NIASCOR 1000 mg E.R. 28 tablet Kısa Ürün Bilgisi
{ Nikotinik Asit }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
NİASCOR 1000 mg ER. Tablet2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
Nikotinik asit 1000 mg
Yardımcı maddeler
Laktoz monohidrat 37.00 mg
Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Uzatılmış Salimli Tablet
Beyaz renkli bikonveks oblong tabletler
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Özellikle yüksek LDL kolesterol, trigliserid düzeyleri ve düşük HDL kolesterol düzeyleri ile karakterize olan kombine dislipidemi hastalarında ve primer kolesterolemili hastalardaki dislipidemi tedavisinde endikedir. NİASCOR, HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin (statinler) kolesterol düşürücü etkisinin yetersiz olduğu hastalarda HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ile kombinasyon halinde kullanılmalıdır.
NİASCOR primer dislipidemi hastalarında(heterozigoz kalıtsal ve kalıtsal olmayan) ve kombine dislipidemi hastalarında yüksek toplam kolestrol, LDL kolesterol, trigliserid düzeyleri ve apolipoprotein B(Apo B) seviyelerini düşürmek ve HDL kolestrolü yükseltmek için endikedir. Miyokard infarktüsü ve hiperlipidemi geçmişi olan hastalarda tekrarlayan fatal olmayan miyokard infarktüsü riskini azaltmak için nikotinik asit endikedir.
NİASCOR, primer hiperlipidemiye sahip erişkin hastalarda yükselen toplam kolestrol ve LDL kolestrol seviyelerini düşürmek için safra asidi bağlayıcı bir reçineyle kombine olarak endikedir. Nikotinik asit, koroner arter hastalığı (CAD) ve hiperlipidemi geçmişi olan hastalarda safra asidi bağlayıcı bir reçineyle kombine olarak hastalık ilerlemesini yavaşlatmak veya aterosklerotik hastalığın regresyonunu desteklemek için endikedir.
NİASCOR, şiddetli hipertrigliseridemiye sahip erişkin hastaların tedavisinde birleşik tedavi olarak endikedir.
NİASCOR ile tedavi sırasında diyet ve diğer farmasötik olmayan önlemlerin (kilo verilmesi ve egzersiz gibi) uygulanmasına devam edilmelidir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi
NİASCOR, yatmadan önce düşük yağ içerikli küçük bir öğünden sonra, (örn: bir elma, az yağlı yoğurt, bir dilim ekmek) alınmalıdır. Doz, hastanın bireysel yanıtına göre ayarlanmalıdır.
Aspirin ön tedavisiyle ciltte kızarıklığın sıklığında veya şiddetinde azalma sağlanabilir (NİASCOR dozundan 30 dakika önce ve önerilen doz olan 325 mg’a kadar alınan aspirin ile birlikte).
Başlangıç dozu
NİASCOR ile tedaviye düşük dozda başlanmalı ve doz kademeli olarak arttırılmalıdır. Tavsiye edilen doz yükseltimi Tablo l’de gösterilmiştir.
İdame dozu
Tavsiye edilen idame doz, hastanın yanıtına ve toleransına bağlı olarak yatmadan önce günde bir kez 1000 mg (2 adet 500 mg tablet) ile 2000 mg (2 adet 1000 mg tablet) arasındadır. 1000 mg’lık günlük doz yeterli değilse, doz günde 1500 mg ve ardından 2000 mg’a yükseltilebilir.
NİASCOR’un günlük dozu 1000 mg’a kadarki başlangıç titrasyonundan sonra, herhangi bir 4 haftalık süre içerisinde 500 mg’dan daha fazla yükseltilmemelidir. Maksimum günlük doz 2000 mg’dır.
NİASCOR tabletlerinin farklı dozajlarının farklı biyoyararlanımları vardır ve bu nedenle birbirleri ile değiştirilemezler.
NİASCOR’un yerine başka nikotinik asit preparatları konmamalıdır, bölüm 4.4’e bakınız.
Daha önce diğer nikotinik asit ürünleri ile tedavi edilen hastalarda, NİASCOR tedavisine önerilen NİASCOR doz yükseltme çizelgesi doğrultusunda başlanmalıdır. İdame dozu, hastanın yanıtına göre bireysel olarak düzenlenmelidir.
Eğer NİASCOR tedavisi belli bir süre kesintiye uğrarsa, tedaviye tekrar başlanması durumunda doz titrasyonu yapılması gereklidir.
NİASCOR tabletleri yutulmadan önce kırılmamak, ezilmemeli ya da çiğnenmemelidir.
Tablo 1: Doz yükseltme çizelgesi
Hafta(lar) | Doz | Günlük nikotinik asit miktarı | |
BAŞLANGIÇ TİTRASYON ÇİZELGESİ | 1-4 | NİASCOR 500 mg Yatmadan önce 1 tablet | 500 mg |
5-8 | NİASCOR 1000 mg Yatmadan önce 1 tablet veya NİASCOR 500 mg Yatmadan önce 2 tablet | 1000 mg | |
NİASCOR 750 mg Yatmadan önce 2 tablet veya NİASCOR 500 mg Yatmadan önce 3 tablet | 1500 mg | ||
NİASCOR 1000 mg Yatmadan önce 2 tablet veya NİASCOR 500 mg Yatmadan önce 4 tablet | 2000 mg |
* 8.haftadan sonra, hastanın yanıtına ve toleransına göre titre ediniz. Eğer günlük 1000 mg’a olan yanıt yetersiz ise, dozu günlük 1500 mg’a yükseltiniz; daha sonra günlük doz 2000 mg’a yükseltilebilir. 4 haftalık periyot boyunca günlük doz 500 mg üzerine yükseltilmemelidir ve günlük 2000 mg doz önerilmemektedir. Erkeklere göre kadınlar daha düşük dozlarda yanıt verebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Bozulmuş böbrek fonksiyonu olan hastalarda çalışma yürütülmemiştir. Böbrek bozukluğu olan hastalarda NİASCOR kullanılırken dikkatli olunması gerekir.
Karaciğer yetmezliği:
Bozulmuş karaciğer fonksiyonu olan hastalarda çalışma yürütülmemiştir. Karaciğer bozukluğu hikayesi olan hastalar ile önemli miktarda alkol tüketen hastalarda NİASCOR kullanılırken dikkatli olunması gerekir (bkz. Bölüm 4.4).
NİASCOR, belirgin karaciğer disfonksiyonu olan hastalarda kontrendikedir (bkz.Bölüm 4.3).
Geriatrik popülasyon:
Doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.
Pediatrik popülasyon:
Çocuklar ve adolesanlarda nikotinik asit tedavisinin güvenilirliği ve etkinliği belirlenmemiştir.
Çocuklarda ve adolesanlarda kullanılması önerilmemektedir.
Cinsiyet:
Klinik çalışmalardan elde edilen veriler, NİASCOR’un eşdeğer dozlarında, kadınların erkeklerden daha fazla hipolipidemik yanıtlarının olduğunu göstermektedir.
4.3. Kontrendikasyonlar
NİASCOR aşağıdaki durumların görüldüğü hastalarda kontrendikedir:
- Nikotinik asit ya da diğer bir bileşene karşı bilinen aşırı duyarlılık (bkz. Bölüm 6.1),
- Belirgin karaciğer disfonksiyonu (bkz. Bölüm 4.4),
- Aktif peptik ülser hastalığı,
- Arteriyel kanama.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
NİASCOR’un yerine başka nikotinik asit preparatları verilmemelidir. Başka nikotinik asit preparatlarından NİASCOR’a geçiş yapılırken, NİASCOR ile tedaviye önerilen doz yükseltme çizelgesi doğrultusunda başlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).
Karaciğer
Nikotinik asit preparatları anormal karaciğer testleri ile ilişkilendirilmiştir. Hızlı salimli nikotinik asit yerine uzun etkili nikotinik asit preparatları kullanan hastalarda fulminan karaciğer nekrozunu da içeren şiddetli karaciğer toksisitesi oluşmuştur. NİASCOR farmakokinetikleri diğer nikotinik asit preparatlarından farklı olduğundan NİASCOR diğer preparatlar ile değiştirilmemelidir. Kullanım uyarıları ve önlemleri için HMG-CoA redüktaz inhibitörünün Kısa Ürün Bilgisine de başvurulmalıdır.
NİASCOR tedavisi sırasında karaciğer transaminaz düzeylerinde yükselme gözlenmiştir; transaminaz düzeylerindeki yükselmeler tedavi süresi ile ilişkili görülmemiştir, AST seviyelerindeki yükselmeler ise doz ile ilişkili görünmüştür. Ancak, NİASCOR’un kesilmesi ile transaminaz düzeylerindeki yükselmeler geri dönüşümlüydü.
Karaciğer hastalığı hikayesi olan ve/veya önemli miktarda alkol tüketen hastalarda NİASCOR kullanılırken dikkatli olunması tavsiye edilir.
AST ve ALT düzeylerinin dahil olduğu karaciğer fonksiyon testleri, NİASCOR tedavisi sırasında periyodik olarak tüm hastalarda ve karaciğer disfonksiyonu öyküsü ve/veya semptomları durumunda (ör: sarılık, bulantı, ateş ve/veya halsizlik) tedavi öncesinde yapılmalıdır. Eğer transaminaz düzeyleri yükselmeye yönelik bulgular gösteriyorsa, özellikle de normal üst sınırın üç katma kadar çıkıyorsa, ilaç kesilmelidir.
İskelet kasları
NİASCORve HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ile kombinasyon tedavisi uygulanmakta olan hastalarda rabdomiyoliz raporları spontan raporlamadan gelmiştir. HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ve NİASCOR ile kombinasyon tedavisi düşünen hekimler potansiyel yararlan ve riskleri dikkatli bir şekilde tartmalı ve herhangi bir rabdomiyoliz belirtisi (ör: kas ağrısı, hassasiyet ya da kuvvet kaybı) açısından hastayı dikkatle izlemelidir. Bu durum, özellikle tedavinin başlangıcındaki ilk aylarda ve iki ilaçtan herhangi birinin yukarıya doğru doz titrasyonunun yapıldığı herhangi bir dönemde geçerlidir.
Bu gibi durumlarda, periyodik olarak serum kreatinin fosfokinaz (CPK) ve potasyum düzeylerinin belirlenmesi düşünülmelidir.
Bu tip bir kombinasyon tedavisine başlamadan önce, rabdomiyoliz açısından aşağıdaki predispozan faktörlere sahip olan hastalarda CPK düzeyinin belirlenmesi gereklidir:
- Böbrek bozukluğu
- Hipotiroid
- Alkol suistimali
- Yaş >70
- Bireyde ya da ailesinde kalıtımla geçmiş kas hastalığı hikayesi
- Fibratlar ya da HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ile geçmişte kas toksisitesi öyküsü
Yaygın kas ağrısı, kas hassasiyeti ve/veya kas kreatin kinaz (CK) düzeylerinde belirgin artış (normal üst limitin 5 katından daha fazla; > 5 x ULN) olan hastalarda kas hasarı düşünülmelidir. Bu koşullar altında, tedavi kesilmelidir.
HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin Kısa Ürün Bilgisine başvurulmalıdır.
Glukoz intoleransı
Nikotinik asit tedavisi açlık kan şekerini yükseltebilir. İlacın yan etki oluşturmadığını anlamak için kan şekeri sık sık izlenmelidir. Glukoz intoleransında doza bağlı artış olabileceğinden, diyabetli ya da potansiyel olarak diyabetli hastalar yakından takip edilmelidir. Diyet ve/veya oral antidiyabetik ve/veya insülin tedavisinin ayarlanması gerekebilir.
Stabil olmayan anjina ve akut miyokard enfarktüsü
Stabil olmayan anjina veya akut fazda miyokard enfarktüsü olan hastalarda; özellikle de bu hastalar aynı zamanda nitratlar, kalsiyum kanal blokerleri ya da adreneıjik bloke edici ajanlar gibi vazoaktif ilaçlar almaktaysa, NİASCOR kullanılırken dikkatli olunması önerilir.
Ürik asit
NİASCOR ile tedavi sırasında yüksek ürik asit seviyeleri meydana gelmiştir. Gut oluşumuna eğilimli hastaların izlenmesi önerilir.
Koagülasvon
NİASCOR trombosit sayısını ve protrombin zamanını etkileyebilir (bkz. Bölüm 4.5). Ameliyat olması gereken hastalar dikkatle incelenmelidir. NİASCOR ile birlikte antikoagülanları kullanırken de dikkat edilmesi gerekir. Antikoagülan alan hastalar protrombin zamanı ve trombosit sayısı açısından yakından takip edilmelidir.
Hipofosfatemi
NİASCOR, fosfat düzeylerindeki düşüşler ile ilişkilendirilmiştir. Bu düşüşler geçici olmakla beraber hipofosfatemi riski bulunan hastalarda fosfat düzeylerinin izlenmesi önerilir.
Diğerleri
Sarılık, hepatobiliyer hastalık ya da peptik ülser hikayesi olan hastalar NİASCOR ile tedavi sırasında yakından takip edilmelidir.
NİASCOR, laktoz monohidrat içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği, ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Alkol ya da sıcak içeceklerin eş zamanlı olarak tüketimi, ciltte yaygın kızarıklık ve kaşıntıyı arttırabilir ve NİASCOR’un alınacağı süre içinde kullanımlarından kaçınılmalıdır.
NİASCOR, trombosit sayısında küçük ancak istatistiksel olarak anlamlı doza bağlı azalmalarla (2000 mg ile ortalama -%11) ilişkilendirilmiştir. Ek olarak, NİASCOR protrombin zamanında küçük ama istatistiksel olarak anlamlı artışlarla (ortalama yaklaşık +%4) ilişkilendirilmiştir. NİASCOR eş zamanlı olarak antikoagülanlarla kullanılırken protrombin zamanı ve trombosit sayısı yakından takip edilmelidir.
Nikotinik asit; gangliyonik bloke edici ajanların (örn: transdermal nikotin veya nitratlar, kalsiyum kanal blokerleri ya da adreneıjik bloke edici ajanları gibi vazoaktif ilaçlar) kan basıncı düşürücü etkilerini arttırabilir.
Safra asidi bağlayıcıları oral olarak alınan diğer ilaçlara bağlanırlar ve dolayısıyla ayrı olarak alınmaları gerekir. Ayrıca ilgili ilacın Kısa Ürün Bilgisine bakınız.
İn vitro çalışma sonuçları, safra asidi bağlayıcı reçinelerin yüksek nikotinik asit bağlama kapasitesine sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, safra asidi bağlayıcı reçinelerin alınması ile NİASCOR verilmesi arasında 4-6 saat veya mümkün olan en uzun aralıkta süre geçmelidir (bkz. Bölüm 5)..
Nikotinik asit, plazma ya da idrardaki katekolamin düzeylerinin bazı florometrik tayinlerinde sahte yükselmeler oluşturabilir. Nikotinik asit ayrıca, idrar glukozu testlerinde bakır sülfat çözeltisi (Benedict miyarı) ile de sahte pozitif reaksiyonlar verebilir.
Nikotinik asit ve HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin birlikte kullanımı miyopati ve rabdomiyoliz riskini arttırabilir (bkz. Bölüm 4.4). HMG-CoA redüktaz inhibitörünün Kısa Ürün Bilgisine danışılmalıdır.
Aspirinin eş zamanlı kullanımı nikotinik asidin metabolik klirensini düşürebilir. Bu bulgunun, klinik ile ilişkisi belirsizdir.
Yüksek dozda niasin veya nikotinamid gibi benzer bileşikleri içeren vitaminler veya diğer beslenme destekleri NİASCOR’ın advers etkilerini arttırabilir.
Safra Asidi Bağlayıcıları
Kolestipol ve kolestiraminin nikotinik asit bağlama kapasitesini araştıran bir in vitro çalışma yürütülmüştür. Mevcut nikotinik asidin yaklaşık %98’i kolestipole, %10-30 oranında ise kolestiramine bağlanmıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Lipid bozuklukları için tipik olarak kullanılan dozlarda nikotinik asidin gebe kadınlara verilmesi durumunda fetal zarara neden olup olmadığı ya da üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları tamamlanmamıştır.
Gebelik dönemi
NİASCOR, kesinlikle gerekmediği sürece gebe kadınlara reçetelenmemelidir.
Laktasyon dönemi
Nikotinik asidin anne sütüne geçtiği bildirilmiştir. Nikotinik asidin lipid değiştirici dozlarının süt çocuklarındaki ciddi advers reaksiyon potansiyeli nedeniyle ilaç tedavisinin anne için olan önemi göz önüne alınarak emzirmeyi kesmek ya da ilacı kesmek konusunda bir karar verilmelidir. Emziren annelerde NİASCOR ile ilgili hiçbir çalışma gerçekleştirilmemiştir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Dişi tavşanlara konsepsiyon öncesinden laktasyona kadar günde 0.3 g nikotinik asit dozu verilmiştir ve yavrularını teratoj enik etki olmadan doğurmuşlardır. Nikotinik asit veya NİASCOR ile daha ileri spesifik hayvan üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
NİASCOR’un, taşıt sürme ya da makine kullanma becerisi üzerinde önemsiz düzeyde etkisi bulunmaktadır ya da hiç etkisi bulunmamaktadır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Ciltte yaygın kızarıklık (flush)
Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda, NİASCOR için tedavide aniden ortaya çıkan en yaygın advers olaylar (hastaların %88’ine kadarı tarafından rapor edilmiştir) ciltteyaygın kızarıklık epizotları (yani sıcaklık hissi, kırmızılık, kaşıntı ve/veya karıncalanma) olmuştur. Bu çalışmalarda, %6’dan daha az NİASCOR hastası ciltte yaygın kızarıklık sebebiyle NİASCOR’u bırakmıştır.
Hızlı salimli (IR) nikotinik asit ve NİASCOR karşılaştırmalarında her ne kadar ciltte yaygın kızarıklık bildirilen hastaların sayısı benzer olmuş ise de, NİASCOR alan hastalarda daha az ciltte yaygın kızarıklık epizotu bildirilmiştir. NİASCOR ile günde 1500 mg dozda 4 hafta süreli bir idame tedavinin ardından, ciltte yaygın kızarıklığın dört haftadaki sıklık ortalaması hasta başına 1.88 olay şeklindedir.
Ciltte yaygın kızarıklık reaksiyonları genellikle tedavinin erken safhasında ve doz titrasyonu fazında meydana gelmektedir. Bu reaksiyonların prostaglandin D2’nin salınması vasıtasıyla olduğu düşünülmekte ve ciltte yaygın kızarıklığa karşı tolerans genellikle birkaç hafta içerisinde gelişmektedir.
Spontan raporlar, seyrek vakalarda, ciltte yaygın kızarıklığın daha şiddetli olabileceğini ve baş dönmesi, taşikardi, çarpıntı, nefes darlığı, terleme, yanma hissi, ciltte yanma hissi, üşüme hissi ve/veya ödem semptomlarının, seyrek vakalarda senkopa neden olabilecek semptomların ciltte yaygın kızarıklığa eşlik edebileceğini göstermektedir.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları
Aşırı duyarlılık reaksiyonları çok seyrek bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar jeneralize egzantem, kızarıklık, ürtiker, vezikülobulböz döküntü, anjiyoödem, laringospazm, dispne, hipotansiyon ve dolaşım kolapsı gibi semptomları ile karakterize olabilir. Gerektiğinde tıbbi tedavi uygulanmalıdır.
Aşağıdaki advers reaksiyonlar, klinik çalışmalarda ya da rutin hasta bakımı sırasında NİASCOR’un önerilen günlük idame dozlarını (1000, 1500 ve 2000 mg) almakta olan hastalarda gözlenmiştir. Bunlar, Sistem Organ Sınıfı ve sıklık gruplamasına göre sunulmaktadırlar (çok yaygın >1/10; yaygın > 1/100 ila <1/10; yaygın olmayan > 1/1000 ila < 1/100; seyrek> 1/10000 ile < 1/1000; çok seyrek < 1/10000, izole vakalar dahil).
Genel olarak, advers olayların insidansı erkekler ile karşılatırıldığında kadınlarda daha yüksektir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Seyrek: Rinit
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Aşırı duyarlılık
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Çok seyrek: Anoreksi, gut.
Psikiyatrik hastalıklar
Seyrek: Uykusuzluk, sinirlilik.
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Parestezi.
Yaygın olmayan: Baş ağrısı, baş dönmesi.
Seyrek: Senkop
Çok seyrek: Migren.
Göz hastalıkları
Seyrek: Görme bozukluğu.
Çok seyrek: Ambliyopi, Maküler ödem.
Kardiyak hastalıkları
Yaygın olmayan: Taşikardi, çarpıntı.
Çok seyrek: Atrial fıbrilasyon, aritmi
Vasküler hastalıklar
Çok yaygın: Ciltte yaygın kızarıklık
Seyrek: Hipotansiyon, ortostatik hipotansiyon.
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar
Yaygın olmayan: Dispne.
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: İshal, bulantı, kusma, karın ağrısı, dispepsi.
Seyrek: Flatulans, erüktasyon.
Çok seyrek: Peptik ülser
Hepatobiliyer hastalıklar
Çok seyrek: Sarılık.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın: Sıcaklık hissi, kaşıntı.
Yaygın: Döküntü.
Yaygın olmayan: Hiperhidroz, jeneralize döküntü, ürtiker, cilt kuruluğu. Seyrek: Büllöz dermatit, makülopapüler döküntü.
Çok seyrek: Cilt hiperpigmentasyonu, akantozis nigrikans.
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Seyrek: Kas spazmları, miyalji, miyopati, kas zayıflığı.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Çok yaygın: Eri tem
Yaygın olmayan: Ağrı, asteni, üşüme hissi, periferal ödem.
Seyrek: Göğüs ağrısı, yüz ödemi.
Araştırmalar
Yaygın olmayan: Aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz ve kandaki alkalen fosfataz, bilirubin, laktat dehidrojenaz, amilaz, glukoz ve ürik asit düzeylerinde artış; trombosit sayısında azalma, protrombin zamanında uzama, kan fosfor düzeyinde azalma, kan kreatinin fosfokinaz düzeyinde artış
Seyrek: Azalmış glukoz toleransı.
Pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilen advers reaksiyonlar
NİASCOR ile pazarlama sonrası deneyimde aşağıdaki advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Advers reaksiyonlar Sistem Organ Sınıfına göre sunulmaktadır.
Sinir sistemi hastalıkları: Yanma hissi, ciltte yanma hissi.
Göz hastalıkları: Bulanık görme.
Hepatobiliyer hastalıklar: Hepatit.
Deri ve derialtı doku hastalıkları: Ciltte renk değişimi.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
İnsanlarda NİASCOR ile akut aşırı doza ilişkin bilgiler sınırlıdır. Akut aşırı dozun bulgu ve semptomlarının, aşırı farmakolojik etkilerden olması beklenebilir; şiddetli ciltte yaygın kızarıklık, bulantı/kusma, ishal, dispepsi, baş dönmesi, senkop, hipotansiyon, potansiyel kardiyak aritmiler ve karaciğer fonksiyon testinde yükselmeleri de içeren klinik laboratuvar anormallikleri.
Hastalar dikkatli bir şekilde izlenmeli ve gerektiğinde destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Nikotinik asidin diyaliz potansiyeline ilişkin yetersiz bilgi mevcuttur.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Nikotinik asit ATC kodu: C10AD02
Nikotinik asidin lipid profillerini değiştirme mekanizması henüz tamamen belirlenmemiştir. Ancak nikotinik asidin adipoz dokudan serbest yağ asitlerinin salınmasını engellediği bilinmektedir. Böylece, daha az yağ asidi karaciğere girmektedir. Karaciğere daha az serbest yağ asidi transfer edilmesiyle, daha azı trigliseritlere esterleşir ve daha sonra VLDL ile bütünleşir. Bu, LDL’nin oluşumunda azalmaya yol açabilir. Nikotinik asit, lipoprotein lipaz aktivitesini arttırarak şilomikron triglişeritlerinin plazmadan ayrılma hızını arttırabilir. Nikotinik asit böylece VLDL ve ardından LDL’nin hepatik sentez hızını düşürür. Yağların, sterollerin ya da safra asitlerinin fekal atıhmım ise etkilemiyor görünmektedir.
Önerilen idame dozunda, NİASCOR (ancak nikotinamid değil) toplam kolesterolün HDL’ye oranında (-%17’den -%27’ye), LDL (-%8’den -%16’ya) ve trigliseritlerde (-%14’den -%35’e) klinik bir azalma ve HDL’de bir artış (%16’dan %26’ya) meydana getirmiştir. Yukarıda bahsedilen LDL seviyelerindeki azalmaya ek olarak, nikotinik asit ayrıca LDL bileşiminde küçük yoğunlukta LDL partiküllerinden (başlıca aterojenik lipoprotein) geniş, daha hareketli LDL partiküllerine (daha az aterojenik) doğru bir kaymaya neden olur.
HDL’deki yükselme ayrıca HDL alt fraksiyonlarının dağılımında HDL2:HDL3 oranında artışın meydana geldiği bir kayma ile ilişkilidir; HDL’nin koruyucu etkisi baskın olarak HDL2’den dolayıdır. Ayrıca, nikotinik asit HDL’nin iki ana lipoproteininden biri olan apolipoprotein Al (Apo l)’in serum seviyelerini arttırırken diğer taraftan çok düşük dansiteli lipoproteinin (VLDL) ana protein bileşeni olan apolipoprotein B-100 (Apo B)’ün ve ateroj enezde önemli roller oynadığı bilinen LDL fraksiyonlarının konsantrasyonlarını düşürür. NİASCOR, LDL ile büyük benzerlik gösteren, ancak koroner kalp hastalığı için bağımsız bir risk faktörü olarak kabul edilen
lipoprotein a’nın serum seviyelerini [Lp(a)] anlamlı şekilde düşürür.
NİASCOR’un morbidite ve mortalite üzerindeki olumlu etkisi direkt olarak
araştırılmamıştır. Ancak, hızlı salimli (IR) nikotinik asit için ilgili klinik veriler mevcuttur.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Emilim:
Nikotinik asit oral yoldan uygulandığında hızla ve yaygın bir şekilde (dozun en az %60-76’sı) emilir.
Günde bir kez 1000, 1500 ve 2000 mg NİASCOR (sırasıyla iki adet 500 mg, 2 adet 750 mg ve iki adet 1000 mg tablet olarak verildiğinde) dozlarından sonra nikotinik asidin en yoğun kararlı durum konsantrasyonları 0.6, 4.9 ve 15.5 |ig/ml olmuştur.
Tek doz biyoyararlanım çalışmaları, NİASCOR tabletlerinin farklı dozaj şekillerinin birbirleri ile değiştirilebilir olmadığını göstermiştir.
Uzun ve doyurulabilir ilk geçiş metabolizmasından dolayı genel dolaşımdaki nikotinik asit konsantrasyonları doza bağlı ve yüksek oranda değişkendir. NİASCOR sonrası nikotinik asit maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşma süresi yaklaşık 5 saattir. Gastrointestinal bozukluk riskini azaltmak için NİASCOR’un düşük yağ içerikli yemek veya küçük bir öğün ile birlikte alınması önerilmektedir.
Dağılım:
Farelerde radyoaktif olarak işaretlenmiş nikotinik asidin kullanıldığı çalışmalarda, nikotinik asidin ve metabolitlerinin karaciğerde, böbreklerde ve adipoz dokuda biriktiğini göstermektedir.
Biyotransformasyon:
Türe ve doz hızına spesifik olan hızlı ve yaygın bir ilk geçiş metabolizması nedeniyle nikotinik asidin farmakokinetik profili karmaşıktır. İnsanlarda, bir yol (Yol 1), glisin ile basit konjugasyon sonucunda nikotinürik asidin (NUA) oluşumuyla sonuçlanmaktadır. NUA daha sonra idrardan atılır, küçük bir oranı ise geri dönüşümlü şekilde nikotinik aside metabolize edilir. Bu yolda oluşan nikotinik asidin ciltte yaygın kızarıklığa yol açtığını düşündüren bir kanıt bulunmaktadır. Diğer yol (Yol 2), nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) oluşumuyla sonuçlanır. Bu metabolizma yolunun baskın olması hepatotoksisiteye yol açabilir. Nikotinamid’in NAD’a prekürsör olarak veya NAD’ın sentezini takiben oluşturulup oluşturulmadığı belirsizdir. Nikotinamid, daha sonra en az N-metilnikotinamid (MNA) ve nikotinamid-N-oksit (NNO)’e kadar yıkılır. MNA, 2 diğer bileşene metabolize edilir; bunlar N-metil-2-piridon-5-karboksamid (2PY) ve N-metil-4-piridon-5-karboksamid (4PY)’dir. İnsanlarda 2 PY’nin oluşumu 4 PY’ye baskın gözükmektedir.
Nikotinamid’in hipolipidemik aktivitesi bulunmamaktadır. Diğer metabolitlerin aktivitesi bilinmemektedir.
Eliminasvon:
Nikotinik asit ve metabolitleri idrardan hızla atılır. Tek ve çoklu dozları takiben, NİASCOR olarak uygulanan dozun yaklaşık %60-76’sı idrarda nikotinik asit ve metabolitleri olarak geri kazanılmıştır. Çoklu dozları takiben %12’ye varan oranda değişmemiş şekilde nikotinik asit olarak geri kazanılmıştır. İdrarda geri kazanılan metabolitlerin oranı, uygulanan doza bağımlı olmuştur.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Hiperlipidemiyi tedavi etmek için kullanılan dozlarda bu metabolik yollar doyurulabilir yapıdadır; bu durum çoklu doz NİASCOR uygulanmasını takiben nikotinik asit dozu ile plazma konsantrasyonları arasındaki doğrusal olmayan ilişkiyi açıklamaktadır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Cinsiyet farklılıkları:
NİASCOR’un verilmesinin ardından nikotinik asidin ve metabolitlerinin kararlı durum plazma konsantrasyonları genelde kadınlarda erkeklerden daha yüksektir, farklılığın büyüklüğü ise dozlar ve metabolitlerle değişmektedir. Diğer taraftan, nikotinik asit ve metabolitlerinin idrardan geri kazanımı erkekler ve kadınlar için benzerdir ve bu her iki cinsiyet için emilimin benzer olduğunu göstermektedir. Nikotinik asit ve metabolitlerinin plazma düzeylerinde gözlenen cinsiyet farkları metabolik hız ya da dağılım hacmindeki cinsiyete spesifik farklılıklar sebebiyle olabilir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Geleneksel hayvan çalışmalarında, NİASCOR’un düşük toksisitesi olduğu gösterilmiştir. Farelerdeki bir yaşam süresi çalışmasında nikotinik asidin yüksek doz seviyeleri tedaviyle ilişkili karsinojenik etkiler göstermemiştir ve sağ kalım oranlarında hiçbir etki göstermemiştir. Hidroksipropil metil selüloz Kİ5 Laktoz monohidrat Mikrokristalin sellüloz Stearik asit Bulunmamaktadır. 24 ay 25°C’nin altında oda sıcaklığında saklanmalıdır. 28 tablet ve 98 tablet içeren plastik kapaklı plastik şişede kutu içerisinde. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ’Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ ve Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri’ne uygun olarak imha edilmelidir.6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
6.2. Geçimsizlikler
6.3. Raf ömrü
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Diyabet Hastalığı
Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon
atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı
Barkodu
İlaç Fiyatı
NIASPAN
8699548033513
Diğer Eşdeğer İlaçlar
Kalp Krizi
Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.
Kalp Krizi
Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.
İnme
İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama
ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına
yol açar.
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.Geri Ödeme Kodu | A10286 |
Satış Fiyatı | 227.64 TL [ 28 Jun 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 227.64 TL [ 14 Jun 2024 ] |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699828030010 |
Etkin Madde | Nikotinik Asit |
ATC Kodu | C10AD02 |
Birim Miktar | 1000 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 28 |
Kalp Damar Sistemi > Yağ Metabolizması İlaçları > Nikotinik Asit |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |