Koçak İlaçları PAS 1 gr 100 tablet KUBFarmakolojik Özellikler

PAS 1 gr 100 tablet Farmakolojik Özellikler

Para-aminoasilik Asit }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Tüberküloz İlaçları
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. | 25 November  2011

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu : Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar ATC kodu : J04AA02

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler Emilim:

Ağız yolundan verildiğinde hızla absorbe olur ve 1-4 saat içinde plazma doruk konsantrasyonuna ulaşır.

Dağılım:

Aminosalisilat, vücut dokularına ve sıvılarına yeterli bir şekilde dağılır. Akciğerler, böbrekler, karaciğerde ve plevra sıvısında yüksek konsantrasyonlara ulaşır. Serebrospinal sıvıya sadece meninksler iltihaplı olduğu zaman geçer. Yarı ömrü yaklaşık 1 saattir.

Biyotransformasyon:

Aminosalisilat, bağırsak ve karaciğerde primer olarak asetilasyonla metabolize olur. En büyük metabolitleri, N-asetil-p-aminosalisilik asit ve p-aminosalisilürik asit’tir.

Eliminasyon:

Uygulanan dozun yaklaş % 80’i 24 saat içinde böbrekler vasıtasıyla atılır. Atılan miktarın yansı veya daha fazlası asetillenmiş metabolitlerdir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum

Veri yoktur.

Hastalardaki karekteristik özellikler

Böbrek yetmezliği

Ciddi böbrek hastalığı olan hastalarda p-aminosalisilik asit ve asetil metaboliti birikir ancak inaktif asetillenmiş forma dönüşüm devam eder. Böbrek hastalığında serbest p-aminosalisilik asitin yarı ömrıı, böbrek hastalığı ile sağlıklı gönüllülerde yaklaşık olarak benzerdir, fakat inaktif, asetilenmiş metabolitinin yan ömrü üremili hastalarda altı kat uzar, p-aminosalisilik asit diyalize edilebilmesine rağmen kronik hemodiyaliz sıklığı, böbrek yetmezliğine bağlı olarak azalan eliminasyonu karşılamak için genellikle yetersizdir.

Karaciğer yetmezliği

p-aminosalisilik asit metabolizmasının normal gönüllülerle karşılaştınlabilir olduğu bildirilmiştir.

Çocuklar ve ergenler

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sodyum aminosalisilat, 6-14 gün arasında on gebe Wistar sıçanlara 3.85 ila 385 mg/kg aralığında beş doz uygulandığında muhtemelen doz yanıtına bağlı olarak kafa arkası kemik defekti oluşturmuştur. Corpora lutea, erken rezorpsiyon, toplam rezorpsiyon, fetal ölüm, yavrulama sayısı ya da hemotamlarda kontrol grubu ile herhangi bir grupta önemli değişiklikler görülmemiştir. 77 mg/kg uygulanan grup hariç tümü için fetal ağırlıklar kontrol grubundan önemli derece fazladır. 7-14 gün arasında 5 mg/kg uygulanan Chinchilla tavşanlan, aynı parametrelerin çalışıldığı kontrol grubu ile karşılaştırdığından önemli farklılıklar göstermemiştir.

Sodyum aminosalisilik asit, Ames strain TA 100 suşunda mutajenik değildir. İnsan lenfosit kültürlerinde akromatik, kromatid, izokromatik kınlım ya da kromatid translokasyonunun in-vitro klastojenik etkileri 153 or 600 ng/mL’de görülmemiştir. 1500 ve 3000 ng/mL’de kromatid sapmalarda dozla ilişkili artış bulunmaktadır.

İzoniyazid ve aminosalisilik asidin hastalar üzerinde kontrol grubu ile karşılaştınldığmda artan sayıda kromazomal sapmalara sahip olduğu bildirilmiştir.

Ağız Kanseri Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur.