Çocuklarda:
Büyüme hormonu yetersizliğine bağlı büyüme geriliği (ancak büyüme hormonunun yetersizliği iki ayrı dinamik büyüme hormon uyarı testi ile doğrulanmalıdır), kızlarda gonadal disgeneziye bağlı büyüme geriliği (Turner Sendromu), Puberte öncesi çocuklarda kronik böbrek hastalığına bağlı büyüme gecikmesi.
Erişkinlerde:
Bilinen hipotalamo-hipofizer hastalıkla beraber büyüme hormonu yetersizliği (hipotalamo-hipofizer aksta prolaktin dışında başka bir eksiklik) ve iki dinamik büyüme hormonu stimülasyon testi sonucu belirlenmiş büyüme hormonu eksikliği. Büyüme hormonu eksikliğinin tespiti için testler hipotalamo-hipofizer akstaki diğer eksiklikler yeterince giderildikten sonra yapılmalıdır. Çocukluk döneminde başlamış olan büyüme hormonu eksikliği , erişkin dönemde tekrar test edilmeli ve eksiklik iki dinamik testle teyid edilmelidir. Erişkinlerde büyüme hormonu eksikliği tanısı dikkatle konulmalıdır. Bunun için değerlendirmeye başlamadan önce diğer hormonlar yönünden hasta stabil olarak yeterli hormon replasman tedavisine alınmış olmalıdır.
Erişkinlerde tercih edilen dinamik test insülin tolerans testidir. Bu test deneyimli endokrinoloji ünitelerinde yapılmalıdır. Aterosklerotik koroner kalp hastalığı ile ilgili EKG bulgusu ve hikayesi olan ve felçli hastalarda bu test kontrendikedir. 60 yaşından büyük hastalarda da riskli olabileceğinden tercih edilmemelidir. Normal cevap doruk büyüme hormonu değerleri 5mg/L üzerinde olmalıdır. Doruk büyüme hormonu değerinin 3mg/L’nin altında olması ciddi büyüme hormonu eksikliğini düşündürür. Bu değerler poliklonal kompetitif RIA ile çalışılan büyüme hormonu değerleri için geçerlidir. İnsülin tolerans testinin kontrendike olduğu durumlarda alternatif testler uygulanmalıdır. Kombine arginin - GHRH (Growth Hormone Releasing Hormone) testi önerilmektedir. İnsülin tolerans testi kadar belirlenmiş tanı koydurucu değerleri olmasa da arginin veya glukagon testleri de kullanılabilir. Ancak tanı değeri düşüktür. Hipotalamo-hipofizer hastalığı olan veya bir tane daha hipofiz hormonu eksikliği olanlarda çocuk yaşta başlayan büyüme hormonu yetersizliği olanlarda bir provokatif test yeterlidir. IGF-I düzeyinin normal bulunması büyüme hormon yetersizliğini ekarte ettirmez. IGF-I değerleri her yaşa göre düzeltilmiş olmalıdır.
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |