Hipovolemik Şokun Acil Tedavisi
İntravenöz yol ile verildikten sonra verilen kişinin dokulararası boşlukların iyi hidrate edilmiş olması ve dokulararası boşluklarda ödemin mevcut olması ön koşuluyla hiperonkotik Plasbumin - 20, verilen hacmin 3 ila 4 katı kadar plazma hacmini genişletir. Eğer, hasta dehidrate ise, ilave olarak kristaloidler de verilmeli veyahut % 5’ lik insan albumini (Plasbumin-5) kullanılmalıdır. Hastanın hemodinamik yanıtı gözlenmeli ve aşırı dolaşım yüklenmesine karşı önlemler gözden geçirilmelidir. Verilecek total albumin dozu normal bir kişide bulunan düzeyi geçmemelidir, yani aktif kanaması
olmayan bir kişi için vücut ağırlığının kilosu başına 2 g olmalıdır. Her ne kadar genel hacim eksikliği için Plasbumin-5’ in tercih edilmesi gerekirse de, uygun kristaloidlerinde beraber kullanılmasıyla onkotik eksikliği mevcut olan veya tedavisi gecikmiş uzun şokların tedavisinde kullanılması terapötik avantajlar sağlayabilir.
Sirozlu bir hastadan asit sıvısının vücuttan uzaklaştırılması kardiyovasküler fonksiyonlarda değişme ve hatta hipovolemik şokla sonuçlanabilir. Bu gibi durumlarda kan hacmini desteklemek için albumin infüzyonu yapmak gerekebilir.
Yanık Tedavisi
Güneş yanıklarından sonra kolloidler, kristaloidler ve suyun kullanımıyla ilgili optimal bir tedavi rejimi henüz oluşturulmamıştır. Isıya bağlı yaralanmanın tedavisinde, ilk 24 saat içerisinde azalan ekstraselüler sıvı hacmini yerine koymak için çok miktarda kristaloid infüzyonu yapılır; 24 saat sonra plazma kolloid osmotik basıncını sürdürebilmek için Plasbumin- 20 kullanılır.
Ödemin Eşlik Ettiği veya Etmediği Hipoproteinemi
Büyük cerrahi girişmler sırasında gelişen onkotik yetmezliğe bağlı komplikasyonlar nedeni ile hastalar dolaşımda bulunan albumin miktarının yarısına yakınını kaybedebilirler. Benzer bir durum sepsisdeki veya yoğun bakımdaki bir hastada da oluşabilir. Bu tür durumlarda Plasbumin- 20 ile tedavinin bir değeri olabilir.
Erişkin Solunum Yetmezliği Sendromu (ARDS)
Bu durum şok veya cerrahi sonrası değişen durumlara bağlı komplikasyonlar sonucu ortaya çıkan akciğerlerdeki interstisyel ödem nedeni ile gelişen yetersiz oksijenlenmedir.
Eğer, klinik işaretler hipoproteinemi ve sıvı hacim yükselmesini gösteriyorsa, Plasbumin- 20 ve diüretik verilmesi tedavi edici bir rol oynayabilir.
Kardiyopulmoner By- Pass
Modern pompalarda düşük başlama hacmi gerekmesi nedeniyle, ameliyet öncesi olarak albumin ve kristaloid kullanılarak kanın seyreltilmesinin güvenli ve kolay olduğu gösterilmiştir.Her ne kadar hemotokrit ve plazma protein konsantrasyonu emniyetli olarak ne ölçüde düşürüleceğinin sınırı tanımlanmışsa da, yaygın olarak kullanılan uygulama; kristaloid ve albumin kullanılarak hastadaki pompa başlangıç çalışma değerinin % 20
hemotokrit ve plazma albumininin konsantrasyonunda her 100 ml için 2.5 g düzeyine ayarlanması şeklindedir.
Akut Karaciğer Yetmezliği
Pek sık rastlanmayan ve koma ile beraber olsun veya olmasın, karaciğer fonksiyonlarının hızlı bir şekilde kaybolduğu durumlarda hastaya albumin vermek hem kolloid plasma ozmotik basıncını desteklemek hem de plazmadaki aşırı billurubini bağlamak açısından iki amaca da hizmet edebilir.
Yeni Doğanın Hemolitik Hastalığı
Transfüzyon değişimi öncesinde Plasbumin- 20 verilmesi endike olabilir. Böylece serbest bilurubin bağlanmış olup kernikterus oluşma riski azalmış olur. Transfüzyon değiştirmesinin yaklaşık 1 saat öncesi vücut ağırlığının ker kilogramı için 1 g infüzyon yapılır. Hipervolemik bebeklerde dikkatli olunmalıdır.
Proteinden Zengin Sıvıların Tutulması
Bu tablo akut peritonit, pankriatit, mediastinit ve yaygın selülit gibi durumlarda oluşur. Üçüncü boşluğa olan kaybın büyüklüğüne bağlı olarak oluşacak hacim azalması veya onkotik aktivite azalması albumin infüzyonu ile tedavi gerektirebilir.
Eritrositin Tekrar Süspansiyonu
Aşırı hipoproteinden kaçınmak için değişik transfüzyon değiştirme tipleri sırasında veya ço
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel
olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |
|
Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya
çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun
süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. |