Abdi İbrahim İlaç İlaçları PARKYN ER 1.5 mg uzatılmış salınımlı tablet (30 tablet) KT Nasıl Kullanılır

PARKYN ER 1.5 mg uzatılmış salınımlı tablet (30 tablet) Nasıl Kullanılır

Pramipeksol }

Sinir Sistemi > Dopaminerjik İlaçlar > Pramipeksol Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. | Güncelleme : 13 August  2019

  • PARKYN ER nasıl kullanılır?

    Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

    PARKYN ER'yi her zaman için tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuza sorunuz. Doktorunuz size almanız gereken dozu söyleyecektir.

    İlk hafta boyunca olağan günlük doz 0,375 mg pramipeksoldür. Doktorunuz ilacınızın dozunu belirtileriniz kontrol altına alınıncaya kadar 5-7 günde bir arttıracaktır (idame dozu).

    PARKYN ER

    Doz artırma şeması

    Hafta

    Günlük doz (mg)

    Tablet sayısı

    1

    0,375 mg

    1 adet PARKYN ER 0,375 mg uzatılmış salımlı tablet

    2

    0,75 mg

    1 adet PARKYN ER 0,75 mg uzatılmış salımlı tablet veya

    2 adet PARKYN ER 0,375 mg uzatılmış salımlı tablet

    3

    1,5 mg

    1 adet PARKYN ER 1,5 mg uzatılmış salımlı tablet veya

    2 adet PARKYN ER 0,75 mg uzatılmış salımlı tablet veya

    4 adet PARKYN ER 0,375 mg uzatılmış salımlı tablet

    Olağan idame dozu günde 1,5 mg'dır. Bununla birlikte doktorunuz gerekirse dozunuzu daha fazla arttırabilir. Eğer gerekli olursa, doktorunuz alacağınız dozu günde en çok 4,5 mg pramipeksole kadar yükseltebilir. Günde bir adet PARKYN ER 0,375 mg şeklinde, daha düşük bir idame dozu vermesi de mümkündür.

    PARKYN (çabuk salım) tabletten PARKYN ER uzatılmış salımlı tablete geçiş:

    Doktorunuz, PARKYN ER dozunu, halen kullanmakta olduğunuz PARKYN (çabuk salım) tablet dozunu temel alarak düzenleyecektir.

    Geçiş yapmadan önceki gün PARKYN (çabuk salım) tabletinizi normal zamanında alınız. Daha sonra, ertesi sabah PARKYN ER uzatılmış salımlı tablet dozunu alınız ve artık eski ilacınızdan kullanmayınız.

    Uygulama yolu ve metodu:

    PARKYN ER tabletleri sadece günde bir kez ve her gün yaklaşık aynı saatte alınız. PARKYN ER, yiyeceklerle birlikte veya tek başına alınabilir.

    image

    PARKYN ER uzatılmış salımlı tableti, bütün olarak, su ile yutunuz. Tableti çiğnemeyiniz, bölmeyiniz veya ezmeyiniz. Aksi takdirde, ilacın içindeki etkin madde kanınıza çok hızla geçeceği için aşırı doz alabilirsiniz.

    Değişik yaş grupları:

    Çocuklarda kullanımı:

    PARKYN ER'nin çocuklar ve 18 yaşından küçük ergenlerdeki etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir. PARKYN ER'nin Parkinson hastalığında bu yaş grubuna ilişkin bir kullanım alanı bulunmamaktadır.

    Çocuklarda ve 18 yaşından küçük ergenlerde PARKYN ER kullanımı önerilmemektedir.

    Yaşlılarda kullanımı:

    PARKYN ER'nin vücuttan atılma süresi yaşlılarda biraz daha uzayabilmektedir.

    Özel kullanım durumları:

    Böbrek yetmezliği:

    Böbrek hastalığınız varsa, doktorunuz, ilk hafta süresince normal başlangıç dozu olan 0,375 mg ER tableti sadece gün aşırı almanızı önerecektir. Sonrasında, doktorunuz doz sıklığını her gün bir adet 0,375 mg ER tablet şeklinde arttırabilir. Eğer daha fazla doz artırımı gerekirse, doktorunuz bu artışı 0,375 mg'lık doz basamakları şeklinde yapabilir.

    Eğer böbrekteki problemleriniz ciddi ise, doktorunuz pramipeksol içeren farklı bir ilaca geçmenizi isteyebilir. Tedavi sırasında böbrek problemleriniz kötüleşirse, mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde doktorunuz ile temasa geçiniz.

    Karaciğer yetmezliği:

    Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz azaltımının gerekli olmadığı düşünülmektedir.

    Eğer PARKYN ER'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla PARKYN ER kullandıysanız

    PARKYN ER'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    • Eğer kazaen daha fazla tablet alırsanız, gecikmeden doktorunuza başvurunuz veya en yakın hastanenin acil servisine müracaat ediniz.

    • Fazla dozda PARKYN ER almışsanız, kusma, huzursuzluk veya “4. Olası yan etkiler” bölümünde açıklanan yan etkilerden herhangi biri ortaya çıkabilir.

      PARKYN ER kullanmayı unutursanız

      Eğer ilacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuz dozu almanız gereken zamandan 12 saat sonrasına kadar alabilirsiniz. Bir sonraki dozu olağan zamanında alınız.

      Aradan 12 saatten fazla geçtiyse bu dozu almayınız. Bu durumda, bir sonraki dozunuzu, ertesi gün normal zamanında alınız.

      Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

      PARKYN ER ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

      Doktorunuzla görüşmeden PARKYN ER tedavisini sonlandırmayınız. Tedavinizin sonlandırılması gerekiyorsa, doktorunuz bunu ilaç dozunu yavaş yavaş azaltarak yapacaktır. Böylece belirtilerinizin kötüleşme riski azalacaktır.

      Eğer Parkinson hastasıysanız, PARKYN ER tedavisini kesinlikle aniden sonlandırmayınız. Bu gruptaki ilaçların ani olarak kesilmesi önemli bir sağlık problemi olan ve “nöroleptik malign sendrom” olarak adlandırılan bir tıbbi duruma yol açabilir. Bu sendromun belirtileri arasında şunlar bulunur:

    • Akinezi (Kas hareketlerinin kaybı)

    • Kaslarda sertlik

    • Ateş

    • Kan basıncında değişiklikler

    • Taşikardi (Kalp atımlarının hızlanması)

    • Konfüzyon (Zihin karışıklığı)

    • Şuur azalması veya kaybı (örneğin, koma)

    PARKYN ER almayı bıraktığınızda veya dozunu azalttığınızda, sizde ayrıca, dopamin agonisti kesilme sendromu adı verilen bir tıbbi durum gelişebilir. Bu durumun belirtileri depresyon (ruhsal çöküntü), apati (kayıtsızlık), anksiyete (endişe), bitkinlik, terleme veya ağrıyı içerir. Eğer bu belirtileri yaşarsanız doktorunuza başvurunuz.

    Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa doktorunuza sorunuz.

  • Parkinson Hastalığı Parkinson  Hastalığı  Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.
    Parkinson Hastalığı Parkinson  Hastalığı  Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.
    Şizofrenlik Şizofrenlik Şizofrenliğin psikiatrik teşhisi hakkında çok fazla anlaşmazlık vardır. Bu sayfadaki bilgiler, şizofrenliğin teşhisi, nedenleri ve tedavisi hakkındaki faklı teoriler hakkında bilgi verecektir.
    Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur?
    Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
    Satış Fiyatı 405.67 TL [ 3 Jan 2025 ]
    Önceki Satış Fiyatı
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699514031253
    Etkin Madde Pramipeksol
    ATC Kodu N04BC05
    Birim Miktar 1.5
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 30
    Sinir Sistemi > Dopaminerjik İlaçlar > Pramipeksol
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 

    İLAÇ FİYATLARIİlaç Fiyatları

    PARKYN ER 1.5 mg uzatılmış salınımlı tablet (30 tablet) Barkodu
    Tarihi İlaç Fiyatı
    3 Jan 2025405.67 TL
    2025 / 2008 İlaç Fiyatları