Bir lak tablet, 160 mg parasetamol, ayrıca boyar madde olarak titandioksit ihtiva eder.
Küçük ve yetişkin çocukların ateşli, ağrılı hastalıklarında kullanılır. Grip ve soğuk algınlığına bağlı vücut kırgınlığı ve ateşte etkilidir. Baş, diş, adale ve mafsal ağrıları gibi çeşitli somatik ağrılarda etkilidir. Aşı sonrası ateş ve ağrılarda kullanılır.
Parasetamole karşı aşırı hassas kişilerde kullanılmamalıdır. Ağır hepatik ve böbrek fonksiyon bozukluğu kronik alkolizmde kontrendikedir.
Eğer ateş ve ağrı 3 günden fazla süre ile devam ederse derhal doktora başvurulmalıdır. Tablet yutmakta zorlanan çocuklarda dikkatli olunmalıdır. Karaciğer ve böbrek hastalarında ve anemisi olanlarda kullanımından kaçınmak gerekir.Nadiren allerjik cilt reaksiyonları, deride kızarıklık, döküntü, kaşıntı, ürtiker görülebilir. Nadiren doza bağlı olarak hematolojik bazı reaksiyonlar, trombositopeni, lökopeni, pansitopeni, nötropeni, agranülositoz görülebilir. Yüksek dozlarda ve hassas kimselerde kusma, gastrointestinal kanama, deri döküntüsü, karaciğer harabiyeti, (Parasetamolun aşırı dozunda doza bağlı bir komplikasyondur. 12-48 saat içinde karaciğer enzimleri yükselebilir, protrombin zamanı uzayabilir. Ancak klinik semptomlar dozun alınmasından 1-6 gün sonrasına kadar görülmeyebilir. 10g'ın üzerinde alınması durumunda toksisite görülmesi muhtemeldir.) serebral ödem, renal tubuler nekroz, kalp aritmileri stimülasyonu, anemi methemoglobinemi görülebilir.
Yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda antikoagülan ilaçların etkisini artırmaktadır. Uzun süreli ve yüksek dozlarda alınan Parasetamol kumarin, indandion deriveleri ile fenotiazinlerle etkileşebilir. Alkol, barbitüratlar ve trisiklik antidepresanlar Parastemolun hepatotoksisitesini artırabilir. Antikonvülsanların veya oral steroid kontraseptiflerin uzun süreli kullanımı karaciğer enzimlerini uyarabilirve ilk geçiş metabolizmasını veya klirensini artırarak Parasetamolun terapötik düzeylere ulaşmasını engelleyebilir.
6-12 yaş arası çocuklarda günde 4 saat ara ile 1 tablet. Maksimum günlük doz 6 tablet (960 mg)
Doz aşımı : Kronik olarak yüksek dozlarda veya bir defada yüksek dozların alınması ciddi toksisiteye yol açabilir. Kronik toksisite, anemi, böbrek hasarı ve gastrik ülser gibi gastroin testinal belirtilerle ortaya çıkar. Akut zehirlenme ise siyanoz, anemi, pansitopeni, nötropeni, sarılık, deri döküntüleri, ateş, kusma, santral eksitasyon ile başlar ve depresyon, koma, vasküler kollaps, konvülziyonlar ve ölümle sonuçlanabilir. Özel erken dönem belirtileri yoktur Hepatotoksisite oluşabilir. Minimal toksik doz 10g (140 mg/kg) olarak bildirilmiştir. Minimal letal doz ise 15g (200 mg/kg) dir. Hepatotoksisitenin ön planda olduğu durumlarda, bulantı, kusma, kırıklık hali, diaforez, karın ağrısı ve diyare görülebilir.
Özel antidotu : Oral yoldan verilecek N-Asetilsistein Parasetamol toksisitesine özel antidottur. Tedaviye Parasetamol alınmasından sonra ilk 24 saat içinde başlanmalıdır. Başlangıçta 140 mg/kg lık asetilsistein yükleme dozu ile başlanmalıdır. Yükleme dozundan 4 saat sonra 70 mg/kg dozunda idame dozu verilir ve idame dozları Parasetamol serum seviyeleri normale dönünceye dek 4 saat aralarla tekrarlanır. (en çok 17 idame doz) Eğer hasta N-asetilsistein dozlarından birini aldıktan sonra 1 saat içinde kusmuşsa bu doz tekrarlanmalıdır.
|
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |