NELADEX 1 mg / ml + 3.5 mg /ml + 6000 IU /ml GÖZ ve kulak damlası SÜSPANSIYON Farmakolojik Özellikler

Deksametazon + Neomisin Sülfat + Polimiksin B Sülfat }

Duyu Organları > Antienflamatuar ve Antienfektif İlaçlar > Deksametazon + tobramisin
World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti | 7 February  2023

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik Grup:

    Kombine kortikosteroidler ve antiinfektifler ATC Kodu:S03CA01

    NELADEX antienflamatuvar ve antibakteriyel etkili kombine bir preparattır.

    Etki mekanizması

    NELADEX ‘in ikili etkisi vardır. Biri kortikosteroidal bileşen olan deksametazon ile iltihap belirtilerini baskılamak diğeri ise polimiksin B ve neomisin ile iki antibiyotik varlığına bağlı antiinfektif etkidir.

    Deksametazon, güçlü antiinflamatuar aktiviteye sahip sentetik bir glukokortikoiddir. Polimiksin B, sitoplazmik zarın durumunu bozarak gram negatif basillerin hücre duvarına nüfuz eden siklik bir lipopeptittir. Genellikle gram pozitif bakterilere karşı daha az aktiftir. Neomisin, polipeptit sıralamayı ve ribozomdaki sentezi inhibe ederek öncelikle etkisini bakteriyel hücre duvarları üzerinde uygulayan aminoglikozid antibiyotiktir.

    Direnç mekanizması

    Bakterilerin polimiksin B'ye direnci kromozomal kökenli olup yaygın değildir. Sitoplazmik

    membranın fosfolipitlerinin bir modifikasyonu rol oynamaktadır.

    Bakterilerin neomisine direnci, birkaç farklı mekanizma ile meydana gelir. Birincisi bakteri hücresinin içindeki ribozomal alt biriminin değişiklikleri ile ikincisi neomisinin hücreye taşınmasına müdahalesi ile üçüncüsü ise bir dizi adenilleyici, fosforilize edici ve asetilleyici enzimle inaktivasyon ile etki gösterir. İnaktive edici enzimlerin üretimi için genetik bilgi bakteri kromozomunda veya plazmidlerde taşınabilir.

    Duyarlılık

    Aşağıda listede yer alan bilgiler, NELADEX göz damlasındaki polimiksin B veya neomisinlere karşı mikroorganizmaların duyarlılığı hakkında bilgi verir. Aşağıda verilen liste gözün eksternal oküler enfeksiyonlarında tedavi edilmiş bakteri türlerini listeler.

    Özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken elde edilen direncin yaygınlığı seçilmiş türler için coğrafi olarak ve zamanla değişebilir ve direnç üzerinde lokal bilgi istenir. Direncin lokal yaygınlığında en azından bazı enfeksiyon türlerinde NELADEX göz damlasındaki polimiksin B veya neomisinin kombinasyonunun kullanımının yararı şüpheli olduğu durumlarda gerektiğinde uzman tavsiyesi alınmalıdır.

    GENEL OLARAK DUYARLI TÜRLER

    Aerobik gram-positif mikroorganizmalar

    Bacillus cereus Bacillus megaterium Bacillus pumilus Bacillus simplex

    Corynebacterium accolens Corynebacterium bovis Corynebacterium macginleyi Corynebacterium propinquum Corynebacterium pseudodiphtheriticum

    Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı)

    Staphylococcus capitis

    Staphylococcus epidermidis (metisiline duyarlı)

    Staphylococcus pasteuri Staphylococcus warneri Streptococcus mutans

    Aerobik gram-negatif mikroorganizmalar

    Haemophilus influenzae Klebsiella pneumoniae Moraxella catarrhalis Moraxella lacunata Pseudomonas aeruginosa Serratia species

    Edinilmiş direncin sorun olabileceği türler Staphylococcus epidermidis (metisiline duyarlı) Staphylococcus hominis

    Staphylococcus lugdunensis

    Kendiliğinden duyarlı mikroorganizmalar Aerobik gram-positif mikroorganizmalar Enterococci faecalis

    Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı)

    Streptococcus mitis Streptococcus pneumoniae Anaerobik Bakteri Propionibacterium acnes

    Deksametazon, oküler dokuda iyi penetrasyona sahip, orta derecede güçlü bir kortikosteroiddir. Kortikosteroidler bir anti-inflamatuar etkinin yanı sıra vazokonstriktif etkiye sahiptir. Çeşitli hastalıklarda esasen hastalıkları tedavi etmeyerek inflamatuar yanıtı ve semptomları baskılarlar.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Emilim

    Deksametazon, diğer kortikosteroidler gibi, oral uygulamadan sonra hızla emilir. Cilde ve göze topikal uygulamadan sonra yeterli emilim sistemik etkiler oluşturabilir. Deksametazonun intraoküler penetrasyonu önemli miktarlarda ortaya çıkar ve deksametazonun ön segment inflamatuvar hastalığında etkililiğine yardımcı olur.

    Polimiksin B sülfat, gastrointestinal sistemden veya sağlam deriden emilmez, ancak sağlam

    korneal epitel korneal stroma içine nüfuz etmeyi önler, ancak terapötik konsantrasyonlar

    epitel hasarından sonra stromaya girer. İyi stromal penetrasyon topikal damlatma, subkonjonktival enjeksiyon veya kornea yıkamasını takiben epitel aşınmasından sonra meydana gelir. İlacın parenteral veya lokal uygulamasından sonra vitröze önemli bir polimiksin B penetrasyonu görülmez.

    Neomisin gastrointestinal sistemden zayıf bir şekilde emilir ve topikal uygulamadan sonra da yetersiz miktarda emilerek sistemik etkiler oluşturur. Absorpsiyonun yaralardan ve iltihaplı deriden gerçekleştiği bildirilmiştir.

    Dağılım

    Deksametazonun yaklaşık 190 dakika yarılanma ömrü vardır.

    Biyotransformasyon

    Plazma proteinlerine bağlanma oranı azdır. Oral biyoyararlanımları düşüktür.

    Eliminasyon

    Emiliminden sonra neomisin aktif formda böbrekler tarafından hızla atılır. Deksametazon, ve polimiksin B idrarla atılır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Mutajenisite ve Karsinojenite

    Metabolik aktivasyon varlığında ve yokluğunda neomisin ve polimiksin B ile yürütülen genotoksisite çalışmaları bakteriyel (Ames testi) veya memeli hücresinde (CHO hücrelerinde kromozomal aberasyon deneyi) negatiftir. Deksametazon topikal uygulamayı takiben elde edilen dozları aşan dozlarda fare mikronükleus deneyinde in vivo olarak klastojeniktir. Deksametazon, neomisin sülfat ve polimiksin B sülfat kombinasyonları ile yapılan konvansiyonel uzun dönemli karsinojenisite çalışmaları yürütülmemiştir.

    Teratojenite

    Günlük olarak neomisin'in yüksek dozları uygulanmış gebe sıçanlar önemli derecede ototoksisiteye sahip yavru verir. Teratojenik doz Deksametazon, neomisin sülfat ve polimiksin B sülfat kombinasyonları klinik günlük maruziyetinden daha büyüktür (> 10,000- kat). Deksametazon'un hayvan modellerinde teratojenik olduğu bulunur. Deksametazon fötal gelişim anormallikleri indükler. Bu anormallikler yarık damak, intrauterin büyüme

    bozukluğunu içerir. Deksametazon ayrıca beynin büyümesi ve gelişimi üzerinde etkilere

    sahiptir.

    Lokal Tolerans ve Sistemik Etkiler

    Deksametazon'a sistemik maruziyet, deksametazon'un güçlü bir glukokortikoid olarak farmakolojik etkileri ile ilişkilidir. Steroide uzun süreli maruziyet glukokortikoid dengesizliği ile sonuçlanır. Tavşanlarda deksametazon ile yapılan topikal oküler güvenlik çalışmaları 1 aylık uygulamadan sonra sistemik etkiler gösterir. Kontrol veya irite gözlere uygulandığında Deksametazon, neomisin sülfat ve polimiksin B sülfat kombinasyonlarının tavşanlarda minimal bir iritasyon potansiyeline sahip olduğu gösterilir.

    Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? Mesane Kanseri Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir.