Bir Ampul:(%22.5)
Potasyum klorür 2,250 g,
Enjeksiyonluk su y.m. 10.00 mL içerir.
10 mL’lik 1 ampul’de 30 mEq potasyum vardır.
Bir Ampul: (%7.5)
Potasyum klorür 0,75 g,
Enjeksiyonluk su y.m. 10.00 mL içerir.
10 mL’lik 1 ampul’de 10 mEq potasyum vardır.
Potasyum kaybımına neden olan;
İshal kusma ve gastrointestinal fistüllerde,
Primer ve sekonder hiperaldosteronizmde,
Mineralkortikoid (Alldosteron) ve glükokortikoid (ACTH, Kortizon v.b.) tedavilerinde,
Parenteral sıvı tedavisinde (potasyum ihtiva etmeyen),
Diyabetik ketoasidoziste,
Metabolik alkaloziste, digitalis entoksikasyonunda,
Salt losing nefritiste,
Tiyazid sınıfındandiüretiklerin uzun süreli kullanımında,
Kronik protein yıkımında endikedir.
Oligüri, anüri ya da azotemi ile şiddetli renal yetmezliklerde, tedavi edilmeyen kronik adenokortikal yetmezlikte (Addison hastalığı), hiperkalemi ve akutdehidrasyonda kontrendikedir.
Enjeksiyonluk preperatlara İ.V. verilişinden önce mutlaka dilüe edilmelidir.Potasyumun konsantre çözeltisinin direkt enjeksiyonları ani ölüme neden olur. Özellikle hızlı infüzyonlarda hasta EKG yönünden yakından izlenmelidir. Gerektiğinde kan potasyumdüzeyleri ölçülebilmelidir.
Tıbbi zorunluluk olmadıkça hamilelerde kullanılmamalıdır.Yüksek dozlarda hiperkalemi gelişir. Klinik belirtiler eksteramidlerde parestez, mental konfüzyon, paralizi, ciltte soğukluk, gri deri, kan basıncındaki düşme ile periferal vasküler kollaps, kardiyak aritmi ve kalp bloğu'dur. Çok yüksek plazma potasyum konsantrasyonlarında (8-11 mEq/L) kardiyak depresyon, aritmi ya da kardiyak arrest sonucu ölüm görülür. ECG'deki değişiklikler ise T dalgasında sivrileşme, ST segmentinde baskılaşma, P dalgasının kaybolması ve QT intervalinde uzalmadır.
Poatasyum klorür amfoterisin ile geçimsizdir. Amikasin sülfat, dobutamin hidroklorür ve sabit yağ emülsiyonları ile geçimsizlikleri rapor edilmiştir. Amilorid, spironolakton ve triamteren gibi potasyum tutucu diüretiklerle kullanılmamalıdır.
Potasyum Klorür Ampul 1000 ml'lik %5 dekstroz solüsyonuna katılır., intravenöz enfüzyon şeklinde verilir. Hazırlanan çözeltinin konsantrasyonu 40 mEq/L'yi geçmemelidir. Dozlar vakanın duruımuna göre doktor tarafından ayarlanır.
Büyüklerde :
Genel olarak saatte 20 mEq/L'yi geçmemek kaydıyla günde 250-150 mEq verilebiir.
Maksimum doz 3,7 mEq/kg/24 saattir.
Çocuklarda:
Maksimum doz 2-3 mEq/kg/24 saattir.
Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir. Bu tektirde büyükler için günlük doz 2-6 g potasyum klorür olarak hesaplanır.
DOZ AŞIMI HALİNDE ALINACAK TEDBİRLER:
EKG kontrolü altında, % 10’luk kalsiyum glukonat solüsyonundan aralıklarla 1’er g verilir. Her 5 g dekstroz için 1 ünite insülin ilave edilmiş % 10’luk veya daha konsantre dekstroz solüsyonu ile enfüzyona başlanır. Hemodiyaliz veya peritoneal diyaliz solüsyonları tatbik edilir.
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden
rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |