PILOSED % 2 5 ml göz damlası Kısa Ürün Bilgisi

Pilokarpin Hcl }

Duyu Organları > Göz Tansiyonu İlaçları (Glokom) ve Miyotikler > Pilokarpin
Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. | 30 December  1899

1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PİLOSED % 2 göz damlası, çözelti

2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde

Her 1 mL’sinde 20 mg pilokarpin hidroklorür içermektedir.

Yardımcı maddeler

Benzalkonyum klorür    0,1 mg/mL

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.


3.   FARMASÖTİK FORMU

Göz damlası

Berrak ve renksiz çözelti.


4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

PİLOSED % 2 göz damlası, çözelti, basit kronik (açık açılı) glokom, akut (kapalı açılı) glokom, iridektomiye bağlı kapalı açılı glokom, sekonder glokom (üveite bağlı olanlar hariç), midriyatik ve siki oplej iki erin etkilerini ortadan kaldırma amacıyla kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

 Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:

Kronik glokomda, dört ila altı saatte bir 1-3 damla önerilir. Akut glokomda, cerrahi müdahaleden önce göz içi basıncını düşürme amacıyla, 3-4 kez 10 dakikada bir damlatılır ve eğer gerekirse daha uzun aralar ile devam edilir.

Uygulama şekli:

Açmak için aşağıdaki şekilde hareket edilmelidir:

•    Kapak açılır

•    Altındaki halka atılır

•    Kapak tekrar tamamen ve sıkıca vidalanır. Böylece damlalıktaki membran delinir ve damlalık akmaya başlar.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Özel kullanımı bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon: Çocuklarda kullanımının güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmamıştır. Doktor tavsiyesine bağlı olarak kullanılabilir.

Geriyatrik popülasyon: Doz ayarlaması gerekmemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

İlacın içeriğinde bulunan maddelere karşı aşırı duyarlığı bulunanlarda, akut üveit ve iritis gibi miyozis istenmeyen durumlarda PİLOSED % 2 kullanılmamalıdır. Ayrıca yumuşak kontakt lens kullanan hastalarda da kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

•    PİLOSED % 2 lokal olarak kullanılır, enjekte edilmez.

•    Astımlılarda kullanırken dikkatli olunmalıdır.

•    Özellikle kataraktı olan yaşlılarda pilokarpinin oluşturduğu miyozis nedeniyle karanlığa adaptasyonda güçlük görülebilir

•    Komeal abrazyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Basit kronik glokom tedavisinde normal dozlar kullanıldığında nadiren sistemik reaksiyonlar görülür. Akut kapalı açılı glokomda ise sistemik reaksiyon gelişme olasılığı yüksek dozlar kullanıldığında göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle akut kalp yetmezliği, kısa süre önce geçirilmiş miyokart infarktüsü, belirgin vagotoni, spastik gastrointestinal durumlar, ciddi bradikardi, hipotansiyon, hipertiroidi, epilepsi, bronşiyal astım, peptik ülser, hipertansiyon, idrar yolu obstrüksiyonu ve belirgin vazomotor instabilitesi veya Parkinson hastalığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Tüm miyotiklerde olduğu gibi, bilinen duyarlılığı olan ve daha önceden retinal problemi olduğu bilinenlerde retina dekolmanı nadiren bildirilmiştir. Bu yüzden hastalara tedaviye başlamadan önce fundus muayenesi yapılmalıdır.

Uzun dönem pilokarpin tedavisi alan kronik glokom hastaları düzenli olarak göz içi basıncı ve görme alanı açısından değerlendirilmelidir.

Arzu edilmeyen sistemik emilim, uygulama sırasında iç kantustaki lakrimal keseye baskı uygulanması ile azaltılabilir. (Bu uygulama ile damlanın nazolakrimal kanal aracılığı ile geniş emilim alanları olan nazal ve faringeal mukozaya geçişi engellenir. Bu uygulama özellikle çocuklarda tavsiye edilir.)

İçeriğindeki benzalkonyum klorür gözde irritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için en azından 15 dakika bekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PİLOSED % 2’nin diğer ilaçlar ile etkileşimi bulunmamaktadır.

Klinik olarak ispatlanmamış olmasına rağmen, pilokarpinin miyotik etkisi, uzun süreli veya sistemik kortikosteroid tedavisi, sistemik antikolineıjikler, antihistaminikler, petidinler, sempatomimetikler veya trisiklik antidepresanlar tarafından antagonize edilebilir. İki farklı miyotik ilacın birlikte kullanılması, ilaçlar arası antagonizm ve her iki ilaç ile tedaviye yanıt almamama potansiyelinden dolayı tavsiye edilmez.

Eğer birden fazla medikal oftalmik ürün kullanılacaksa, ilaçlar 5 dakika ara ile uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Pilokarpin tedavisinin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve doğum kontrolü üzerine etkisi olduğunu gösteren çalışma bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Hamilelerde yapılmış yeterli çalışma olmadığından, mutlak endikasyon bulunmadıkça hamilelerde kullanımı önerilmemektedir.

Laktasyon dönemi

Anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden ötürü emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme yeteneği ve fertilite ile ilgili insanlar üzerinde yapılmış bir çalışma mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Karanlığa uyum güçlüğüne, akomodasyon spazmına neden olabilir. Bu nedenlerle tedavi almakta olan hastalar gece araç ve makine kullanmamalı ve az ışıklı ortamlarda tehlike yaratabilecek davranışlardan kaçınmalıdır.

Klinik çalışmalar ve satış sonrası gözetim çalışmalarından elde edilen verilere göre istenmeyen etkiler aşağıda organ sistem sınıflamasına ve sıklıklarına göre sunulmuştur.

Sıklıklar şöyle tanımlanabilir: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Çok yaygın: Gözde kaşınma

Yaygın: Gözde ağrı, periorbital ağrı, miyopi, fotofobi, bulanık görme, konjonktival hiperemi Yaygın olmayan: Retina dekolmanı

Bilinmiyor: Yanma, silier spazm, konjonktival vasküler konjesyon, göz yaşarması, lens opasitesi, retinal ayrılma, supratemporal ve orbital ağrı, görme derecesinde azalma, vitröz kanama, kapalı açılı glokom, göz kapağı kasında spazm, gözde tahriş, lakrimasyon artışı, göz kapaklarında ve konjonktivada hassasiyet, pupiller blokta artış

Kardiyak hastalıklar

Seyrek: Bradikardi, hipotansiyon Bilinmiyor: Hipertansiyon, taşikardi

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor: Bronşiyal spazm, pulmoner ödem

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı

Bilinmiyor: Diyare, tükürük salgısında artış, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Aşırı terleme

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın risk/yarar dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck,gov.tr: e-posta: tufam@titck,gov.tr: tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

PİLOSED % 2’nin göze uygulanmasını takiben sistemik reaksiyonlar nadirdir.

Eğer yanlışlıkla yutulursa, kusma ve gastrik lavaja neden olabilir. Toksisite belirtileri (tükürük salgılama, göz yaşarması, terleme, bulantı, kusma ve diyare) meydana gelebilir. Eğer böyle bir durum meydana gelmesi halinde atropin gibi antikolinerjik ajanlarla tedavi gerekebilir.


5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antiglokom preparatlar ve miyotikler ATC kodu: S01EB01

PİLOSED, % 2 steril pilokarpin hidroklorür çözeltisidir. Pilokarpin gözdeki kolineıjik reseptörleri direkt olarak uyaran parasempatomimetik bir ajandır. İrisin sfınkter kasını ve siliyer kası kontrakte ederek miyozis ve akomodasyon spazmı yapar. Göz içi basıncını hümör aközün geri emilimini arttırarak düşürür. Aynı zamanda hümör aközün salgılanmasını da inhibe eder.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim: Miyotik etkisi 10-30 dakika içinde başlar ve 4-8 saat sürer. Göz içi basıncında azalma ise 75 dakika içinde maksimuma ulaşır ve 4-14 saat sürer.

Dağılım: Pilokarpin, kornea yağ-su-yağ bariyerini geçebilir. Bu sayede, göze topikal olarak uygulandıktan sonra iyi oküler penetrasyon meydana gelir. İnsanlarda 2 damla %2’lik çözelti uygulamasından 20 dakika sonra göz sıvısındaki konsantrasyon %0,2 olarak gözlenir.

Biyotransformasvon: Pilokarpin kolinesteraz tarafından hidrolize edilir.

Eliminasvon: Pilokarpin, diğer bileşenlerle birlikte idrar ile vücuttan uzaklaştırılır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Geçerli değildir.

6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Di sodyum EDTA Borik asit

Polivinil pirolidon

Sodyum hidroksit (pH ayarlayıcı)

Hidroklorik asit (pH ayarlayıcı)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Açılıncaya kadar sterildir. Açıldıktan sonra 15 gün içinde tüketilmelidir.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, beyaz kapaklı kendinden damlalıklı şişede kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İnme İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. Ağız Kanseri Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır.

İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Geri Ödeme KoduA06155
Satış Fiyatı 124.92 TL [ 3 Jan 2025 ]
Önceki Satış Fiyatı
Original / JenerikJenerik İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699569610083
Etkin Madde Pilokarpin Hcl
ATC Kodu S01EB01
Birim Miktar 20
Birim Cinsi MG
Ambalaj Miktarı 5
Duyu Organları > Göz Tansiyonu İlaçları (Glokom) ve Miyotikler > Pilokarpin
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
PILOSED % 2 5 ml göz damlası Barkodu