NEOFLEKS %50 DEKSTROZ sudaki solüsyonu 500 ml setli PP-Torba Farmakolojik Özellikler

Dekstroz }

Kan ve Kan Yapıcı Organlar > Damar İçine Enjekte Edilenler > Karbonhidrat
Turktıpsan Sağlık Turizm Eğitim Ve Ticaret A.Ş | 29 June  2012

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Parenteral beslenme çözeltileri. Karbonhidratlar

ATC kodu: B05BA03

NEOFLEKS %50 DEKSTROZ SUDAKİ SOLÜSYONU’nun ozmolaritesi 2775 mOsm/litredir. Bir litresi 1700 kcal kalori sağlar. Hipertonik dekstroz çözeltileri vücutta kaloriyi ve hidrasyon için gerekli sııyıı sağlarlar. Bıı çözeltiler hastanın klinik durumuna bağlı olarak diürezi uyarabilirler.

Glukoz tamamen metabolize olarak vücut protein ve azot kayıplarını azaltır, glikojen depolanmasını arttırır. Yeterli dozlarda verildiğinde kctozisi azaltır veya engeller. Bu nedenle yüksek konsantrasyondaki glukoz çözeltileri esas olarak parenteral beslenme rejimlerinde kalori sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Parenteral beslenmenin endike olduğu ameliyat öncesi vc ameliyat sonrası dönemlerde ya da ağır karaciğer, böbrek, kalp ve mide-bağıısak hastalıklarında olduğu gibi ağızdan besin vc su aliminin kısıtlandığı durumlarda, proteinlerin mide-bağırsak sisteminden emiliminin bozulduğu durumlarda ve proteinlere metabolik gereksinimin ileri derecede arttığı yanıklar vb gibi durumlarda azol kaybını önlemek ya da negatif azot dengesini düzeltmek için uygun bir protein (azot) kaynağıyla birlikte kullanılırlar.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Glukoz vücutta kolaylıkla pirıivik asit veya laktik asit yolu ile metabolize olarak enerji sağlar ve büyük oranda karbondioksit ile suya dönüşür.

Emilim:

İntravenöz yoldan uygulanan ilaçlar İçindeki etkin maddeler uygulamadan hemen sonra maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır.

Daüılım:

Glukoz saatte 0.5 g. kg’a kadar olan dozlarda glııkoziiriye yol açmaksızın uygulanabilir. En yüksek infiizyon hızı olan saatte O.fi g/kg hızında, uygulanan glukozun yaklaşık °o95’i vücutta kalır.

Glukoz vücutla kolaylıkla pinivik asit veya laktik asit yolu ile tamamen metabolize olarak enerji sağlar ve büyük oranda karbondioksit ile suya dönüşür.

Eliminasyon:

Glukozun biyotransformasyonu sonucu oluşan karbondioksit akciğerlerle, su ise esas olarak böbrekler yoluyla az miktarda ise ter. feçes ve soluk havasıyla atılır.

Doğrusallık doğrusal olmayan durum:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Glukoz. insan ve hayvan plazmasında normal bir bileşen olarak bulunduğundan, hayvanlarda güvenlilik ile ilgili bir araştırma vapılıuamıştır.

Çözelti içine katılan ilaçlann emniyeti a) rı olarak dikkate alınmalıdır.

Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.