Mentis İlaçları POT-K 60 efervesan tablet KUBFarmakolojik Özellikler

POT-K 60 efervesan tablet Farmakolojik Özellikler

Potasyum Karbonat + Potasyum Sitrat }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Potasyum > Potasyum karbonat + potasyum sitrat
Mentis İlaç San. Tic. Ltd. Şti | 17 November  2011

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Potasyum eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçlar ATCkodu: A12BA30

Intrasellüler potasyum konsantrasyonu yaklaşık 140-150 mmol/1, plazma potasyum konsantrasyonu ise 3.5-5.0 mmol/i’dir. Günlük potasyum gereksinimi 1-1.50 mmol/kg vücut ağırlığı (39-59 mg/kg VA) arasındadır ve normal koşullarda besinlerle alınır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Beyaz efervesan tablet.

Suda gaz oluşturarak çözülür. Hidrojen karbonat, karbondioksit olarak çıkar ve İçilecek çözelti potasyumu sitrat olarak içerir.

Emilim:

Potasyum tuzlan oral uygulamadan sonra barsaktan çabuk emilir. İdrarda bulunan potasyum ise distal tübülüste cereyan eden sodyum değiş-tokuşundan kaynaklanır. Potasyum ve hidrojen iyonlan sodyum iyonlanyla değiş-tokuşla rekabet ederler. Bir potasyum sitrat monohidrat/potasyum hidrojen karbonat kombinasyonunu efervesan tablet (- 40 meq K+) uygulamasından sonra 30 dakika içinde plazma potasyum düzeyi yaklaşık 0.5-1 mmol/L miktarında yükselir.

Dağılım:

Potasyum hızlı olarak karaciğer, kaslar ve beyine ulaşır ve daha sonra organizmaya dağılır. Potasyum proksimal tübülüsten geri emilir.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan deneylerinde potasyum sitratın mukoza tolerabilitesi yüksek olarak bulunmuştur. Kanserojenik, mutajenik, reprodüksiyon-toksikolojik gibi toksik etkiler öngörülen uygulama yolu ve sürelerinde beklenmemektedir.

6. FARMASÖTIK ÖZELLİKLER

İnme İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir.