NICARDIPINE AGUETTANT 10 mg/10 ml enjeksiyonluk çözelti (10 ampül) Farmakolojik Özellikler

Nikardipin Hidroklorür }

Kalp Damar Sistemi > Seçici kalsiyum kanal blokerleri
Polifarma İlaç San.ve Tic. A.Ş. | 14 March  2023

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Vasküler Etkili Selektif Kalsiyum Kanal Blokörleri ATC kodu: C08CA04 (kardiyovasküler sistem)

    Etki mekanizması

    Nikardipin ikinci nesil bir yavaş kalsiyum kanalı inhibitörüdür ve fenil dihidropiridin grubuna aittir. Nikardipin, vasküler düz kaslarda bulunan L-tipi kalsiyum kanalları için kardiyak miyositler için olana kıyasla daha fazla selektifliğe sahiptir. Çok düşük konsantrasyonlarda kalsiyumun hücreye girişini inhibe eder. Etkisi ağırlıklı olarak arteriyel düz kas üzerinde ortaya çıkar. Kardiyak fonksiyonda minimal inotropik değişikliklerle (barorefleks etki) kan basıncında nispeten yüksek ve hızlı değişiklikler şeklinde kendini gösterir.

    Farmakodinamik etkiler

    Nikardipin çok güçlü bir vazodilatördür ve sistemik yolla uygulandığında total periferik direnci azaltarak kan basıncını düşürür. Kalp atım hızı geçici olarak yükselir; art-yükte meydana gelen azalma sonucu kalp debisi uzun süre belirgin bir şekilde artar.

    İnsanlarda vazodilatör etki aynı zamanda hem akut doz uygulamasında hem de kronik uygulamada büyük ve küçük arterlerde ortaya çıkar ve kan akışını arttırarak arteriyel kompliyansta iyileşme sağlar. Renal vasküler direnç azalır.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel Özellikler:

    Emilim: Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

    Dağılım:

    Nikardipin insan plazmasında geniş bir konsantrasyon aralığında proteinlere yüksek oranda bağlanmaktadır.

    Biyotransformasyon:

    Nikardipin sitokrom P450 3A4 tarafından metabolize edilmektedir. Tek doz uygulamanın veya 3 gün süresince günde 3 uygulamanın yapıldığı çalışmalar insanlarda oral veya intravenöz uygulamanın ardından idrarda %0,03'ün altında değişmemiş nikardipin tespit edildiğini göstermiştir. İnsan idrarında en fazla bulunan metabolit, N-metilbenzil grubunun oksidatif yıkımı ve piridin halkasının oksidasyonuyla oluşan hidroksi form glukuroniddir.

    Eliminasyon:

    8 saatte bir uygulanan oral 30 mg ile eşzamanlı olarak radyoaktif bir intravenöz nikardipin dozunun uygulanmasının ardından 96 saat içinde radyoaktivitenin %49'u idrarda %43'ü ise feçeste tespit edilmiştir. Uygulanan dozun çok düşük miktarı idrarla atılmaktadır. İntravenöz doz uygulamasının ardından ilacın eliminasyon profili, karşılık gelen yarı ömürlerle şu üç fazdan oluşmaktadır: Dağılım 6,4 dak., eliminasyon 1,5 saat, terminal eliminasyon 7,9 saat.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum: Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

    Böbrek yetmezliği:

    İntravenöz nikardipin uygulamasının farmakokinetiği hemodiyaliz gerektiren şiddetli renal disfonksiyon (kreatinin klirensi < 10 mL/dak), hafif/orta seviyeli renal disfonksiyon (kreatinin klirensi 10 - 50 mL/dak) ve normal renal fonksiyon (kreatinin klirensi >90 mL/dak) görülen gönüllüler üzerinde araştırılmıştır. Hafif/orta seviyeli renal disfonksiyon görülen gönüllülerde,

    normal renal fonksiyon görülen gönüllülerde olana kıyasla kararlı durumda C ve AUC'nin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ve klirensin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Şiddetli renal disfonksiyon ile normal renal fonksiyon arasında temel farmakokinetik parametreler açısından anlamlı fark görülmemiştir (Bkz. Bölüm 4.4).

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Nikardipinin laktasyondaki hayvanların sütüne geçtiği gösterilmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ilacın anne sütüne geçtiği bildirilmiştir. Gebeliğin son evresinde bu ilacın yüksek dozda uygulandığı hayvan deneylerinde fetüs ölümlerinde ve doğum sorunlarında bir artış, yavruların vücut ağırlığında bir azalma ve doğum sonrası vücut ağırlığı artışında baskılanma bildirilmiştir. Bununla birlikte, üreme toksisitesi bildirilmemiştir.

    Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır. Dış Gebelik Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur.