OCTANINE F FAKTOR IX 500 IU 1 flakon Klinik Özellikler

Insan Faktor Ix Konsantresi }

Kan ve Kan Yapýcý Organlar > K Vitamini ve Diðer Hemostatikler > Ýnsan Faktör IX Konsantresi
Berk Ýlaç Ýthalat ve Pazarlama A.Þ | 30 December  1899

4.   KLÝNÝK ÖZELLÝKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    OCTANINE F, hemofili B‟li (konjenital faktör IX yetmezliði olan) hastalarda kanama profilaksisi ve tedavisinde kullanýlýr.

    4.2. Pozoloji ve uygulama þekli

    Tedaviye, hemofili tedavisinde uzman bir hekim gözetiminde baþlanmalýdýr.

    Pozoloji/Uygulama sýklýðý ve süresi:

    Daha önce tedavi edilmemiþ hastalar:

    OCTANINE F‟in daha önce tedavi edilmemiþ hastalardaki etkililiði ve güvenliliði henüz belirlenmemiþtir.

    Tedavinin izlenmesi:

    Tedavi süresince, uygulanacak doz ve tekrarlanacak infüzyon sýklýðýnýn belirlenmesi için faktör IX düzeylerinin uygun þekilde tayin edilmesi tavsiye edilir. Her bir hastanýn faktör IX‟a cevabý deðiþik olabilir, iyileþme farklý derecelerde olabilir ve farklý yarýlanma ömrü gösterebilir. Vücut aðýrlýðýna dayanan dozun, vücut aðýrlýklarý normalin altýnda ve üstünde olan hastalarda ayarlanmasý gerekebilir. Özellikle majör cerrahi müdahalelerde, yerine koyma tedavisinin, koagülasyon analizi (plazma faktör IX aktivitesi) yoluyla tam olarak izlenmesi zorunludur.

    Pozoloji:

    Yerine koyma tedavisinin dozu ve süresi faktör IX eksikliðinin þiddetine, kanamanýn yeri ve büyüklüðüne ve hastanýn klinik durumuna baðlýdýr.

    Uygulanan faktör IX ünite miktarý, faktör IX ürünleri için güncel DSÖ standardý ile ilgili

    „International Units (IU)‟ ile ifade edilir. Plazmada faktör IX aktivitesi ise yüzde oraný (normal insan plazmasýna göre) veya International Unit (plazmadaki faktör IX için uluslararasý standarda göre) olarak ifade edilir.

    Bir International Unit (IU) faktör IX aktivitesi, 1 mL normal insan plazmasýnda bulunan faktör IX miktarýna denktir.

    Gereksinim duyulan tedavi

    Gerekli faktör IX dozu, 1 IU faktör IX/kg vücut aðýrlýðýnýn plazma faktör IX aktivitesini normal aktivitenin %1‟i kadar yükselttiði þeklindeki ampirik bilgi esas alýnarak hesaplanýr. Gerekli doz aþaðýdaki formül kullanýlarak belirlenir:

    Gerekli ünite = vücut aðýrlýðý (kg) x istenen faktör IX artýþý (%) (IU/dL) x 0,8

    Uygulanacak miktar ve uygulama sýklýðý her zaman her bir hastadaki klinik etkinliðe baðlýdýr.

    Aþaðýdaki kanama durumlarýnda, faktör IX aktivitesi söz konusu sürede, tabloda verilen plazma aktivite seviyesinin (normalin %‟si) altýna düþmemelidir.

    Aþaðýdaki tablo, kanamalarda ve cerrahide doz ayarlama rehberi olarak kullanýlabilir:

    Kanama derecesi/ Cerrahi iþlem türü

    Gerekli faktör IX seviyesi (%) (IU/dL)

    Doz sýklýðý (saat)/ Tedavi süresi (gün)

    Kanama

    Erken hemartroz,

    kas kanamasý veya oral kanama

    20 – 40

    Her 24 saatte bir tekrarlanýr. En az 1 gün olmak üzere, aðrý ile kendini belli eden kanama durana veya iyileþme elde edilene kadar

    Daha yoðun hemartroz, kas kanamasý veya hematom

    30 – 60

    Ýnfüzyon, 3-4 gün veya daha uzun süreyle aðrý veya akut bozukluk geçinceye kadar her 24 saatte bir

    tekrarlanýr.

    Hayati tehlike taþýyan kanama

    60 – 100

    Tehlike ortadan kalkýncaya kadar her 8–24 saatte bir infüzyon tekrarlanýr.

    Cerrahi

    Her 24 saatte bir, en az 1 gün olmak

    Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

    Diþ çekimi dahil

    üzere, iyileþme elde edilene kadar.

    Majör cerrahi

    80 – 100

    (operasyon öncesi/sonrasý)

    Yara yeterince iyileþene kadar her 8- 24 saatte bir infüzyon tekrarlanýr.

    Daha sonra en az 7 gün daha FIX aktivitesini %30 - %60‟ta (IU/dL)

    tutmak için tedavi uygulanýr.

    Profilaksi

    Aðýr Hemofili B hastalarýnda kanamaya karþý uzun vadeli profilaksi için olaðan doz, vücut aðýrlýðýnýn kilogramý baþýna 20–40 IU faktör IX‟dur ve 3-4 günlük aralýklarla verilmelidir. Bazý durumlarda, özellikle daha genç hastalarda, daha kýsa doz aralýklarý veya daha yüksek doz uygulamasý gerekebilir.

    Sürekli infüzyon

    Cerrahi prosedürlerde OCTANINE F‟nin devamlý infüzyonunun önerilmesi için yeterli veri yoktur.

    Uygulama þekli:

    Intravenöz yolla uygulanýr.

    Uygulama hýzýnýn dakikada 2-3 mL‟yi geçmemesi tavsiye edilir.

    Ürün, ambalaj içinde sunulan enjeksiyonluk su (çözücü) ile çözünerek kullanýlýr. Bu ilacýn uygulanmasýndan önceki sulandýrma talimatlarý için Bölüm 6‟ya bakýnýz.

    Özel popülasyonlara iliþkin ek bilgiler:

    Böbrek/Karaciðer yetmezliði:

    Böbrek ve karaciðer yetmezliði olan hastalarda minimum konsantrasyonda ve pratik olarak mümkün en yavaþ infüzyon hýzýyla uygulanmalýdýr.

    Pediyatrik popülasyon:

    6 yaþ altýndaki 25 çocukta yürütülen çalýþma, her bir maruziyet günü için uygulanan medyan dozun kanamanýn tedavisi ve profilaksisi için ayný olduðunu göstermiþtir (yani 35-40 IU/kg VA).

    Geriyatrik popülasyon:

    65 yaþýnýn üzeri yaþlý kiþilerde doz ayarlamasý ve minimum infüzyon hýzýyla uygulama gereklidir.

    4.3. Kontrendikasyonlar

      4.4. Özel kullaným uyarýlarý ve önlemleri

      Aþýrý duyarlýlýk

      OCTANINE F ile alerjik tipte aþýrý duyarlýlýk reaksiyonlarý olasýdýr. Ürün, faktör IX ve heparin dýþýnda eser miktarlarda insan proteinleri içerir. Hastalara, hipersensitivite semptomlarý oluþtuðunda ürün kullanýmýný derhal durdurmalarý ve hekimleri ile temasa geçmeleri öðütlenmelidir. Hastalar, kurdeþen, jeneralize ürtiker, göðüste daralma, hýrýltýlý solunum, düþük tansiyon ve anafilaksiyi de içine alan aþýrý duyarlýlýk reaksiyonlarýnýn erken belirtileri konusunda bilgilendirilmelidir.

      Þok durumunda, þok tedavisi için geçerli standart týbbi tedavi uygulanmalýdýr.

      Virüs güvenliliði:

      Ýnsan kaný veya plazmasýndan hazýrlanan týbbi ürünlerin kullanýmýndan kaynaklanan enfeksiyonlarý önlemek için alýnan standart tedbirler arasýnda, donörlerin seçimi, her bir baðýþýn ve plazma havuzlarýnýn spesifik enfeksiyon ajanlarýna ait belirteçler açýsýndan taranmasý, virüslerin inaktivasyonu/uzaklaþtýrýlmasý için etkili üretim aþamalarýnýn dahil edilmesi bulunur. Buna raðmen insan kan veya plazmasýndan hazýrlanan týbbi ürünler kullanýldýðýnda, enfeksiyon ajanlarýnýn bulaþmasý olasýlýðý tamamen saf dýþý býrakýlamayabilir. Bu durum henüz bilinmeyen veya yeni çýkan virüsler ile diðer patojenler için de geçerlidir.

      Alýnan önlemlerin HIV, HBV ve HCV gibi zarflý virüsler ile zarfsýz virüs HAV için etkili olduðu kabul edilir. Alýnan önlemlerin parvovirüs B19 gibi zarfsýz virüslere karþý etkisi sýnýrlý olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu hamile kadýnlar (fötal enfeksiyon) ve immün yetersizliði veya yükselmiþ eritropoiezi (örneðin, hemolitik anemi) olan kiþilerde ciddi olabilir.

      Düzenli/tekrarlanan sürelerle insan plazma derivesi faktör IX konsantresi alan hastalara uygun aþýlamanýn (hepatit A ve B) yapýlmasý önerilmektedir.

      Hasta ile uygulanan ilaç arasýnda bir baðlantý kurulabilmesi için, hastaya her OCTANINE F uygulanýþýnda ürünün adýnýn ve seri numarasýnýn kaydedilmesi önerilir.

      Ýnhibitörler

      Ýnsan koagülasyon faktör IX ürünleri ile tekrarlanan tedavi sonrasýnda, hastalar uygun biyolojik testler kullanýlarak miktarý Bethesda Units (BU) cinsinden belirlenen nötralize edici antikorlarýn (inhibitörler) geliþmesine karþý izlenmelidir.

      Faktör IX inhibitörü ve alerjik reaksiyonlar arasýndaki iliþkiyi gösteren raporlar literatürde mevcuttur. Bu nedenle, alerjik reaksiyon gösteren hastalar inhibitör varlýðý açýsýndan deðerlendirilmelidir. Faktör IX inhibitörü taþýyan hastalarda müteakip faktör IX uygulamasýnda anafilaksi riskinin artmýþ olabileceði dikkate alýnmalýdýr.

      Faktör IX ürünlerinin kullanýmýna baðlý alerjik reaksiyon riski nedeniyle, tedaviyi yürüten hekimin görüþüne baðlý olarak, faktör IX baþlangýç uygulamasý, alerjik reaksiyonlar için uygun týbbi bakýmýn saðlanabileceði bir yerde týbbi gözlem altýnda yapýlmalýdýr.

      Tromboembolizm

      biyolojik testlerle trombotik ve konsumptif koagülopatinin erken belirtilerini saptayabilmek için klinik gözetim uygulanmalýdýr. Bu durumlarýn her birinde, OCTANINE F uygulamasýnýn yararý, söz konusu komplikasyonlarýn riskine göre hesaplanmalýdýr.

      Kardiyovasküler olaylar

      Kardiyovasküler risk faktörleri olan hastalarda, Faktör IX ile yerine koyma tedavisi kardiyovasküler riski arttýrabilir.

      Kateter ile iliþkili komplikasyonlar

      Eðer bir santral venöz giriþ cihazý (CVAD) gerekli ise, bu cihaza baðlý riskler (örneðin, lokal enfeksiyonlar, bakteremi ve kateter bölgesinde tromboz) dikkate alýnmalýdýr.

      Kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar

      Bu týbbi ürünün her bir dozunda (69 mg‟a kadar sodyum bulunur. Bu miktar, DSÖ‟nün bir yetiþkin için önerdiði günlük maksimum sodyum alým miktarý olan 2 gramýn %3,45‟idir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalýdýr.

      Pediyatrik popülasyon

      Yukarýda listelenen uyarýlar ve önlemler gerek yetiþkinler ve gerekse çocuklar için geçerlidir.

      4.5. Diðer týbbi ürünler ile etkileþimler ve diðer etkileþim þekilleri

      OCTANINE F‟nin diðer týbbi ürünlerle etkileþimi bildirilmemiþtir.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi: C

      Çocuk doðurma potansiyeli bulunan kadýnlar/doðum kontrolü (kontrasepsiyon) OCTANINE F‟nin, çocuk doðurma potansiyeli bulunan kadýnlarda kullanýmýna iliþkin özel bir öneri veya tedavi sýrasýnda veya sonrasýnda doðum kontrolünün gerekli olduðuna dair herhangi bir bilgi söz konusu deðildir.

      Gebelik dönemi

      Faktör IX ile hayvanlarda üreme çalýþmalarý yapýlmamýþtýr. Hemofili B‟nin kadýnlarda görülme sýklýðýnýn çok düþük olmasý nedeniyle, gebelerde faktör IX kullanýmýna ait deneyim bulunmamaktadýr. Bu nedenle OCTANINE F gebe kadýnlarda kesin gerekli ise kullanýlmalýdýr.

      Laktasyon dönemi

      OCTANINE F‟nin süt ile atýlýmý hayvanlar üzerinde araþtýrýlmamýþtýr. Hemofili B‟nin kadýnlarda görülme sýklýðýnýn çok düþük olmasý nedeniyle, emziren annelerde faktör IX kullanýmýna ait deneyim bulunmamaktadýr. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacaðýna ya da OCTANINE F tedavisinin durdurulup durdurulmayacaðýna/tedaviden kaçýnýlýp kaçýnýlmayacaðýna iliþkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açýsýndan faydasý ve OCTANINE F tedavisinin emziren anne açýsýndan faydasý dikkate alýnmalýdýr.

      Üreme yeteneði/fertilite

      Hayvan üreme çalýþmalarý yürütülmemiþtir. Ýnsanlardaki üreme yeteneði/fertiliteyi etkileyip etkilemediði bilinmemektedir.

      4.7. Araç ve makine kullanýmý üzerindeki etkiler

      OCTANINE F‟in araba veya makine kullanabilme üzerinde bir etkisi yoktur.

      4.8. Ýstenmeyen etkiler

      Güvenlilik profilinin özeti

      Hipersensitivite veya alerjik reaksiyonlar (bunlar arasýnda anjiyoödem, infüzyon yerinde yanma ve batma, ürperme, sýcak basmasý (flushing), jeneralize ürtiker, baþ aðrýsý, kurdeþen, hipotansiyon, letarji, mide bulantýsý, huzursuzluk, taþikardi, göðüste sýkýþma hissi, karýncalanma, kusma, hýrýltýlý nefes alma bulunabilir) seyrek olarak gözlenmiþtir ve bazý vakalarda, þok dahil, þiddetli anafilaksiye kadar ilerleyebilir. Bazý vakalarda, bu reaksiyonlar þiddetli anafilaksiye kadar ilerlemiþ ve bu durum Faktör IX inhibitörlerinin geliþmesiyle sýký bir zamansal iliþki göstermiþtir (Bölüm 4.4‟e de bakýnýz). Faktör IX inhibitörleri ve alerjik reaksiyon öyküsü olan hemofili B hastalarýnda immün tolerans indüklenmesi giriþimini takiben nefrotik sendrom bildirilmiþtir.

      Seyrek olarak ateþ gözlenmiþtir.

      Hemofili B hastalarýnda faktör IX‟a karþý nötralize edici antikorlar (inhibitörler) geliþebilir. Eðer bu inhibitörler oluþursa, durum kendisini yetersiz klinik cevap þeklinde gösterecektir. Bu durumlarda, uzmanlaþmýþ bir hemofili merkezine baþvurulmasý önerilir. Hemofili B hastasý 25 çocukla bir çalýþma yürütülmüþtür. Bu çocuklardan 6‟sý daha önce tedavi edilmemiþtir ve OCTANINE F‟e medyan maruziyet günü sayýsý 38‟dir (aralýk 8-90). Tüm hastalarda baþlangýç faktör IX inhibitör düzeyi <0,4 BU‟dur. Çalýþma boyunca inhibitör gözlenmemiþtir.

      Faktör IX ürünlerinin uygulanmasý sonrasýnda potansiyel bir tromboembolik olay riski vardýr. Düþük saflýktaki preparatlarda bu risk daha yüksektir. Düþük saflýktaki faktör IX ürünlerinin kullanýmý, miyokardiyal enfarktüs, dissemine intravasküler koagülasyon, venöz tromboz ve pulmoner embolizm vakalarý ile iliþkili bulunmuþtur. Yüksek saflýkta faktör IX kullanýmý bu tip advers reaksiyonlarla seyrek olarak iliþkilendiirilmiþtir.

      Bulaþýcý ajanlarla ilgili güvenlilik bilgileri için Bkz. Bölüm 4.4. Advers reaksiyonlarýn tablolu listesi

      Aþaðýdaki tablo, MedDRA sistem organ sýnýflarýna göre ve Tercih Edilen Terimler ullanýlarak hazýrlanmýþtýr.

      Sýklýklar, þu tanýmlara göre belirlenmiþtir: Çok yaygýn (≥1/10); yaygýn (≥1/100 ila <1/10); yaygýn olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

      MedDRA Standardý Sistem Organ Sýnýflarý

      Advers reaksiyonlar

      Seyrek

      Çok seyrek

      Baðýþýklýk sistemi hastalýklarý

      hipersensitivite

      Anafilaktik þok

      Vasküler hastalýklar

      tromboembolik olay*

      Böbrek ve idrar hastalýklarý

      nefrotik sendrom

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine iliþkin hastalýklar

      heparine baðlý trombositopeni

      ateþ

      Araþtýrmalar

      anti faktör IX antikor pozitif

      *MedDRA en düþük düzey terimi (LLT)

      Seçilmiþ advers reaksiyonlarýn açýklanmasý

      OCTANINE F „nin içerdiði heparin miktarý nedeniyle, seyrek olarak, ani ve alerjinin indüklemesiyle, kan platelet sayýsýnýn 100.000/μl deðerinin altýna veya baþlangýçtaki sayýnýn

      %50‟sinin altýna düþmesi durumu gözlenebilir (trombositopeni tip II). Daha önce heparine hipersensitivite göstermemiþ hastalarda trombositlerdeki bu düþme, tedavinin baþlamasýndan 6- 14 gün sonra ortaya çýkabilir. Daha önce heparine hipersensitivite göstermiþ hastalarda bu azalma, tedaviyi izleyen birkaç saat içinde ortaya çýkabilir.

      Kan platelet azalmasýnýn bu aðýr formu, arteriyel ve venöz tromboz, tromboembolizm, þiddetli pýhtýlaþma bozukluðu (konsumptif koagülopati), enjeksiyon yerinde deri nekrozu, sinek ýsýrýðýna benzer kanama (peteþiyal kanamalar), purpura ve katran renkli feçes durumlarýyla birlikte görülebilir veya bu durumlarla sonuçlanabilir. Eðer spesifik alerjik reaksiyonlar gözlenirse, OCTANINE F enjeksiyonlarý derhal durdurulmalýdýr. Hasta, gelecekte, heparin içeren ilaçlarý kullanmamasý konusunda uyarýlmalýdýr. Kan plateletleri üzerinde seyrek ortaya çýkan ve heparinden kaynaklanan bu etki nedeniyle, hastanýn kan platelet sayýlarý, özellikle tedavinin baþlangýcýnda, sýký bir þekilde izlenmelidir.

      Pediyatrik popülasyon

      Çocuklardaki advers reaksiyonlarýn sýklýk, tip ve þiddet açýsýndan yetiþkinlerinki ile ayný olmasý beklenir.

      Þüpheli advers reaksiyonlarýn raporlanmasý

      Ruhsatlandýrma sonrasý þüpheli ilaç advers reaksiyonlarýnýn raporlanmasý büyük önem taþýmaktadýr. Raporlama yapýlmasý, ilacýn yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak saðlar. Saðlýk mesleði mensuplarýnýn herhangi bir þüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‟ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

      4.9. Doz aþýmý ve tedavisi

      Ýnsan koagülasyon faktörü IXileilgilidozaþýmýraporedilmemiþtir.

      Ýki uçlu iðnenin uzun olan diðer ucunun koruma kapaðýný çýkarýnýz, iðnenin açýkta kalan kýsmýnýn hiçbir yere temas etmemesine dikkat ediniz.

      Su flakonunu baþaþaðý pozisyonda tozun bulunduðu flakonun üzerine doðru getiriniz ve hýzlý bir þekilde iðnenin uzun olan ucuyla toz flakonunun lastik týpasýný tam ortadan deliniz. Toz flakonundaki vakum suyu çekecektir.

      Enjeksiyon bölgesini alkollü mendille dezenfekte ediniz.

      Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akýþý durduðunda kalp krizi meydana gelir. Aðýz Kanseri Aðýz Kanseri Aðýz kanserinin en yaygýn türleri, dudak, dil, diþetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alýr.