İstenmeyen reaksiyonlar doza bağlıdır ve kümülatif olabilir.
Nefrotoksisite
Ara dozlarda ( 20 mg/m2 - < 50 mg/m2 ) tek bir uygulamadan sonra hafif ve reversibl böbrek fonksiyon bozukluğu görülebilir. Mikrohematüri nadiren ortaya çıkar. Yüksek dozlarda (50 mg/m2 - 120 mg/m2 ) tek bir uygulamadan ya da tekrarlanan günlük uygulamalardan sonra, üremi ve anüri şeklinde tubüler nekrozla böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Böbrek yetmezliği irreversibl olabilir.
Nefrotoksisite kümülatiftir ve cisplatinin başlangıç dozundan 2-3 gün veya 2 hafta sonra görülebilir.Ancak nefrotoksisite riski cisplatin uygulamasından önce ve sonra uygulanan hidratasyon ile zorlu diürez sayesinde azalır. Yeterli hidratasyon olmaksızın tek doz 50mg/m2 cisplatin ile tedavi edilen hastaların % 28-36'sında nefrotoksisite görülmüştür.
Miyelosupresyon
Doza bağımlı, kümülatif ve genellikle reversibl olan lökopeni, trombositopeni ve anemi gözlenmiştir. Cisplatin kesildiğinde reversibl olan Coombs pozitif hemolitik anemi gözlenmiştir.Ağır kemik iliği depresyonu (agronülosito ve/veya aplastik anemi) yüksek doz cisplatin dozlarından sonra ortaya çıkabilir. Lökosit sayısında belirgin bir düşme (Hastaların % 5'inde 1.5 x 109 /L' nin altında) sıklıkla yaklaşık olarak uygulamadan 14 gün sonra gözlenmektedir; trombosit sayısındaki düşme (50x 109 /L' nin altında hastaların %10'undan azında ortaya çıkar) yaklaşık olarak 21 gün sonra ortaya çıkar (iyileşme süresi yaklaşık 38 gündür.) Muhtemelen cisplatine bağlı hemoliz bildirilmiştir.
Gastrointestinal Toksisite
Uygulamadan 1-4 saat sonra ortaya çıkan iştahsızlık, tat duyusu kaybı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve diyare sıklıkla görülmektedir. Bu semptomlar çoğu hastada 24 saat sonra gerilemektedir.Hafif bulantı ve anoreks tedaviden 7 gün sonrasına kadar sürebilir. Nadiren oromukozit görülür.
Ototoksisite
50mg/ m2 cisplatin ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %30'unda odiyometrik olarak belirlenmiştir; kümülatif, muhtemelen irrevesibldir.Ve bazen tek kulakta sınırlıdır. Ototoksisite kulak çınlamaları ve/ veya daha yüksek frekanslarda işitme kaybı şeklinde kendini gösterir. Normal işitme aralığında işitme kaybı, hastaların % 10 ila 15'inde gözlenmektedir. Ayrıca sağırlık ve vertigo ile ilişkili vestiguler toksisite de ortaya çıkmaktadır. Önceden veya birlikte kranial radyasyon ile işitme kaybı riski artar. Ototoksisite çocuklarda daha ciddi olabilir.
Okuler Toksisite
Cisplatin ile kombine tedavide görme kaybı görülmesi nadirdir. Görme bozuklukları ile pupilla ödemi bazen gözlenmiştir, ancak tedavinin kesilmesinden sonra reversibldır.
Nörotoksisite
Periferik nöropati ile (genellikle çift taraflı ve duyusal), nadiren tat alma dokunma veya görme duyusu kaybı ie karekterizedir. Redrobulber nörit ve serebral bozukluklar (konfüzyon, geveleyerek konuşma, bireysel vakalar halinde kortikal körlük, hafıza kaybı, paralizi), Lhermitte belirtisi, otonomik nöropati ve omurilik miyelopatisi gözlenmiştir; yaşamsal beyin fonksiyonlarının kaybı
(tekvaka halinde; akut sereprovasküler komplikasyonlar, serebral arterit, karotis arterit kanıtlığı, ensefalopati). Bu belirtilerin biri ortaya çıktığında cispilatin uygulaması derhal kesilmelidir. Cisplatin nörotoksisitesi reversibl olabilir. Ancak tedavinin kesilmesinden sonra bile hastaların %30-50'sinde irreversibldır.
Hiperürisemi
Semptomsuz ya da gut atakları ile birlikte olabilir. Nefrotoksisite ile ilişkili hastaların %25-30'unda hiperürisemi bildirilmiştir. Hiperkolesterolemi yetersiz AOH salgılaması, serum amilaz artışı, hemolitik-üremik sendromla ilişkili trombotik mikro anjiopati tek tük vakalar halinde bildirilmiştir.
Serum elektrolitleri
Hipomagnezemi, hipokalsemi, hiponatremi, hipofostemi, kas krampları ile ve /veya EKG değişiklikleri ile hipokalemi, cisplatine bağlı renaltubuler hasar nedeniyle bu katyonların tübüler reabzorbsiyonunda bir azalma sonucu olarak nadiren ortaya çıkar.
Allerjik Reaksiyonlar
Anafilaktik reaksiyonlar sık değildir ve dö