ONGLYZA 5 mg 28 film kaplı tablet Klinik Özellikler

Saksagliptin }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Oral Antidiyabetik İlaçlar > Saksagliptin
Bristol-Myers Squibb İlaçları Inc. | 4 November  2011

4.1. Terapötik endikasyonlar

İlave kombinasyon tedavisi:

Diyet ve egzersiz ile tek başına tekli ajan olarak alındığında, yeterli glisemik kontrol sağlanamadığı durumda ONGLYZA, metformin veya bir sülfonilüre (SU) ile kombine olarak glisemik kontrolün iyileştirilmesi için tip 2 diabetes mellitusu olan hastalarda endikedir.

İnsülin kombinasyon tedavisi:

Diyet ve egzersiz ile birlikte insülin ile yeterli glisemik kontrol sağlanamadığı durumda, insülin ile (metformin ile birlikte veya metformin olmaksızın) kombine olarak kullanılabilir.

İlk kombinasyon tedavisi:

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

İlave kombinasyon tedavisi

Metformin, insülin veya bir sülfonilüre ile ilave kombinasyon tedavisi olarak önerilen ONGLYZA dozu günde bir defa 5 mg’dir.

İlk kombinasyon tedavisi:

İlk kombinasyon tedavisi olarak kullanıldığında, önerilen ONGLYZA dozu günde bir defa 5 mg ve metformin başlangıç dozu günde 500 mg’dır.

Bu başlangıç dozunda yetersiz glisemik kontrol gösteren hastalarda metformin dozu onaylanmış dozaj önerisine göre arttırılmalıdır.

Uygulama şekli:

Eğer bir doz atlanırsa, hasta hatırlar hatırlamaz bu doz alınmalıdır. Aynı gün içinde çift doz alınmamalıdır.

ONGLYZA yemeklerle birlikte veya aç karnına alınabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği

Hafif böbrek yetmezliği olan hastalar için ONGLYZA dozunda hiçbir ayarlama önerilmemektedir (kreatinin klerensi [CrCl] >50 mL/dak, yaklaşık olarak erkeklerde <150 |j,mol/L (<1.7 mg/dL) ve kadınlarda <133 |j,mol/L (< 1.5 mg/dL) serum kreatinin düzeylerine karşılık gelmektedir).

ONGLYZA dozu, orta veya ağır şiddette böbrek bozukluğu olan hastalar için günde bir kez 2.5 mg’dir (CrCl <50 mL/dak, yaklaşık olarak erkeklerde >1.7 mg/dL ve kadınlarda >1.5 mg/dL serum kreatinin düzeylerine karşılık gelmektedir) ve hemodiyaliz gerektiren son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) olan hastalarda önerilmemektedir.

Dozun 2.5 mg ile sınırlandırılması gerektiğinden, ONGLYZA’ya başlamadan önce ve sonrasında periyodik olarak böbrek fonksiyonu değerlendirmesinin yapılması önerilmektedir. Kreatinin klerensi Cockcroft-Gault formülü kullanılarak serum kreatinininden hesaplanabilir (bkz. bölüm 4.4 ve 5.2).

Karaciğer yetmezliği

Hafif veya orta karaciğer yetmezliği olan hastalar için hiçbir dozaj ayarlamasına gerek duyulmamaktadır (bkz. bölüm 5.2). Ancak orta derecede karaciğer hastalarında dikkatle kullanılmalıdır. Ciddi karaciğer rahatsızlığında kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon

Yalnızca yaşa dayalı olarak herhangi bir dozaj ayarlamasının yapılması önerilmemektedir. Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonunda azalma görülmesi daha olası olduğundan, yaşlılarda böbrek fonksiyonuna dayalı olarak yapılan doz seçiminde dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2). 75 yaş üstündekilerde deneyim çok kısıtlı olduğundan dikkatli olunmalıdır.

Pediyatrik popülasyon

18 yaş altı çocuklarda güvenlilik ve etkililik belirlenmemiştir.

4.3.   Kontrendikasyoniar

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ONGLYZA tip 1 diabetes mellitusu olan hastalarda veya diyabetik ketoasidoz tedavisi için kullanılmamalıdır.

Böbrek yetmezliği

Orta veya ağır şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda tek bir dozaj ayarlaması önerilmektedir. ONGLYZA’ya başlamadan önce ve sonrasında periyodik olarak böbrek fonksiyonu değerlendirmesinin yapılması önerilmektedir (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Karaciğer yetmezliği

Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur (bakınız Bölüm 4.2). Ancak orta derecede karaciğer hastalarında dikkatle kullanılmalıdır. Ciddi karaciğer rahatsızlığında kullanımı önerilmez.

Hipoglisemiye neden olduğu bilinen ilaçlar ile kullanım

Antihiperglisemik ajanlardan sülfonilürelerin ve insülinin hipoglisemiye neden olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, ONGLYZA ile kombine olarak kullanıldığında hipoglisemi riskinin azaltılması için daha düşük bir sülfonilüre veya insülin dozu gerekli olabilir.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları

ONGLYZA bir DPP4 (dipeptidil peptidaz 4) inhibitörüne karşı herhangi bir ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonu geçirmiş olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Pazarlama sonrası deneyim sırasında saksagliptin kullanımı ile ilgili olarak aşağıdaki advers reaksiyonlar bildirilmiştir: anaflaksi ve anjiyoödem dahil ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları. Bu olaylar büyüklüğü belli olmayan bir popülasyonda gönüllü olarak bildirildiklerinden dolayı sıklıklarının güvenilir şekilde hesaplanması mümkün değildir. Saksagliptine karşı bir aşırı duyarlılık reaksiyonundan şüphelenildiği takdirde, ONGLYZA kesilmeli, olayla ilgili diğer potansiyel nedenler değerlendirilmeli ve alternatif diyabet tedavisi başlatılmalıdır. (Bkz.bölüm 4.3 Kontrendikasyoniar).

Pankreatit

Pazarlama sonrası deneyim sırasında, akut pankreatit advers reaksiyonları spontan olarak rapor edilmiştir. Hastalar, akut pankreatit karakteristik belirtileri (sürekli, şiddetli karın ağrısı) ile ilgili bilgilendirilmelidir. Saksagliptinin kesilmesinden sonra pankreatitin düzeldiği gözlemlenmiştir. Eğer pankreatitten şüphenilirse, ONGLYZA ve diğer potansiyel şüpheli ilaçlar kesilmelidir.

Geriyatrik popülasyon

75 yaş ve üzeri hastalarda, deneyim çok kısıtlı olduğundan, bu popülasyonu tedavi ederken dikkatli olunmalıdır.

Deri hastalıkları

Klinik dışı toksikoloji çalışmalarında maymunların ekstremitelerinde ülseratif ve nekrotik deri lezyonları rapor edilmiştir (bakınız Bölüm 5.3). Klinik çalışmalarda deri lezyonlarının artan bir sıklıkta gözlenmemesine karşın, diyabetik deri komplikasyonları olan hastalarda deneyim sınırlıdır. DPP4 inhibitör sınıfında, pazarlama sonrası döküntü raporları tanımlanmıştır. Döküntü aynı zamanda ONGLYZA için advers olay olarak belirtilmiştir (bölüm 4.8). Bu sebeple, diyabetik hastaların rutin bakımları sürdürülerek, kabarcıklanma, ülser veya döküntü gibi deri hastalıkları için izlenmeleri önerilmektedir.

Kalp yetmezliği

NYHA klas I-II ile ilgili deneyimler sınırlıdır ve NYHA klas IlI-IV’te saksagliptin ile yapılan klinik çalışmalara dair deneyim yoktur.

Bağışıklık yetmezliği olan hastalar

Organ nakli yapılmış hastalar veya AIDS teşhisi konan hastalar gibi bağışıklık yetmezliği olanlar, ONGLYZA klinik programında çalışılmamıştır. Bu sebeple, bu hastalarda saksagliptinin etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir.

Güçlü CYP 3A4 indüklevicileri ile kullanımı

Karbamazepin, deksametazon, fenobarbital, fenitoin ve rifampisin gibi CYP3A4 indükleyicilerinin kullanımı, ONGLYZA’nın kan şekeri seviyesini düşürücü etkisini azaltabilir (bkz. bölüm 4.5).

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Aşağıda tarif edilen klinik veriler eşzamanlı olarak uygulanan tıbbi ürünler ile klinik açıdan anlamlı etkileşim riskinin düşük olduğunu düşündürmektedir.

Saksagliptin metabolizması öncelikle sitokrom P450 3A4/5 (CYP3A4/5) aracılığıyla

gerçekleşmektedir. İn vitro çalışmalarda, saksagliptin ve majör metaboliti CYP1A2, 2A6, 2B6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1, veya 3A4’ü inhibe etmemiş ve CYP1A2, 2B6, 2C9, veya 3A4’ü indüklememiştir. Sağlıklı bireylerde yürütülen çalışmalarda, saksagliptinin veya majör metabolitinin farmakokinetiği veya saksagliptinin toplam aktif bileşenlerine maruziyet (ana + metabolit) metformin, glibenklamid, pioglitazon, digoksin, simvastatin, diltiazem, ketokonazol, omeprazol, aluminyum hidroksit + magnezyum hidroksit + simetikon kombinasyonu veya famotidin tarafından anlamlı olarak değiştirilmemiştir. Buna ek olarak, saksagliptin metformin, glibenklamid, pioglitazon, digoksin, simvastatin, diltiazem veya ketokonazol ya da östrojen/progestin kombinasyonlu oral kontraseptif farmakokinetiğini anlamlı olarak değiştirmemiştir.

Oral Kontraseptifler: Günde bir kez saksagliptin (5 mg) ve bir oral kontraseptif olan Ortho-Cyclen® (0.035 mg etinil estradiol /0.250 mg norgestimat) ile 21 gün süreyle yapılan eşzamanlı çoklu doz uygulaması primer aktif östrojen bileşeni olan etinil estradiolün veya primer aktif progestin bileşeni olan norelgestrominin kararlı durum farmakokinetiğini değiştirmemiştir. Saksagliptin ile Ortho-Cyclen® eşzamanlı olarak uygulandığında, norelgestrominin aktif bir metaboliti olan norgestrelin plazma EAA değeri %13, norgestrel plazma Cmaks ise değeri %17 oranında artmıştır. Norgestrelin EAA ve Cmaks değerlerindeki bu küçük ölçekli değişiklik klinik açıdan anlamlı olarak değerlendirilmemektedir. Bu bulgular temelinde, saksagliptinin östrojen/progestin kombinasyonlu oral kontraseptif farmakokinetiğini anlamlı derecede değiştirmesi beklenmemektedir.

Saksagliptinin orta derecede CYP3A4/5 inhibitörü diltiazem ile birlikte kullanımı, saksagliptinin

Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla %63 oranında ve 2.1 kat artırmış ve aktif metabolit için ilgili

değerler sırasıyla %44 ve %34 oranında azalmıştır.

Saksagliptinin potent CYP3A4/5 inhibitörü ketokonazol ile birlikte uygulanması, saksagliptinin

Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla % 62 oranında ve 2.5 kat artırmış ve aktif metabolit için ilgili

değerler sırasıyla %95 ve %88 oranında azalmıştır.

Saksagliptinin potent CYP3A4/5 indükleyicisi rifampisin ile birlikte uygulanması, saksagliptinin Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla %53 ve %76 oranında azaltmıştır. Aktif metabolit maruziyeti ve bir doz aralığında plazma DPP4 aktivitesi inhibisyonu rifampisinden etkilenmemiştir (bkz. bölüm

4.4).

Saksagliptinin rifampisin dışındaki (karbamazepin, deksametazon, fenobarbital ve fenitoin gibi) CYP3A4/5 indükleyicileri ile birlikte uygulanması çalışılmamıştır ve saksagliptin plazma konsantrasyonunun azalması ve majör metabolitinin konsantrasyonunun artması ile sonuçlanabilir. Saksagliptin potent bir CYP3 A4 indükleyicisi ile birlikte kullanıldığında glisemik kontrol dikkatlice değerlendirilmelidir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Saksagliptinin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin herhangi bir veri yoktur.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, yüksek dozlarda üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

ONGLYZA gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Saksagliptinin insan sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar saksagliptinin sütle atıldığını göstermektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da ONGLYZA tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve ONGLYZA tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

ONGLYZA’nın glisemik kontrol üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülen, ONGLYZA ile tedavi edilen 3021 hastayı içeren, altı randomize, çift kör, kontrollü klinik güvenlilik ve etkililik çalışmasında, Tip 2 diyabeti olan 4148 hasta yer almıştır.

Havuzlanmış bir analizde, ONGLYZA 5 mg ile tedavi edilen hastalardaki toplam advers olay insidansı plasebo ile benzer bulunmuştur. Advers olaylara bağlı olarak tedavinin kesilmesi plaseboya kıyasla ONGLYZA 5 mg alan hastalarda daha yüksek bulunmuştur (%1.8’e karşı %3.3).

Saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hastaların >%5’inde ve plasebo ile tedavi edilen hastalara göre daha yaygın olarak ya da saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hastaların >%2’ sinde bildirilen ve plasebo ile kıyaslandığında >%1 daha sık bildirilen advers reaksiyonlar (araştırmacının nedensellik değerlendirmesinden bağımsız olarak) aşağıdaki Tablo l’de gösterilmiştir.

Advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve mutlak sıklığa göre listelenmektedir. Sıklıklar çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100, <1/10), yaygın olmayan (> 1/1000, < 1/100), seyrek (> 1/10 000, <1/1000), çok seyrek (<1/10 000) veya bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilememektedir) olarak tanımlanmaktadır.

Sistem organ sınıfı Yan Etkiler

Tedavi rejimine göre yan etkilerin sıklığı

Saksagliptin

monoterapi

Saksagliptin ile metformin1

Saksagliptin ile

sülfonilüre

(glibenklamid)

Saksagliptin ile bir tiyazolidindion

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Ust solunum yolu enfeksiyonu

Yaygm

Yaygın

Yaygın

Yaygın

idrar yolu enfeksiyonu

Yaygm

Yaygın

Yaygın

Yaygın

Gastroenterit

Yaygm

Yaygın

Yaygın

Yaygın

Sinüzit

Yaygm

Yaygın

Yaygın

Yaygın

Nazofarenjit

Yaygın2

Metabolizma ve

beslenme

bozuklukları

Hipoglisemi

Çok yaygın^

Sinir sistemi bozuklukları

Baş ağrısı

Yaygm

Yaygın

Yaygın

Yaygın

Gastrointestinal

bozukluklar

Kusma

Yaygm

Yaygın

Yaygın

Yaygın

Genel bozukluklar

Periferal ödem

Yaygın4

1. Metformine ilave saksagliptin ve metformin ile ilk kombinasyonu kapsar.

2. Sadece ilk kombinasyon tedavisinde

3. Plasebo ile kıyaslandığında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur. Onglyza 5 mg (%0.8) ve plasebo

(%0.7) için doğrulanmış hipoglisemi yaygın değildir.

4. Rapor edilen tüm penferal ödem advers ilaç reaksiyonları hafif ila orta yoğunluktadır ve hiçbiri çalışma ilacının kesilmesi ile sonuçlanmamıştır.

Klinik çalışmalarda pazarlama sonrası deneyim ve sponton raporlar

Tablo 2, pazarlama sonrası deneyimlerden raporlanmış olan ilave yan etkileri göstermektedir. Sıklıklar, klinik çalışmalarda pazarlama sonrası deneyimler bazlıdır.

Tablo 2 Sistem organ sınıfına göre ilave yan et

dlerin sıklığı

Sistem organ sınıfı

Yan etkiler

1

Yan etkilerin sıklığı

Gastrointestinal bozukluklar

Kusma

Yaygın

Pankreatit

Yaygın olmayan

Immün sistem bozuklukları

Aşırı duyarlılık reaksiyonları2 (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4)

Yaygın olmayan

Anafılaktik şoku içeren anafılaktik reaksiyonlar (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4)

Seyrek

Deri ve derialtı doku bozuklukları

Anjiyoödem (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4)

Seyrek

Dermatit

Yaygın olmayan

Şiddetli kaşıntı

Yaygın olmayan

Döküntü2

Yaygın

Ürtiker

Yaygın olmayan

1 Sıklık oranlan, saksagliptin monoterapi, saksagliptin ile metformin, metformin ile başlangıç kombinasyonu, saksagliptin ile sülfonilüre ve saksagliptin ile tiyazolidindion için yapılmış olan toplu analizler baz alınarak hesaplanmıştır.

2 Bu reaksiyonlar, klinik çalışma onay öncesinde belirlenmişlerdir. Fakat, Tablo l’deki kriterlere uymamaktadırlar.

Araştırmacı tarafından en azından ilaca bağlı olduğu değerlendirilen ve kontrol ile kıyaslandığında saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hasta sayısının en az 2 fazlasında rapor edilen advers olaylar, aşağıda tedavi rejimine göre tanımlanmıştır.

Monoterapi olarak: Sersemlik (yaygm) ve yorgunluk (yaygın).

Metformine ek olarak: Dispepsi (yaygın) ve miyalji (yaygın).

Sülfonilüreye (glibenklamid) ek olarak: Yorgunluk (yaygın olmayan), dislipidemi (yaygın olmayan) ve hipertrigliseridemi (yaygın olmayan).

Metformin ile başlangıç kombinasyonu olarak: Gastrit (yaygın), artralji (yaygın olmayan), miyalji (yaygın olmayan) ve erektil disfonksiyon (yaygın olmayan).

İnsüline ek olarak kullanıldığında (metforminle veya metforminsiz), raporlanmış genel hipoglisemi insidansı ONGLYZA 5mg için %18.4 ve plasebo için %19.9’dur.

Laboratuvar testleri

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Günde bir kez, oral yolla uygulanan ONGLYZA’nın 2 hafta boyunca günlük 400 mg’a varan dozlarda (önerilen insan dozunun (ÖİD) 80 katı) QTc aralığı veya kalp hızı üzerine klinik açıdan anlamlı hiçbir etki göstermeksizin güvenilir olduğu ve iyi tolere edildiği gösterilmiştir. Bir doz aşımı olayında, hastanın klinik durumunun uygun kıldığı şekilde uygun destekleyici tedaviye başlanmalıdır. Saksagliptin ve majör metaboliti hemodiyaliz ile atılır (4 saat boyunca dozun %23’ü).

Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.