Beher tablette
Amlodipin......................5 veya 10 mg içerir.
Amlodipin hipertansiyon tedavisinde endikedir ve bir çok durumda monoterapi olarak kullanılabilir. Tek bir antihipertansif ajanla yeterli kontrolün mümkün olmadığı hastalarda amlodipin ile takviye faydalı olabilir. İlaç tiazid diüretikler, beta adrenoseptör blokerler veya angiotensin dönüştürücü enzim inhibitörler ile kombine olarak kullanılmıştır.
Amlodipin hem kronik stenosise (stabil angina) bağlı, hem de koroner vazokonstriksiyon veya vazospasma (varyant veya Prinzmetal anginası) bağlı angina pectoris tedavisinde endikedir.
Amlodipin, dihidropridinlere karşı hassasiyeti olanlarda kontrendikedir.
Genel : Amlodipinin vazodilatatör etkisinin yavaş başlaması nedeniyle, amlodipinin oral yolla verilmesinden sonra hipotansiyon görülmesi nadirdir. Ancak bütün periferik vazodilatörlerde olduğu gibi özellikle ileri derecede aortik stenozu olan hastalarda NİPİDOL ile tedaviye başlarken dikkatli olmalıdır.
Kalp yetmezliği : Her ne kadar amlodipin NYHA Klas II-III kalp yetmezliği olan hastalarda zararlı bir etkiye yol açmamışsa da klas IV hastalarla deneyim yoktur. Genel olarak bütün kalsiyum antagonistleri kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Diğer antihipertansif ilaçlar : NİPİDOL alfa-adrenerjik antagonistler ile birlikte kullanıldığında additif etki mümkündür.
Beta-reseptör antagonistleri, amlodipinin hipotansif etkisine karşı oluşan refleks simpatik reaksiyonu bloke ederek miyokard fonksiyonu azalmış hastalarda hipotansiyon ve senkopa neden olabilir.
Amlodipin bir beta-blokör değildir. Beta-blokörlerin ani olarak kesilmesi sonucu görülen hipertansif reaksiyona karşı koruyucu etki sağlamaz. Beta-blokörler tedrici olarak kesilmelidir.
Yaşlılarda Kullanım : Amlodipin, yaşlılarda ve gençlerde benzer dozlarda eşit olarak iyi tolere edilmiştir. Özellikle yaşlılarda normal dozun aşılmaması tavsiye edilir.
Renal yetmezliği olanlarda kullanım : Amlodipin'in plazma konsantrasyonları renal bozukluk derecesi ile orantılı değildir. Böbrek hastalarında ilaç normal dozlarda kullanılır. Amlodipin dialize olmaz.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlarda kullanım : Amlodipin'in yarı ömrü karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda uzamaktadır. İlaç bu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Hamilelik ve laktasyonda kullanım : Amlodipin'in hamilelik ve laktasyon dönemindeki emniyeti henüz saptanmamıştır. Hamilelikte ve emziren annelerde kullanılması tavsiye edilmez.
Gebelikte kullanım kategorisi ; C’dir.
Pediatride kullanım : Amlodipin'in çocuklarda emniyeti bilinmemektedir.Amlodipin iyi tolere edilir. En sık görülen yan etkiler : Başağrısı, yorgunluk, bulantı, ödem, yüzkızarması ve başdönmesidir. Laboratuvar testlerinde, amlodipin'e bağlı klinik olarak anlamlı anomaliler gözlenmemiştir.
Antihipertansif ilaç alan hastalarda, kullanılan antihipertensif ilacın kan basıncını düşürücü etkisi nimodipin ile artabilir.Diğer kalsiyum antagonistleri (nifedipin, diltiazem, verapamil) veya -metildopa ile kombinasyondan mümkünse kaçınılmalıdır. Bu mümkün olmadığı takdirde, hasta yakın gözlem altında tutulmalıdır.Aynı zamanda intravenöz beta-reseptör blokerlerinin uygulanması negatif inotropik etkinin artmasına ve muhtemelen dekompanse kalp yetmezliğine yol açabilir.Potansiyel nefrotoksik ilaçlarla (örn. aminoglikozidler, ve/veya furosemidle kombine sefalosporinler) birlikte kullanıldığında renal fonksiyonlarda azalmaya yol açabilir. Bu gibi durumlarda, böbrek fonksiyonlarının yakından takibi önerilir. Böbrek fonksiyonları olumsuza değiştiğinde tedavinin kesilmesi düşünülmelidir.
Doktor tarafından aksi tavsiye edilmedikçe :
Hipertansiyon ve angina tedavisinde tavsiye edilen mutad başlangıç dozu günde bir defa 5 mg amlodipindir. Bu dozaj bireysel cevaba göre 10 mg'a çıkartılabilir.