OPTIMARK 500 mmol/ml enj. için çöz. içeren flakon 10 ml Klinik Özellikler
{ Gadoversetamid }
4.1. Terapötik endikasyonlar
Bu tıbbi ürün sadece tanı amaçlı kullanım içindir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Optimark, bolus periferik intravenöz enjeksiyon olarak 0.2 ml/kg (0.1 mmol/kg) vücut ağırlığı dozunda uygulanmalıdır. Kontrast maddenin tam olarak enjekte edilmesini sağlamak için, enjeksiyonu takiben 5 ml %0.9 w/v sodyum klorür çözeltisi enjekte edilerek yıkama işlemi yapılmalıdır. Görüntüleme prosedürü, Optimark uygulamasından sonraki 1 saat içerisinde tamamlanmalıdır.
Kraniyal MRG’de, şayet bir tek doz kontrast ile artırılmış MRG’ye rağmen bir lezyon mevcudiyetine dair güçlü bir şüphe ya da lezyonlann sayısı, boyutu ve yaygınlığı hakkında daha doğru bilginin hasta yönetimini ya da tedavisini etkileme ihtimali varsa, normal renal fonksiyonlu bireylerde ilk enjeksiyonun 30 dakikası içinde, tetkikin teşhis verimini artırabilen, ikinci bir bolus enjeksiyonu 0.1 mmol/kg uygulanabilir.
Diğer gadolinium kontrast ajanlarla sınırlı veriler, bilinen bir soliter çıkanlabilir metastazı olan bir hastada ilave kraniyal metastazlan dışarda bırakmak için, 0.3 mmol / kg vücut ağırlığı dozda Optimark enjeksiyonu ile bir MR tetkik, daha yüksek teşhis emniyeti sağlar. Uygulama Şekli
Optimark, yalnızca klinik MRG uygulaması alanında deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır.
Ürünün uygulama şekli için “6.6 Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin imhası ve Diğer Özel Önlemler” bölümüne bakınız.
Bir esnek kalıcı venöz kateter takılması tavsiye edilir, bakınız bölüm 4.4.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Optimark, şiddetli böbrek yetmezliği (GFR<30 ml/dak./ 1.73m2) olan hastalarda ve perioperatif karaciğer transplantasyon periyodunda olan hastalarda kontrendikedir (bakınız bölüm 4.3). Orta derecede böbrek fonksiyon bozukluğu olan (GFR 30-59 ml/dak./l .73m ) hastalarda nefrojenik sistemik fibrozis (NSF) oluşma riski nedeniyle kullanımdan kaçınılmalıdır (bakınız bölüm 4.4). Bir tarama esnasında birden fazla doz kullanılmamalıdır. Tekrarlayan uygulama hakkında yeterli bilgi olmadığından dolayı, enjeksiyonlar arasında en az 7 gün olmadıkça Optimark enjeksiyonu tekrarlanmamalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
Optimark, 0-4 haftalık yenidoğanlarda kontrendikedir (bakınız bölüm 4.3).
Bu yaş grubunda güvenlilik ve etkinlik hakkında yeterince veri olmaması nedeniyle 2 yaşının altmda olan çocuklarda Optimark’m kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Optimark 2 yaş ve üstü çocuklarda araştırılmış ve erişkin popülasyondakine benzer bir güvenlilik profili gözlenmiştir.
Çocuklarda ve adelosanlarda tekrarlanan dozun güvenliliği tespit edilmemiştir.
Geriyatrik popülasyon:
4.3. Kontrendikasyonlar
Gadoversetamide veya yardımcı maddelerden herhangi birine ya da diğer gadolinyum ürünlerine karşı aşırı duyarlılık.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Kontrastsız MRG ile tespit edilebilen lezyonlann bozulmuş görüntülemesi
Paramanyetik kontrast ajanlar, kontrastsız MRG’de görülen lezyonlann görüntülemesini bozabilirler. Bu durum paramanyetik kontrast ajanın etkileri ya da görüntüleme parametreleri nedeniyle olabilir. Kontrastsız bir MRG karşılaştırması yokluğunda Optimark taramaları yorumlanırken dikkat uygulanmalıdır.
Herhangi bir paramanyetik kontrast ajanda olduğu gibi, gadoversetamid ile MRG artınlması, mevcut lezyonlann görüntülemesini bozabilir. Bu lezyonlann bazılan, artınlmamış kontrastsız MRG’de görülebilir. Bu nedenle, eşlik eden bir artınlmamış MRG yokluğunda, kontrast artınlmış MRG yorumlanırken dikkat uygulanmalıdır.
Tetkik öncesi, hastalann yeterince hidrate edilmesine dikkat edilmelidir. MR tetkiklerinde, infüzyon pompası, kalp pili, ferro-manyetik klips v.b. taşıyan hastalann hariç tutulması gibi genel kontrendikasyonlara uyulmalıdır.
Hipersensitivite
İntravenöz uygulanan tüm kontrast maddeler ve gadoversetamid ile de, kardiyovasküler, respiratuvar ve cilt reaksiyonlan formunda açığa çıkabilen, alerjik ve idiyosenkratik reaksiyonlar oluşabilir (bakınız bölüm 4.8). Bu reaksiyonlann hemen hepsi, kontrast madde uygulamasının ardından yarım saat içinde olur. Aynı sınıftaki tüm diğer kontrast maddelerle olduğu gibi, nadir vakalarda geç reaksiyonlar (saatler ve günler sonra) olabilir; bununla birlikte, tamamlanmış klinik çalışmalarda hiçbir bildirim olmamıştır.
Şayet hipersensitivite reaksiyonu olur ise, kontrast madde uygulaması derhal kesilmeli ve gerekirse intravenöz tedavi başlanmalıdır.
Tetkik sırasında bir uzman gözetimi gereklidir ve bir esnek kalıcı kateter takılması tavsiye edilir. Acil durumlarda hemen aksiyonu kolaylaştırmak için, gerekli tıbbi ürünler (öm. epineffin/adrenalin, teofilin, antihistaminikler, kortikosteroidler ve atropin), endotrakeal tüp ve ventilatör derhal hazır olmalıdır.
Aşağıdaki durumlarda hipersensitivite reaksiyonları riski artar:
- Alerjik predispozisyonlu hastalar
- Bronşiyal astımlı hastalar; bu hastalarda özellikle artmış bronkospazm riski -Önceden bir iyotlu kontrast ajana reaksiyon tıbbi öyküsü içeren, bir kontrast ajana
reaksiyon tıbbi öykülü hastalar Kontrast madde enjeksiyonu öncesi, hastalara, herhangi bir alerjileri (öm. deniz ürünleri veya tıbbi ürünlere aleıj iler, saman nezlesi, ürtiker) olup olmadığı, kontrast maddelere hipersensitivite gösterip göstermedikleri ve bronşiyal astımı olup olmadığı sorulmalıdır. Antihistaminiklerle ve/veya glukokortikoidlerle premedikasyon değerlendirilebilir.
Beta-blokör kullanan hastalar
Beta-blokör kullanan hastalann, genellikle hipersensitivite reaksiyonlannın tedavisi için kullanılan beta-agonistlere yanıt vermemesinin kaçınılmaz olduğu göze alınmalıdır.
Kardiyovasküler rahatsızlığı olan hastalar
Bu gruptaki hastalarda hipersentivite reaksiyonlan şiddetli olabilir. Özellikle ciddi kalp hastalıklan (öm. şiddetli kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı) olan hastalarda kardiyovasküler reaksiyonlar kötüleşebilir. Bununla birlikte bunlar, Optimark’m klinik çalışmalarmda ortaya çıkmamıştır.
Santral sinir sistemi bozukluklan
Epilepsi ya da beyin lezyonlanndan şikayeti olan hastalarda, tetkik sırasında konvülsiyon İhtimali artabilir. Bu hastaları tetkik ederken tedbirler gereklidir (öm.hastanın izlenmesi) ve olası konvülsiyonların hızlı tedavisi için gerekli ekipman ve tıbbi ürünler hazır olmalıdır.
Böbrek yetmezliği ve karaciğer transplantlı hastalar
Optimark’ı uygulamadan önce, tüm hastalar laboratuvar test sonuçları alınarak renal disfonksiyon için tetkik edilmelidir.
Akut ya da kronik şiddetli böbrek yetmezliği olan (GFR<30ml/dak./1.73m2) hastalarda, Optimark ve bazı diğer gadolinyum içeren kontrast ajanlann kullanımı ile ilişkili nefrojenik sistemik fibroz (NSF) bildirimleri olmuştur. Bu nedenle Optimark, akut veya kronik ağır böbrek yetmezliği (GFR<30ml/dak./1.73m2), hepato-renal sendrom veya perioperatif karaciğer transplantasyon dönemi ile ilişkili herhangi bir derecede akut böbrek yetmezliği olan hastalarda nefrojenik sistemik fibrozis oluşma riskinden dolayı kullanılmamalıdır. Aynca Optimark, 4 haftaya kadarki yenidoğanlarda kullanılmamalıdır (bakınız bölüm 4.3).
/j
Orta derecede böbrek fonksiyon bozukluğu olan (GFR 30-59 ml/dak./1.73m ) hastalarda nefrojenik sistemik fibrozis (NSF) oluşma riski nedeniyle kullanımdan kaçınılmalıdır. Gadoversetamid diyaliz edilebilir. Optimark uygulanmasından kısa bir süre sonra yapılan hemodiyaliz, Optimark’m vücuttan atılmasında faydalı olabilir. Halen hemodiyaliz almamış hastalarda, NSF’i önlemek ya da tedavi etmek için hemodiyalize başlamayı destekleyen hiçbir bulgu yoktur.
Çocuklar
Optimark bir otomatik enjektör ile uygulanmamalıdır. Çocuklarda, yanlışlıkla fazla dozdan sakınmak için gerekli doz el ile uygulanmalıdır.
Yeni doğanlar ve bebekler
Optimark, iki yaşm altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Güvenlilik ve etkinlik, bu yaş grubunda çalışılmamıştır.
Yaşlılar
Yaşlılarda gadoversetamidin renal klerensi bozulmuş olabileceğinden, 65 yaş ve sonrası hastalann renal disfonksiyon için tetkik edilmesi özellikle önemlidir.
Bu tıbbi ürün 17 ml’ye kadar her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez” olarak kabul edilebilir. Daha yüksek dozlar 1 mmol ya da daha fazla sodyum içerir Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.
Serum demir ve çinko
Klinik çalışmalarda serum demir ve çinko düzeylerinde geçici düşüşler gözlenmiştir bu nedenle dikkat edilmelidir. Bunun klinik belirginliği bilinmemektedir.
4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri
Resmi herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gene/ tavsiye Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar/Doğum kontrolü
Klinik koşullar gadoversetamid kullanımını gerektirmedikçe gebelik döneminde Optimark’m kullanılması önerilmediğinden çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda Optimark kullanımı öncesi gebelik testi uygulanması önerilir. Kontraseptif metodlar ile etkileşim hakkında veri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Optimark, klinik koşullar gadoversetamid kullanımım gerektirmedikçe gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Gadoversetamid’in insanlarda anne sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlardan elde edilen veriler gadoversetamid’in süt ile atıldığını göstermiştir (bakınız bölüm 5.3). Emzirilen çocuk için risk göz ardı edilmemelidir. Optimark uygulamasından sonra emzirmeye en az 24 saat ara verilmelidir.
Üreme yeteneği (fertilite))
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
Etkilerin çoğunun hafif ila orta şiddette ve geçici nitelikte olduğu görülmüştür. En sık görülen etkiler disgozi, sıcak hissetme, baş ağnsı ve sersemlik olmuştur.
Gadoversetamid kullanımından sonra gözlenen advers ilaç reaksiyonlannm büyük kısmının sinir sistemi reaksiyonlan olduğu, bunu genel advers reaksiyonlann, gastrointestinal bozukluklann/deri ve deri altı doku bozukluklannın takip ettiği saptanmıştır.
Çok yaygm (>1/10)
Yaygm (>1/100 ila <1/10)
Yaygm olmayan (>1/1.000 ila <1/100)
Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000)
Çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Klinik çalışmalarda ve gadoversetamidin pazarlama sonrası kullanımında bildirilen ilaçla ilgili advers reaksiyonlar aşağıda verilmiştir. Herbir yaygınlık gruplaması içinde, istenmeyen etkiler, azalan ciddiyet sıralaması ile sunulmuştur.
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Yaygın olmayan: Anafilaktik reaksiyon Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Seyrek: İştah kaybı Psikiyatrik Hastalıklar
Seyrek: Anksiyete, uyku bozukluğu
Çok seyrek: Konfiizyonel durum
Sinir Sistemi Hastalıkları
Yaygm: Sersemlik, baş ağnsı, disgozi
Yaygm olmayan: Hipoestezi, paraestezi, parozmi
Seyrek: Senkop, tremor, somnolans, yanma hissi
Çok seyrek: Konvülsiyon
Göz Hastalıkları
Seyrek: Göz kapaklannda eritem, gözde ağn, görme bulanıklığı
Çok seyrek: Oküler hiperemi
Kulak ve Labirent Bozukluklar
Seyrek: Tinnitus
Kardiyak Hastalıklar
Seyrek: Taşikardi, palpitasyonlar, birinci derece AV blok, ekstrasistoller
Çok seyrek: Aritmi
Vasküler Hastalıklar
Yaygm olmayan: Flushing
Seyrek: Hipotansiyon, hipertansiyon
Solunum, Göğüs Bozuklukları ve Mediastinal Hastabklar
Yaygm olmayan: Nazal konjestiyon, boğaz iritasyonu Seyrek: Dispne, disfoni, öksürük, rinore, boğazda daralma
Çok seyrek: Bronkospazm, farenkste ödem, farenjit, rinit, hapşırma Gastrointestinal Hastalıklar Yaygm olmayan: Diyare, bulantı
Seyrek: Kann ağnsı, kabızlık, ağız kuruluğu, aşın tükürük salgısı, kusma
Deri ve Deri altı Doku Hastalıkları
Yaygm olmayan: Ürtiker, kaşıntı, döküntü
Seyrek: Soğuk terleme, eritem, hiperhidroz
Çok seyrek: Periorbital ödem
Böbrek ve İdrar Yolları Hastalıkları
Seyrek: Kan kreatinin düzeylerinin yükselmesi, hematüri Genel Bozukluklar ve Uygulama Bölgesine İlişkin Hastalıklar
Yaygm: Sıcak hissetme
Yaygm olmayan: Göğüste sıkıntı hissi, soğuk hissetme, uygulama yeri reaksiyonlan
Seyrek: Ağn, göğüs ağrısı, yüzde ödem, yorgunluk, ateş, periferik soğukluk hissi, periferik ödem
Çok seyrek: Kendini anormal hissetme, kınklık Araştırmalar
Seyrek: ALT düzeylerinin yükselmesi, idrar tahlili sonuçlannın anormal bulunması, idrarda elektrolit düzeylerinin yükselmesi, CPK düzeylerinde artış, hemoglobin düzeylerinde düşüş, serum kalsiyum düzeylerinde değişiklikler
Çok seyrek: Elektrokardiyogramda QT uzaması
Ciddi advers ilaç reaksiyonlan bildirilmiştir ve bunlar arasında anfilaktoid reaksiyonlar, kardiyovasküler reaksiyonlar ve aleıjik solunum bozukluklan yer almaktadır. Tedavi semptomatik olmalı ve gerekli ilaçlar ve acil durum donanımı ciddi bir olay meydana geldiği takdirde derhal erişilebilecek durumda olmalıdır. Enjeksiyon yerinde lokal reaksiyonlar görülmüştür ve bunlar tahriş tipinde lokal reaksiyonlara yol açabilir.
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Gadoversetamid, insanlarda 0.7 mmol/kg’a (klinik dozun yedi katı) kadar dozlarda test edilmiştir. Aşın dozun klinik sonuçlan bildirilmemiştir. Böbrek fonksiyonu normal olan hastalarda akut toksisite semptomlannın görülme olasılığı yoktur. Optimark, hemodiyaliz ile uzaklaştınlabilir. Ancak, hemodiyalizin nefrojenik sistemik fibrozun (NSF) önlenmesinde yeterli olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.
Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. | Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Mallinckrodt Sağlık Anonim ŞirketiGeri Ödeme Kodu | A11248 |
Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8680678498174 |
Etkin Madde | Gadoversetamid |
ATC Kodu | V08CA06 |
Birim Miktar | 500 |
Birim Cinsi | MIKROMOL/M |
Ambalaj Miktarı | 10 |
Çeşitli İlaçlar > Manyetik Rezonans Görüntüleme Kontrast Medya > Gadoversetamid |
İthal ( ref. ülke : Portekiz ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir. |
|
Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |