde 2-3 kez İM/İV uygulanan ve 5 ya da 10 gün süren bir tedavi şeması önerilir. Genelde komplikasyonsuz idrar yolları enfeksiyonları, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, yaygın gonokoksik enfeksiyonlar ve komplikasyonsuz pnömoni tedavilerinde önerilen doz 8-12 saat ara ile 750 mg şeklindedir. Ciddi ve ağır seyreden enfeksiyonlarda bu doz 1.5 g. a yükseltilmelidir. Kemik ve eklem enfeksiyonlarında 8 saat ara ile 1.5 g doz sefuroksim önerilir. Hayatı tehdit eden enfeksiyonlar ile az derecede duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarda 1.5 g doz 6 saat ara ile uygulanabilir. Bakteriyel menenjit olgularında 8 saat ara ile uygulanan doz, her uygulamada 3 g.ı geçmemelidir. Komplikasyonsuz gonokoksik enfeksiyonlarda önerilen doz intramüsküler yoldan her iki kalçaya 1.5 g doz uygulaması şeklindedir ve oral yoldan da 1 g probenesid verilmelidir. Cerrahi olgularda profilaktik olarak 1.5 g sefuroksiminin ameliyattan ortalama 1 saat önce intravenöz yoldan uygulanması önerilir. Eğer müdahale süresi uzarsa 8 saat ara ile 750 mg doz intravenöz ya da intramüsküler yoldan verilmelidir. Açık kalp ameliyatlarında profilaktik olarak 1.5 g sefuroksim anestezi yapılırken intravenöz yoldan uygulanmalı ve takiben 12 saat ara ile total 6 g doz verilmelidir. Böbrek bozukluğu bulunduğu zaman dozaj kreatinin klerans sonuçlarına göre ayarlanmalıdır.
Kreatinin Klerans > 20 ise Doz 750 mg - 1.5 g Uygulama 8 saat ara ile,
Kreatinin Klerans 10-20 ise Doz 750 mg Uygulama 12 saat ara ile,
Kreatinin Klerans < 10 ise Doz 750 mg Uygulama 24 saat ara ile,
Diyaliz hastalarında uygulanan doz diyaliz sonunda tekrarlanmalıdır.
Çocuklar:
Üç aylık bebeklerden büyükler ve çocuklar için günde 50-100 mg/kg/doz sefuroksim önerilmektedir. Günlük doz eşit miktarlara bölünerek 6 ya da 8 saat ara ile uygulanmalıdır. 100 mg/kg doz ciddi ve ağır seyreden enfeksiyonların tedavisinde kullanılmalı ve maksimum erişkin dozunu geçmemelidir. Kemik ve eklem enfeksiyonlarında eşit dozlara bölünerek 8 saat ara ile uygulanan 150 mg/kg/gün doz şeması önerilmektedir ve total günlük uygulama erişkinlere önerilen dozu geçmemelidir. Bakteriyel menenjit olgularında 200-240 mg/kg/gün doz önerilir. Uygulama eşit dozlara bölünerek 6 ya da 8 saat ara ile intravenöz yoldan yapılmalıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğu bulunan çocuklarda da dozaj, erişkinlere benzer şekilde ayarlanmalıdır.
SOLÜSYON HAZIRLANMASI:
İntramüsküler Kullanım için Solüsyon Hazırlanması:
250 mg MULTİSEF 1 ml, 750 mg MULTİSEF 3 ml eritici ile sulandırılır ve hafif opak bir süspansiyon oluşuncaya kadar çalkalanır. Süspansiyonun tümü enjektöre çekilerek intramüsküler yoldan uygulanır.
İntravenöz Kullanım için Solüsyon Hazırlanması:
250 mg MULTİSEF en az 2 ml, 750 mg MULTİSEF en az 6 ml ve 1.5 g MULTİSEF en az 15 ml eritici ile sulandırılır ve çalkalanır. Solüsyonun tümü enjektöre çekilerek direkt intravenöz yoldan ya da parenteral set içine zerkedilerek uygulanır. Kısa enfüzyonlar için 1.5 g MULTİSEF enjektabl flakon 50 ml enjeksiyonluk su içinde de eritilebilir.
Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler
Doz aşımı halinde, solunum yolu açık tutulmalı ve ventilasyon sağlanmalı; hastanın hayati belirtileri, kan gazları, serum elektrolitleri dikkatle izlenmelidir. Hastada konvülsiyon oluşması halinde ilaç derhal kesilmeli, gerektiğinde antikonvulsif tedavi uygulanmalıdır.
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki
yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve
boğazda enfeksyona sebep olabilir. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |