NOVOEIGHT 1500IU enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için toz ve çözücü Klinik Özellikler

Rekombinant Insan Koagulasyon Faktoru VIII }

Kan ve Kan Yapıcı Organlar > K Vitamini ve Diğer Hemostatikler > Koagülasyon Faktörü 8
Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti. | 10 April  2018

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Hemofili A (konjenital faktör VIII eksikliği) hastalarının kanama tedavisinde ve

    profilaksisinde kullanılır.

    NovoEight® tüm yaş gruplarında kullanılabilir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Tedavi hemofili tedavisinde deneyimli bir hekimin gözetimi altında olmalıdır. Tedavinin izlenmesi

    Tedavi süresince, uygulanacak dozun ve tekrar edilen infüzyon sıklığının belirlenmesinde, faktör VIII seviyelerinin uygun şekilde tespit edilmesi önerilir. Her bir hasta, faktör VIII'e farklı yanıt verebilir, farklı yarılanma ömrü ve geri kazanım (recovery) gösterebilir. Vücut ağırlıkları normalden düşük veya fazla olan hastalarda vücut ağırlığına göre ayarlama yapılması gerekebilir. Yetişkin hastalardaki tek dozlu bir farmakokinetik çalışmada, maksimum maruz kalım (C) ve toplam maruz kalım (EAA), artan vücut kitle indeksi (VKİ) ile birlikte artmış olup, doz ayarlamasının gerekli olabileceğini göstermektedir. Vücut ağırlıkları normalden az hastalarda (VKI <18,5 kg/m2) dozda artış ve obez hastalarda (VKİ

    ≥30 kg/m2) dozda azalma gerekebilir, ancak spesifik doz ayarlamaları önermek için yeterli bilgi bulunmamaktadır (bkz Bölüm 5.2).

    Özellikle majör cerrahi müdahaleler söz konusu olduğunda, ikame tedavinin koagülasyon analizi ile (plazma faktör VIII aktivitesi) kesin şekilde izlenmesi gerekmektedir.

    Hastaların kan numunelerinde faktör VIII tayini için in vitro tromboplastin zamanı (aPTT) esaslı tek aşamalı pıhtılaşma tayini kullanıldığında, plazma faktör VIII aktivitesi sonuçları hem aPTT reaktifi tipinden hem de tayinde kullanılan referans standarttan anlamlı derecede etkilenebilir. Ayrıca, aPTT esaslı tek aşamalı pıhtılaşma tayini ve Avrupa Farmakopesi'ne uygun olan kromojenik tayin ile elde edilen tayin bulguları arasında anlamlı çelişkiler olabilir. Bu durum, özellikle de laboratuarın ve/veya tayinde kullanılan reaktiflerin değiştirilmesi halinde önem taşımaktadır.

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    Yerine koyma tedavisinin dozu ve süresi faktör VIII eksikliğinin şiddetine, kanamanın yeri ve boyutuna ve hastanın klinik durumuna bağlıdır.

    Uygulanan faktör VIII ünitelerinin sayısı, faktör VIII ürünleri için mevcut WHO standardına ait Uluslararası Ünite (IU) ile ifade edilir. Faktör VIII'in plazmadaki aktivitesi yüzde (normal düzey insan plazmasına göre) ya da Uluslararası Ünite (plazmada faktör VIII için Uluslararası Standarda göre) şeklinde ifade edilir.

    Bir Uluslararası Ünite (IU) faktör VIII aktivitesi, 1 mL normal insan plazmasında bulunan faktör VIII miktarına eşdeğerdir.

    Kanadıkça tedavi

    Gereken faktör VIII dozunun hesaplanmasında, kg vücut ağırlığı başına 1 Uluslararası Ünite

    (IU) faktör VIII'in plazma faktör VIII aktivitesini 2 IU/dl artırdığı yönündeki gözlemsel/deneysel bilgi esas alınmaktadır. Gereken doz aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır:

    Gereken ünite sayısı = vücut ağırlığı (kg) x istenen faktör VIII yükselmesi (%) (IU/dL) x 0,5 (IU/kg / IU/dL).

    Uygulanacak miktar ve uygulama sıklığında her zaman söz konusu olgudaki klinik etkililik esas alınmalıdır.

    Aşağıdaki hemorajik olaylar söz konusu olduğunda faktör VIII aktivitesi, karşılık gelen periyottaki belirli plazma aktivite düzeyinin (IU/dl veya normalin yüzdesi olarak) altına düşmemelidir. Kanama epizotlarında ve ameliyatlarda uygulanacak doza kılavuzluk etmesi için aşağıdaki tablo kullanılabilir:

    Tablo 1 Kanama epizotlarında ve ameliyatlarda uygulanacak doz için kılavuz

    Hemoraji derecesi/cerrahi

    prosedür tipi

    Gereken FVIII düzeyi (%)

    (IU/dL)

    Dozların sıklığı

    (saat)/Tedavinin süresi (gün)

    Hemoraji

    Erken dönem hemartroz, kas içine kanama veya ağız içi kanama

    20-40

    Ağrıyla beliren kanama epizodunda düzelme ya da iyileşme sağlanana kadar en az 1 gün her 12 ila 24 saatte bir tekrarlanır.

    Daha yaygın hemartroz, kas

    içine kanama veya hematom

    30-60

    İnfüzyon, 3 - 4 gün süreyle ya da ağrı ve disabilite düzelene kadar daha uzun süreyle her 12 - 24 saatte bir tekrarlanır.

    Yaşamı hemorajiler

    tehdit

    eden

    60-100

    İnfüzyon, tehdit giderilene kadar 8 - 24 saatte bir tekrarlanır.

    Cerrahi

    Diş çekimi cerrahi

    dahil

    minör

    30-60

    24 saatte bir, en az bir gün,

    iyileşme sağlanana kadar

    Majör cerrahi

    80-100

    (preoperatif ve postoperatif)

    İnfüzyon 8-24 saatte bir yeterli yara iyileşmesi olana kadar tekrarlanır, ardından

    %30-60 faktör VIII

    aktivitesini sürdürmek üzere tedaviye en az 7 gün daha devam edilir.

    Profilaksi

    Ağır hemofili A hastalarında kanamaya karşı uzun süreli profilaksi. Normal şartlar altında

    önerilen dozlar, iki günde bir verilen kg vücut ağırlığı başına 20-40 IU faktör VIII ya da haftada üç kez verilen kg vücut ağırlığı başına 20-50 IU faktör VIII'dir.Erişkin ve adölesanlarda (>12 yaş) daha az sıklıkta dozaj (üç günde bir veya haftada 2 kez 40-60 IU/kg) uygulanabilir. Bazı durumlarda, özellikle daha genç hastalarda, daha kısa doz aralıkları veya daha yüksek dozlar gerekli olabilir.

    Cerrahi

    Pediyatrik hastalarda cerrahi ile ilgili kısıtlı deneyim bulunmaktadır.

    Uygulama şekli:

    İntravenöz kullanım.

    NovoEight® için önerilen infüzyon hızı 1-2 mL/dakikadır. Hız, hastanın rahatlık düzeyine göre belirlenmelidir.

    Uygulama öncesinde tıbbi ürünün rekonstitüsyonu (karışım halinde hazırlanması) üzerine

    talimatlar için bölüm 6.6'ya bakınız.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    Böbrek yetmezliği olan hastalarda deneyim bulunmamaktadır.

    Karaciğer yetmezliği olan hastalar klinik çalışmalara dahil edilmiştir. Bu hastalar ile karaciğer yetmezliği olmayan hastalar arasında etkililik ve güvenlilik açısından fark gözlenmemiştir.

    Pediyatrik popülasyon:

    12 yaşın altındaki hastalarda kanamaya karşı uzun süreli profilaksi için iki günde bir, kg vücut ağırlığı başına 25-50 IU faktör VIII ya da haftada 3 defa kg vücut ağırlığı başına 25-60 IU faktör VIII önerilmektedir. 12 yaşın üzerindeki pediyatrik hastalarda doz önerileri, erişkinlerdeki ile aynıdır.

    Geriyatrik popülasyon:

    65 yaşın üzerindeki hastalar ile ilgili deneyim bulunmamaktadır.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Hamster proteinlerine karşı bilinen alerjik reaksiyon.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Aşırı duyarlılık

    NovoEight® ile alerjik tip aşırı duyarlılık reaksiyonları olasıdır. Ürün, bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olabilen hamster proteinlerinden eser miktarlarda içerir. Aşırı duyarlılık semptomlarının ortaya çıkması halinde hastalara bu tıbbi ürünün kullanımını derhal durdurmaları ve hekimleri ile temasa geçmeleri tavsiye edilmelidir. Hastalar aşırı duyarlılığın kurdeşen, yaygın ürtiker, göğüs sıkışması, hırıltı, hipotansiyon ve anafilaksi gibi erken işaretleri konusunda bilgilendirilmelidir.

    Şok durumunda, şok tedavisine yönelik mevcut tıbbi standartlar izlenmelidir.

    İnhibitörler

    Faktör VIII'e karşı nötralize edici antikor (inhibitörler) oluşumu, hemofili A hastalarının tedavisinde bilinen bir komplikasyondur. Bu inhibitörler genellikle faktör VIII prokoagülan aktiviteye yönelik olan IgG immünoglobülinleridir ve modifiye tetkik kullanılarak her ml plazmada Bethesda Ünitesi (BU) olarak ölçülür. İnhibitör gelişme riski, faktör VIII'e maruziyetin yanı sıra hastalığın şiddeti ile ilişkilidir ve bu risk ilk 50 maruziyet gününde en yüksek seviyededir; ancak risk yaygın görülmemesine rağmen yaşam boyu devam eder.

    İnhibitör gelişiminin klinik önemi inhibitör titresine bağlı olacaktır; düşük titrenin teşkil ettiği yetersiz klinik yanıt riski, yüksek titreli inhibitörlere kıyasla daha az olacaktır. Genel olarak, koagülasyon faktörü VIII ürünleri ile tedavi edilen tüm hastalar, uygun klinik gözlem ve laboratuvar testleri ile inhibitörlerin gelişimi açısından dikkatle izlenmelidir. Eğer beklenen faktör VIII aktivitesinin plazma düzeylerine ulaşılamazsa veya yeterli doz ile kanama kontrol altına alınamazsa faktör VIII inhibitörü varlığı açısından test yapılmalıdır. İnhibitör düzeyleri yüksek olan hastalarda faktör VIII tedavisi etkili olmayabilir ve diğer tedavi seçenekleri dikkate alınmalıdır. Böyle hastaların tedavisi hemofili ve faktör VIII inhibitörleri tedavisi konusunda deneyimli hekimler tarafından yönlendirilmelidir.

    Kardiyovasküler olay

    Mevcut kardiyovasküler risk faktörleri olan hastalarda FVIII ile ikame tedavisi kardiyovasküler riski artırabilir.

    Katetere bağlı komplikasyonlar

    Eğer bir santral venöz erişim cihazı (CVAD) gerekli ise, lokal enfeksiyonlar, bakteriyemi ve kateter yeri trombozu gibi CVAD ile ilişkili komplikasyonlar riski göz önünde bulundurulmalıdır.

    Hasta ve tıbbi ürünün serisi arasındaki bağlantının devam etmesi için, hastaya her NovoEight uygulamasında ürünün adı ve seri numarasının kaydedilmesi kesinlikle önerilir.

    Pediyatrik popülasyon

    Belirtilen uyarılar ve önlemler hem erişkinler hem de çocuklar için geçerlidir.

    Bu tıbbi ürün, rekonstitüye edilmiş flakon başına 30,5 mg sodyum ihtiva etmekte olup, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen yetişkinler için maksimum günlük 2 g'lık sodyum alımın %1,5'ine eşdeğerdir.

    İzlenebilirlik

    Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi

    ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına açıkça kaydedilmelidir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    İnsan koagülasyon faktör VIII (rDNA) ürünleri ile diğer tıbbi ürünler arasında bilinen bir etkileşim bulunmamaktadır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

    Pediyatrik popülasyon:

    NovoEight® ile etkileşim çalışmaları gerçekleştirilmemiştir.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) NovoEight®'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

    Gebelik dönemi

    Hemofili genel olarak erkeklerde görüldüğünden, turoktokog alfanın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur.

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal / fetal gelisim /ve veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelisim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

    NovoEight® gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

    Laktasyon dönemi

    Kadınlarda hemofili A'nın seyrek görülmesine bağlı olarak, emzirme süresince faktör VIII kullanımı ile ilgili deneyim bulunmamaktadır. Bu nedenle, faktör VIII laktasyon süresince sadece açıkça endike olduğunda kullanılmalıdır.

    Üreme yeteneği/Fertilite

    NovoEight®'in üreme yeteneği üzerindeki etkisine ilişkin bilgi bulunmamaktadır.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    NovoEight®'in araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi bulunmamaktadır.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Güvenlilik profilinin özeti

    Aşırı duyarlılık ya da alerjik reaksiyonlar (bunlar arasında anjiyoödem, infüzyon bölgesinde yanma ve batma, titreme, sıcak basması, yaygın ürtiker, baş ağrısı, kurdeşen, kan basıncında düşme, letarji, bulantı, huzursuzluk, taşikardi, göğüste sıkışma hissi, karıncalanma, kusma, hırıltılı solunum yer alabilir) nadiren gözlenmiştir ve bazı olgularda şiddetli anafilaksiye kadar ilerleyebilir (şok dahil).

    İlgili aşırı duyarlılık reaksiyonları ile birlikte, hamster proteinine karşı antikor gelişimi çok nadiren gözlenmiştir.

    NovoEight® de dahil olmak üzere faktör VIII ile tedavi edilmiş hemofili A hastalarında nötralize edici antikorlar (inhibitörler) gelişebilir (bkz. Bölüm 5.1). Bu tür inhibitörler

    oluşursa, durum, yetersiz klinik yanıt şeklinde kendini gösterebilir. Bu gibi durumlarda uzman hemofili merkezleriyle bağlantı kurulması önerilmektedir.

    Advers reaksiyonların tablolaştırılmış listesi

    Aşağıda verilen tablo, MedDRA sistem organ sınıflandırmasına (SOC ve Tercihli Terim

    Düzeyi) uygundur.

    Görülme sıklıkları şu yaklaşıma göre değerlendirilmiştir: çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    Her bir sıklık gruplamasında, istenmeyen etkiler, azalan ciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.

    Tablo 2 Klinik çalışmalardaki advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı

    Sistem organ sınıfı

    Önceden tedavi görmüş hastalarda Sıklık

    Önceden tedavi görmemiş hastalarda sıklık

    Advers reaksiyon

    Kan ve lenf sistemi hastalıkları

    Yaygın olmayan

    Çok yaygın

    Faktör VIII inhibisyonu

    Psikiyatrik hastalıklar

    Yaygın olmayan

    Uykusuzluk

    Sinir sistemi hastalıkları

    Yaygın olmayan

    Baş ağrısı, sersemlik hali, yanma hissi

    Kardiyak hastalıklar

    Yaygın olmayan

    Sinüs taşikardisi, akut

    miyokard enfarktüsü

    Vasküler hastalıklar

    Yaygın olmayan

    Hipertansiyon, lenfödem, hiperemi

    Yaygın

    Kızarma, yüzeysel

    trombofilebit

    Deri ve deri altı doku hastalıkları

    Yaygın

    Döküntü,eritematöz döküntü

    Yaygın olmayan

    Döküntü, likenoid keratoz, ciltte yanma hissi

    Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

    Yaygın olmayan

    Kas-iskelet sertliği, artropati, ekstremite ağrısı,

    kas-iskelet ağrısı

    Yaygın

    Hemartroz, kas içi hemoraji

    Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

    Yaygın

    Öksürük

    Gastrointestinal sistem hastalıkları

    Yaygın

    Kusma

    Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

    Yaygın

    Enjeksiyon yeri reaksiyonları

    Yaygın

    Pireksi, kateter bölgesinde eritem

    Yaygın olmayan

    Yorgunluk, sıcaklık hissi, periferik ödem, ateş

    Araştırmalar

    Yaygın

    Hepatik enzim

    düzeylerinde yükselme

    Yaygın

    Anti Faktör VIII antikor pozitif

    Yaygın olmayan

    Kalp atım hızında artış

    Yaralanma, zehirlenme ve prosedüre bağlı komplikasyonlar

    Yaygın

    Yanlış doz uygulanması

    Yaygın

    İnfüzyona bağlı reaksiyon

    Yaygın olmayan

    Kontüzyon

    Ürün kaynaklı problemler

    Yaygın

    Cihazda tromboz

    a Hesaplamalar, tüm klinik çalışmalardaki 242 önceden tedavi görmüş hasta ve 60 önceden tedavi görmemiş hastanın toplam sayısına dayanmaktadır (301).

    b Sıklık, tüm FVIII ürünleriyle ilgili, ağır hemofili A hastalarının yer aldığı çalışmalara dayalıdır.

      Enjeksiyon yeri reaksiyonları şunları içerir: enjeksiyon yerinde kızarıklık, enjeksiyon

      yerinde ekstravazasyon ve enjeksiyon yerine kaşıntı.

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. En Yaygın Alerji Türleri En Yaygın Alerji Türleri Bağışıklık sistemi, polen, arı zehiri veya evcil hayvan gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki gösterdiğinde alerjiler meydana gelir.