PEN-OS 400 oral süspansiyon için kuru toz (80 ml) Klinik Özellikler
{ Benzatin Fenoksimetil Penisilin }
4.1. Terapötik endikasyonlar
PEN-OS, penisiline duyarlı patojenlerin neden olduğu hafıf-orta şiddetteki enfeksiyonların tedavisi ve profılaksisi için endikedir.
Kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları
- Streptokokal enfeksiyonlar (kızıl, tonsillit, Plaut anjini, Vincent anjini, farenjit, tonsiller farenjit, iltihaplı rinofarenjit), akut otitis media, sinüzit
Solunum yolu enfeksiyonları
- Parenteral penisilin tedavisi gerektirmeyen bakteriyel bronşit, bakteriyel pnömoni veya bronkopnömoni
Cilt enfeksiyonları
- Erizipel, erizipeloid, piyoderma formları (impetigo contagiosa, fronküloz gibi), apse, flegmon
- Erythema chronicum migrans ve Lyme hastalığının diğer klinik belirtileri
Diğer enfeksiyonlar
- Isırıklar (örn. yüz yaralanmaları veya derin el yaralanmaları) ve yanıklar
- Diş, ağız ve çene enfeksiyonları
Profilaktik olarak
- Streptokokal enfeksiyonlar ve bunların romatizmal ateş ya da Sydenham koresi, poliartrit, endokardit, glomerülonefrit gibi komplikasyonlarında
- Tonsilektomi ve diş çekimi gibi küçük ameliyatlardan önce ve sonra konjenital veya romatizmal kalp rahatsızlığı olan hastalardaki bakteriyel endokarditte
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji:
12 yaşından küçük çocuklar için:
Çocuklar için günlük doz vücut ağırlığının kg’ı başına 50.000 - 100.000 IU (30-60 mg) fenoksimetilpeni silindir.
Adölesan ve yetişkinler için:
Günlük doz 3.0 - 4.5 milyon IU (1500-3000 mg) fenoksimetilpeni silindir.
Adolesanlar ve yetişkinler için diğer farmasötik formlar mevcuttur (PEN-OS 1000 Film Tablet).
Günlük dozun iki veya üç eşit doza bölünerek uygulanması tavsiye edilir. Hem çocuklar hem de yetişkinler için günlük doz vücut ağırlığının kg’ı başına 25.000 IU (15 mg) fenoksimetilpeni silinden az olmamalıdır. 6.0 milyon IU (4000 mg) fenoksimetilpeni siline kadar olan doz yetişkinler tarafından komplikasyona yol açmadan tolere edilebilir.
Genellikle tavsiye edilen dozlar şu şekildedir:
400.000 IU/5 ml oral süspansiyon | |
Küçük çocuklar: 3-12 aylık (6-10 kg) | 3 x V2 ölçek |
Çocuklar: 1-6 yaş (10-22 kg) | 3x1 ölçek |
Çocuklar: 6-12 yaş (22 - 38 kg) | 3x2 ölçek |
Adolesanlar ve yetişkinler | — |
Günlük doz ihtiyaca göre yükseltilebilir.
Profılaksi için tavsiye edilen özel dozaj:
- Streptokokal enfeksiyonlara maruziyet sonrası (örn. tonsillit, kızıl):
Maruziyet sonrası oral penisilinin terapötik dozlarıyla 10 günlük tedavi, riskli hastalarda enfeksiyonu baskılar.
- Romatizmal ateş, Sydenham koresi ve orak hücre anemisi için:
30 kg altı çocuklar için: Günde 2 x V2 ölçek PEN-OS 400.000 IU/5 ml Süspansiyon için kuru toz
30 kg üstü çocuklar: Günde 2x1 ölçek PEN-OS 400.000 IU/5 ml Süspansiyon için kuru toz
- Endokardit profılaksisi (tonsilektomi, diş çekimi gibi küçük cerrahi girişimlerde): Cerrahi girişimden 1 saat önce çocuklara vücut ağırlığının 8 kg’ı başına bir ölçek ve cerrahi girişimden 6 saat sonra bu dozun yarısı verilir.
Uygulama sıklığı ve süresi:
PEN-OS tedavisine, semptomlar hafifledikten sonra 3 gün süreyle devam edilmelidir. Streptokok enfeksiyonlarında komplikasyonları önlemek amacıyla en az 10 gün süreyle tedaviye devam edilmelidir.
Uygulama şekli:
PEN-OS yemeklerden bağımsız olarak alınabilir.
Oral süspansiyon hazırlamak için şişeye bir miktar su ilave edip çalkalayınız. Tam bir dağılma sağlandıktan sonra şişedeki çizgiye kadar tekrar su ilave edip çalkalayınız.
Her kullanımdan önce şişe çalkalanmalıdır. Kullandıktan sonra sıkıca kapatılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Benzatin fenoksimetilpeni silinin düşük toksisitesine bağlı olarak, hepatik ve/veya renal fonksiyonları bozulmuş hastalarda genellikle doz azaltmasına gerek yoktur. Doz azaltma ihtiyacı bireysel olarak belirlenmelidir. Anürik hastalarda doz azaltılması ya da daha uzun dozlama aralıkları gerekmektedir.
Pediyatrik popülasyon:
PEN-OS, çocuklann kullanımına yönelik olarak hazırlandığından, bu bölümde pediyatrik kullanım için ayrıca özel bir bilgi verilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon:
Özel doz ayarlamasına gerek yoktur. Yetişkin dozları kullanılabilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Sefalosporinlere karşı aşırı duyarlı hastalarda, penisilinlere karşı çapraz alerji olabileceği göz önüne alınmalıdır.
Aleıjik reaksiyon meydana gelirse, tedavi kesilmeli ve hasta adrenalin, antihistaminikler ve kortikosteroidler gibi ürünler ile tedavi edilmelidir.
İnatçı diyare ya da kusmaya yol açan şiddetli gastrointestinal hastalığı bulunan hastalar, yeterli emilimin olup olmayacağı kesin olmadığı için fenoksimetilpeni silin ile tedavi edilmemelidir.
Aleıjik diyatezi (ürtiker veya saman nezlesi) ya da astımı bulunan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Halehazırda mononükleozu (cilt döküntüsü riskinde artış) veya akut lenfatik lösemisi (cilt reaksiyonu riskinde artış) olan hastaların eş zamanlı enfeksiyonlarının tedavisinde PEN-OS kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Mümkün olduğunca, özellikle de stafılokokal enfeksiyonundan kuşkulanmıyorsa, kullanım öncesinde hassasiyet testleri yapılmalıdır.
Romatizmal ateş nüksüne karşı profilaktik olarak penisilin tedavisi alan hastalarda, planlanan cerrahi girişimden (tonsillektomi, diş çekimi gibi) önce perioperatif profılaksi amacıyla doz iki katına çıkarılmalıdır.
Uzun süreli tedavi uygulanan hastalarda, diferansiyel kan sayımı dahil kan sayımı yanında, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da izlenmelidir.
Uzun süreli tedavilerde, dirençli mikroorganizma veya mantar üreme olasılığına karşı dikkatli olunmalıdır.
Uzun süren ağır diyare görülürse, hayatı tehdit edebilen, psödomembranöz kolit (kanlı, mukuslu, sulu diyare; künt, yaygın veya kolik tarzında karın ağrısı; ateş ve seyrek olarak tenezm) olasılığı düşünülmelidir. Bu durumlarda, PEN-OS tedavisi derhal kesilmeli ve hassasiyet testlerinin sonuçlarına göre uygun bir tedaviye başlanmalıdır. Peristalsisi inhibe eden ilaçlar kontrendikedir.
Ağır pnömoni, ampiyem, sepsis, perikardit, endokardit, menenjit, artrit ve akut osteomyelit gibi hastalıkları olan hastalarda, parenteral penisilin tedavisi endikedir.
Fenoksimetilpenisilin tedavisi sırasında, idrarda enzimatik yöntemlere dayanmayan glukoz ve ürobilinojen arama testleri yalancı pozitif sonuç verebilir. İdrarda ninhidrin ile aminoasit miktar tayini de yalancı pozitif sonuç verebilir.
Bu tıbbi ürün her 5 ml’de yaklaşık 0.0308 g sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu tıbbi ürün her 5 ml’de yaklaşık 2 g sakkaroz içerir. Bu durum, dişler için zararlı olabilir. Ayrıca diabetes mellitus hastalannda da bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Penisilinler, sadece proliferasyon gösteren mikroorganizmalara karşı etkili olduklarından, fenoksimetilpenisilin, bakteriyostatik antibiyotiklerle birlikte kullanılmamalıdır. Başka antibiyotiklerle kombinasyonu düşünülüyorsa, etkileri sinerjik ya da en azından aditif olmalıdır. Kombinasyondaki antibiyotikler tam dozlannda kullanılmalıdır (istisna olarak, kanıtlanmış sineıjik etkili antibiyotik kombinasyonlannda, daha toksik olan antibiyotiğin dozu azaltılabilir).
Antienflamatuvarlar, antiromatizmal ilaçlar, antipiretikler (özellikle indometazin, fenilbutazon ve yüksek dozlardaki salisilatlar) ya da probenesid ile birlikte kullanılıyorsa, atılımında kompetitif bir inhibisyon olasılığının bulunduğu dikkate alınmalıdır.
Fenoksimetilpenisilinin yemeklerle beraber alımı, emilimini azaltır.
Diğer antibiyotikler gibi, fenoksimetilpenisilin de oral kontraseptiflerin etkisini azaltabilir.
Absorbe olmayan aminoglikozidlerle (ör. neomisin) intestinal sterilizasyon sırasında ve sonrasında oral olarak uygulanan penisilinlerin absorbsiyonları azalabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar /Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Fenoksimetilpenisilin oral kontraseptiflerin (doğum kontrol haplarının) etkilerini azaltabilir. Bu nedenle ek olarak hormonal olmayan doğum kontrol yöntemlerinin uygulanması önerilir (bkz. bölüm 4.5).
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/ doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. kısım 5.3). Yine de hamilelik sırasında uygulamaya ancak yarar/risk oranı dikkatle değerlendirildikten sonra karar verilmelidir. Hekim özellikle PEN-OS kullanımını tavsiye etmediği sürece gebelikte kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
PEN-OS plasentaya ve az miktarda süte geçer. Anne sütü alan bebeklerde, hassasiyet veya diyare veya maya kolonizasyonuyla normal intestinal florasına bir etki olasığı dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
vücut sistemine göre sınıflandırılmış olup sıklıklar şu şekilde tanıml anmaktadır:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Eozinofıli, hemolitik anemi, lökopeni, trombositopeni, agranülositoz.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Anaflaktoid reaksiyonlar (astım, purpura, gastrointestinal semptomlar) ve kollaps ile seyreden anafilaktik şok. Ancak, bu reaksiyonlar parenteral penisilin tedavisi sırasında görülenlerden daha seyrek olarak ortaya çıkar ve daha hafif bir seyir gösterir.
Mikozlu hastalarda, derideki mantarların metabolik ürünleri ile penisilin arasındaki etkileşimin aleıjik etkiyi güçlendirmesi sonucu, aleıjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın olmayan: Bulantı, diyare, kusma, karında baskı, stomatit, glosit. Tedavi sırasında diyare görülmesi durumunda, psödomembranöz kolit olasılığı akla gelmelidir (bkz. bölüm
4.4).
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Yaygın olmayan: Ürtiker, kaşıntı
Seyrek: Anjiyonörotik ödem, eritema multiforme, eksfoliyatif dermatit
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Seyrek: Eklem ağrısı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Seyrek: Ateş
Araştırmalar
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Kaza eseri veya kasti doz aşımı sonrasında sağlık üzerinde çok zarar verici etkisi olan ciddi semptomlara ilişkin bilinen olgular yoktur. Fakat, bölüm 4.8’de listelenen istenmeyen etkilerle uyumlu olan semptomlar beklenmelidir. Semptomatik tedavi, ciddiyete göre uygulanmalıdır. Spesifik bir antidotu yoktur. Fenoksimetilpenisilin, hemodiyalizle atılabilir. Anafilaktik bir reaksiyon durumunda, PEN-OS ile tedavi hemen durdurulmalı ve olağan önlemler alınmalıdır.
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. | Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş.Geri Ödeme Kodu | A14559 |
Satış Fiyatı | 147.71 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 147.71 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699516285968 |
Etkin Madde | Benzatin Fenoksimetil Penisilin |
ATC Kodu | J01CE10 |
Birim Miktar | 400000 |
Birim Cinsi | IU |
Ambalaj Miktarı | 80 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Penisilinler > Benzatin fenoksimetil penisilin |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. |
|
Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir. |
|
HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |