NOSTIL 15 ml sprey Kısa Ürün Bilgisi
{ Phenylephrine Hcl + Chlorpheniramine Maleate + Klorbutanol }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
NO STİL burun spreyi 15 ml2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Her bir 15 ml spreyde:
Etkin madde:
Fenilefrin hidroklorür 0.035 g
Klorfeniramin maleat 0.060 g
Susuz klorbutanol 0.075 g
Sodyum klorür 0.070 g
Sodyum hipofosfıt 0.015 g
S odyum sitrat 0.010 g
Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.
Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
15 ml’lik sprey renksiz-hemen hemen renksiz, karakteristik (klorobutanol) kokulu, berrak görünüşlü solüsyon.
4.1. Terapötik endikasyonlar
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
NOSTİL spreyin her püskürtme şeklindeki tatbiki 0.11 ml’ye eşittir.
Erişkinlere günde 4-6 defa veya hekim tavsiyesine göre her iki burun deliğine 1-2 defa püskürtülmelidir.
Uygulama şekli:
NOSTİL burun spreyi, sadece intranazal uygulama içindir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar için herhangi bir özellik bildirilmemektedir.
Pediyatrik popülasyon: Çocukların her iki burun deliğine 1 kez püskürtülmesi önerilir. 4 yaşın altındaki bebeklerde kullanılması önerilmemektedir. 6 yaşına kadar bebeklerde doktor tavsiyesiyle, distile suyla yarı-yarıya sulandırılarak kullanılabilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
NOSTİL,
• Etkin madde veya diğer adreneıjik ilaçlara karşı aşırı duyarlılık
• Yeni doğan/ düşük doğum ağırlıklı bebekler (oftalmik solüsyonlar için)
• Şiddetli hipertansiyon ve taşikardinin eşlik ettiği hastalıklar
• Dar açılı glokom
• Koroner arter hastalığı
• Terkibindeki fenilefrinin vazokonstriktör tesiri nedeniyle, atrofik rinit ve ozenada kontrendikedİr.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
NOSTİL, önerilen dozlarda kullanılmalıdır. 3-5 günden uzun süre ve yüksek dozlarda kullanıldığında burunda yeniden tıkanıklık (rekonjesyon) yapabilir.
Hipertiroitli, glokomlu ve hipertansiyonlularda dikkatli olarak ve yüksek dozlar uygulamaktan sakınılarak kullanılmalıdır.
• NOSTİL, 2 yaşın altındaki çocuklarda zorunlu tıbbi gerekçe olmadan kullanılmamalıdır.
• Miyokardın sempatomimetik ilaçlara karşı duyarlılığını artıran anesteziklerin kullanıldığı durumlarda fenilefrin içeren preparatlar kullanılmamalıdır.
• Kardiyovasküler sistem hastalıkları
• Bronşiyal astım
• Serebral ateroskleroz
• Diabetes Mellitus
• Glokom
• İdiyopatik ortostatik hipotansiyon
• Feokromasitoma
• Prostat hipertrofısi
• Hipertansiyon
• Tiroid fonksiyon bozukluklarında (hipertiroid gibi) kullanımından kaçınılmalıdır.
• 5 günden uzun süreli kullanılmamalıdır. Akut alevlenmeler dışında fenilefrin kronik rinit tedavisinde kullanılmamalıdır.
• Klorfeniramin maleat, ağır karaciğer hastalığında istenmeyen sedasyona neden olur. Hepatik yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Bu tıbbi ürün her bir dozda 1 mmol (23 mg) dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermemekte olup ürün intranazal yolla uygulandığı için sodyum içeriği göz ardı edilebilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim biçimleri
Ürünün içeriğindeki klorfeniramin maleatın MAO inhibitörleri ve trisiklik antidepresanlar ile eş zamanlı kullanımı, antimuskarinik etkide ve sedatif etkide artma görülür ancak bu etkileşim klorfeniraminin topikal ve/veya inhalasyon yolu ile uygulanması ile görülmez.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi C’ dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar üzerine etkisi bilinmemektedir.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir, (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Fenilefrin hidroklorür, klorfeniramin maleat ve anhidr klorbutanol’ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Fenilefrin hidroklorür, klorfeniramin maleat ve anhidr klorbutanol ile hamilelerde yapılmış yeterli sayıda ve kontrollü klinik çalışmalar mevcut değildir. NOSTİL’ in hamilelerde sadece beklenen potansiyel yararın, fetüs üzerindeki potansiyel riskten daha fazla olduğu düşünülen durumlarda kullanılması gerekir.
Laktasyon dönemi
Fenilefrin hidroklorür, klorfeniramin maleat ve anhidr klorbutanol’ un insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da NOSTİL’ in tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve NOSTİL tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite:
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Refleks azalması, uyuklama Genel bozukluklar ve uygulama yeri sorunları
Yaygın: Ağrı sızı, gribi andıran sendromlar
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Aşırı dozlar tatbik edildiğinde veya yanlışlıkla içildiğinde, özellikle çocuklarda, merkezi sinir sistemi depresyonu görülebilir.
NOSTİL, lokal olarak uygulandığından, klorfeniramin maleata has yan tesirlere yol açmaz, ancak maddenin yüksek dozda ağız yolundan alınmasının refleks azalması, dikkati toplayamama ve uyuklamaya eğilim yapabileceği unutulmamalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Nazal dekonjestanlar ve diğer nazal ilaçlar, Sempatomimetikler (Topikal Nazal)
ATC kodu: R01AB01
NOSTİL’in bileşimindeki fenilefrin, vazokonstriktör tesirinden dolayı mukozanın ve arteriollerin büzüşmesini sağlayarak aşırı akıntıyı önler. Kan akımının ve nazal konjestiyonun azalmasını sağlar, ferahlık hissi verir.
Sonuç olarak nazal sekresyon azalır, sinüs sekresyonunun drenajı artar ve tıkanık olan östaki borusunun girişini açabilir. Rebound vazodilatasyon ve konjestiyon oluşabilmesine rağmen nazal ventilasyon ve hava alımı geçici olarak düzelir. Bir antihistaminik olan klorfeniramin maleat ise saman nezlesi, vazomotor rinit gibi aleıjik burun yolu hastalıklarında yarar sağlar. Burunda kaşıntı, dolaylı olarak oluşan refleks semptomlar, hapşırma ve hipersekresyonu bloke eder. Klorfeniraminle başlanan tedavide histamine karşı oluşmuş nazal sekresyonu tamamen ortadan kaldırır. NOSTİL, konjestif ve iltihaplı mukozanın hassasiyetini azaltmak amacı ile hafif anestezik tesirli klorbutanol de ilave edilmiştir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Fenilefrin uygulanmasının ardından dekonjestan etki süresi 30 dakika ile 4 saat arasında değişmektedir. Nadiren sistemik sempatomimetik etkiye neden olabilecek miktarda fenilefrin absorbe olabilir.
Klorfeniramin maleat kolayca absorbe olarak, doruk plazma konsantrasyonuna 0.25 -3 saatte ulaşır. Dağılım:
Klorfeniramin kanda proteinlere %72 oranında bağlanır. Vücutta dokulara ve vücut sıvılarına geniş ölçüde dağılır. Plasentayı aşar ve anne sütüne geçer.
Fenilefrin hidroklorürün dağılımına ilişkin veri bulunmamaktadır.
Biyotransformasvon:
Dolaşımdaki fenilefrin hidroklorür karaciğer ve bağırsakta MAO (monoamin oksidaz) ile metabolize olur.
Klorfeniramin hızlı bir şekilde ve geniş ölçüde metabolize edilir. Önce gastrointestinal mukozada metabolize olur, ardından karaciğerde ilk geçiş metabolizmasına uğrar. N-dealkilasyon ile oluşan değişik metabolitleri ana bileşikle birlikte idrar içinde atılırlar.
Eliminasyon:
Klorfenir aminin plazma yarı ömrü 2-4 saat arasında değişmekle birlikte terminal eliminasyon yarı ömrü yaşa bağlı olarak değişir. Yarı ömrü sağlıklı yetişkinlerde yaklaşık 20 saat ve çocuklarda 40 saattir. Kronik böbrek yetmezliği olan hemodiyaliz hastalarında yarı ömrü 280-330 saate kadar uzayabilir. Böbreklerden atılım hızı idrar pH’sı ve idrar akımına bağımlılık gösterir; idrar pH’sının arttığı ve üriner akımın azaldığı durumlarda eliminasyon hızı azalır.
Fenilefrin hidroklorürün eliminasyonuna ilişkin veri bulunmamaktadır.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Müstahzarın içerdiği etkin madde klinikte uzun yıllardır kullanılan bir maddedir. Hakkındaki çalışmalar tamamlanmıştır. Kullanımları ile ilgili olarak görülebilecek olumsuz etkiler ilgili bölümlerde yer almaktadır (Bkz. 4.4, 4.6, 4.8, 4.9).
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
6.2. Geçimsizlikler
İlaç etkileşimleri ile ilgili bilgiler 4.5 no.lu bölümde belirtilmektedir.
Fenilefrin hidroklorür, klorfeniramin maleat ve anhidr klorbutanolün kullanılan yardımcı maddeler ile geçimsizliği yoktur.
6.3. Raf ömrü
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da artık materyaller ”Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”leime uğun olarak imha edilmelidir.
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. | Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Deva Holding A.Ş.Satış Fiyatı | 54.24 TL [ 22 Sep 2023 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 54.24 TL [ 15 Sep 2023 ] |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699525600981 |
Etkin Madde | Phenylephrine Hcl + Chlorpheniramine Maleate + Klorbutanol |
ATC Kodu | R01AB01 |
Birim Miktar | |
Birim Cinsi | |
Ambalaj Miktarı | 15 |
Solunum Sistemi > Topikal Dekonjestanlar ve Diğer Nazal İlaçlar > Phenylephrine hcl + chlorpheniramine maleate + klorbutanol |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |