Karboplatin ile görülebilen yan etkiler aşağıdaki gibidir.
- Hematolojik Toksisite: Karboplatin, tek ajan olarak tolere edilen maksimum dozlarda hastaların %34'ünde trombositopeni (50.000/mm3 ve altında) görünmesine yol açar, değerler tedavinin başlangıcından itibaren 35 gün içinde normale döner. Aynı şekilde hastaların %20'sinde lökopeni (2.000/mm3 ve altında) görülür ve genel olarak tedavinin başlangıcından itibaren 43 gün içinde gerçekleşir. Hastaların yaklaşık yarısında 9,5 g/dl'nin altında hemoglobin seviyesinde azalma gözlenir.
Enfeksiyon ve kanama komplikasyonları karboplatinle tedavi edilmiş hastaların sırasıyla %4 ve 6'sında görülmüştür.
- Nefrotoksisite : Hastaların yaklaşık %l5'inde yüksek üre veya serum kreatinin seviyeleri görülür. Nefrotoksisitenin ortaya çıkması ve yoğunluğu karboplatin tedavisi öncesi böbrek yetmezliği olan hastalarda artabilir. Böbrek fonksiyon testlerinde büyük değişiklikler olduğunda tedavi dozunu azaltmak ya da tedaviyi kesmek gerekebilir. Karboplatin tedavisi sonrasında serum elektrolit (magnezyum, potasyum ve ender olarak kalsiyum) düzeylerinde azalma görülebilir fakat hipoelektrolitemi ile ilişik klinik belirti ve semptomların görüldüğü bildirilmemiştir.
- Gastrointestinal Toksisite : Hastaları % 25'inde mide bulantısı ve kusma görülür. Hastaların üçte birinde kusmalar ağırdır. Bulantı ve kusmalar tedaviden 24 saat sonra kaybolur ve ayrıca antiemetik ilaçlara düzenli olarak cevap verilir.
- Alerjik reaksiyonlar : Sıklığı çok nadirdir (%2'den az). Diğer platin bileşiklerinin uygulanmasından sonra gözlenenlere benzerler; hıçkırık, görünür sebebi olmayan ateş ve şiddetli kaşıntı.
- Ototoksisite : Karboplatin ile tedavi edilmiş hastaların % 15'inde klinik belirti olmaksızın (bir odiogram ile belirlenmiş) yüksek frekanslar (4000-8000 Hz)bakımından işitme azalması görülebilir. Hastaların yanlızca %1'i klinik semptomlar, (temel olarak tinnitus) gösterirler. Eğer hastalar daha önce cisplatin ile tedavi edilmişler ve bu türden bir tedaviye bağlı olarak işitme kaybı yaşamamışlarsa, belirtiler ağırlaşabilir.
- Nörotoksisite : Karboplatin ile tedavinin ardından periferik nöropati olayları %6 civarındadır. Nörotoksisite hastaların çoğunda parestezi ve kiriş dokusuna ait hipperrefleksi ile sınırlıdır. Nörolojik semptomların sıklığı ve yoğunluğu hastaların daha önce cisplatin ile tedavi edildikleri durumlarda artar.
- Diğer : Başlangıç değerleri normal olan hastaların üçte birinde hepatik fonksiyon testlerinde minimal değişiklikler görülür. Alkalin fosfataz seviyeleri; SGOT, SGPT veya total billuribinden daha fazla artar. Bu anomalilerin çoğu tedavi boyunca ortadan kaybolurlar.
Karboplatin ile tedavi edilmiş hastaların %20'den azında alopesi, ateş ve enfeksiyon veya allerjik reaksiyon kaynaklı olmayan titremeler ortaya çıkabilir.