Somatropin (human rekombinant), 4 IU
Somatropin eksikliğine veya yetersizliğine bağlı büyüme geriliği olan çocukların uzun süreli tedavilerinde kullanılır. Preparat uygulanmadan önce hipofiz fonksiyonları araştırılarak teşhis doğrulanmalıdır. Epifizyal füzyon oluşmadığı sürece Norditropin etkisini gösterir. Diğer endikasyonu Turner Sendromu'dur.
Koruyucu maddeye karşı aşırı duyarlılık olduğu bilinen kişilerde; aktif malign tümör belirtisi bulunan hastalarda; gebelik ve laktasyon döneminde, kullanımı kontrendikedir.
Norditropin® büyüme hormonu eksikliği ve Turner Sendromu'nun tedavisi konusunda bilgi ve deneyimi olan uzman doktorlar tarafından kullanılmalıdır.Büyüme hormonunun karbonhidrat metabolizması üstüne etki ederek diyabetojenik etki yapması nedeniyle Norditropin®; diyabetli hastalarda; hipotiroidi gelişen durumlarda; intrakraniyal bir lezyona sekonder olarak büyüme hormonu eksikliği sebebiyle Büyüme Hormonu tedavisi alan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Papil ödemi gelişen hastalarda durum benign intrakraniyal hipertansiyon olabileceğinden uygun görülürse, büyüme hormonu tedavisi sonlandırılmalıdır.Genellikle doza bağlı ve geçici karakterde olan periferik ödem görülebilir.Nadiren çocuklarda enjeksiyon yerinde geçici,lokal deri reaksiyonları görülebilir. Norditropin tedavisi sırasında antikor oluşumuna ender olarak rastlanır. Titreleri ve bağlanma kapasiteleri çok düşük olan bu antikorlar Norditropin® uygulamasına karşı vücudun verdiği büyüme cevabını etkilememektedir
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
Norditropin®; glukokortikoid tedavisiyle birlikte kullanıldığında büyümeyi arttırıcı etkisi inhibe olabilir. ACTH eksikliği de bulunan hastalarda, büyüme üzerindeki inhibitör etkisinden kaçınmak için glukokortikoid dozu dikkatli ayarlanmalıdır.
Dozaj hastaya göre düzenlenir. Genellikle haftada 6-7 kere akşamları deri altına (s.c.) enjeksiyonu önerilmektedir. Lipoatrofiyi önlemek amacıyla her enjeksiyon bir öncekinden farklı bir noktaya yapılmalıdır.
Erişkinlerde replasman tedavisi
Doz mutlaka hastanın ihtiyacına göre belirlenmelidir.Tedaviye günde 0.45-0.90 IU/günlük Düşük dozla başlanması önerilmektedir. Doz hastanın tedaviye verdiği yanıt ve hastanın advers etkiler ile ilgili deneyimleri göz önüne alınarak birer aylık aralıklar ile artırılmalıdır. Doz titrasyonu Serum insülin Benzeri Büyüme Faktörü I (IGF-I) düzeyleri göz önüne alınarak yapılabilir. Doz ihtiyacy yaşa bağlı olarak azalır. İdame dozu kişisel farklılıklar göstermekle birlikte, nadiren 3 IU/gün (1.0 mg/gün' eşdeğer) değerinin üzerine çıkar.
Doz Aşımı:Uzun süreli doz aşımı büyüme hormonu fazlalışının bilinen belirti ve bulgularına yol açabilir.