Beher tablet 80 mg gliklazid içerir.
İnsulin bağımlı olmayan diyabette (olgunluk çağı diyabetinde) endikedir.
Diabetik ketoasidoz, prekoma veya koma durumlarında Oramikron kullanılmamalıdır. Ciddi renal ve hepatik yetmezlik durumlarında, tiroid ve endokrin hastalıklarında, ağır enfeksiyon, üremi ve sulfonilürelere karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, jüvenil diabette ve hamilelikte kontrendikedir. Şiddetli travmalardan sonra veya enfeksiyon süresince cerrahi operasyona gireceklerde kontrendikedir.
Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde dozajı azaltmak şartıyla oramikron kullanılabilir. Tıbbi kontrol sıklaştırılarak antikoagülan tedavi ile birlikte kullanılabilir. Hipoglisemi riski: Yüksek dozda ilaç kullananlarda, beslenme yetersizliklerinde, renal ve hepatik bozukluğu olanlarda daha fazladır. Bu durumlarda doz azaltılması önerilir. Hiperglisemi oluştuğunda doz arttırılması önerilir. Hamilelikte kullanımı: Herhangi bir teratojenik etkisi tespit edilmemesine rağmen yeterli karşılaştırmalı çalışma bulunmadığından hamilelerde kullanılmaz. Emzirenlerde kullanımı: Süte geçtiğinden emziren kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır. Çocuklarda kullanımı: İnsüline bağımlı diabette endike değildir.Hipoglisemi görülebilir. İlaca bağlı cilt reaksiyonları, baş ağrısı, bulantı, kusma, dispepsi veya konspitasyon görülebilir. Hematolojik yan etkiler olan anemi, lökopeni, trombositopeni ve granulositopeni nadiren görülebilir.
Sulfonamidler, fenilbutazon, salisilatlar, probenesid, dikumarol, MAO inhibitörleri, tetrasiklin deriveleri, kloramfenikol, simetidin, alkol kullanımı, diazepam, mikonazol, disopiramid ve propranolon gibi kardio-selektif olmayan beta-brokener Oramikron'un etkisini arttırır. Kortikosteroidler, oral kontraseptifler, tiazid diüretikleri, fenotiazin deriveleri, tiroid hormonu barbitüratları ve laksatif kullanımı oramikron'un etkisini azaltır.
Dozaj, glisemi normal seviyeye gelinceye kadar, diabetin ciddiyetine göre tedavi eden doktor tarafından belirlenir. Yetişkinlerde günlük total doz: 40-320 mg arasında değişebilir. Tedaviye ortalama: 40-80 mg ile başlanır. Kan şekeri kontrol altına alınana kadar doz arttırılabilir. Ancak bir defada alınacak maksimum doz 160 mg'ı aşmamalıdır.Doz artırılmak istenirse bölünerek 2 defada verilmelidir. Obesite durumlarında veya tek başına oramikron tedavisi yetmeyen kişilerde, tedaviye başka bir ilaç eklenebilir.
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ
Başlıca semptom hipoglisemidir. Şuur bozukluğu ile birlikte görülen ağır vakalarda derhal intravenöz olarak (%10 veya %30) hipertonik glukoz uygulaması gerekir.
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki
yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve
boğazda enfeksyona sebep olabilir. |