Cisplatin hastalara hastane koşullarında ve kanser kemoterapisi konusunda deneyimli hekim gözetiminde verilmelidir. Cisplatinin kümülatif şekilde ototoksik , nefrotoksik ve nörotoksik olduğu gösterilmiştir. Bu organ ve sistemlere toksik olan ilaçlarla birlikte uygulama cisplatin toksisitesini güçlendirebilir. Intravenoz infüzyondan önce, infüzyon sırasında ve sonrasında yeterli hidrasyonun sağlanması ile nefrotoksisiteden kaçınılabilir.
Tedavi sırasında kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, trombosit sayıları ve Ca++, Na+, K+, Mg++ konsantrasyonları haftalık intervallerle tekrarlanmak suretiyle, her tedavi siklüsünden önce, tedavi sırasında ve sonrasında böbrek , karaciğer, hemopoletik fonksiyonlar ve serum elektrolitleri izlenmelidir.
Odiyogram en azından her tedavi siklusundan önce düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Böbrek fonksiyonları (serum kreatinin £ 130 mmol/L 5mg/dl ve üre düzeyinde 25mg/dl) azalmış lökosit sayıları ( > 4000/ul 4.0 x 107/L) veya trombosit sayıları ( >100 000/ul; >100x107/L) normale dönünceye kadar ve odiyogram normal limitler içinde kalıncaya kadar, tedavi sikluslarının tekrarlanmasına ara verilmelidir. Cisplatinin neden olmadığı periferik nöropatili hastalarda dikkatli olunması önerilmektedir.
Akut bakteriyel veya viral enfeksiyonlu hastalarda özel dikkat gereklidir.
İlacın damar dışına sızması durumunda infüzyon hemen durdurulur, iğne yerinde bırakılır, dokudan sızıntı aspire edilir ve sodyum klorür ile irrigasyon yapılır. (Eğer yüksek kontrasyonda solüsyonlar kullanıldıysa)
Sispilatin alüminyum metali ile etkileşerek siyah bir çökelti oluşturur. Bütün alüminyum içeren IV setler, iğneler, kateterler ve şırıngaların kullanımından kaçınılmalıdır.
İnfüzyon solüsyonu diğer ilaç ve katkı maddeleri ile karıştırılmamalıdır.
Penislamin ve diğer şelatlayıcı ajanlar sispilatinin etkinliğini düşürebilir.
Tüm sitostatikler gibi sispilatin son derece dikkatle tutulmalıdır; eldivenler, yüz maskeleri ve koruyucu giysiler giyilmelidir.Eğer mümkünse sisplatin bir koruyucu altında tutulmalıdır. Deri ve/veya mukoz membranlar ile temasından kaçınılmalıdır. Hamile hastane personeli sisplatine dokunmamalıdır.
Deri ile temas: Bol miktarda su ile yıkayınız. Geçici yanma varsa bir krem uygulayınız. (Bazı kişiler platinyuma duyarlıdır ve deri reaksiyonu meydana gelebilir.)
Hamilelik Döneminde
Hamile kadınlara uygulandığında fetüse zarar verebilir. (Kategori D)
Hamilelik sırasında Placis uygulanırsa yada tedavi sırasında hasta hamile kalırsa, hasta fetüsün karşı karşıya kalabileceği risklerden haberdar edilmelidir. Cisplatin tedavisi sırasında veya tedaviden en az 8 ay sonra hamile kalmadan
ve /veya doğurmaktan kaçınmak için uygun önlemler alınmalıdır. Tedavi sonunda çocuk sahibi olmak isteyen hastalar için genetik konsültasyon önerilmelidir.
Süt Verme Döneminde
Cisplatin emziren annelere uygulanmamalıdır.Cisplatin uygulanmasının kaçınılmaz olduğu emzirenlerde hastaya emzirmeyi durdurması söylenmelidir.
Çocuklarda kullanımı
Cisplatinin ototoksik etkileri çocuklarda daha ağır olabilir.
Yaşlılarda kullanım
Mevcut bilgi yoktur.
Araç ve makine kullanımına etkisi
Gerek Cisplatinin sekonder etkileri, gerekse antiemetiklerle birlikte kaçınılmaz uygulamaları dolayısıyla otomobil kullanma veya makine kullanma kapasitesinin tedaviyi izleyen 24 saat boyunca belirgin şekilde etkilendiği görülebilir.