NICARDIPINE AGUETTANT 10 mg/10 ml enjeksiyonluk çözelti (10 ampül) Klinik Özellikler

Nikardipin Hidroklorür }

Kalp Damar Sistemi > Seçici kalsiyum kanal blokerleri
Polifarma İlaç San.ve Tic. A.Ş. | 14 March  2023

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    İntravenöz nikardipin aşağıdaki durumlarda ortaya çıkan ve yaşamı tehdit eden akut hipertansiyon tedavisinde endikedir:

      Malign arteriyel hipertansiyon/Hipertansif ensefalopati

      Aort diseksiyonu (kısa etkili beta bloker tedavisi uygun olmadığında veya beta blokajın tek başına etkili olmadığı durumlarda bir beta bloker ile kombinasyon halinde)

      Şiddetli preeklampsi (diğer intravenöz antihipertansif ajanlar önerilmediğinde veya kontrendike olduğunda)

      NICARDIPINE AGUETTANT aynı zamanda post-operatif hipertansiyon tedavisinde de endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Uygulama yolu:

    NICARDIPINE AGUETTANT sadece sürekli intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmalıdır.

    NICARDIPINE AGUETTANT yalnızca hastaneler ve yoğun bakım üniteleri gibi, ileri düzeyde kontrol edilen ortamlarda uzmanlar tarafından, kan basıncı sürekli şekilde takip edilerek uygulanmalıdır.

    Uygulama hızı bir elektronik enjektör pompası veya volümetrik pompa kullanılarak hassas bir şekilde kontrol edilmelidir. Kan basıncı ve kalp atım hızı uygulama sırasında en az 5 dakikada

    bir ve sonrasında yaşamsal belirtiler stabil hale gelene kadar, ardından da nikardipin uygulamasının bitimini takip eden en az 12 saat süresince, izlenmelidir.

    Pozoloji/ Uygulama sıklığı ve süresi:

    Antihipertansif etki, uygulanan doza bağlı olacaktır. İstenen kan basıncına ulaşılması için uygulanacak doz rejimi hedeflenen kan basıncı, hastanın yanıtı, yaşı ve genel durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

    Bir santral venöz kateter yoluyla uygulanmadığı takdirde kullanımdan önce 0,1 – 0,2 mg/mL'lik bir konsantrasyon elde edilecek şekilde seyreltilmelidir. 6'nın üzerinde pH değerine sahip çözelti halindeki ürünlerle (örneğin sodyum bikarbonat çözeltisi, Ringer, diazepam, furosemid, metoheksital sodyum, tiyopental) çökme riski vardır. Salin çözeltilerinin varlığında nikardipinin infüzyon ekipmanının plastik materyaline tutunma riski vardır (uygun çözeltilerin ayrıntıları için Bkz. Bölüm 6.2).

    Yetişkinler:

    Başlangıç dozu: Tedavi 15 dakika süresince 3-5 mg/saat dozunda sürekli NICARDIPINE AGUETTANT uygulamasıyla başlamalıdır. Hız, 15 dakikada bir yapılacak 0,5 veya 1 mg'lık artışlarla yükseltilebilir. İnfüzyon hızı 15 mg/saati aşmamalıdır.

    İdame dozu: Hedef kan basıncına ulaşıldığında terapötik etkinin korunması için doz progresif olarak, genellikle 2 ile 4 mg/saat arasına, düşürülmelidir.

    Bir oral antihipertansif ajana geçiş: Uygun oral tedavi uygulanırken NICARDIPINE AGUETTANT kesilmeli veya aşağı yönde titre edilmelidir. Bir oral antihipertansif ajanın etkisinin başlangıcındaki gecikme süresi hesaba katılmalıdır. İstenen etkiye ulaşılana kadar kan basıncı takibine devam edilmelidir.

    Aynı zamanda günlük 3 doz halinde 60 mg/gün dozunda uygulanan 20 mg oral nikardipin kapsüle veya günlük 2 doz halinde 100mg/gün dozunda uygulanan 50 mg uzatılmış salımlı tablete de geçiş yapılabilir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Karaciğer yetmezliği:

    NICARDIPINE AGUETTANT bu hastalarda özellikle dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Nikardipin karaciğerde metabolize olduğundan, karaciğer fonksiyonunda bozulma veya hepatik kan akışında düşüş görülen hastalarda yaşlı hastalar için olanla aynı doz rejimlerinin kullanılması önerilir.

    Böbrek Yetmezliği:

    NICARDIPINE AGUETTANT bu hastalarda özellikle dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Orta seviyeli böbrek yetmezliği bulunan bazı hastalarda sistemik klirenste anlamlı düzeyde azalma ve eğri altında kalan alan (EAA) değerinde artış gözlenmiştir. Bu nedenle, böbrek yetmezliği görülen hastalarda yaşlı hastalar için olanla aynı doz rejimlerinin kullanılması önerilir.

    Pediyatrik popülasyon:

    Düşük doğum ağırlığına sahip bebekler, yeni doğanlar, süt emen bebekler, bebekler ve çocuklardaki etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

    NICARDIPINE AGUETTANT pediyatrik yoğun bakım ortamlarında veya post-operatif durumlarda yalnızca yaşamı tehdit edici hipertansiyon için kullanılmalıdır.

    Başlangıç dozu: Acil durumda 0,5 ila 5 mcg/kg/dak şeklinde bir başlangıç dozu önerilmektedir İdame dozu: İdame dozu olarak 1 ila 4 mcg/kg/dak düzeyinde bir doz önerilmektedir.

    Böbrek yetmezliği bulunan çocuklarda NICARDIPINE AGUETTANT özellikle dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Bu durumda yalnızca en düşük doz kullanılmalıdır.

    Geriyatrik popülasyon:

    Nikardipinle yapılan klinik çalışmalardaki 65 yaş ve üzeri hasta sayısı genç gönüllülerden farklı yanıt verip vermediklerinin belirlenmesine yetecek düzeyde değildir.

    Yaşlı hastalar renal ve/veya hepatik fonksiyon bozukluğu nedeniyle nikardipinin etkilerine karşı daha hassas olabilir. Nikardipinle, kan basıncına ve klinik duruma bağlı şekilde, 1 ila 5 mg/saat dozuyla başlanarak sürekli infüzyon uygulanması önerilir. 30 dakikanın ardından, gözlenen etkiye bağlı şekilde, hız 0,5 mg/saatlik kademelerle arttırılmalı veya azaltılmalıdır. İnfüzyon hızı 15 mg/saati aşmamalıdır.

    Gebelik dönemi

    Nikardipinle, kan basıncına ve klinik duruma bağlı şekilde, 1 ila 5 mg/saat ile başlanarak sürekli infüzyon uygulanması önerilir. 30 dakikanın ardından bu hız, gözlenen etkiye bağlı şekilde, 0,5 mg/saatlik kademelerle arttırılabilir veya azaltılabilir.

    Preeklampsi tedavisinde 4 mg/saatin üzerindeki dozlara genellikle çıkılmamaktadır, fakat yine de infüzyon hızı 15 mg/saati aşmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4, 4.6 ve 4.8).

    4.3. Kontrendikasyonlar

      Şiddetli aort stenozu

      Kompansatuar hipertansiyon, aort kuarktasyonu ve arteriyovenöz şant durumlarında olduğu gibi

      Stabil olmayan angina

      Miyokard enfarktüsünden sonraki ilk 8 gün içinde.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Uyarılar

    Kan basıncında aşırı düşüşten kaçınmak için nikardipinin dikkatli uygulanması tavsiye edilmektedir. Kan basıncında farmakolojik nedenlere bağlı hızlı düşüşler sistemik hipotansiyona ve refleks taşikardiye yol açabilir. NICARDIPINE AGUETTANT ile bunlardan herhangi biri ortaya çıktığı takdirde dozu yarıya düşürmeyi veya infüzyonu durdurmayı düşünün.

    Bolus uygulama veya elektronik enjektör pompasıyla veya volümetrik pompayla kontrol edilmeyen intravenöz uygulama önerilmemektedir ve özellikle yaşlılarda, çocuklarda, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda ve gebelikte, ciddi hipotansiyon riskini arttırabilir.

    Kalp yetmezliği

    Kalp yetmezliğinde kötüleşme ortaya çıkabileceğinden, konjestif kalp yetmezliği veya pulmoner ödem bulunan hastalarda, özellikle de bu hastalar eşzamanlı beta bloker alıyor ise, NICARDIPINE AGUETTANT dikkatli şekilde kullanılmalıdır.

    İskemik kardiyovasküler hastalık

    Nikardipin stabil olmayan angina durumunda ve miyokard enfarktüsünün hemen ardından kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

    NICARDIPINE AGUETTANT koroner iskemi şüphesi bulunan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. NICARDIPINE AGUETTANT dozu başlatıldığında veya yükseltildiğinde ya da tedavi devam ederken zaman zaman hastaların angina sıklığında, süresinde veya şiddetinde artış olduğu gözlenmiştir.

    Gebelik dönemi

    Şiddetli maternal hipotansiyon ve potansiyel olarak ölümcül fetal hipoksi riski nedeniyle kan basıncındaki düşüş progresif şekilde ve sürekli olarak takip edilmelidir. Eşzamanlı magnezyum sülfat kullanımı durumunda, olası pulmoner ödem riski veya kan basıncında aşırı düşüş riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır.

    Gebelik sırasında akut pulmoner ödem vakaları rapor edilmiş olduğundan, NICARDIPINE AGUETTANT gebelerde dikkatli uygulanmalı, akut pulmoner ödem gelişme ihtimaline karşı yakından takip edilmelidir. Eğer akut pulmoner ödem oluşursa, NICARDIPINE AGUETTANT tedavisi hemen kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır.

    Karaciğer disfonksiyonu veya karaciğer yetmezliği öyküsüne sahip hastalar NICARDIPINE AGUETTANT uygulamasıyla ilişkili olma olasılığı bulunan nadir anormal

    karaciğer fonksiyonu vakaları bildirilmiştir. Karaciğer disfonksiyonu öyküsüne sahip hastalar veya nikardipin tedavisine başlarken karaciğer fonksiyonu bozukluğuna sahip olan hastalar potansiyel risk gruplarını oluşturmaktadır. NICARDIPINE AGUETTANT karaciğer

    yetmezliği olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır. Böbrek yetmezliği

    NICARDIPINE AGUETTANT böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz.Bölüm 5.2).

    Portal hipertansiyon hastaları

    Yüksek dozlarda intravenöz nikardipinin sirozu olan hastalarda portal ven hipertansiyonunu ve portal-sistemik kollateral kan akışı endeksini kötüleştirdiği bildirilmiştir.

    Öyküsünde intrakranial basınç artışı olan hastalar

    NICARDIPINE AGUETTANT intrakranial basınçartış riski olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Serebral perfüzyon basıncının hesaplanabilmesi için intrakranial basınç takip edilmelidir.

    İnme geçirmiş olan hastalar

    NICARDIPINE AGUETTANT akut serebral enfarktüs görülen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. İnmeye sıklıkla eşlik eden hipertansif episodlar acil antihipertansif tedavi için bir endikasyon değildir. Akut hipertansiyon yeterli bir tedavinin (örn.tromboliz) uygulanmasını engellemedikçe veya kısa vadede yaşamı tehdit eden başka bir organ hasarı olmadıkça, iskemik inme hastalarında antihipertansif tıbbi ürünlerin kullanımı önerilmez.

    Kullanım önlemleri

    Beta-blokerlerle kombinasyon

    Kardiyak fonksiyonda azalma görülen hastalarda NICARDIPINE AGUETTANT bir beta- blokerle kombinasyon halinde kullanılacağı zaman dikkatli olunmalıdır. Bu gibi durumlarda beta-blokerin pozolojisi klinik duruma göre kişiye özel şekilde ayarlanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.5).

    Enjeksiyon yeri reaksiyonları

    Özellikle uzun süre ve periferik damarlara uygulama yapılması durumunda infüzyon yeri reaksiyonları ortaya çıkabilir. İnfüzyon yerinde iritasyondan şüphelenilmesi durumunda infüzyon yerinin değiştirilmesi önerilir. Bir merkezi venöz damar yolu kullanılması veya çözeltinin daha fazla seyreltilmesi infüzyon yeri reaksiyonlarının ortaya çıkması riskini azaltabilir.

    Pediyatrik popülasyon

    Nikardipin IV'nin güvenliliği ve etkililiği bebekler veya çocuklar üzerinde gerçekleştirilmiş kontrollü klinik çalışmalarda test edilmemiştir, dolayısıyla bu popülasyonda özel dikkat gösterilmesi gerekmektedir (Bkz. Bölüm 4.2).

    Çözeltinin her mililitresi 50 mg sorbitol içerir. Her bir 10 mL ampul 500 mg sorbitol içerir.

    Çözeltinin her mililitresi 0,0017 mmole eşdeğer 0,039 mg sodyum içerir. Her bir 10 mL ampul 0,017 mmole eşdeğer 0,39 mg sodyum içerir.

    Sorbitol uyarısı; nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların kesinlikle gerekli olmadıkça bu ilacı kullanmamaları gerekir.

    Sodyum uyarısı: Bu tıbbi ürün her “dozâ€unda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermezâ€.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Tavsiye edilmeyen kombinasyonlar

    Dantrolen

    İnfüzyon yoluyla uygulanan Dantrolen:

    Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda verapamil ve intravenöz dantrolen uygulaması ölümcül ventriküler fibrilasyona yol açmıştır. Bu nedenle bir kalsiyum kanalı inhibitörü ile dantrolenin kombine edilmesi potansiyel olarak tehlikelidir. Bununla beraber, nifedipin ve dantrolen kombinasyonu kullanan az sayıda hastada herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.

    Kullanımı uyarı gerektiren kombinasyonlar

    Idelalisib

    Özellikle yaşlılarda olmak üzere, ortostatik hipotansiyon gibi nikardipinin istenmeyen etkilerinde artışa neden olur.

    Idelalisib ile tedavi sırasında ve kesildikten sonra klinik izlem ve nikardipin için dozaj ayarlaması yapılmalıdır.

    İmmünosüpresanlar (Siklosporin, everolimus sirolimus, takrolimus ve temsirolimus): Metabolizmalarını inhibe etmek suretiyle immünosupresanların kan seviyelerinde artışa neden olur. Tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesinden sonra immünosupresanların kan düzeylerinin belirlenmesi, böbrek fonksiyonunun izlenmesi ve dozlarının ayarlanması gerekir.

    CYP3A4 indükleyiciler ve inhibitörler:

    Nikardipin sitokrom P450 3A4 tarafından metabolize edilmektedir. CYP 3A4 enzimini indükleyen ajanların (örneğin karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin, primidon ve rifampisin) eşzamanlı kullanımı, artan hepatik metabolizmasından dolayı nikardipinin plazma konsantrasyonunda düşüşe neden olabilir.

    Antikonvülsanlarla tedavi sırasında ve kesilmesi sonrasında, klinik izlem yapılmalı ve gerekirse nikardipin dozu ayarlanmalıdır.

    CYP 3A4 enzimini inhibe eden ajanların (örneğin simetidin, klaritromisin, kobisistat, eritromisin, itrakonazol, greyfurt suyu, ketokonazol, nelfinavir, posakonazol, ritonavir, telaprevir, telitromisin, vorikonazol) eşzamanlı kullanımı nikardipinin plazma konsantrasyonunda artışa neden olabilir.

    Özellikle yaşlı hastalarda, yaygın olarak ortostatik hipotansiyon gibi nikardipinin istenmeyen etkileri artar. Kalsiyum kanal blokörlerinin itrakonazol ile birlikte uygulanmasının da istenmeyen etki riskini artırdığı gösterilmiştir, özellikle karaciğerde kalsiyum kanal blokörünün metabolizmasının düşmesi sonucunda ödem gözlenir.

    Güçlü CYP3A4 enzim inhibitörü tedavisi sırasında ve tedavinin kesilmesi sonrasında, klinik izlem yapılmalı ve gerekirse nikardipin dozu ayarlanmalıdır.

    Dikkat edilmesi gereken kombinasyonlar

    Potansiyel aditif antihipertansif etki

    Nikardipinin anti-hipertansif etkisini potansiyelize edecek, artan ortostatik hipotansiyon riski ile beraber, eşzamanlı ilaçlar arasında baklofen, ürolojik alfa-blokerler (alfuzosin, doksazosin, prazosin, silodosin, tamsulosin, terazosin), alfa-bloker antihipertansif ajanlar (doksazosin, prazosin, urapidil), trisiklik antidepresanlar, imipramin içeren antidepresanlar, nöroleptikler, opiodler ve amifostin bulunmaktadır.

    Nitrat türevleri ve ilgili ajanlar

    Artan hipotansiyon riski, özellikle ortostatik hipotansiyon

    Ortostatik hipotansiyona neden olan ilaçlar

    Artan hipotansiyon riski, özellikle ortostatik hipotansiyon

    İnhalasyon anestezikleri

    Nikardipinin inhalasyon anestezikleriyle eşzamanlı uygulanması potansiyel aditif veya sinerjistik hipotansif etki ortaya çıkarabilir ve yanı sıra anestezikler periferik vazodilatörlerle ilişkili barorefleks kalp atım hızı artışını inhibe edebilir. Sınırlı klinik veriler inhalasyon anesteziklerinin (örneğin izofluran, sevofluran ve enfluran) nikardipin üzerindeki etkilerinin orta düzeyli olduğuna işaret etmektedir.

    Negatif inotropik etki artışı

    Nikardipin beta blokerlerin (esmolol hariç) ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan beta blokerlerin ((bisoprolol, karvedilol, metoprolol, nebivolol) negatif inotropik etkisini artırabilir Latent veya kontrol altına alınmamış kalp yetmezliği bulunan hastalarda, hipotansiyon, kalp yetmezliğine neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.4) (negatif inotropik etkilerin eklenmesi) Buna ilaveten, beta-bloker, aşırı hemodinamik tepki durumunda ortaya çıkacak refleks sempatik reaksiyonu minimize edebilir.

    Magnezyum

    Eşzamanlı olarak magnezyum sülfat kullanıldığında, olası pulmoner ödem riski veya kan basıncında aşırı düşüş riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

    Digoksin

    Farmakokinetik çalışmalarda nikardipinin plazma digoksin düzeylerini arttırdığı bildirilmiştir. Nikardipinle eşzamanlı tedavi başlatıldığında digoksin düzeyleri takip edilmelidir.

    Antihipertansif etkide azalma

    İntravenöz kortikosteroidlerle (glukokortikoidler ve mineralokortikoidler) ve tetrakosaktidle (Addison hastalığında replasman tedavisi olarak kullanılan hidrokortizon hariç) kombinasyon halinde nikardipin kullanıldığında antihipertansif etkide bir azalma ortaya çıkabilir.

    Kompetetif nöromusküler blokerler

    Sınırlı veriler nikardipinin, diğer kalsiyum kanal blokerleri gibi, muhtemelen postsinaptik bölgede etki göstererek nöromusküler bloğu arttırdığını göstermektedir. Vekuronyum infüzyonuna ilişkin doz gereksinimleri eşzamanlı nikardipin kullanımına bağlı olarak azalabilir. Nöromusküler bloğun neostigmin tarafından geri çevrilmesi nikardipin infüzyonundan etkilenmiyor olarak görünmektedir. İlave takip gerekli değildir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Bulunmamaktadır.

    Pediyatrik popülasyon:

    Bulunmamaktadır.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) NICARDIPINE AGUETTANT'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmadığından, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların etkili doğum kontrolü yöntemlerini kullanması önerilmektedir.

    Gebelik dönemi

    Hayvan çalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir. Hayvanlarda teratojenik etki olmadığından, insanlarda da malformatif bir etki beklenmemektedir. Öyle ki, bu zamana kadar, insanlarda malformasyona neden olan maddelerin, en az iki tür üzerinde yapılan hayvan çalışmalarında teratojenik etki gösterdiği gözlenmiştir. NICARDIPINE AGUETTANT, gebelik sırasında sadece olası faydası potansiyel riskinden fazlaysa kullanılmalıdır, çünkü kalsiyum kanal blokerleri ile kombine halde kullanıldığında doğum ağırlığında düşüşe neden olduğu rapor edilmiştir.

    NICARDIPINE AGUETTANT gerekli olmadıkca gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

    Sınırlı farmakokinetik veriler i.v. nikardipinin birikim yapmadığını ve düşük plasental geçiş sergilediğini göstermektedir.

    Klinik uygulamada, sınırlı sayıda gebelikte ilk iki trimesterde nikardipin kullanımı bugüne kadar herhangi bir malformatif veya özel fetotoksik etki ortaya çıkarmamıştır.

    Gebeliğin üçüncü trimesterinde şiddetli preeklampsi için nikardipin kullanımı istenmeyen bir tokolitik etki ortaya çıkarabilir, spontan doğum eylemine engel olabilir.

    Nikardipin gebelik sırasında, özellikle de çoğul gebeliklerde (ikiz veya daha fazlası) intravenöz yolla tokolitik olarak kullanıldığında ve/veya beta-2 agonistlerinin eşzamanlı kullanılması durumunda akut pulmoner ödem gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 4.8). Çoğul gebeliklerde veya kardiyovasküler problemleri olan gebe kadınlarda, kabul edilebilir başka alternatif tedavi mevcut olduğu takdirde, nikardipin kullanılmamalıdır.

    Laktasyon dönemi

    Nikardipin ve metabolitleri insanlarda anne sütüne çok düşük konsantrasyonlarda geçer. Nikardipinin yenidoğan/bebekler üzerindeki etkilerine ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. NICARDIPINE AGUETTANT laktasyon döneminde kullanılmamalıdır.

    Üreme yeteneği/Fertilite

    Veri yoktur.

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        İlaca karşı reaksiyonlar, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, araç ve makine kullanımını etkileyebilir. Özellikle başlangıçta veya tedavide herhangi bir değişiklik olduğunda ve alkol ile birlikte kullanıldığında tehlikelidir. Bu ilacın hipotansif etkileri sersemliğe neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 5.3).

        4.8. İstenmeyen etkiler

        Güvenlilik profilinin özeti

        İstenmeyen etkilerin çoğu nikardipinin vazodilatör etkilerinin sonuçlarıdır. En sık gözlenen olaylar baş ağrısı, baş dönmesi, periferik ödem, çarpıntı ve sıcak basmasıdır.

        Aşağıda listelenen advers reaksiyonlar klinik çalışmalar ve/veya pazarlama sonrası kullanım sırasında gözlenmiştir, klinik çalışma verilerini temel almaktadır ve MedDRA Sistem Organ Sınıfı'na göre sınıflandırılmıştır. Sıklık kategorileri aşağıdaki ölçeğe göre tanımlanmaktadır:

        Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

        Sistem organ sınıfı

        Sıklık

        Kan ve lenf sistemi hastalıkları

        Bilinmiyor – trombositopeni

        İmmün sistem hastalıkları

        Bilinmiyor – anaflaktik reaksiyon

        Sinir sistemi hastalıkları

        Çok yaygın – baş ağrısı

        Yaygın – baş dönmesi

        Kardiyak hastalıkları

        Yaygın – alt ekstremite ödemi, çarpıntı

        Yaygın- hipotansiyon, taşikardi

        Bilinmiyor – atriyoventriküler blok, angina pektoris

        Vasküler hastalıklar

        Yaygın – ortostatik hipotansiyon

        Bilinmiyor – Sıcak basması

        Solunum, göğüs bozuklukları ve

        mediastinal hastalıkları

        Bilinmiyor – pulmoner ödem*

        Gastrointestinal hastalıkları

        Yaygın – bulantı, kusma

        Bilinmiyor – paralitik ileus

        Deri ve deri altı doku hastalıkları

        Bilinmiyor – eritem, deri döküntüsü

        Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

        Bilinmiyor – flebit

        Laboratuvar Tetkikleri

        Bilinmiyor – Karaciğer enzimlerinde artış

        *Gebelik sırasında tokolitik olarak kullanıldığında da vakalar bildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.6).

        Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

        Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Nikardipin hidroklorürle doz aşımı potansiyel olarak belirgin hipotansiyon, bradikardi, çarpıntı, sıcak basması, sersemlik, kollaps, periferik ödem, konfüzyon, konuşma bozukluğu ve hiperglisemiye neden olabilir. Laboratuvar hayvanlarında doz aşımı aynı zamanda geri çevrilebilir karaciğer fonksiyonu anormalliklerine, sporadik fokal hepatik nekroza ve progresif atriyoventriküler iletim bloğuna yol açmıştır.

    Tedavi

    Doz aşımı durumunda kalp ve solunum fonksiyonu takibini içeren rutin önlemlerin uygulamaya konması önerilir. Genel destekleyici önlemlere ek olarak, intravenöz kalsiyum preparatları ve vazopresörler de kalsiyum giriş blokajı etkileri sergileyen hastalarda klinik olarak endikedir.

    Majör hipotansiyon herhangi bir plazma hacmi arttırıcının intravenöz yolla infüzyonu ve yatar pozisyonda bacakların yukarı kaldırılması yoluyla tedavi edilebilir.

    Nikardipin diyaliz yoluyla elimine edilemez.

    Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir.