ORGALUTRAN 0.25 mg/0.5 ml 1 hazır şırınga Klinik Özellikler
{ Ganirelix }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Yardımcı üreme tekniği (YÜT) olarak kontrollü over hiperstimülasyonu (KOH) uygulanan kadınlarda prematür luteinize edici hormon (LH) salgılanmasının önlenmesi.
Klinik çalışmalarda ORGALUTRAN, rekombinant folikül stimüle edici hormon (FSH) ile birlikte kullanılmıştır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
ORGALUTRAN sadece infertilite tedavisinde, tecrübeli bir doktor tarafından reçete edilmelidir.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi
ORGALUTRAN, KOH uygulanan hastalarda prematür LH salgılanmasının önlenmesi için kullanılmaktadır. FSH ile kontrollü over hiperstimülasyonuna adet döneminin 2. veya 3. gününde başlanabilmektedir. ORGALUTRAN (0,25 mg), tercihen FSH uygulamasının 6. gününden itibaren başlanarak günde tek doz subkütan yoldan enjekte edilmelidir. Yüksek
cevap verenlerde erken LH yükselişi ORGALUTRAN tedavisine 5. günde başlanarak önlenebilir. Foliküler büyümenin yokluğunda ORGALUTRAN'a başlama geciktirilebilir.
ORGALUTRAN ve FSH yaklaşık olarak aynı saatlerde uygulanmalıdır. Fakat, preparatlar karıştırılmamalı ve değişik enjeksiyon bölgeleri kullanılmalıdır.
FSH doz ayarlamaları dolaşımdaki östradiol miktarından çok, büyüyen foliküllerin sayı ve boyutuna göre yapılmalıdır (bkz. Bölüm 5.1). Günlük ORGALUTRAN uygulamasına, yeterli büyüklükte ve yeterli sayıda folikül oluşana kadar devam edilmelidir. Foliküllerin son matürasyonu insan koryonik gonadotropini (hCG) uygulanarak indüklenebilir. Ganileriks'in yarılanma ömrü nedeniyle iki ORGALUTRAN enjeksiyonu arasındaki süre ve son ORGALUTRAN enjeksiyonu ile hCG enjeksiyonu arasındaki süre, aksi takdirde prematür bir LH salınımı olabileceğinden, 30 saati geçmemelidir. Bu yüzden, ORGALUTRAN sabah enjekte edildiğinde ORGALUTRAN ile tedavi, ovulasyonu tetikleyen günü de içerecek şekilde gonadotropin tedavi periyodu boyunca da devam etmelidir. ORGALUTRAN öğleden sonra enjekte edildiğinde, son ORGALUTRAN enjeksiyonu ovulasyonu uyarma gününden bir önceki günün öğleden sonrasında verilmelidir.
ORGALUTRAN, multipl tedavi siklusları gören hastalarda güvenli ve etkin bulunmuştur. Luteal faz desteği, tüp bebek merkezinin pratiğine göre verilmelidir.
Uygulama şekli
ORGALUTRAN subkütan yoldan tercihen üst bacaktan uygulanmalıdır. Lipoatrofi oluşmaması için enjeksiyon yeri değiştirilmelidir. Hasta veya partneri, yeterli eğitim almaları ve bilgi için uzmanlara ulaşabilmeleri koşuluyla ORGALUTRAN enjeksiyonunu kendileri yapabilir. Önceden doldurulmuş enjektörde hava kabarcıkları görülebilir. Bu beklenen bir durumdur ve hava kabarcıklarının çıkarılmasına gerek yoktur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Bu popülasyonda orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı kontrendikedir.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyonda kullanımı ile ilgili endikasyonu yoktur.
Geriyatrik popülasyon:
Geriyatrik popülasyonda kullanımı ile ilgili endikasyonu yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Aşırı duyarlılık reaksiyonları
Aktif alerjik durumlara ait işaret ya da semptomlarının olduğu kadınlarda özel dikkat gösterilmelidir. Pazarlama sonrası deneyim süresince, ilk doz uygulanır uygulanmaz ORGALUTRAN ile aşırı duyarlılık reaksiyonları (jeneralize ve lokal olarak) bildirilmiştir. Bu olaylara anafilaksi (anafilaktik şok dahil olmak üzere), anjiyoödem ve ürtiker dahildir. (bkz. Bölüm 4.8 İstenmeyen Etkiler). Eğer bir aşırı duyarlılık reaksiyonundan şüpheleniliyorsa, ORGALUTRAN kesilmeli ve uygun tedavi uygulanmalıdır. Klinik deneyimin yokluğunda, ciddi alerjik duruma sahip kadınlarda ORGALUTRAN tedavisi önerilmemektedir.
Lateks alerjisi
Bu tıbbi ürünün iğne koruma kılıfı ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilen sert doğal kauçuk/lateks içermektedir (bkz. Bölüm Kontrendikasyonlar ve Bölüm Ambalajın niteliği ve içeriği)
Over hiperstimülasyon sendromu (OHSS)
Over stimülasyonu sırasında ya da onu takiben, over hiperstimülasyon sendromu (OHSS) görülebilir. OHSS, gonadotropik stimülasyonun bir intrinsik riski olarak düşünülmelidir. OHSS semptomatik olarak tedavi edilmelidir, örn. dinlenerek, elektrolit çözeltilerinin veya kolloidler ve heparinin intravenöz infüzyonu ile.
Ektopik gebelik
Özellikle IVF (in vitro fertilizasyon) olmak üzere yardımcı üreme tedavisi uygulanan kadınlarda çoğu zaman tüplerde anormallikleri mevcut olduğundan, dış gebelik insidansı yükselebilir. Böyle bir tedaviyle sağlanan gebeliğin uterus içerisinde geliştiğinin ultrasonla erken dönemde doğrulanması bu nedenle önemlidir.
Konjenital malformasyon
Yardımcı Üreme Tekniklerinin (YÜT) ardından konjenital malformasyon insidansı spontan konsepsiyonlardakine göre daha yüksektir. Bu yüksek görülme sıklığının ebeveyn özelliklerine ait farklılıklardan (örn. anne yaşı, sperm özellikleri) ve YÜT'e bağlı çoklu gestasyon insidansının yüksek olması ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Sayısı 1000'den fazla yenidoğanın araştırıldığı klinik çalışmalarda, ORGALUTRAN'ın kullanıldığı kontrollü over stimülasyonundan sonra doğan çocuklardaki konjenital malformasyon insidansının, bir GnRH agonistinin kullanılmasının sonrasındaki insidansla benzer olduğu ortaya konulmuştur.
50 kg'ın altındaki ve 90 kg'ın üzerindeki kadınlar
ORGALUTRAN'ın güvenliliği ve etkililiği 50 kg'ın altındaki ve 90 kg'ın üzerindeki kadınlarda araştırılmamıştır.
Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermezâ€.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
ORGALUTRAN'ın diğer ilaçlarla olan etkileşimi incelenmemiştir. Histamin serbestleştirici ürünler de dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılan tıbbi ürünler ile etkileşim olasılığı göz ardı edilemez.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Pediyatrik popülasyon: Bu popülasyon ile ilgili yapılmış herhangi bir klinik çalışma yoktur.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi X'tir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) ORGALUTRAN gebelik oluşması amacıyla yardımcı üreme teknikleri programlarında kontrollü yumurtalık hiperstimülasyonu uygulanan kadınların tedavisinde ortaya çıkabilecek erken LH artışlarını önlemek için kullanıldığından, bir doğum kontrol yöntemi kullanılması gerekmemektedir.
Gebelik Dönemi
Gebelikte kullanıma dair klinik veri yoktur.
ORGALUTRAN gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol
açtığından şüphelenilmektedir.
Hayvanlarda implantasyon sırasında ganirelikse maruz kalmak embriyonun resorbe olması ile sonuçlanmıştır (bakınız Bölüm 5.3 Preklinik Güvenilirlik Verileri). Bu verilerin insanlardaki yansıması bilinmemektedir.
Gebelik süresince ORGALUTRAN kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).
Laktasyon dönemi
Ganireliks'in laktasyonda süte salgılanıp salgılanmadığı bilinmemektedir. Laktasyon süresince ORGALUTRAN kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).
Üreme yeteneği/Fertilite
ORGALUTRAN'nın üreme yeteneği/fertilite üzerine etkileri Bölüm 4.2'de detaylı olarak anlatılmıştır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi çalışılmamıştır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Aşağıdaki listede, yumurtalık stimülasyonu için rekombinant FSH kullanılan klinik çalışmalarda ORGALUTRAN ile tedavi edilen kadınlarda görülen tüm advers olaylar gösterilmektedir. Yumurtalık stimülasyonu için korifollitropin alfa kullanıldığında ORGALUTRAN ile görülen advers reaksiyonların benzer olması beklenmektedir. Advers reaksiyonlar MedDRA sistem organ sınıflarına ve sıklıklarına göre sınıflandırılmaktadır; çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1,000 ila <1/100); seyrek (≥1/10,000 ila <1/1,000);çok seyrek (<1/10,000)ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: ORGALUTRAN verilen hastalarda ilk doz uygulanır uygulanmaz (döküntü, yüzde şişme, dispne, anafilaksi (anafilaktik şoku da içeren), anjiyoödem ve ürtiker) aşırı duyarlılık reaksiyonlarını içeren pazarlama sonrası vakalar bildirilmiştir. Bir olguda, ilk ORGALUTRAN dozundan sonra daha önceden mevcut bir egzemanın kötüleştiği bildirilmiştir.
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Baş ağrısı
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın olmayan: Bulantı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: ORGALUTRAN enjeksiyon yerinde lokal cilt reaksiyonuna yol açabilir (ağırlıklı olarak şişme ile birlikte ya da şişme olmadan kızarma). Klinik çalışmalarda, ORGALUTRAN verilen hastalarda enjeksiyondan bir saat sonra en az bir kez orta ya da ciddi şiddette lokal cilt reaksiyonları görülmesi tedavi siklusu başına % 12 ve subkütan olarak bir GnRH agonisti verilmiş hastalarda % 25'dir. Lokal reaksiyonlar genel olarak uygulamadan 4 saat sonra kaybolmaktadır.
Yaygın olmayan: Kendini iyi hissetmeme hali
Rapor edilen diğer advers olaylar, yardımcı üreme tekniklerine (YÜT) yönelik kontrollü over hiperstimülasyonu ile bağlantılıdır; örneğin pelvik ağrı, abdominal distansiyon, OHSS (bkz. Bölüm 4.4), ektopik gebelik ve düşük.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:tufam@titck.gov.tr; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
İnsanlarda doz aşımı etkinin uzamasıyla sonuçlanabilir. Doz aşımı durumunda ORGALUTRAN tedavisi (geçici olarak) kesilmelidir.
İnsanlarda ORGALUTRAN'ın akut toksisitesine ilişkin elimizde herhangi bir veri bulunmamaktadır. Yine de toksik etkinin oluşması mümkün görünmemektedir. 12 mg'a kadar tekli dozlarda subkütan ORGALUTRAN uygulaması yapılan klinik çalışmalarda sistemik yan etkilere rastlanmamıştır. Sıçanlar ve maymunlarda, akut toksisite çalışmalarında, sırasıyla, 1 ve 3 mg/kg dozlarında intravenöz ganireliks uygulamasını takiben hipotansiyon ve bradikardi gibi non-spesifik toksik semptomlar gözlenmiştir.
Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. | Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Organon Turkey İlaçları Ltd. Şti.Satış Fiyatı | 1163.73 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 1163.73 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8683280337312 |
Etkin Madde | Ganirelix |
ATC Kodu | H01CC01 |
Birim Miktar | 0.25 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Endokrin Sistem > GONADOTROP SERBESTLEYİCİ HORMON > Ganirelix |
İthal ( ref. ülke : Hollanda ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Mide Kanseri Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |
|
Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. |