4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi MYFORTIC’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
MYFORTIC gibi immünosupresanlar vücudunuzun savunma mekanizmalarının nakledilmiş organı reddetmesini önler. Sonuç olarak vücudunuz enfeksiyonlarla normalde olduğu kadar iyi savaşamayacaktır. MYFORTIC kullanıyorsanız, normalden daha fazla beyin, deri, ağız, mide ve bağırsak, akciğer ve idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonları kapabilirsiniz.
Doktorunuz kan hücre sayınızdaki ve kanınızda taşman diğer maddelerin (ör. şeker, yağ ve kolesterol gibi) seviyelerindeki değişiklikleri izlemek için düzenli olarak kan testi yapacaktır.
MYFORTIC’in kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, MYFORTIC’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Eğer ateş, titreme, terleme, yorgunluk hissi, sersemlik ve enerjisizlik dahil olmak üzere enfeksiyon semptomları varsa. MYFORTIC kullanıyorsanız enfeksiyonlara karşı normalden daha duyarlı olabilirsiniz. Bu enfeksiyonlar vücudunuzdaki değişik sistemleri etkileyebilir. En sık etkilenenler idrar yollan, solunum yolları ve deridir.Görüş bozukluktan, koordinasyon kaybı, sakarlık, hafıza kaybı, konuşmada veya başkalarının söylediklerini anlamada güçlük ve kas güçsüzlüğü. Bunlar; progresif multifokal lökoensefalopati diye adlandırılan bir beyin enfeksiyonunun belirti ve semptomlan olabilir.Bezlerde büyüme, yeni ve büyüyen deri oluşumları veya var olan bir bende değişiklik. İmmünosupresif ilaç kullanan hastalarda görülebildiği üzere, MYFORTIC alan hastalann çok az bir kısmında lenf bezesi veya deri kanseri gelişimi görülmüştür.Olağandışı yorgunluk, baş ağrısı, egzersiz sonucunda veya dinlenirken nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, solgun görünme. Bunlar kırmızı kan hücrelerinde azalma (anemi) belirtileridir.Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Görülen diğer yan etkiler, aşağıdaki sıklıklara göre sıralanmışlardır:
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan Seyrek
:10 hastanın en az l’inde görülebilir.
:10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek Sıklığı bilinmeyen Çok yaygın:
• Kanınızdaki beyaz hücre düzeyinin düşmesi
: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
:Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.
Kanınızdaki kalsiyum düzeyinin düşmesi (hipokalsemi)Kanınızdaki potasyum düzeyinin düşmesi (hipokalemi)Kanınızda yüksek ürik asit düzeyi (hiperürisemi)Yüksek tansiyon (hipertansiyon)AnksiyeteİshalEklemlerde ağrı (artralji)Yaygın:
Kanda düşük kırmızı kan hücresi düzeyi; yorgunluk, nefessizlik ve solgunluğa neden olabilir (anemi)Kanda düşük kırmızı trombosit düzeyi; beklenmedik kanama ve morarmaya neden olabilir (trombositopeni)Kanda yüksek potasyum düzeyi (hiperkalemi)Kanda düşük magnezyum düzeyi (hipomagnezemi)Sersemlik haliBaş ağrısıÖksürükDüşük tansiyon (hipotansiyon)Nefes darlığı (dispne)Karın veya mide ağrısı, mide iltihaplanması, karın şişliği, kabızlık, hazımsızlık, gaz, ishal, bulantı, kusmaYorgunluk, ateşÜst solunum yolu enfeksiyonu, pnömoniAnormal böbrek veya karaciğer fonksiyon testi sonuçlarıSolunum yolu enfeksiyonlarıAkneGüçsüzlük (asteni)Kas ağrısı (miyalji)Ellerde, ayak bileklerinde ve ayaklarda şişlik (periferik ödem)Kaşıntı Yaygın olmayan:Hızlı nabız (taşikardi) veya düzensiz nabız (ventriküler ekstrasistoller), akciğerlerde sıvı (pulmoner ödem)Sıvı içeren bir keseye (kist) benzeyen oluşum (lenf) (lenfosil)Titreme, uyuma güçlüğüGözlerde kızarıklık ve şişlik (konjonktivit), bulanık görmeHırıltılı solunumGeğirme, ağız kokusu, barsak tıkanması (ileus), dudak ülserleri, mide ekşimesi, dilde renk değişikliği, ağız kuruluğu, dişetlerinde iltihaplanma, şiddetli üst mide ağrısına neden olan pankreas iltihabı (pankreatit), tükürük bezlerinin tıkanması, karın iç zarının iltihaplanması (peritonit), özofajit (yemek borusu iltihaplanması), gastro-özefageal reflu (mideden yemek borusuna kaçak olması), peptik ülser (mide ve ince barsakta aside bağlı ülser)Kemik, kan ve deri enfeksiyonuİdrarda kan, böbrek hasarı, idrara çıkarken ağrı ve zorlukSaç kaybı, deride morarmaEklem iltihabı (artrit), sırt ağrısı, kas kramplarıİştah kaybı, yüksek lipit düzeyi (hiperlipidemi), şeker (diyabet), kolesterol (hiperkolesterolemi) veya kanda düşük fosfat düzeyi (hipofosfatemi)Grip belirtileri (yorgunluk, üşüme hissi, boğaz ağrısı, eklem ve kas sızlaması gibi), ayak bileklerinde ve ayaklarda şişlik, ağrı, sertleşme, susuz veya güçsüz hissetmeTuhaf rüyalar, doğru olmayan şeylere inanma (hayal görme)Ereksiyon olamama veya ereksiyonu sürdürememeÖksürük, solunum güçlüğü, ağrılı solunum (interstisyel akciğer hastalığının olası belirtileri) Sıklığı bilinmeyen:Deri döküntüsüAteş, boğaz ağrısı, sık enfeksiyonlar (kanda beyaz küre eksikliğinin olası belirtileri) (agranülositoz)MYFORTIC’in ait olduğu ilaç sınıfı için bildirilen diğer yan etkiler:Kalın barsak veya yemek borusu iltihabıKarın ağrısıKusmaİştah kaybıBulantı (pankreas iltihabı)Mide veya barsak kanamasıKanlı veya siyah dışkı ile birlikte ya da bunlar olmaksızın görülen mide ağrısıBarsak tıkanıklığıCiddi enfeksiyonlarBronşiektaziye (akciğerdeki hava yollarının anormal genişlediği bir hastalık) bağlı olabilecek nefes darlığı, öksürükSeyrek görülen akciğerde ciddi hastalığa yol açan bakteriyel enfeksiyonlar (tüberküloz ve atipik mikobakteriyel enfeksiyon)Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edilnilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi
Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki
yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve
boğazda enfeksyona sebep olabilir.
Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek
İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve
ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul
etmelisiniz.